"BÜYÜLÜ DENİZ" İSİMLİ ÇOCUK ROMANIM 8 YAŞ ÜSTÜNDEKİ TÜM HAYALPERESTLER İÇİN ARTIK KİTAPÇILARDA! :)

ÖĞREN ÇEKİRGE - YARIM PENSİN GİZEMİ

05 Eylül 2013
Bugünkü Öğren Çekirge yazımızı "yarım pens" dediğim, gerçek adının ne olduğunu bilmediğim ve bundan 3 ay önce ilk kez bir retro bluz kalıbını dikerken tanıştığım şahesere ayırıyorum. 
dikiş notları bluz dikimi

Siteye ilk kez gelip de "Öğren Çekirge ne ola ki?" diyenlere kısaca bir açıklama yapmak isterim.
Öğren Çekirge, İngilizce adıyla tutorials olan, resimli dikiş teknikleri anlatım yazılarının İrem'ce uydurulmuş bir versiyonudur. Bu yazıları yazan hevesli terzimizin sensei olmak gibi bir iddiası yoktur. Öğren Çekirge notlarında hitap edilen çekirge aslında yazarımızın ta kendisidir. 

Dolayısıyla, bana hocam, örtmenim, üstadım, sensei falan gibi yakıştırmalar yapmayınız. Çünkü her an yeni birşey öğrenip de "aaa bu böyle değilmiş aslındaaa" deme ihtimalim mevcuttur ;)


nasıl yapılır

Yarım pens adını uydurduğum, gerçek adını bilen varsa aşağıya yazmasını rica ettiğim bu pens türü, üst beden kalıplarında kullanılan, biraz genişçe tutulup, normal penslerin yarısında dikişi kesilen bir pens türüdür. 
popüler dikiş blogları

Pens detayını iyice fotoğraflayabilmek için suyla uçan işaret kalemi kullandım. Bu kalemi tüm acemi terzilere ya da tembel tenekelere şiddetle öneririm. Daha acemi iken çok işimi görmüştü bu. - zamanla kendi kendine uçan kalemlerden bahsetmiyorum. Onlar, dikişe bir ara verdiğizde uçup gidiyor sonra da işi yeniden yapmak zorunda kalıyorsunuz :)

dikiş dersi dikiş yöntemleri


Pensi normal pensleri dikmemiz gereken şekilde, yani en geniş yerinden başlayarak aşağı doğru dikiyoruz. 

Pensin geniş ağzındaki ucunu açık bırakıyoruz. Böylesi daha havalı bir etki yaratıyor ;)

Pens açıklığını ütülerken dikkat ediyoruz. Pensin tüm havasının hunharca bastırdığınız ütü iziyle kaçmasını önlüyoruz (aşağıdaki fotoğraf ütü öncesi çekildi). Nispeten daha kalın kumaşlarda biraz daha volümlü duracaktır bu pens detayı. 






retro bluz vintage bluz gömlek
Ben bu pensi ilk kez Burda dergisinin Haziran 2013 sayısında çıkarttığı bir retro bluz kalıbında gördüm. O kalıp sayesinde 2 tane nefis yazlık bluz dikmiştim. Biri bu: http://www.kendindik.com/2013/07/retro-kalp-askm-bitmiyor.html linkinden bluza göz gezdirebilirsiniz. 


Daha sonra bu pensin üst bedene verdiği volümlü his çok hoşuma gitti ve normal bir kalıpta da aynısını kullanmayı denedim. Aşağıdaki bardak - çanaklı elbisemde ön pensleri yarım bıraktım ve üstün büzgülü havası daha da bir katlandı. Onun linki de henüz okumadıysanız tam burada:  http://www.kendindik.com/2013/08/biriken-bulasiklar.html
moda dikiş tasarım blog


İşte bluzun bitmiş hali. Artık havalı pozlarımı daha rahat verebiliyorum gördüğünüz gibi ;)
Bu projeye ilişkin daha fazla gereksiz bilgiye şu adresten ulaşabilirsiniz:  http://www.kendindik.com/2013/08/tarihin-tozlu-yapraklar.html
yazlık kolsuz bluz

Ama çok önemli birşey söylemem lazım... Bu yazıyla hiç ilgisi yok ama bu düğmelerimle kumaşımın uyumunu mutlaka göstermem lazım! 

Kumaş anneciğimden yadigar en az 30 yıllık bir empirme. Sadece kolsuz bir bluz yapabilecek kadar kalmıştı. Düğmeleri -bana göre- dünya paralar vererek Paris'ten almıştım. Küpeleri de bu yaz Kemer'de nefis bir gümüşçüde buldum! 
kombin yazlık bluz

Hepinize keyifli günler, bol güneşler! :))

41 yorum

  1. sevdim bu yarım pensi havalı duruyor :D iremcim o mavi renk kalemler sanırım çıkyor yıkayınca? bende istiyorum :((( burda cok aradım ama !!! cıxx yok...kırtasiyedenmi alıyorsun?

    YanıtlaSil
  2. :) bu yakıştırmaları yadırgamayın derim İrem. örtmenim diyenlerden biri olarak bunun sadece konuşmanın gidişatına binaen şaka maksatlı olduğunu amma velakin dikiş konusunda benden daha çok bilgiye sahip olan herkesin bu yakıştırmayı hakedeceğini belirtmek isterim. Zira dikiş öğrenmeye açım :D Ayrıcada ön patla ilgili verdiğin linklerin beni tatmin etmediğini daha detaylı bilgiler beklediğimi bilgilerine sunarım ;) tam olarak neyi öğrenmek istediğimle ilgili bir post hazırlayacağım birazdan. Bu arada bluz çok şık olmuş :)

    YanıtlaSil
  3. Benimde okulda öğrendiğim adı yarım pens o olayın. Her kumaşda olmasada sizinki gibi kumaşlarda çok başarılı sonuçlar ortaya çıkıyor. Bluz çok şık olmuş ve düğmelerine bayıldım nasılda uygun olmuş. Güzel günlerde giyin :)

    YanıtlaSil
  4. aaa ne güzel. iyi uydurmuşum o halde ismini :)) biraz daha kalın kumaşlarda daha güzel durur gibi gelmişti bana bu pens. sizce sadece incelerde mi kullanılmalı?

    YanıtlaSil
  5. Madem örtmenim demekte ısrar ediyorsun, ben de hemen örtmenliğe soyunmalı ve şöyle demeliyim:
    "Ayrıcada" ki "da" ayrı yazılır ;)


    postuna bakacağım. eğer benim açıklayabileceğim birşeyse hemen yanıtlarım. ama dikiş dersinden çiğdem süperdir bu konularda ve o dikiş konusunda gerçekten örtmen :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "şey" de her zaman ayrı yazılır, "bir şeyse"

      Sil
    2. heheheeee doğru valla. Atlamışım onu ;) Madem başladık; cümle başındaki kelimeler ve özel isimlerin büyük harfle yazılması gerektiğini, doğru kelimenin "örtmen" değil, öğretmen olduğunu da yazalım rahatlayalım! Sevgiler :)

      Sil
  6. evet denemelisin mutlaka!


    yıkayınca bile değil, az su değince bile çıkıyor. tuhafiyecide buluyorum ben de ama her zaman değil. ara ara getiriyorlar. genellikle havayla uçandan satıyorlar ama ben onlardan memnun kalmadım.

    YanıtlaSil
  7. aaa o zaman benim gibi çeviri sektöründe çalışan, bütün günü okumak ve yazmakla geçen birine yakışmadı bu "da" dikkat etmek lazım :) hızlı yazmaktan sanırım diyerek kıvırayım ;)
    postumu yayınladım, beklerim. Çiğdem kimdir? Onu da takip etmek isterim.

    YanıtlaSil
  8. Yıllarca çevirmenlik yer yer de editörlük yaptım ben! ;)
    Çiğdem: dikisdersi.com'un yazar ve dikeridir. selamımı söylersin uğradığında :))

    YanıtlaSil
  9. Zevk meselesi tabi ama benim çok hoşuma gitmiyor belkide bana yakışmıyor. Satende belki ama taftada aynı sonuç olur mu bilemedim şimdi. Kafam karıştı sanırım denemek lazım :))

    YanıtlaSil
  10. hımmm ne güzel, çevirmenlerden kaçışım yok anlaşılan :) sanırım kendisinin takipçisiyim, a.s. :)

    YanıtlaSil
  11. olur, ben talibim. ben denerim! :))

    YanıtlaSil
  12. Vayyyy... Bakalım daha neler öğreneceğiz. Anlatımda süper olmuş. Birde seni bu linkte gördü: http://wesewretro.com/2013/09/teacups-and-40s/ ;) Görüncede çok mutlu oldum. Bu arada düğmelerde gerçekten süpermiş!

    YanıtlaSil
  13. eveeett ! :) teşekkür ederim Miraycık :D
    eskiden hem Türkçe hem İngilizce blog yazardım. o aralar orada da çok yazardım. şimdi vakit ancak kendin dik'e yetiyor :)

    YanıtlaSil
  14. duruşuna bayıldım gerçekten. bu pensleri ben de denemeliyim ilk fırsatta. düğmeler ve küpe harika bu arada :))

    YanıtlaSil
  15. Onlar yazının en mühim kısmıydı zaten :D teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  16. Oylum Dil Bitir7 Eylül 2013 09:12

    Ruyalarima bile giren her gun işte tatilde nerede olursam olayim kosa kosa bilgisayara acaba bugun yeni yazisi varmidir diye dusundugum birine ben ustat demiyeyim de ne diyeyim :))buluz un kumaş dugme uyumuna şapka çıkarılır bence :)

    YanıtlaSil
  17. utandırmayınız arkadaşlar! zaten daha yeni yeni "havalı pozlara" bürünebiliyorum rahatça ;)

    YanıtlaSil
  18. o kalemden bende almak istiyorum adı nedir acaba?

    YanıtlaSil
  19. "suyla uçan işaret kalemi" diye arayabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  20. yarım pens deyince aklıma "bullet bra" geliyor hep. :)

    YanıtlaSil
  21. senin için kötü şekerim :P benim hiç gelmemişti aklıma :))))

    YanıtlaSil
  22. bunun adı dikiş literatüründe karşılığı olsa olsa drape olur,ya da serbest pili dediğimiz şey de olabilir.o kadar da önemli değil adı.gemiyi kurtaran kaptan demişler.model özeliği hem çok hoş olmuş hem de gayet güzel anlatılmış,elinize sağlık

    YanıtlaSil
  23. bilmiyoruz... biz okumadık tabii... vurun tabii böyle yüzümüzeeeğeğeee
    :))))))
    sevgiler!

    YanıtlaSil
  24. estağfurullah efendim ne demek:)kabalık ettimse affola,bilakis çok hoşuma gitti:))

    YanıtlaSil
  25. superr olmus elinize saglik. bir sorum olacak... pensleri cizerken üçgenleri belirli cm'lerdemi ciziyorsunuz yoksa istedigimiz buyukluktemi ciziyoruz? bu cizimlerde ölçü kurallari varmi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :))) geldim geldim!
      çok yoğun bir hafta geçirdim. geçen hafta hiçbir yoruma yanıt yazamadım vakitlice.

      sorunuza gelelim. her pens zaten belli ölçüde çizilmeli yoksa çok biçimsiz durur. bu pensler hazır kalıptaki pens ölçüsünde kesildi. Bunu tam pens şeklinde yaparsanız vücuda tam oturur; böyle yarım pens olarak bırakırsanız da alttan oturup üstten bol durur. Bambaşka bir hava verir.
      En kolay işlem, hazır kalıpları kullanarak yapmaktır.

      Sil
    2. Hosgeldinizz :) ALLAH kolaylik versin
      tamam ama benim hic hic hazir kalibim yok ve bulmam imkansiz su an romanyadayim burda birakin kalip bulmayi kumaş bulamiyorum :( hazir kaliplarin tam olculerini nerden bulabilirim ben? Cunku herseyi diger kiyafetlerime gore yapmak zorunda kaliyorum ve hic duzgun olmuyor hep tadilat gerekiyor..

      Sil
    3. Ablaaaaamm biliyorum seninde işin başından aşkın ama cvp lazim bana :) :) ( utanan surat :$ )

      Sil
    4. :)) kusura bakmayın! gerçekten de çok yoğunum son günlerde. Kimselere yanıt yetiştiremedim.
      Bence profesyonel hazır kalıplar bulmaktan başka pratik çözümünüz yok şu an.
      Bunun için online kalıp satın alma yoluna gidebilirsiniz. O kalıplar elektronik olarak da bilgisayara indirilebiliyor ve evdeki printer'lardan bile çıkartılıabiliyor ama biraz zahmetli oluyor sonra A4 kağıtları birleştirmesi. Paket halinde satılan kalıpları da satın alabilirsiniz. Daha maliyetlidir ama kesinlikle çok kaliteli oluyorlar. Bunun dışında buradan size başka türlü yardımcı olamam ne yazık ki.

      Sil
    5. Hmmm anladim ablacim ck tesekkur ederim bilgiler icin. Sonnnn bir soru sorabilirmiyim?
      Soruyorm :) : abla internetten kalip cikarmak icin bir kagit goruyorm uzerinde bircok cizgi renk sayi oluyor ama hic butun bulamadim sizde boyle bir kagit varmi acaba? Ve bana gnderebilirmisiniz fotograf olarak?

      Sil
    6. Sayin adsiz hanim ben de Bulgaristan da yasiyorum buralara da BURDA dikis dergisi geliyor ayrica PATRONES isimli bi dikis dergisi var kitapcilara ya da dergi satan yerlere bakarsaniz mutlaka bulursunuz sevgiler

      Sil
    7. Bu faydalı bilgiler için teşekkürler Hatice Hanım :)

      Sil
  26. Allah' ım ne güzel bir blogdur bu....AçıyorUm,öğreniyorum,merak ediyorum, dikiyorum,her yeni bilgi için teşekkür ediyorum,sizi sevgiyorum sevgili İrem.
    Şair miyim neyim???::PP

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ohhh sabah okuduğum ilk yorum bu oldu. Tüm günüm kanatlı şekilde geçecek :D
      Çok teşekkürler ben de sizi seviyorum ;))

      Sil
  27. Ya ben de dikişe yeni başlayan biri olarak şunu söylemek istiyorum ki: Ya siz ne kadar tatlı bir insansınız ya! :)))
    Yarılarınıza bayıldım, ellerinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  28. Merhaba,
    Ben yeni başladım dikişe hep merakım olmuştur yeni singer dikişi makinası aldım ilk ditiğim şey tulum oldu ama baya zorladı :). Blogunuzu tesadüf gördüm ve cok mutlu oldum .Anlatımınız çok güzel. bende etek dikmeyi düşünüyordum ,sizin sayenizde baya bilgi edindim. Teşekkürler

    YanıtlaSil

Burada yayımlanan yazı ve görsellerin tüm hakları İrem Sunar Özat'a aittir. İzinsiz yayımlanamaz. Blogger tarafından desteklenmektedir.