"BÜYÜLÜ DENİZ" İSİMLİ ÇOCUK ROMANIM 8 YAŞ ÜSTÜNDEKİ TÜM HAYALPERESTLER İÇİN ARTIK KİTAPÇILARDA! :)

ÖĞREN ÇEKİRGE: CEP DİKİŞİ

31 Ağustos 2015

dikiş ipuçları kendi kıyafetlerimi dikmek istiyorum
Bir süredir ihmal edilmiş olan "Öğren Çekirge" dosyamıza yeni bir bölüm ekleme vaktidir değerli Çekirgeler. 

Siteye ilk kez girip de "Öğren Çekirge" de nedir diyeleri önce doğrudan ilgili sayfadaki ders notlarını incelemeye yollayalım: 


Cepler,  mümkün olsa herşeye ekleyebileceğim, benim gibi binbir saçmalığı çantasında taşımaktan kendini alıkoyamayan tüm işgüzar bünyelerin kaçınılmaz kurtarıcısıdır.  Bu şahane minik torbaların yapımı acemi çekirgelerin gözünde büyüyebilir. Ama inanın, bir kez yaptıktan sonra nasıl yapıldığını hemen kapacak ve her yeri bu minik torbalarla donatma isteğinizi bastırmak zorunda kalacaksınız. 

Ceplerin pek çok çeşidi var. Bugünkü dersimiz "yan cep" dikişini içeriyor ;)

Astarlık Kumaşlar için not: Ben astarlarda mümkün olduğunca neşeli (ve çoğu zaman artık) kumaşlar kullanıyorum. Hazır giyime şahane bir alternatif beceri geliştirdiğim için sentetik kumaşlardan da mümkün olduğunca uzak durmaya özen gösteriyorum. Bu nedenle, ince poplin ve benzeri pamuklu kumaşları astarlık olarak aldığım da oluyor. Aklınızda bulunsun; neşeli astarlar, ruhunuzu ferahlatır! 

Okura şu noktaya kadar hevesli terzi heyecanı bastıysa, ben de  kalplere dikiş aşkı aşılayan site yazarı olarak hemen derse başlayayım:

Adım 1: YAN CEP dikişi için 1 astar, 1 giysi kumaşı parçası olmak üzere cep başına toplam 2 kumaş parçası kullanıyoruz.  Astarlık kumaş içte kalacak ve giysi kumaşınız da bel yerinden yan dikiş yerine kadar uzanarak cep açıklığının olduğu yere gelecek; unutmayın. 

Cep dikişine başlamadan önce dikeceğimiz etek/pantolon/elbisenin ön parçasını dikişe hazı hale getiriyoruz. 
Yani, pili vb. detaylarını tamamladıktan sonra önceden kestiğimiz cep astarıyla birleştirmeye hazır bir şekilde dikiş masamıza seriyoruz. 
kolay dikiş teknikleri
 Adım 2: Cep astarını giysi kumaşının ÖN yüzüne aşağıdaki resimde olduğu gibi iğneliyoruz. (Ben teğel dikişi yapmıyorum. Biraz tembel terzi notları bunlar. Dikiş makinasındaki becerilerinizin henüz yeterli düzeyde olmadığını düşünüyorsanız, toplu iğnelerin olduğu yerden bir de teğel dikişi yapın). 

Tela kullanma: Eğer ince / orta kalınlıkta bir kumaş kullanıyorsanız ve cep dikişinizin düzgün görünmesini istiyorsanız, bu iki parçayı birbirine dikerken bir de şerit tela kullanabilirsiniz. Benim bu etek çalışması özelinde tela kullanmaya ihtiyacım olmamıştı. 
  Adım 3: Astar parçasını giysi parçamızın ön yüzüne diktikten sonra, içe doğru çeviriyoruz. Tertemiz bir görüntü elde etmek için, astar ile kumaşın birleştiği yerden ve astarın yüz tarafı dönük şekilde bir düz dikiş daha yaparsanız, cep kenarlarınızın kullanıldıkça biçimsiz durmasını engellersiniz. 
cep nasıl dikilir
Yine aşağıdaki resimde olduğu gibi, toplu iğneyle düzelttiğim hizayı ütü ile düzleştirdikten sonra, yan kumaşı ekleme işlemine geçebiliriz. 
dikiş blogu sewing blog
   Adım 4: Şimdi sıra yan cep parçasını eklemeye geldi. Unutmayın; bu parçaları birleştirdikten sonra giysinizin ön parçası tek bir parça olacak ve ancak o zaman diğer parçalarla birleştirmeye hazır hale gelecek. 
Yan parçayı önden ve cep astarından düzgün şekilde hizalıyoruz. Tembel terzi olarak ben yine toplu iğne kullanmakla yetindim. Arzu eden, buralara da teğel dikişi yapabilir. 
 Adım 5: Artık parçaları birbirine dikme sırası geldi. Teğel dikişi/iğne yardımıyla sabitlediğimiz yan parçayı aşağıdaki resimde oklarla işaretlenmiş yerlerden, ana giysi parçasına dikiyoruz. 

 Adım 6: Yan parçanın giysinin kalanına düzgünce sabitlenmesinden sonra cep astarıyla birleştiriyoruz. Ben bu işlemi bu sırayla yapıyorum çünkü, özellikle de daha acemi olduğum zamanlarda, iki parçayı birbirine dikerken kaydırıyordum. Neticede, önemli olan, cebin iç taraftan nasıl göründüğü değil, bel ve yan ölçülerinin doğru şekilde denk getirilmesi...
dikiş dikmeyi öğren


Tamamlanan cep dikişini bir de zigzag / overlok dikişle tamamlayarak, etek/pantolon/elbise dikişinin sonraki adımlarına geçebilirsiniz artık. 


Cep dikişlerimiz bittikten sonra işte böyle yakışıklı görünebilir hale gelecektir. 
kendin dik kendin yap




Hadi bakalım. Bu kadar özenli anlatım benden, bunu başkasıyla paylaşarak siteye katkı sağlamak sizden: ;)









24 yorum

  1. Çok teşekkür ederim canımmm öğretmenim bu yazıya o kadar ihtiyacım vardı ki akşam eve gidince bir cep çalışması yapacağım tekrar teşekkürler😘😘😘😘

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ne demek! Memnuniyetle sevgili Nazlı :D
      (ben yanıt yazıncaya kadar o cep çalışması yapıldı mı bari? ;)

      Sil
    2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    4. Hayır öğretmenim cep çalışması yapılmadı ama bu arada 2 bornoz ve bir Tişört dikildi (bornozun üstten cepleri var sayılmaz dimi) :p

      Sil
  2. kışta gittiğim kursta bu çalışmayı bir kez denedim ama unuttum ..bu yayınla ban büyük iyilik yaptınız yürekten teşekkürler emeğinize sağlık google+ paylaşıp lazım olduğunda sitenize uğrayacağım ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oooh! Şimdi artık unutmazsınız :)
      Paylaşım için de ayrıca teşekkürler Aysel!

      Sil
    2. tesekkur edirem Kendin dik.men bu gun daxil oldum bu siteye.axtardigim bir hazineyi tapdim sanki coooox tesekkur edirem.men yeni heveslilerdenem tikise baslamak isteyirem

      Sil
  3. Güzel ve açıklamalı anlatımınız için teşekkürler:)işime yarayacaktır

    YanıtlaSil
  4. Sentetik astardan an itibari ile vazgeçmiş bulunmaktayım. Desenli daha hoş bir görüntü sağlıyor fikrine sağlık :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazen, şöyle ilginç desenli saten astarlara hala dayanamıyorum. Ama onun dışında, her zaman pamuklu ;)

      Sil
  5. Anlatım yine süper olmuş! Kursta öğrenmiş ama unutmuşum. Astarlık kumaş konusunda da aynı fikirdeyim :)

    YanıtlaSil
  6. Her zamanki ki gibi neşeli kıpır kıpır bir o kadarda öğretici yayın olmuş. Emeğine sağlık. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  7. Üşenmeden detaylı detaylı anlatmışsın valla. sen olmasan ne yapacağız biz çekirgeler :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. E sen de kendini hala çekirge sayıyorsan, bizler atalım kendimizi camdan! Daha ben senin kadar güzel dikiş dikmiyorum :)

      Sil
  8. Gerçekten de bu cepleri bir kez yapınca her giysiye eklemek istedim. Ben de ceplerde hep artık kumaşları kullanıyorum, renk renk harika oluyor:)

    YanıtlaSil
  9. Süper bir anlatım... Yazılarınızı devamını bekliyoruz. Mutluluklar

    YanıtlaSil
  10. Emeğiniz için teşekkürler. Bir tek şey için bile coşku duyabilmek ne güzel...

    YanıtlaSil
  11. Çok güzel anlatmışsınız, emeğinize sağlık:).

    YanıtlaSil
  12. herşey çok açıklayıcı ancak bir şeyi merak ediyorum. kıyafetlerde overlok kullanmıyor musunuz? overlok eksiğini hangi yöntemle gideriyorsunuz?

    YanıtlaSil
  13. Cok aciklayici anlatim cep işi şimdi cepte:)

    YanıtlaSil

Burada yayımlanan yazı ve görsellerin tüm hakları İrem Sunar Özat'a aittir. İzinsiz yayımlanamaz. Blogger tarafından desteklenmektedir.