"BÜYÜLÜ DENİZ" İSİMLİ ÇOCUK ROMANIM 8 YAŞ ÜSTÜNDEKİ TÜM HAYALPERESTLER İÇİN ARTIK KİTAPÇILARDA! :)

RUSÇA ÖĞRENİYORUZ: Всё для шитья

03 Mayıs 2017
Moskova'ya apar topar taşınalı bir yıldan biraz fazla oldu. Bu bir yıl içinde hemen her günüm, birbirinden absürt durumlar, komik maceralarla geçti. Yalnız başıma gelsem neyse de, bir de 7 yaşında, üstelik taşınmaya çok şiddetli tepki göstermiş bir çocukla yolunu bilmediğim, dilini anlamadığım bir ülkeye taşınmak bambaşka bir tecrübeydi. Sıradan market alışverişleri bile duygu seline dönüşebiliyordu mesela. Çocuğun sevdiği marka peyniri, yoğurdu, mısır gevreğini bulunca ağlamaklı gözlerle market rafına sarılmak istiyordum. Toplu taşıma sistemini çözmek (Kiril alfabesiyle yazılı iken üstelik) şehri fethedip şehrin anahtarını validen teslim almak gibi bir onur vermişti. 


Rusya, Rusça, dikiş, tasarım, moda, blog, irem sunar

Bir yandan çalışıp, bir yandan bunalımdaki 7 yaş bebesine yeni hayatlarını sevdirmeye çalışan bir anne olarak, onun hoşuna gidebilecek her aktiviteye önlerden yer bulmaya çalışıyordum. Bu aktivitelerin büyük bölümü İngilizceyi konuşamayan insanlar tarafından düzenleniyor ise ve  sadece yabancı olduğun için daha fazla zorluk çıkarmaya hevesli bir çalışan grubuna denk geldiysen, o günkü maceranı başarıyla tamamlayabilmek fıstıklı baklava üzerinde sürülü taze kaymak tadı veriyordu! (dikkatli okuyucuya not: metin içinde verilen örneklemeler memleket hasretine işaret etmektedir.)

Ama pes etmiyorsun, edemezsin, çünkü çocuğun gözünün içine bakıyor her an. Çünkü burada yeni bir yuva kurmak zorundasın. Çünkü karşına çıkan zorluklardan ya şikayet edip hayatını zindan edeceksin ya da düştüğün durumlardan eğlence çıkartıp hayatını tadıyla yaşayacaksın. Küçük destekleri büyük mutluluklara dönüştüreceksin. Sonunda o yoğurt markasını bulmuşsun işte, daha ne olsun! 


Moskova'ya taşınalı baharı ikinci kez gördük. Burada her dışarıya çıkışım hala bir macera. Rusça öğrenme hızım ise içler acısı…

Basit bir cümleyi bile takılmadan söyleyemez iken, hayatın içinde her an bulunmak elbette çok can sıkıcı anlar da yaşatıyor insana. Alışveriş yaparken her seferinde az da olsa kazıklanmayı hazmetmek durumunda kalıyordum mesela. Öyle ya da böyle, taksi kullanırken azıcık uzun yola girmesine ses edemiyordum.

Ammaaaa… İşte taksiciden kısa günün karı kazığını yiyen, pazarcıdan göz göre göre daha kötü ürün alan bu biçarenin de maç kendi sahasında oynanmaya başladığında Rusçayı Dostoyevski kıvamında konuşabildiği ortaya çıktı! Hadi bakalım ilk Rusça dersimize başlıyoruz birlikte. Arkamdan tekrar edin:  Всё для шитья (fsö dlya şitya)- Dikiş hakkında her şey! Bu bir yıllık süre içinde iş hayatımdan ve oğlanın dertlerinden fırsat bulduğum her an -elbette ki sadece Rusçamı geliştirmek maksadıyla-  dikişle ilgili gördüğüm her mağazaya girdim. Mağazalara her girdiğimde şakıdım! Şakıdım! :)))

İlk fırsatta kendime Pfaff'ın şahane bir modelini aldım.

praff smarter, dikiş makinesi, kendin dik

Geçenlerde dayanamayıp gidip kendime dünyalar güzeli bir yol arkadaşı edindim (kalça kısmından kilolu yalnız biraz...).
dikiş odam, kendin dik, terzi mankeni, praff

Barakadan bozma kumaşçı depolarına girdim çıktım. Utanmadım. Kumaş alırken pazarlık bile yaptım! 
Rusya'da kumaş nerede bulunur, Moskova, adres, dikiş, tasarım, gezi





Ah şekerim şu ayak olmaz gideyim de Pfaff'ın çok meşhur diğer dikiş ayaklarından alayım dedim.

Şimdi de İkea'ye yeni gelen bir pano serisini gözüme kestirdim. Onu da aldım mı beni kimse çıkartamaz artık bu evden! Alır da yerleştirirsem, ona da ayrı bir yazı yazarım artık.


Kumaşların fiyatları dünyanın hiçbir yerinde Türkiye'yle yarışamaz kesinlikle. O yüzden fiyat karşılaştırmasına girmeyeceğim. Ama onun haricinde, burada bulduğum dikiş aksesuarlarına da, onların sunulma biçimlerine de bayılıyorum!

Olur da Moskova'ya gelip buradan mutlaka dikiş malzemesi almam diyen başka deli çıkarsa diye en beğendiğim mağazaları buraya not ediyorum. Bunun dışında ziyaret edip de çok da matah bulmadığım daha onlarca mağaza var bu arada.

En zengin dikiş aksesuarlarının satıldığı cana yakın mekan: мир шитья

Gerçek anlamda dikiş hakkında her şeyin olduğu yer. Kumaşlar da ayrı bir orijinal :)

Metro: Baumanskaya
Adres: Бауманская, д. 32 строение 1
Web: www.sew-world.ru


dikiş blogları, dikiş öğren, moskova, alışveriş





En zengin kumaş çeşitliliğine sahip ve sadece kumaş satan mağaza: Аван-Стиль
Metro: Belorusskaya
Adres: 1-я Ямского Поля ул., 30
Web: https://www.avan-style.ru




Kumaşçılar sitesi:

Buraya yanında lokal kimse olmadan girmek zor. Ama benim gibi bir İspanyol arkadaş edinip de gidebilirsiniz tabii. İşin özü arkadaşınızın Rusça bilmesine ve sizin kadar yarım akıllı olmasına bağlı. Kimliksiz girilmeyen bir kompleks. İçinde çoğunluğu toptan satış yapan onlarca irili ufaklı işletme var. Bir de, ne ararsan var!

Adres: ul. Selskokhozyaystvennaya, 12Б, Moskva
Rus modası, kumaş, dikiş malzemeleri, adres, Moskova


Rusya, kumaşçılar, dikiş, moda, tasarım




Artık işleri güçleri bir süreliğine bıraktım. Bundan sonra burada yazmaya çok daha rahat zaman ayırabileceğim diye umuyorum. Geriye bir tek biraz zayıflaması bir de Rusçayı sökmesi kaldı. Daha doktora gittiğimde derdimi anlatmayı beceremiyorum ama bir diğer hayati konuda çok akıcı şekilde Rusça konuşabiliyorum. İlk dersimizi tamamlamadan önce neydi hatırlayalım bakalım: Всё для шитья - Dikiş hakkında her şey!


Hadi güzel bir mekandan yine boğaz yolunda bir pozla veda edeyim bugünlük. Bir sonraki derste görüşmek dileğiyle hoşça kalın до свидания!
Scramble Cafe, Moscow, Moskova


9 yorum

  1. Yeni yol arkadaşlarınla eğlenceli günler dilerim :) Kumaşçılar, kumaşlar, malzemeler şahane!"Всё для шитья" harika, ama alfabe çok korkutucuu, kolay gelsin :)

    YanıtlaSil
  2. Böyle zor zamanları bile eğlenceli hale getirebiliyorsun ya yine kocaman Tebrikler herşey daha güzel olacak inşallah Harikasın 💖💖💖

    YanıtlaSil
  3. Böyle zor zamanları bile eğlenceli hale getirebiliyorsun ya yine kocaman Tebrikler herşey daha güzel olacak inşallah Harikasın 💖💖💖

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hepimiz için öyle olsun hayat! Teşekkürler sevgili Sakibe Kılıç :)

      Sil
  4. Anam unuttum bile o kelimeyi yaaa inkilizçe şeetsek olmaz ;)) Allah yardımcın olsun tatlım hiç benlik işler değil bunlar ben de Derin gibi olurdum depresyona bile girerdim valla :)) Yanlız şu yabancıların mağaza düzenlerine bayılıyorum. Kolay gelsin İremcim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Burada gerekirse Türkçe de çok güzel işi kurtarıyor merak etme sevgili Aycan :D Sevgiler!

      Sil

Burada yayımlanan yazı ve görsellerin tüm hakları İrem Sunar Özat'a aittir. İzinsiz yayımlanamaz. Blogger tarafından desteklenmektedir.