"BÜYÜLÜ DENİZ" İSİMLİ ÇOCUK ROMANIM 8 YAŞ ÜSTÜNDEKİ TÜM HAYALPERESTLER İÇİN ARTIK KİTAPÇILARDA! :)

ÖĞREN ÇEKİRGE: KURDELE ŞERİT YAPIMI

30 Eylül 2014
İngilizce'de :   Ribbon
Hırvatça'da:    Vrpce
Fince'de:        Nauha
Macarca'da:    Szalag
Somalice'de:   Qoofalan
İspanyolca'da: Cinta
Galce'de:        Rhuban
Zuluca'da:      Wemaribhoni
Türkçe'de ise: Kurdela, kurdale, kordella, kordale ve yer yer kurdele olarak anılıp, tam olarak nasıl telaffuz edildiğine bir türlü karar verilemeyen bu süs gerecinin yapımı, tıpkı adı gibi tecrübesiz çekirgeler için feci komplike olabilmektedir.  

Yaştan ve tarzdan bağımsız şekilde, üstüne konduğu herşeyi hediye paketi heyecanına büründürebilen bu gereç, genellikle ipekli kumaştan yapılmaktadır. 

Bu yazıda elbette fabrika üretimi kurdele yapımının nasıl olduğundan bahsedilmeyecek. Ben sadece bu son derece basit işlemi henüz keşfedememiş olan hevesli çekirgelere, çift kat kumaştan rengarenk kurdele şeritler yapmanın püf noktalarından bahsedeceğim. 

Kurdele şerit için referans çalışmamız şurada anlatmış olduğum basit penye bluzda yer alıyor: Kolay Penye Bluz Yapımı

Prensesler Gibi yazısında birbirinden şahane profesyonel pozlar eşliğinde ve akıllara ziyan bir öykü üzerinden anlatılan çalışmadan da göreceğiniz üzere istediğiniz renk ve uzunlukta üretebileceğiniz kurdeleler, üstüne konduğu giysi/eşyayı bambaşka bir havaya taşıyabilmektedir. 

Lafı daha fazla uzatmadan bu güzel süsün yapımı için gereken malzemeleri yazayım:
  • Hangi uzunlukta şeride ihtiyacınız var ise, VEREV keseceğimiz kadar uzunlukta saten ipek, jarse vb. kumaş (Prensesler Gibi yazısında gösterdiğim bluzdaki kurdele uzunluğu 130cm idi).
  • Uygun renkte iplik,
  • Uzun cetvel veya kalın şiş
  • (Her zaman olduğu gibi...) elbette muhteşem bir ruh hali!
Adım 1: Şeridimizi çift kattan istediğimiz uzunlukta VEREV kesiyoruz. Artık kumaşınızı değerlendirmek istiyor ve elinizde bu iş için yeterince uzun kumaşınız yok ise, hızlıdan biye yapımıyla ilgili birkaç yazıya göz gezdirebilirsiniz. 


Adım 2: Kumaşı verevinden ikiye katlayarak keseceğiniz için uçlarını da üçgen şeklinde kesmeniz daha sonrasında işinizi kolaylaştıracaktır. Kurdele kalınlığını ise keyfinize göre istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz. 


Adım 3: Keserken kumaşın tek tarafını katlayarak bıraktığımız için, dikerken sadece bir tarafını dikeceksiniz. Bunun için de kumaşı ters yüz etme rahatlığını sağlayacak genişlikte boşluk bırakmanız gerekecek. Her iki uçtan başlayarak ortaya yakın bir noktada dikişinizi bitirip, son dikişleri sabitlemeniz dikişin kaçmasını engelleyecektir. Elbette, bu aralığı ne kadar kısa bırakırsanız, sonradan yapacağınız el dikişi işlemi de o kadar kısa olur. Ancak ne kadar kısa bırakırsanız, kumaşı ters yüz etme işlemi de o kadar zorlaşır. Seçim sizin...
Kumaşı ters çevirmeden önce, şeritlerin üçgen gelen uçlarını dikişe yakın şekilde dik şekilde keserseniz, uçlarının toplama yapmadan düzgün şekilde dönmesini sağlarsınız.
nasıl dikilir




Adım 3: Şimdi ortada bırakmış olduğunuz açıklıktan içeri doğru kumaşı ters yüz etmeye başlayabilirsiniz. Ben bu çalışma özelinde çok geniş bir şerit kullandığımdan, standart bir cetvel yardımıyla dıştaki kumaşı içe doğru iktirmeyi kolayca başardım. Daha dar şeritler için mümkünse tahtadan bir şiş de işinizi görecektir. 

Adım 4: Şeridimizi yakışıklı şekilde ters yüz ettikten sonra, içte kalan uç kısmını da çengelli iğne yardımıyla dışa doğru nazikçe çekebilirsiniz.
kurdele şerit yapımı
Adım 5: Şeridimizi tamamen ters yüz ettikten sonra, kalan açıklığı mümkünse el dikişiyle içten birbirine dikmelisiniz. İlk başta hatırlatmış olduğum referans çalışmasında, şeridin ortası, bluzun içinde kaldığı için, tembel ruhum bunu elde dikmeyi istemedi ve ben doğrudan üst dikişle kapattım bu açıklığı. Ama siz siz olun benim yaptığımi değil, Öğren Çekirge yazılarında özenle anlattığımı dikkate alın :D


Son olarak, yaptığınız rengarenk şeritleri istediğiniz giysi ve/veya eşyaya takıp fıldır fıldır geziniz ;-)

Son Not: TDK Sözlüğünde kelime "kurdele" olarak geçmektedir. Bu da böyle biline! ;-)



4 yorum

  1. Şimdi aklıma geldi, annemin Kurdele isimli bir tanıdığı vardı. Zaman zaman kadın ismi olarak da kullanılıyor yani:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hahahah!!! işte harika bir kullanım alanı daha! :D

      Sil
  2. Kurdele hanım:))Biz Türkler isim konusunda çok üretkeniz...))Yeter ,İmdat,Döndü,Kurdele....)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlk işyerimde Dudu Karanfil isimli bir çaycımız vardı. Benim ikonum odur bu hususta! :)
      Sevgiler!

      Sil

Burada yayımlanan yazı ve görsellerin tüm hakları İrem Sunar Özat'a aittir. İzinsiz yayımlanamaz. Blogger tarafından desteklenmektedir.