"BÜYÜLÜ DENİZ" İSİMLİ ÇOCUK ROMANIM 8 YAŞ ÜSTÜNDEKİ TÜM HAYALPERESTLER İÇİN ARTIK KİTAPÇILARDA! :)

HER YERİ OVERLOKLAMAK İSTİYORUM

04 Ağustos 2014
Kendi kıyafetlerimi öğrenmeye başladıktan kısa bir süre sonra başka bloglarda ve hazır giyim ürünlerinde gördüğüm overlok dikişine hayran hayran bakmaya başlamıştım. Kendime bir overlok makinası almadan önce de dikiş işinde epey uzmanlaşmam gerektiğini düşünüyordum. Yanılmışım

Şimdi size öyle bir gaz yazısı yazacağım ki, halihazırda kendisine overlok makinası alacak bütçesi olmayan dikiş tutkunlarından şimdiden özür diler, tez zamanda iyi bir overlok makinası için kenara para ayırmalarını tavsiye ederim. 
overlok makinası önerileri

Piyasada bulunan ev tipi overlok makinalarının büyük bölümü hem sürfile dikişi hem de reçme yapabilen makinalardan oluşuyor. Sadece sürfile dikişi için niye kocaman bir makina alayım diye düşünebilirsiniz. Overlok makinamdaki kullanım hatasını çözdükten ve makinayı hakkıyla kullanmaya başladıktan kısa bir süre sonra anladım ki, bu güzide alet dikiş keyfinizi 4'e katlayıp, elinizdeki işi bitirme sürenizi yarı yarıya azaltıyor. Nasıl mı? İsterseniz konuya en başından başlayayım...

Karikatür için "Bayan Yanı" isimli mizah dergisine teşekkürler ;)



Bazılarınızın hatırlayacağı üzere yaklaşık 4 ay önce çiçeği burnunda iş girişimim olan Tuhaf Tuhafiye'den elde ettiğim ilk kazanç ile, epeydir almaya niyet ettiğim overlok makinası için piyasa araştırması yapmaya başladım. Hangi makinayı almalıyım diye sorduğum bir soruya birbirinden değerli onlarca yorum ve görüş geldi. Farklı makinalara ilişkin değerlendirmeleri bulabileceğiniz (yorumlar kısmını dikkatli okuyunuz) yazı bu adreste: "Size Bir Sorum Var".

Tüm yorumları okuduktan sonra Pfaff'ın Hobbylock 2.5 isimli modelini almaya karar verdim. İnternetten satın aldığım için mağazaya gidip de ürünün kullanımını öğrenme gibi bir hizmet alamadım. Zaten mağazaya gidip almaya vaktim olmadığı için internetten sipariş vermiştim. 


Birkaç yıldır dikiş dikme konusunda ortaya koyduğum insanüstü becerilerden cesaretle, kitapçığında belirtilen adımları takip ederek overlok makinasını kurdum. Fakat ortaya çıkan sonuç benim hayallerimi süsleyen overloklardan dalga dalga farklıydı! İşte böyle:



İplik ayarlarıyla nasıl oynarsam oynayayım bir türlü bu hatayı düzeltemiyordum. Acil site üzerinden bir yazı daha yazdım. Gelen onca yardımcı yoruma rağmen mümkün değil düzeltemedim bu dalgaları. Benim bu konuda yeteneksiz olmam mümkün olmadığına göre kesin makinada bir hata olmalıydı! 

Birkaç hafta sonra başlayan Kendin Dik Atölyesi'ne sponsor olan firmanın temsilcisi ve giyim alanında diplomalı öğretmen olan sevgili Çiğdem Hanım'a götürdüm makinayı. Benim iplikleri yerleştirmemi görür görmez başladı gülmeye. Meğer ben her işi düzgün yapıyormuşum ama iplikleri makinaya yerleştirmeden önce alttaki fotoğrafta dik duran tutma kolunun altından değil, üstünden geçiriyormuşum. Daha doğrusu ben makinayı taşımak için ilk kez kaldırdığım kolun iplik yolunu engellediğini hiç akıl edememiştim :)) Sorun sadece bu kadar basit ve saçmaymış anlayacağınız. 
pfaff overlok makinası


Sorunumu çözdükten sonra kim tutar beni! Evdeki her şeyi overlokladıktan sonra hızımı alamayarak önüme çıkan her yeri overloklama isteği kabardı içimde. Bir giysiyi dikerken en uzun zamanı alan iç dikişler saniyede tamamlanıverdi. En zor kumaşlar kalıp gibi dikilmeye başladı. İç dikiş, etek ucu vb. dikişlerde en vakit alıcı işlerden biri olan fazlalıkları kesme işlemi de hızlıca bitti. Makinanın bıçakları öyle iyi ki, havuç koysanız doğrar. O derece! :D
reçme makinası önerileri
İç aksamı minik bir labirenti andıran iplik geçirme yerleri, kullandığım iplik rengini değiştirmem gerektiğinde başlarda bana çok zahmetli gelse de, kısa sürede onun da kısayolunu öğrendim. Benim gibi Amerika'yı kendi başına keşfedecek olanlara bir minik desteğim olsun bu ipucu:

İplikleri iplik yoluna girmeden önce kesip, yeni konulan ipliklerle düğümleyin.

Ardından düğümlü kısımdaki fazla iplikleri, düğüm açılmayacak şekilde ancak mümkün olduğunca kısa kesin ve yeni iplikler iğnelerden geçip, iğnenin olduğu kısımdaki iplik zinciri yeni renklerle yapılır hale gelinceye kadar boş dikiş dikin. Boş dikiş derken kastım kumaşı yerleştirmeden dikiş yapmanız. Zaten overlok makinalarında - dikiş makinalarının aksine - kumaş üzerinde dikişe geçmeden önce ve geçtikten sonra 5-8 cm'lik iplik zinciri oluşturmanız gerekiyor(muş). 
overlok makinası nasıl kullanılır

Bu kadarlık bilgi bile benim her şeyi overloklama heyecanına kapılmama yetti. Dar dikiş, geniş dikiş, 3 iplik, 4 iplik derken daha reçme manevralarına geçmeden bile dünya kadar iş hallettim. 
dikiş blogları öneriler

kolay dikiş teknikleri


"Dikiş dikme benim için 2 günlük heves değil" diyen herkese tez zamanda overlok makinası almasını tavsiye edeceğim. Tecrübeli terzilerin değil, bilhakis dikiş dikmeyi orta karar bilenlerin işine gelecek bir icatmış kendileri. 

Kendi başıma overlok makinasının özelliklerini çözmeye çalışırken yabancı bir sitede şu muhteşem kaynağa denk geldim. Overlok makinasını kullanmayı bilenlerin dahi incelemesini tavsiye edeceğim bir pratiklikte hazırlanmış animasyonlar var içinde. Seçtiğiniz makinaya göre üst menüde 2-stitch, 3-stitch, 4-stitch (2 iplikli, 3 iplikli, 4 iplikli) seçeneklerinin altında 6-7 tane daha farklı dikiş seçeneklerine göre nasıl sonuçlar alınacağını gösteriyorlar. İngilizce bilmiyorsanız dahi, ekran üzerindeki iplik ikonlarına tıklayarak farklı dikiş seçeneklerini inceleyebilirsiniz. 
http://www.pfaff.com/mediafiles/Overlock%20line%202009/Threading%20guide/Pfaff/index_en.html

Benden bu kadar. Hepinize bol overloklu günler dilerim :D 

39 yorum

  1. Çok teşekkürler İrem Hanım, verdiğiniz bilgiler çok değerli . Ben de bir yandan overlok makinesini çok istiyorum, bir yandan da "dışarıya filan dikmiyorsun, otur oturduğun yere " diyorum . Ancak şimdi yazınızı okuyunca iyice heveslenmedim değil. sevgiler. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dikiş keyfiniz çoksa, kesinlikle doğru bir alışveriş olacaktır. Sevgiler! :D

      Sil
  2. offf irem yaaa bu makineler kocamla aramı aramı açacak yeni dikiş makinesinin taksidi bitmedi daha...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :))))))))))) onun taksidi bitsin öyle alırsınız!

      Sil
  3. :) İrem Hanım dan imrendiren bir yazı olmuş :) KEsinlikle seneye bu zamanlar alacağım :) O zaman tekrar sorarım 1 yıldır kullanıyorsun memnunmusun hala bu modeli alayım mı diye soracağım :)))

    YanıtlaSil
  4. Bende istiyorum bu harika makinadan. Çok pratik bir makina . Kolay gelsin o zaman İremcim :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. umarım tez zamanda alırsın diyeyim o halde :D

      Sil
  5. Ah ah yerim olsa çoktaaan almıştım! Bakalım, bir kaç ay içerisinde başka bir eve taşınabiliriz belki. O zaman ilk iş bir overlokçu alacağım! Aşkınız hiç bitmesin:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şekerim sende bu dikiş aşkı olduktan sonra ona da yer açılır ;)

      Sil
  6. Aslında en merak ettiğim şey, teğel yap-a-mayan insanlar, hani iğneleyip üstünden hemen düz dikişi geçerler ya, bunda nasıl bir uygulama oluyor acaba? İlla teğel yapmak gerekiyor mu? Eğer öyleyse kendisiyle nasıl anlaşabiliriz bilemiyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunu alınca dikiş makinasının tüm işlevlerini çözmüş olmuyorsun. Onu yapan overlok makinaları da varmış ama onlar çok üst modeller.

      Ben teğel yapmadan dikiş dikiyorum zaten. Pratik iğneleme yöntemiyle hiç öyle dertlerin kalmaz ;-)

      Sil
  7. yazıyı okurken resmen ağzım sulandı :))

    YanıtlaSil
  8. Aynı günlerde aldık ve aynı sorunlarla karşılaştık. Ama sonunda değme overlokcu olup çıktık sanırım. Bir önemli noktada ben ekleyeyim. ESNEK KUMAŞ, TRİKO, PENYE.....VIZ GELİR, TIRIS GİDER. .. Meğer ne zevkli işmis bunlarla dikis dikmek.... Güle güle. ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet kesinlikle doğru! ben zaten bu aralar penyeden başka birşey dikmez oldum :D

      Sil
  9. http://www.pfafftr.com/TR/SewingProjects/Default.aspx bu da paylastıgınız linkin türkcesi sevgili irem, kesinlikle ilham oldun overlok hayalini kuran biz dikişseverlere. en kısa zamanda bütçeler ayarlana, tez vakit overloklama çalışmalarına başlanıla..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aaa süpersiniz :D ben görmedim onu. yazıyı okuyanlara çok yardımı olacaktır.

      Sil
  10. overlok cekmeyı ozellıkle stajda cok sevmıstım ben de alırdım serı serı astarları 5 ıplıkle bırlesıtrırı atardım aksama köadar hızlı hızlı:) Evde overlogum olmadıgı ıcın uzun zamandır kullanmıyorum ama buyuk kolaylık oldugu gercek:)

    YanıtlaSil
  11. Süper gaza geldim ama sonraalınacak :)

    YanıtlaSil
  12. Süper siber, hiper bi yazı olmuş..Yzun zamandır beklediğim bi geri dönüş yazısıydı sizden ve diğer overlok kullanıcılarından..

    YanıtlaSil
  13. özrün kabul edilmedi İrem!!! yeni fotoğraf makinası almaya çalışırken ve bütçem yerlerde sürünürken çok fena oldu bu yazı çoook!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :))))))) eyvah! ne yapsak?
      overlok makinamı ayağına getirsem affeder misin? :D

      Sil
  14. bende almak istedim şimdi:) belki komik olacak ama bir sorum var bu makine aynı zamanda dikiyor değil mi? :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok. Komik olmayacak :) Bunun bir üst modelini alırsanız dikiş makinasını bile kullanmanıza gerek yok demişlerdi. Ancak detay dikişler vs. için her halukarda bence dikiş makinası gerekecektir. Bu bir ek ürün. Daha profesyonel dikişler için işinize yarayacaktır. Bu makina sadece overlok dikişi yapıyor.

      Sil
  15. İrem hanim merhabalar
    Overlok alicam insallah ama size sormak istedim makinenizden almak istiyorum.ama bir kullanici cok ses yaptigini ve krep gibi kumaslari dikmekte zorlandigini yazmisti ne dersiniz siz memnun musunuz bu sikintilar oluyor mu sizdede

    YanıtlaSil
  16. merhaba :)) uzun zamandır blogdan uzak kalmıştım ne zaman bir şeye ihtiyacım olsa buradan cevap aldım ve alacagımı biliyordum :) benim de bir overloga ihtiyacım var ve sizinde dediğiniz gb koca makinayısadece sürfile için almak anlamsız bende istiyorumki reçme de yapailsin ama tatmin edici düzeyde esnek ve normal kuması.. size sorum reçmesiyle alaklı dğerlendirmelerinizi merak ediyorum bende bundan alıcam ve reçme benim için cok önemli reçme yapabildiği için alıcam o yüzden bosuna almış olmak istemiyorum ve int de hiç bulamadım örnek dikişlerini de yükleseniz kendi adıma co sevinirim inşallah sadece bunun için ayrıntılı bir değerlendirme yazısı yazarsınız

    YanıtlaSil
  17. Bu kadar eski posta yorum yapılır mı,yapılır.Çünkü artık ben de bir overlok almak istiyorum.Nicedir istiyorum da gereksiz diye almıyordum.Şöyle bir dolanınca,senin ne kadar haklı olduğunu anladım,her eve lazım bir overlok.Konu şu ki,alınacak marka kesinlikle Pfaff da,coverlock mu seninkinden mi karar veremedim.Memnun musun?Keşke coverlock alsaydım dedin mi hiç?Hadi şu ablana da bir el atıver canım sensei.....

    YanıtlaSil
  18. Size çok teşekkür ederim. Bir sene oldu makineyi alalı. Ara sıra kullanıyorum bir türlü istediğim gibi olmuyordu. Bende internet üzerinden aldığım için içim içimi yiyordu. Acaba bozuk mu gelmişti diye. Az önce denedim çok güzel oldu. Sadece tutma kolunu kaldırarak ipleri geçirmek yeterli imiş. Tekrar teşekkürler.

    YanıtlaSil
  19. Merhaba, bugün aynı makineden aldım. Hemen iplikleri takıp denedim. İlk demede iyi oldu. Dediğiniz gibi boş zincir de çektim. Ama ikinci denemede makine dikmedi. Baktım ki zincir yapmıyor. İplikler sanki dikiş makinesinde gibi dümdüz duruyor. Ağlamak üzereyim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mesajınızı yeni gördüm. Kusura bakmayın. Umarım sorun çözülmüştür. Başlarda acemilikle çok zor oluyor ipleri takması. Mutlaka kopmuştur gerginlik ayarını düzgün yapmadığınız için. Alıştıktan sonra çok kolay kullanılan bir makine.

      Sil
  20. Merhaba İrem Hanım,

    Ben de bu aralar kafayı overlok makinasına taktım. Yazınız da beni cesaretlendirdi. Sizin tavsiye ettiğiniz modele bakacağım. Yine de bir overlok makinasında şu da olsun diyebileceğiniz bir özellik var mı? İlk defa alacağım bir makina. Hangi özelliği ne anlama geliyor pek anlamadım.
    Çok teşekkürler
    Nilgün Eser

    YanıtlaSil
  21. merhaba İrem Hanım
    ben de dikiş makinamı değiştireceğim ama overlok da almak istiyorum. sizce tek bir makinayla hem overlok hem dikiş hem reçme mümkün mü ya da tavsiye edermisiniz? yoksa dikiş makinası ayrı overlok ayrı mı almalıyım? bütcem çok harika bir makina ve ya makinalar olursa 5 bine kadar çıkabilirim.
    şimdiden teşekkür ediyorum.
    kolay gelsin

    YanıtlaSil
  22. Merhaba bende dikis overlok recme dusunuyorum bana da marka onerir misiniz

    YanıtlaSil

Burada yayımlanan yazı ve görsellerin tüm hakları İrem Sunar Özat'a aittir. İzinsiz yayımlanamaz. Blogger tarafından desteklenmektedir.