"BÜYÜLÜ DENİZ" İSİMLİ ÇOCUK ROMANIM 8 YAŞ ÜSTÜNDEKİ TÜM HAYALPERESTLER İÇİN ARTIK KİTAPÇILARDA! :)

KOLAY PENYE BLUZ YAPIMI

05 Eylül 2014
Uzuuun bir aradan sonra nihayet söz verdiğim yazlık bluz yapımı için fotoğraflarımı tamamladım. Gerçi yaz da bitmek üzere ama olsun. Bu altın değerindeki bilgiler, akıllı kadınlar tarafından mutlaka bir sonraki yazda kullanılmak üzere kavanozlanarak salçaların yanına yerleştirilecektir ;)
tişört dikişi


Bu basit bluz / üst parça dikişi için çok az şeye ihtiyacınız var. Hemen sıralayayım:
1- Az bir dikiş bilgisi (yeni başlayanlar için harika bir dikiş pratiği olacaktır)
2- Az bir motivasyon 
3- Güzel bir fon müziği
4- Beden ölçülerinize oranla 1 metre penye kumaş 
5- Penye iğnesi


İşte bu son derece komplike bluzun kalıp ölçüleri:


penye dikiş adımları



1- Önce kalça genişliğinizi hesaplayın
2- Ardından göğüs çevrenizi ölçün
3- Kalçanızın ölçüsünü aldığınız yer ile göğüs çizgisi arasındaki mesafeyi hesaplayın (ben bunu elbise yaparım, havamı da basarım diyenler bile kalça ölçüsü hesabını yapmalı)
4- Kalça - göğüs ölçüsü = aradaki farkı bulun. - Bu fark çok fazla ise bile 2 parmak ölçüsünü geçmemeli. Tecrübeyle sabittir, sonra kol altı çok fazla açılıyor. 
5- Göğüs çizginiz ile omuz arasındaki mesafeyi hesaplayın. Kaç cm çıktıysa katlama payı için + 5 cm daha ekleyin. Ortalama 22 - 25 cm uzunluk işinizi görecektir.

Aldığınız göğüs / kalça ölçülerini ön ve arka parçalara ayıracağımız için ikiye bölmeniz gerekir. (ör: Kalça ölçüsü 90 cm / 2 = 45 cm)

Penye dikişlerinde ölçülerimizi dikiş payı eklemeden kullanırız. 

Tüm bu ölçüleri çıkardıktan sonra, oldukça komplike kalıbımız şu şahane çizimdeki gibi görünecektir:

Kalıbımız son derece detaylı olduğundan, arzu ederseniz kalem ve cetvel yardımıyla bunu doğrudan kumaşınızın üzerine çizebilirsiniz. Kumaşın üzerinde çizim yaparken açık renkli bir kumaş kullanıyorsanız benim tembel terzi kalemi olarak adlandırdığım şahane bir ürünü tavsiye edeceğim. Arzu ederseniz bu ürün Tuhaf Tuhafiye'de bulunuyor. Linki budur: Tembel terzi kalemi
dikiş malzemeleri online tuhafiye



Yukarıda kalıp çıkarma adımlarında söylediğim bir detayı tekrar edeceğim. Kol oyukluğunu fazla verirseniz, bluzu kullanırken sıkıntı çekersiniz. Kumaşın jarse özelliğinden dolayı o oyukluk açıldıkça açılıp sizi sinir edecektir. Benden söylemesi...



Kumaşımızı kestikten sonra dikiş makinasını hazırlamaya geçebiliriz. Masuralarınızı uygun renkli iplikle sarıp, iğnenizi bir penye iğnesiyle değiştirmelisiniz. Yine şiddetle tavsiye edeceğim bu malzeme, sadece penyeleri değil, esnek her türlü jarse, ipek, saten vb kumaşları da zımba gibi dikecektir. Mutlaka dikiş malzemeleriniz arasında bulunmalı. Bu iğnelerin en standardı Singer'in 90/14 kalınlığındaki iğnesidir. Bu ürünü kendi çevresinde bulamayanlar ya da çarşı / pazar gezip alışveriş yapamayacaklar için müessesemizden dev hizmet burada.


penye iğnesi satış

İğneyi de taktıktan sonra makinaları penye ayarına getirmelisiniz. Bu ayar hemen her marka makinada düz dikişe benzeyen 3 düz dikiş çizgisiyle gösterilir. Benim makinamda düz dikiş işaretinin yanındaki mavi çizgilerde olduğu gibi. Pfaff'ta ise doğrudan ayrı bir stretch ayarı olarak gösteriliyor. 


dikiş ipuçları jarse dikişi


Makinamızı da ayarladıysak, ön ve arka parçaları kol oyukluğuna kadar yavaşça dikmeye başlayabiliriz. Bu penye ayarı biraz daha sıkı bir dikiş olduğundan, makinanızın hızını biraz yavaş tutmakta fayda var. Hata ihtimalini azaltmış olursunuz. 

penye nasıl dikilir


Yan dikişler tamamlandıktan sonra kol oyukluğu ve yaka katını yapmaya geldi sıra. Kenarları düz dikişle kapatmadan önce uçlara sürfile / overlok dikişi yapabilirsiniz. 

Kol oyuklarını düz dikişle düzgün şekle getirdikten sonra kurdela geçireceğimiz yaka katını hazırlıyoruz. Bunun için aşağıdaki fotoğrafta iğnelerin tutturulduğu hizayı dikmeniz yeterli. Kenarları boş bırakmalısınız ki daha sonra oradan kurdela geçirebilelim.
kolay dikiş çalışmaları


Bu bluza hava veren en önemli, hatta belki de tek unsur, gösterişli bir kurdela. Kurdelanın takılma şekline göre de her seferinde farklı bir bluz görünümü elde edebilirsiniz. 

Kurdelayı yandan düğümlemek çok kolay ve cazip bir çözüm olmakla birlikte, bende ortaya çıkan şeker kız havasının yaş itibariyle akide şekeri yumuşaklığında olacağını düşündüğümden, kurdelayı arkadan bağlamayı tercih ettim. Bunun için de ense hizasının tam ortasından ve sadece tek katta kumaşa minik bir delik açtım. Kumaş penye olduğundan etrafını dikişle kapatmama gerek kalmadı. Eğer başka türlü bir kumaş kullanacaksanız, mutlaka el dikişiyle de olsa deliğin çevresini sürfile dikişiyle sağlamlaştırmalı, kumaşın sökülmesinin önüne geçmelisiniz. 



Kurdelayı da taktıktan sonra işlem tamam!  


Bu bluzdan 3-4 tane yaptım. Zaten yarım saatte bitiyor. Her seferinde farklı kurdela kullandım. Standart kurdela değil, saten kumaştan yaptığım kendi kurdelalarımı diktim. Onun yapılışını bilmeyenler için de dikiş ipuçlarını başka bir yazıda anlatacağım. 

Şimdi, bir önceki zihin açıcı yazıda anlatmış olduğum gibi (bkz: Prensesler Gibi), eğer kurdelanızı upuzun tutarsanız arkanızdan fıldır fıldır gezen, bünyenizde prenses etkisi yaratan bir giysi elde edersiniz. Hatta uzunluğuna göre kurdelayı öne dolandırıp fular havası bile verebilirsiniz.



Uzunluğu nasıl olursa olsun, kurdelanın kalınlığını geniş tutmanızı tavsiye edeceğim. Bu sayede bluzunuzun yakası feci havalı gözükecektir!

Ortalama 30 dakikalık bir dikiş ve 3-5 TL'lik bir maliyetle harika bir yaz kıyafetiniz oldu bile! ;-)
tasarım penye bluz

Ben kurdela yapmasını bile bilmiyorum diyenler için istek parçamızı bir sonraki yazıda çalacağız; unutmayın ;) 


Hepinizi öpüyorum kocaman!

28 yorum

  1. Sonunda! Umarım dönüşün uzun soluklu olur:) Özlemiştik:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu mesaja bile 20 gün sonra yanıt yazmamdan hesap edersin artık ne hızla dönüş yaptığımı ;)

      Sil
  2. Çook güzel anlatmışsınız.İstek parçalarımız her zaman olacaktır.Ama siz zaten zihnimizden geçenleri çalıyorsunuz.Hoşçakalın.

    YanıtlaSil
  3. Hoş geldin be vay, sensiz buraların tadı tuzu kalmadıydı :) İki önerim daha var (ille fikir şeyedecem yani):
    1- Arka yaka oluğunu da öndeki gibi bütün çıkarıp tek omuzda düğümlemek.
    2- Arkayı kol altından kesip sadece ön taraftan kurdele çıkarıp arkada bağlamak ve gerekirse sırtı oturması için bebe lastiğiyle birkaç sıra geçmek,
    3- Kurdeleyi ön ortada düğümlemek,
    4- Aslında aklımda 2 tane vardı :)
    5- Oturup ahkam keseceğine neden kendin dikmiyorsun dersen, malum, "tembel çekirge sendromu". Ama belki birilerinin aklına gireriz de, onlar da diker de, biz de "al gözüm seyreyle" yaparız da, falaaaan, filan... Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şeyettiğiniz fikirleriniz büyük bir keyifle okunuyor sevgili Nurten. Lütfen şeyetmeye devam ediniz :D

      Sil
  4. Harikasınız.. Dikiş dikmeyi çok seven biri olarak, bu güzel fikirleri paylaştığınız için teşekkürler.. Takipçinizim,daima,beğeniyle....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siz de harikasınız! Çok teşekkürler :) bir dahaki sefere adınızı da bırakınız ;-)

      Sil
  5. Merhaba.Bİzi buralarda oksuz bırakmayınız lutfen zıra cok hos seyler paylasıyorsunuz tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. oy oy oyyyy... Fırsat buldukça yazıyorum bu aralar. Malesef o fırsatlar da pek bir azalmaya başladı :/

      Sil
  6. yine süper bir anlatım! bu arada dikiş makinalarımız aynı şekerim ;))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aaa haberim yoktu. güzel makina gerçekten de :)

      Sil
  7. Çok güzel olmuş kendime bir tane yapacagim.elinize saglik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vücut tipinize uygunsa elbisesini de deneyin. Acayip pratik ;)

      Sil
  8. Süper anlatım :)) Denemek farz oldu...

    YanıtlaSil
  9. annecim..... :( bugüne kadar penyeyi düz dikip gidiyormuşum ya ben.... S bu ne işe yararki derdim kendime :) cahilliğin gözü kör olsun...teşekkürler İrem Hanım ...bu bilgiyi salça kavanozlarımın yanında kaldırmadan deneyeceğim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim! Tabii tabii salçalamadan kullanınız ;-)

      Sil
  10. çok güzel olmuş :)
    banada beklerim www.kiriksemsiye.blogspot.com
    sevgiler

    YanıtlaSil
  11. Bu bluzun bir benzerini adL'den epey para verip almıştım....
    Geçenlerde kendim diktim... Çok para vermişim, verdiğim paraya çok acıdım...
    Kullanılan kumaşa ve süslemeye göre çoook farklı, rahat, klas olabilen bir model bu... Tamamen yaratıcılığınıza kalmış yani....
    Çok ince pamuklu ile plaj için bile yaptım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Acımayın boşverin. O zaman dünya para verdiğiniz için şimdi yaptıklarınız daha da kıymetli gelir ;)

      Sil
  12. DÜN TUHAFİYEDEN TERZİ KALEMİ ALDIM KOYU RENK KUMAŞLARDA HİÇ GÖRÜNMÜYOR BUNUN İÇİN NE ALMALIYIM SİZCE

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. eski ve incelmiş sabunları kullanabilirsiniz koyu renk kumaşlar için. biraz hapşurtur ama derdinize derman olur. ;)

      Sil

Burada yayımlanan yazı ve görsellerin tüm hakları İrem Sunar Özat'a aittir. İzinsiz yayımlanamaz. Blogger tarafından desteklenmektedir.