"BÜYÜLÜ DENİZ" İSİMLİ ÇOCUK ROMANIM 8 YAŞ ÜSTÜNDEKİ TÜM HAYALPERESTLER İÇİN ARTIK KİTAPÇILARDA! :)

Bluz Yapımı - Kol Pervazı / Öğren Çekirge

22 Şubat 2013

Gelelim bluz dikişindeki 2. korkulu rüyama... Bugüne kadar nasıl olduğunu bir türlü çıkartamadığım, ama tüm hazır giyim gömlek / bluz modellerinde fıstık gibi duran kol yırtmaç detayları var ya... onlardan bahsediyorum

Gururla itiraf etmeliyim ki, bu işin nasıl yapıldığını bir kez kavradıktan sonra, kol yırtmaçlarını düzgün şekilde dikmek hakikaten çok eğlenceli ve kolay bir hal alıyormuş. İşte kendi çözdüğüm şekilde bu işin nasıl yapılacağını anlatayım size hemen:

Bu artist dikiş detayı, tekniğini bilmeyenler için ilk bakışta çok karmaşık görünebilir. Sağolsun hiçbir dikiş dergisi / kitabında da bu teknik güzel fotoğraflanmış bir şekilde anlatılmıyor ya da ben anlatanı bulamamıştım bugüne dek. Her neyse, bu işi kendine dert edenler için öğrendiklerimi aşağıda paylaşıyorum:



ADIM 1: Kol yırtmacı ve yırtmaç pervazına ait kalıpları özgüvenli bir şekilde kumaşın üzerine yerleştir ve kes.

ADIM 2: Yırtmaç pervazına ait o acayip kesimli parçayı kol kumaşının ters yüzünün üstüne düz gelecek şekilde yerleştir. Yani kol kumaşının tersi ile pervaz kumaşının düzü birbiri üzerine gelecek. 


ADIM 3: Kol kalıbında "buradan kesiniz" benzeri dik bir çizgi vardı ya... İşte oradan kesebilmek için önce bu iki parçayı birbirine dikiyoruz. Yırtmaç çizgisinin etrafından düz dikiş ile bir dikdörtgen elde ediyoruz. 

ADIM 4: Al makasını, dikdörtgen dikişin içinde kalan kısmı güzelce kes. Ucuna geldiğinde ise, köşelere doğru minik birer çentik atarak, üçgen bir parça yarat. (böylece ters tarafa daha temiz şekilde çevirebilirsin)

ADIM 5: Yırtmaç pervazını dışa doğru çevir; köşe kısımları önce elinle sonra da ütü yardımıyla düzelt ve aç.


ADIM 6: Yırtmaç pervaz parçasının kısa tarafını içe doğru katla ve üst dikiş ile kol parçasına dümdüz dik. 

ADIM 7: Yırtmaç pervazının geniş ve uzun olan kısmını az önce diktiğin kısmın üstüne katla. 


ADIM 8: Önce iğne yardımıyla sabitle sonra açıkta kalan kumaş kenarını da içe doğru kıvır; dikkatli şekide üst dikişe başla. 


ADIM 9: Yırtmaç pervazının üst ucunu da içe doğru kıvır - birçok hazır giyimde bu kısım üçgen şekilde geliyor ama ben şimdilik böyle kıvırarak daha rahat diktim - sonra o kısmın da kenarlarından dikkatli şekilde düz dikiş geç.
kol pervazı nasıl yapılır



kol pervazı nasıl dikilir
ADIM 10: Evet işte bu meseleyi de çözdüm diye ayrı bir havaya gir...


37 yorum

  1. korksun bütün gömlekler İrem'den ...:)

    YanıtlaSil
  2. Jilet gibi olmuş, süper! Şimdi tam olarak çözdüm ben de. Yaptığım bir modelde kol yırtmacına verev biye dikmiştim. Bu çok daha şık duruyor. Harikasın:)

    YanıtlaSil
  3. Mükemmel olmuş rica etsem bi arada kol manşetini anlatırmısınız ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geliyor geliyor... bir sonraki yazı oydu zaten :D

      Sil
  4. Oooooo işte bu süperdi. Valla harika. Ben de artık bunu denemezsem ne olayım:) Sevindirik oldum. Bir önceki mesajımda demiştim ya: Ben bunu niye böyle yapmıyorum kiii?

    YanıtlaSil
  5. Yalnız bu acaip kesimli parçayı her modelin kalıbında vermiyorlar. Resim olarak hafızaya alıp kendimiz uygulayabiliriz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, ben de öyle yaptım. Hazır kalıptaki daha kötüydü.

      Sil
  6. eneeeeee ben bu yazıyı kaçırmışım süper olmuş çok zor görünen bişeydi benim için harika olmuş

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok da kolay bir yöntem üstelik! ben de amerika'yı keşfetmiş gibi hissetmiştim bu işi çözdüğüm anda! :)

      Sil
  7. bu biraz zormuş:)

    YanıtlaSil
  8. azcık... azcıcık... ama bir kere nasıl yapıldığını kaptıktan sonra kolay gelecektir eminim

    YanıtlaSil
  9. süper. son derece düzgün olmuş. elinize sağlık irem. feyzan.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bir kez yapıldıktan sonra çok kolaylaşıyor gerçekten :)

      Sil
  10. Belki size komik gelebilecek bir sorum var :) :) Pervaz ne demek? Astar'midir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bana hiç komik gelmez çünkü pervazın ne demek olduğunu çözünceye kadar benim de göbeğim çatlamıştı dikiş dikmeye ilk başladığımda.

      Yani boyun ve kol yakalarında içe doğru katlanan kumaş parçası var ya, pervaz o demek. Giysinin yaka kısımlarını düzgün tutsun diye yapılır. Bu yazıda anlattığım da koldaki yırtmaç açıklığını düzgün kapatsın diye kesilen bir parça. Ona da yırtmaç pervazı deniliyor.

      Sil
    2. Cokk tesekkur ederimmm cvp icin :)

      Sil
  11. Sağol iremciğim senelerdir uğraşıp duruyorum bir türlü başaramamıştım eve gidince hemen deneyeceğim çooook teşekkür ederim:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. işinize yaramasına sevindim! eee? sonuç nasıl ?

      Sil
  12. Tatlım sonuç süper çook teşekkürler bu azimle neler yaptım bilsen sana ne kadar teşekkür etsem azdır dikişi tekrar sevmeme sebepsin seni hep takip ediyorum sevgiler :))

    YanıtlaSil
  13. Bütün yorumları okudum herkes anlamış ama bayadır kendi kıyafetleri diken ben anlamadım:( ilk parcayı anladım sonraki parca 5-6 cm genişliğinde bir parça mı ve ön pat gibi içine kıvrılıp mı dikiliyor. yani ben anlayamadım yada bir parca daha mı ekleniyor. takıldım kaldım. ama sizin anlatımda sıkıntı yok süper anlatmışsınız. yaptığı işi çok basit bir işmiş gibi anlatan insanlar işini gerçekten iyi yapan insanlardır. seviyorum sizi:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sonraki parçadan kastınızı anlayamadım. Burada ilk fotoğrafta gösterilen parçanın dışında bir parça daha yok. Yani kol kumaşı ve pervaz parçası dışında 3. bir parçamız yok. onu netleştirirseniz yanıtınızı daha net verebilirim.

      Sil
    2. PARÇA DERKEN YIRTMACIN İLK TARAFINI VE İKİNCİ TARAFINI KASTEMİŞTİM. İLK TARAFIN DİKİMİNİ ANLADIM. İKİNCİ TARAFIN KALAN KUMAŞI 5-6 CM İSE TAMAM SORUN YOK. DAKA KÜÇÜK BİR KUMAŞ İSE ANLAYAMADIM. BEN KALIPLA DEĞİL EZBER BİÇİYORUM GENELDE. BUNUDA EZBER YAPIYORUM AMA SANKİ BÖYLESİ DAHA KOLAY GİBİ TABİ ANLAYABİLİRSEM. SİZE DE ZAHMET VERDİM TEŞEKKÜRLER

      Sil
    3. 5-6 cm biraz fazla ama eliniz nasıl rahat ediyorsa o kadar uzun bırakabilirsiniz ilk başta. aynen diğer parça gibi ikiye katlıyoruz onu da. bir kez deneme yaptıktan sonra çok kolay gelecektir tahminimce size bu yöntem.

      Sil
  14. harika bi anlatım harika bi iş tebrikler !! :))

    YanıtlaSil
  15. Çok güzel anlatıyorsunuz, blogunuzu bir süredir takip ediyorum. :) Sizden öğrendiğim ufak tefek şeylerden cesaret alarak ben de dikiş öğrenmeye karar verdim. Henüz bu konudaki seviyede değilim, elbiseye kol nasıl dikilir onu araştırıyorum ama uğramışken size teşekkür etmek istedim. :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Esas ben teşekkür ederim Sevgili Eylül! Çok mutlu etti beni mesajınız :D

      Sil
  16. Süpermis gömlek dikmeye cesaret edememiştim sanırım bir tane denemeliyim teşekkürler :)))

    YanıtlaSil
  17. İrem muhteşemsin, kafaya takmıştım iyice bu konuyu senin yazıyı buldum sonra. 3. Denememde sonuç mükemmel oldu, sağolasın varolasın

    YanıtlaSil

Burada yayımlanan yazı ve görsellerin tüm hakları İrem Sunar Özat'a aittir. İzinsiz yayımlanamaz. Blogger tarafından desteklenmektedir.