"BÜYÜLÜ DENİZ" İSİMLİ ÇOCUK ROMANIM 8 YAŞ ÜSTÜNDEKİ TÜM HAYALPERESTLER İÇİN ARTIK KİTAPÇILARDA! :)

1960lar Modasına Yeniden Bakış

28 Ocak 2013

1960ların modasını hep çok sevmişimdir. Dikiş dikmeye başladıktan sonra her gün üzerimize giydiğimiz kıyafetlerin tarihine de daha fazla ilgi duymaya başladım. Ne de olsa, moda, dünya ekonomisini yönlendiren başlıca konulardan biri. Elbette birçoğumuzun onu çooookkk sevmesi de var tabii :)
60lara ait fotoğrafları incelemekten çok keyif almakla birlikte, bir süre sonra onlar hakkında daha fazla şey öğrenme isteğiyle biraz okuma yaptım. Okudukça daha da iyi anladım ki, 1960lar birçok moda geleneğinin kırıldığı ve döneminin sosyal hareketlerine aynalık eden bir modaya sahipmiş.  
Mini eteğin “icat edildiği”, A-line elbiselerin her yeri sardığı, bugün bildiğimiz anlamda sokak giyim tarzının ortaya çıktığı bir dönem 60lar. 
1960ların başında elbise modeleri 50’lerin ince belli kabarık eteklerinden etkilense de, dönemin ortalarına doğru kadınlar nihayet korse ve diz altı etek mecburiyetine karşı isyan bayrağını çekmiş. Yeyy :)
Bu dönemin en önemli özelliklerinden biri de renklerin çok daha cıvıl cıvıl olması. Sakin ve pastel renklerin hakim olduğu ellilere kıyasla, renkler çok daha parlak hale gelirken, geometrik desenler modaya ilk defa girmiş. 
Ve tabii ki kabarık saç modellerini de unutmamak lazım. Bunun ülkemizdeki kraliçesi ise elbette Türkan Şoray.
1960’ların başından ortalarına doğru Londra’lı Modernistler - bilinen adlarıyla “Mods”,  İngiliz erkekleri için popüler modayı belirlemeye başlamış. Mods’un kadınların giyim tarzı üzerinde de çok büyük etkisi olmuş. Bu dönemdeki moda, kendi tarihi boyunca hiç değişmediği kadar hızlı değişmeye başlamış. 
1968’e gelindiğinde ise meşhur hippi görüntüsü sahnelere çıkmaya başlamış. Hem kadın hem erkek herkes, bol paça pantolonlar, boyanmış t-shirtler ve saç bantlarıyla gezer olmuş. 
Bugün, birçoğumuzun da kanına girmiş olan retro trendi sayesinde birçok dikiş patronu hazırlayan firma da dönem kıyafetlerine birebir uyan dikiş kalıpları üretmeye başladı. Bu sayede istediğimiz kıyafetlere ulaşmamız daha da kolay hale geliyor.
Bu döneme ait kalıpların listesini yaptığım ve nerelerden bulunabileceğine dair bilgiler sunan bir yazı hazırlıyorum şu an. Sizin de bildiğiniz ve daha da güzeli kendinizin denediği bu tür kalıplar varsa bana haber verin. Onları da listeye ekleyeyim. Hatta buna ilişkin fotoğraflarınız da varsa süper olur :) 
Şimdilik benden bu kadar. 
Görüşmek üzere! :)

Hiç yorum yok

Burada yayımlanan yazı ve görsellerin tüm hakları İrem Sunar Özat'a aittir. İzinsiz yayımlanamaz. Blogger tarafından desteklenmektedir.