"BÜYÜLÜ DENİZ" İSİMLİ ÇOCUK ROMANIM 8 YAŞ ÜSTÜNDEKİ TÜM HAYALPERESTLER İÇİN ARTIK KİTAPÇILARDA! :)

ÖĞREN ÇEKİRGE - ŞİFON GİYSİYE YAKA TAKMA

26 Ağustos 2013
Sevgili Çekirge,

Sen bu satırları okurken, ben çoktan bu güzelim bluzu giymiş, havamı 1500 etmiş ve yeni projeme başlamış olacağım. 

Bu mektubu, kalbindeki dikiş aşkın pırpır etsin, ellerin dert görmeden giysilerini bitiresin diye hazırladım. Bunları okuyup bir de sadece 1 sene önceki benzer dikiş projemdeki üstün başarılarımı inceledikten sonra, eminim şifon kumaştan yaptığın bluzlara, elbiselere sen de daha güzel yakalar takabileceksin!

Bluzunu diktin. Bitirme işlemleri hariç, herşeyin hazır. Heyecanını doruk noktasına çıkardıysan, hemen başlayalım:

1- Öncelikle kalan kumaşların arasından biye olarak verev kesebileceğin uzunlukta parçaları bul. Sonra onları güzelce 3-4 cm eninde verev şekilde kes. Her iki yanından içe doğru ütüle ve biyeni hazır et. 



2- Biyenin tek kenarını ütü yerinden bluzunun yakasına doğru bluzun ön tarafından teğelle / iğnele. Sonra makina dikişiyle iki parçayı birbirine dik. 
şifon elbise yaka takma


3- Dikiş paylarını biyenin içine doğru kıvır ve biyenin açık ucunu bluzun yakasını sandviç gibi kapatacak şekilde çevir. Ardından da kumaşın şifon olduğu için ve yakada spor dikiş görünsün istemediğinden, yakanın içte kalan kısmını elle dikmeye başla. 

Bu el dikişini yaparken bir önceki makina dikişinde geçilen iplik yerlerini kullanmaya özen göster. 
moda tasarım dikiş blog

Şimdi, bu noktada, çok benzer bir kumaşla yalnızca bir önceki yaz (2012 yazında) yaptığım muhteşem şifon yaka çalışmamı göstereyim. 1 yılda kat ettiğim dikiş becerilerini gördükten sonra "ben çok daha iyisini yaparım!" diyeceksin!

Yakanın her yeri ayrı bir dökülüyor. Neresinden başlasam da rezaletini anlatsam bilemedim... Bunu 2012 yazında dikmiştim... Utancımdan siteye koyamamıştım bile. 



İşte bu da içe doğru kıvrılmış yakanın az önce bahsettiğim dikişleri. İşçilikteki titizlik göz yaşartıyor!

Diyeceğim o ki çekirge, kendi giysilerini üretmenin keyfinden asla vazgeçme. Bu rezil dikiş 1 yıl içinde bu hale geldiyse, sen de yapabilirsin demektir ;)


balerin küpeler

Bu arada, o günkü program sırasında bana eşlik eden balerinlerim de kendi tutularını sergilemek istedi ben çekim yaparken :)


Sonunda yakamız ağlatan tatlar kıvamına geldi ve İrem kendisini ayıla bayıla sergiledi. 


Bir dahaki "Öğren Çekirge" yazısında görüşünceye dek, esen kalın! 

Bluzun bitmiş halini görmemiş olanlar ise, kendisini bu yazıdan inceleyebilir:





25 yorum

  1. bende şu sıralar şifonla pek haşır neşirim, tam da bitirmeye çalıştığım şifon bluzün yakasını nasıl yapsam diye düşünüyordum bu bilgiler çok işime yarayacak :) teşekkürler. Bu arada haftasonu dikip giydiğim şifon detaylı kıyafetim için yapacağınız yorumu çok merak ediyorum. müsait zamanınız da http://handeceblog.blogspot.com/2013/08/beni-benden-alan-tulum.html beklerim... sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Alemsiniz vallahi ne güzel kendi yanlışlarınızı gösteriyorsunuz. Ama evet 1 yılda bayağı yol katetmişsiniz. Elinize gözünüze sağlık :)

    YanıtlaSil
  3. Tam bu yazıyı hazırlarken elime geldi. Ben de ibret olsun diye paylaşayım dedim :))

    YanıtlaSil
  4. Aaa ne güzel tesadüf olmuş! Blog süper! hemen takibe aldım ;)

    YanıtlaSil
  5. yeşim dölekoğlu26 Ağustos 2013 19:16

    harikasın nasıl guzel anlatmıssın.. bende çok yeni başladım dikişe inşallah ilerleyebilirim seni takipteyim.. ayrıca çok şekersin söylemek istedim..

    YanıtlaSil
  6. Çok güzel anlatıp, yapmışsın. Demek ki azmin elinden birşey kaçmaz... Benim için çok faydalı oldu. Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  7. çok teşekkürler :)) yakında daha fazla dikiş projesiyle sizi de aramızda görürüz umarım ;)

    YanıtlaSil
  8. Rica ederim :) ağlamak yok, yola devam ;)

    YanıtlaSil
  9. gügüyle hersey26 Ağustos 2013 23:26

    Merhabalar,paylasim icin cok tesekkür edeiyorum bende bunlarla cok ugrastigim oldu careyi overlock ta buldum ama siz elinizde baya bir basari saglamisiniz tebrik ediyorum sizi sevgiler saygilar♥

    YanıtlaSil
  10. aaa çok merak ettim. nasıl yapıyorsunuz overlock'u?

    YanıtlaSil
  11. Jilet gibi yaka olmuş! Ben hiç beceremiyorum şu verev biyeyi yakaya yedirme işini. Bi garip buruş buruş oluyor hep. Bu tekniği deneyeceğim bakalım.

    YanıtlaSil
  12. 1. fazla bol bırakıyor olabilirsin ya da fazla çekiştiriyorsundur. ben çok yaptım öyle.. bazı kumaşlarda hala öyle yapıyorum
    2. güzelce ütüle bir bakalım nasıl oluyor... :)

    YanıtlaSil
  13. gügüyle hersey27 Ağustos 2013 16:06

    özel overlock makinasiyla dikis makinasiyla olmuyor ordan burdan yine cikiyorlar merakini yendim mi bilmem insallah anlatabilmisimdir sevgiler♥

    YanıtlaSil
  14. yine harika bir öğren çekirge yazısı, üstelik de komik! benim de benzer bir 'eserim' var. aynen şifon kumaş-yaka faciası. dur uygun bi zamanda ben de onu koyayım, ibret-i alem için :D

    YanıtlaSil
  15. bu gece başlıyorum kendin dik projesine bakalım nasıl olcak bu bilgide işime yarıcak çünkü şifon kumaştan yapmaya karar verdim çok teşekkürler haydi bismillah....

    YanıtlaSil
  16. aman şifonu kesmeden önce başka bir kumaşta deneyin çıkardığınız kalıbı... hazır kalıp olmadığından hata yapma ihtimaliniz olan yerleri düzeltirsiniz. sonra kızmayın bana ;)

    YanıtlaSil
  17. kumaşı biçtim teyelledim şimdilik bir sorun yok inşallah sonu gelicek uyarın için çok saol daha öncede şifon kestim şifonun azizliğine uğramamak için terzi napar iki ölçer bir biçer :D

    YanıtlaSil
  18. hadi bakalım :))) iyi şanslar! sonuçları bildirisiniz ;)

    YanıtlaSil
  19. İrem bluz harika olmuş... Tam da beklediğim biye yazısı geldi dedim ama inan fotoğraflardan anlayamadım... Biyeyle bluzu teyelledikten sonra makina dikişiyle birleştir demişsin ama ilk iki fotoğrafta da biye ve bluz sanki birleşmemiş duruyor. Az bi kısmı gözüken makina dikişi nereye ait anlayamadım. 2. fotoğrafta elinde biyeyi dikmeye başlamışsın ama biye ayrı duruyor... Biyenin bluzun ön yüzüne teyelle ya da makina dikişi ile birleşme şeklini tekrar açıklarsan/fotoğraflarsan çok çok çok sevinirim... şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
  20. İrem bluz harika olmuş... Tam da beklediğim biye yazısı geldi dedim ama inan fotoğraflardan anlayamadım... Biyeyle bluzu teyelledikten sonra makina dikişiyle birleştir demişsin ama ilk iki fotoğrafta da biye ve bluz sanki birleşmemiş duruyor. Az bi kısmı gözüken makina dikişi nereye ait anlayamadım. 2. fotoğrafta elinde biyeyi dikmeye başlamışsın ama biye ayrı duruyor... Biyenin bluzun ön yüzüne teyelle ya da makina dikişi ile birleşme şeklini tekrar açıklarsan/fotoğraflarsan çok çok çok sevinirim... şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aa tüh! her zaman en açıklayıcı görünen fotoları seçmeye özen gösteririm Öğren Çekirge yazılarımda.
      buradan açıklamaya çalışayım:
      - ilk fotoda biye ve bluz birleşmemiş durumda. nasıl durması gerektiğini göstermek için çektim.
      - daha sonra biyenin kıvrık kısımlarından birini gömleğin yakasına makina dikişi ile geçiyoruz.
      -son olarak bluzun yaka kısmındaki dikiş fazlası kumaşlar içte kalacak şekilde biyeyi içe doğru katlıyoruz; önceki makina dikişinden kalan ilmeklerden de el dikişiyle içten sabitliyoruz.
      Ben teyel kullanmadım. Bu açıklama daha çok işinize yaramıştır umarım :/

      Sil
  21. henüz şifon işine bulaşmadım... korkuyorum:)
    ama korkuyorum diye şifon kumaş almadan durabildim mi? hayır....
    bir sürü şifon kumaşım var ve benim onları dikmemi bekliyorlar...
    sanırım bu çekirge 3-4 ay daha pişmeli şifon için...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet. başta biraz beklemekte fayda var. sonra insanın dikiş hevesi kaçıyor.
      zamanla iyice kolaylaşacaktır şifon dikişi de merak etmeyin ;)

      Sil

Burada yayımlanan yazı ve görsellerin tüm hakları İrem Sunar Özat'a aittir. İzinsiz yayımlanamaz. Blogger tarafından desteklenmektedir.