"BÜYÜLÜ DENİZ" İSİMLİ ÇOCUK ROMANIM 8 YAŞ ÜSTÜNDEKİ TÜM HAYALPERESTLER İÇİN ARTIK KİTAPÇILARDA! :)

Sonbaharı uğurlarken…

21 Kasım 2012

Sonbaharı uğurlayıp gelen soğukla birlikte yavaş yavaş içimize kapanırken, sonbaharın son günlerinde çektirdiğim bu fotoğrafları ve cıvıl cıvıl kelebekli bluz projesini sizlerle paylaşmak istedim… Her geçen gün üzerimize giydiğimiz katların ağırlığını biraz azaltıp, içinizi ısıtmaktı tek arzum…vıdı vıdı vık…
Aslına bakarsanız, bu dramatik giriş bölümüne karşın, kelebekli bluz projesini şu anda paylaşmamın yegane sebebi şu an sizinle paylaşacak yeni bir projemin olmaması ve bu fotoğrafları daha önce kullanmamış olmam! :P Artan iş yükümle birlikte dikiş çalışmalarımı yavaşlatmak zorunda kaldım ve yeni fotoğraf çektirmeye vakit yaratamıyorum :(  Dolayısıyla sizlerle yeni yazılarımı düzenli paylaşmak için kirli çıkımdan bu projeyi çıkardım da diyebiliriz. Hangi gerekçe hoşunuza giderse onu kabul edin :P )
bluz dikiş tasarım moda blog
Bu güzel kumaşı aylar önce bulmuş, kendime nefis bir baharlık bluz yapmak için bir kenara koymuştum. 
Kumaş alışverişlerimde her zaman son derece rasyonel hareket eden ben, bu muhteşem kumaşı bulduğunda da bir kez daha kendisiyle çelişmemiş ve son derece anlamsız şekilde sadece 1 metre almayı seçmiştim! Dolayısıyla da kollara koyacak kumaşım kalmadığından, hızlı bir manevrayla bu nefis bluzu yazlık hale getirmek durumunda kaldım…
Ama doğru stilizasyon ile kelebeklerle bezeli bu şaheserimi baharda da giyebilirim diye düşünüyorum. Ne dersiniz?
Gelelim bu projenin detaylarına. Bu güzel bluz kalıbı Burda dergisinin Mayıs 2012 sayısından çıktı. (Kalıp no. 104)
Modeldeki eteği de yaptım ama onu da fotoğraflayamadım henüz :( Neyse, yapmadıklarımıza değil, yaptıklarımıza odaklanarak yazıya devam edelim en iyisi!
Bir süredir fazla detayı olmayan, sade ve şık bir bluz kalıbı arıyordum. Burda’nın bu bluz / gömlek modelini ilk çıktığı tarihten beri aklımın bir köşesine yazmıştım. Aşağıdaki teknik çizimden de görebileceğiniz gibi model son derece güzel. 
Acemi terzilere öneriler:
Gelelim modelin civcivli kısımlarına… Yeni ve güzel kalıplar üretmekte son derece başarılı olan Burda dergisi, dikiş aşamaları anlatımlarında tam bir fecaat. Zaten dikiş terimleri bilgisi son derece dar olan ben, Burda’nın açıklamalarını zuzaylı dili olarak algılıyorum. Dolayısıyla dikiş sırasında dergide yazanlara değil, içgüdülerime güvenerek hareket ediyorum!
Dikiş aşamalarının bana göre 2 karmaşık noktası var. Bunlardan biri, yaka kısmındaki dikiş payının pervazsız kapatılması. Klasik gömlek yakadan biraz daha farklı olarak burada yaka ile bluz arasında ek bir parça bulunmuyor. Bence bluza özel havasını veren detaylardan biri de buydu. 
Orijinal kalıpta yakanın dışarda kalan dikiş paylarını gizleyebileceğimiz bir pervaz parçası da verilmezken, yakanın dikiş payını ve bluzla birleşim yerini kapatmak için bir kumaş parçasını biye gibi kullanıyoruz. 
Fakat sonrasında bu parça özgürlüğünü ilan edip habire yakanın dışına çıkma eğilimi gösteriyor. Bunun için de iç kısımda belli yerlerden tutturmanız gerekiyor. 
Temel dikiş becerisi olanlar için bu kalıpta civcivli ikinci konu da gizlenen düğme yerleri olabilir. Ama son derece kolay olduğunu söylemeliyim. Hatta düğme iliğini temiz açma konusunda sıkıntı yaşayanlarınız varsa, bu yöntem sizin için ideal olacaktır. Ben zaten düğmeyle de uğraşmadım; evde bulduğum son derece uyumlu renkteki çıtçıtları ekleyiverdim (diyorum ben kirli çıkıyım diye!).
İşte yakanın yakın çekimi. İstemdışı şekilde kısa kalan yaka payı, bluz tamamlandığında özel olarak tercih edilmiş bir detay gibi durdu. Aslında yakayı öne tam olarak denk getirememişim. Bluzun bedenini tam istediğim kıvama getirebilmek için ön parçalarla fazla oynadım. Onun istemdışı bir sonucu olmuş. Ama siz yine de bunu İrem’in özel tasarım tercihi olarak bilin :P
burda bluz mayıs 2012 05/2012 no. 104
Hadi bakalım, hepinize iyi dikişler bol güneşlerrrr!

4 yorum

  1. acemi terzilere öneriler kısmına aynen katılıyorum, dergideki dikiş aşamalarını anlamak gerçekten çok zor benim içinde.
    evt benim dikmeye çalıştığım gömleğin yaka kısmı böyle , sanırım oldurdum , ama sevdim mi hayır tabikide, niye normali varken böyle bir uygulama yapmışlar bilmem. birde kolaylık açısından 2 noktalı bir model :S
    yaptım yapmasına ama , bu seferde ön açıklığı olmadı gibi,biraz fazla gibi geldi, bir tarafı düzeltirken , bir tarafı bozuyorum :(
    http://2.bp.blogspot.com/-f7-VsifrFgI/UVI0Z79xCCI/AAAAAAAAA2c/IpFTIFDUnjI/s1600/IMG_1126.JPG
    yeni bieşeyler öğrenmiş oldum diyorum, kendimi avutuyorum. gömlek dosyasını birkaç hafta açılmamak üzere kapatıyorum.
    ilginiz için teşekkür ederim irem hanım.
    sevgiler elvan

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı hatayı ben de yaptım. Ön açıklığı geniş tuttum. Bu sefer de yaka kısa kaldı. Ama ben yakayı hiç kapatmadan giydiğim için "bu bluzun tarzı da böyle!" diye poz yapacak güvende hissediyorum kendimi :) ne de olsa kumaş nefis! siz de rahatlıkla giyebilirsniz bence gömleğinizi.

      Sil
  2. yakanın dikiş payını ve bluzla birleşim yerini kapatmak için bir kumaş parçasını biye gibi kullanmak olmamış sanki.... başka bir yolu olmalı bunun....

    yaka iki kat... önce, yakanın altta kalan kısmını bedene dikip, sonra yakanın görünen kısmını dkiş paylarını araya alarak bedene teyelleyip, tekrar önden dikiş üzerinden dikiş geçmek... bu daha kolay olur.... tek sorun önden diktiğimiz için, arkadaki kumaşın neresinden gittiğimi görmüyoruz.... kumaşın üzerinden gittiğimize emin olmak için önce çok güzel teğel alınması lazım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bir yandan ben de daha acemiydim bunu dikerken, bir yandan da bu kalıp biraz problemli.
      geçenlerde yine kullandım bu kalıbı. yine yakada problem çıktı...

      Sil

Burada yayımlanan yazı ve görsellerin tüm hakları İrem Sunar Özat'a aittir. İzinsiz yayımlanamaz. Blogger tarafından desteklenmektedir.