"BÜYÜLÜ DENİZ" İSİMLİ ÇOCUK ROMANIM 8 YAŞ ÜSTÜNDEKİ TÜM HAYALPERESTLER İÇİN ARTIK KİTAPÇILARDA! :)

SARAYLARA LAYIKSIN SEN

23 Şubat 2015
saray kumaşı kutnu


"Saraylara layıksın sen" dedim kumaşı elime aldığımda. Başlangıcı 16. yüzyıla uzanan bu dokuma yüzyıllarca padişah kaftanlarında kullanıldığı için "saray kumaşı" olarak anılırmış.

Kutnu. Gaziantep'in geleneksel el sanatlarının incisi. Dünyada daha basma kumaş bile üretilmez iken ticareti yapılan bu kumaş, binbir emek gerektiren işlemlerin ardından son haline kavuşturulurmuş. İpek gibi yumuşacık. Ama ipek değil pamuklu kumaş. %100 doğal. Olağanüstü canlı renklerle bezeli.

Geçtiğimiz yıl Gaziantep'e haftasonu gezisi yapan ablamın dayanamayarak aldığı turistik paketten birbirinden renkli 3 küçük parça kumaş çıkmıştı. Sayıları zaten çok azalan kutnu üreticilerinin zanaatlerini tanıtmak amacıyla yazdıkları broşürün de içinde olduğu paket, 1 yıl boyunca benim cesaretli bir hamlemi bekledi. Hediyemi ilk aldığımda paketini çocuk gibi parçalarcasına açtığımdan, içindeki "ilk kullanımdan önce yapılması gerekenler" bilgisinin yazılı olduğu broşürü kaybedivermişim!

Hangi modelde nasıl kullanacağım belli, dikişe zaman ayırabileceğim nadide gün belli, ama gel gör ki ben bu kumaşı önce hangi işlemlerden geçireceğimi bilemiyorum bir türlü! Hemen instagram / facebook sayfalarımdan aklımdaki soruları sordum.

İlk gelen yanıtlar gerçekten pek ümit vericiydi! Kumaşı halkoyunları kostümüyle bir tutan mı ararsın, kaynatıp suyunu içmemi söyleyen mi... Ne yapsam da dikişe ayırabileceğim kısacık zamanımdan önce gerekli işlemleri tamamlasam diye dertlenirken, internet sitesi olmayan ama internetten cep telefonu numarasının rahatlıkla bulunabildiği Kübbüşah Kutnuculuk'un sahibini aradım!
kutnu elbise tasarım

Dükkan sahibi, turistlik malzeme, aksesuar ya da en fazla perdelik kumaş olarak kullanılmasına alıştıkları kutnuyu şık bir ofis kıyafeti olarak kullanacağımı duyduğunda şaşırsa da bana hemen yardımcı oldu:

·       "Kullanmadan önce ne işlem yapmam lazım?" dedim.
·       "ikkigerreyikaycandeymgassıaacıreccinesiylemezeklenyrcumku" dedi...
·       "Whaaaaaaaaaattttt?" dedim.
·       "ikkiteneyikaycandeymgassıaacıreccinesiylemezeklenyrcumku" diye tekrarladı gayet kendinden emin şekilde...

Telefonun diğer ucunda afallamış şekilde kalakaldım. Yeni bir aborjin diliyle karşılaşmış her dilbilimcinin yaşayabileceği heyecanla karşımdaki yerliyi ürkütmeden dilinin şifresini çözmeye gayret ettim. Ben ısrarla sordukça karşımdaki de Japon bir turiste açıklama yaparmış gibi heceleyerek konuşmaya devam etti:

·       "İkki gerre yikaycan deyymm... Gassı aacı..."
·       "Ga.. ne?"
·       "Gassı gassı.. Gassı var ya. Yiyin hanni.."
kutnu kumaşı ile neler yapılır



Epey bir gayretin Sonunda anlamıştım! Kullanmadan önce iki kere soğuk suda yıkayacaktım çünkü dokuma esnasında ipliğin sert kalıp kopmaması için kayısı ağacı reçinesi kullanarak mezeklenirmiş! Artık bu kadim zanaatın bir parçası olduğumu hissettim derinden. Ben mutluluk içinde teşekkür ederken,  bir sonraki sefere benim bizzat dükkanını ziyaret etmem sözüyle telefonu kapattık!

Eve gider gitmez gerekli işlemleri yaptım. Cumartesi günü sabahtan kalıbımı kestim. McCall's firmasının 6460 numaralı kalıbını kullandım. 2 yıl kadar önce bir kez daha kullanmış ve bu modele bayılmıştım! Ne yazık ki bu muhteşem renklerle bezeli kumaşım gerçekten çok kısaydı. Elimdekini en iyi şekilde kullanmaya özen göstererek elbisemi tamamladım ve bugün ofiste bu güzelim kıyafetle salınıyorum! :D


m6460

El dokuması bu nefis kumaşın elbiselerde kullanılması biraz riskli. Dikişe başlamadan önce Gonca ile yazıştık. Kumaşın dikiş yerlerinden kaçabileceğinden bahsetti. Kutnuyu kullandığım her parçanın dikiş yerlerini ekstra kuvvetlendirdim. Altına epey esnek bir kot kumaşı kullandım. Kalıbımı da ne yazık ki 42 bedenin tüm ihtişamıyla kestim! 

M6460 modelinin reglan kollu seçeneğini kullandım. Fazla yumuşak olan kutnu kumaşının yakada yayılmasını elimden geldiğince engelleyebilmek için yakaya yine kot kumaşıyla biye geçtim. 


Bir sonraki yazıda kutnu için ne işlem yaptığımı daha detaylı anlatırım. Şimdi elbisemle Salınarak Pazartesi yığılan işleri toparlamam lazım ;)

Bir sonraki yazıya kadar esen kalın ve kutnu kumaşını elbiselerde kullanacaksanız sakın unutmayın: ikkiteneyikaycandeymgassıaacıreccinesiylemezeklenyrcumku...



Bu kalıbı kullanarak diktiğim bir diğer elbise için istikamet:
http://www.kendindik.com/2013/02/puantiyeler-ve-cocukca-hayaller_9.html

Kutnu kumaşının kolay dikiş yöntemiyle ilgili ipuçları için istikamet:
http://www.kendindik.com/2015/03/kutnu-kumasinin-piriltili-potansiyeli.html 





48 yorum

  1. ellerinize sağlık. ne de güzel ciciler dikiyorsunuz. elleriniz dert görmesin.

    YanıtlaSil
  2. supersin yaa valla okurken cok guldum o amcaya ama bir yandanda gaziantepe gidip kutnu kumasi alasim geldi kultur mirasina sahip cikalim dimi ama 😉

    YanıtlaSil
  3. Harikasınız elinize sağlık güle güle kullanın sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Siz de harikasınız! Sevgiler :)

      Sil
  4. Yine çok eğlrndim amcamın ağzına sağlık yurdum insanı :)) Elbise efsane vallahi salınmakta haklısın ;))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı manevraları artık sizden bekleriz sevgili Aycan ;)

      Sil
  5. modelinize bayıldım ..hangi kitaptan çıkarmıştınız bende 42 bedenim dikmeyi düşünüyorum ..iyi günlerde giyiniz ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazının içinde linki bulunan yabancı bir kalıp kullandım. Ama model oldukça düz. Dikiş dergilerinde de benzerlerini bulabilirsiniz.
      Sevgiler :)

      Sil
  6. pek yaratıcısınız :)

    Bu form elbiseleri çok seviyorum, size de pek yakışmış.

    YanıtlaSil
  7. Yüzümde kocaman bir gülümsemeyle okudum. Pazartesinin bütün sıkıntısını attım üzerimden sevgiler :)) Elbiseye bayıldım bu arada harika...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ne güzel bir yorum bu böyle! sevgiler Hobimanik :D

      Sil
  8. İkki gerre yikasam benim gumaşta iyice özdeşleşir tekrar dikiş yapılabilir gıvama gelir mi ki?
    deneycem bu yöntemi :)
    süper bişi olmuş bu elbise bayıldım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bu hafta vakit bulabilirsem diğer yazıyı da çıkartacağım. o daha çok işine yarayabilir ;)

      Sil
  9. Yani İrem ne diyeyim. Elbiseye bayıldım. Bir etnik kumaşta bende var...Hala cesaret edip (daha doğrusu kıyıp) dikemedim. Şiveler de bizi bayağı afallatıyor...biz de kızkardesimle Üsküdar da bir yer sormuştuk amca bize yolu tarif ettikten sonra ben o anlamıştır kardeşimde ben anlamışım dır diye ses etmeden ayrılmış sonra tekerleme çözer gibi amca öyle dediydi yok böyle dediydi diye diye tekrarlayıp şifreyi çözme çabasına girmiştik. Hala çok güleriz... Öpüyorum....

    YanıtlaSil
  10. Kayısı ağacını anlamana mı alkış tutayım, mezeklenmeyi çözüp ne olduğunu da anlamana mı bilemedim. Eniyisielbiseyialkışlayayımbençünkübayıldım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gerçektençokteşekkürederimsevgilinurten! :)

      Sil
  11. pek gözel emme gaysı aacının suyuynan nettiniz onu aanamadım :DD

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gaysı aacının suyuy cıktı ikki gerre soğuk suynan yıkayınca ;)

      Sil
  12. Çok güzel olmuş! Çok merak ettim ben bu kutnuyu şimdi. Bir gün yolum oralara düşerse bir parça da ben almalıyım :) Sevgiler İrem Hanım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gidemezseniz de giden birine sipariş edin. Harika renk seçenekleri var!

      Sil
  13. Tam biz çekirgelerini unuttun artık diye küsmek üzere olacakken yayını gördüm barıştım:)) gerçekten daha sık yazman gerekiyor ki biz de güç alalım senden. Elbisen harika, sen müthişsin. Güle güle iyi günlerde giy elbiseni. Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu son aylarda öyle beter bir iş tempom var ki inanın bu zamanı bile zor yaratabiliyorum. Yorumlara bile çok geç dönebiliyorum. Siz küsmeyin ama ben blogdan para kazansam başka iş yapmam :D

      Sil
  14. Senin yuzunden attigim kahkahadan dolayi kocadan noluyoooooo bakisi yedim:)) birde amcamin soylediklerimi heceleyerek okumaya calisirken(sanki aciklamasini vermeyecekmissin gibi) kafayimi yedin? bakisina mariz kaldim:))
    Sahanesin yine. Cok chic olmus. Ellerine saglik. Bu arada ilk defa duydum kutnu kumasini. Gassi larini yirkene giy guzel guzel:))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :))))))
      Çok teşekkürler sevgili Mevlüde! Umarım bu güzel kumaşları bir gün yapıldığı yerde görme imkanımız olur ikimizin de :)

      Sil
  15. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  16. Merhaba blogunuzu keşfetmek için biraz geç kaldim çok harika bir blogunuz var bayıldım doğrusu ben pek beceremedim dikiş işini, vaktim olmadığında sanırım ama pazen kumaştan bayan pijama takımılarina takmış durumdayim.İstedigim kumaştan olmadığı için disarda satilan pijamalar ilgimi çekmiyor çok da pahalı olmaları da ayri bir konu .Kendime pazen kumaştan nasıl pijama takimi dikebilirim hangi kalıplardan faydalanabilirim .Dikisin ustasi olarak sizden fikir almak istedim . Umarim çağrı mı görürsünüz.Bu arada çalışmalarınız beni heveslendirdi .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yoo kesinlikle geç kalmış değilsiniz :) çok teşekkür ederim.
      fazla dikiş tecrübeniz yoksa pazen kumaş dikişe başlamak için idealdir aslında. öyle rahatlıkla esner ki tüm kalıplar cuk oturur.
      kendi bedeninize uygun güzel bir kalıp bulmanız lazım. Burda dergisi ara ara hep aynı modelleri çıkartır. her ay bir bakın. iç giyim modelleri yaptıkları bir ay, kolay bir pijama kalıbını da mutlaka yayınlayacaklardır. ben görürsem ben de yazarım ;)

      Sil
  17. Çok güzel olmuş, ellerine sağlık. Modayı takip etmeye devam :)

    YanıtlaSil
  18. İremciğim NERELERDESİNNNNN sen olmayınca benim Dikiş perilerim gelmiyorrr dön artık sana ihtiyacım var yaz geliyor o güzel anlatımınla nefis kumaşlarınla kendine Özgü yorumlarınla seni hala bekliyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayyy sormayın! Öyle bir proje aldım ki üstüme, ne bırakabiliyorum ne eski keyiflerime gerektiği kadar vakit ayırabiliyorum.
      Ama yarına yeni yazı hazır; söz! ;-)

      Sil
  19. 😉👍😍😍büyük bir Özlem'le bekliyorum inanılmaz bir keyifle okuyacağım sevgiler :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sonunda yeni yazılar ve yorumlara yanıt verme zamanı geldi!
      kusura bakmayın teşekkür edemedim daha önce.
      sevgiler :)

      Sil
  20. "Gassı gassı.. Gassı var ya. Yiyin hanni.." ahahah hala gülüyorum! Nefis bir elbise olmuş!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Shelbyyyyyyyyy.... yeni yeni neler dikelim söyleeeee....

      Sil
  21. Ablacim mezuniyet balosu elbisemi kendim dikmek istiyorum rica etsem A-Form etekli bir elbise ile ilgili yazi paylasirmisiniz? :) simdiden cok tesekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah kusura bakmayın! İşte mezun olup sonra iş hayatında böyle kaybolabiliyor insan! Daha yeni fırsat bulabiliyorum yorumlara yanıt yazmaya. Sanırım mezuniyet kıyafeti işi hallolmuştur bile :/

      Sil
  22. merhaba dikişe yeni gönül veren biri olarak elbise dikimi nedense bana daha kolay geldi sizde harika çalışmışınız kendinize yakıştırmışınız ....ilginizi çekerse sitemde sizi görmek isterim:) ...iyi bayramlar ...http://ayselmelike.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil

Burada yayımlanan yazı ve görsellerin tüm hakları İrem Sunar Özat'a aittir. İzinsiz yayımlanamaz. Blogger tarafından desteklenmektedir.