"BÜYÜLÜ DENİZ" İSİMLİ ÇOCUK ROMANIM 8 YAŞ ÜSTÜNDEKİ TÜM HAYALPERESTLER İÇİN ARTIK KİTAPÇILARDA! :)

Bluz Yapımı - Ön Pat / Öğren Çekirge

11 Mart 2013

Ooohh!.. Çinli kadınlarımı üzerime giydim, tiril tiril gezdim günlerce... İş yeni yazıları yazmaya gelince vaktim yok diye kıvırdım kaç gündür. Ama başladığım işi bitirmem lazım. Bluz dosyasının yeni bir bölümünü de bugün tamamlayacağım artık. 

Bluzların önünde yer alan, düğme ve düğme iliklerinin yerleştirildiği ön patı yapmak, bluz dikmenin en kolay aşamalarından biri. Bilmeyen çekirgelerin şimdiden yüreğini ferahlatayım öncelikle. 

ADIM 1: Ön pat kumaşını iki kat kesiyoruz.
ADIM 2: Ön pat kumaşının DÜZ yüzü ile bluz ön parçasının TERS yüzünü bir araya getiriyoruz. 


ADIM 3: Ön pat kumaşı bluzun ön parçasına dikiyoruz. Düz / ters yönlerle ilgili aklınız karıştıysa, alttaki resme dikkat edin. . Ön pat kumaşı dışa doğru çevirdiğimde dikiş payları ön patın içinde kalacak...

ADIM 4: Ön pat kumaşın dikilmemiş kenarını içe doğru kıvırarak ütülüyoruz. Böylece dikerken daha düzgün duruyor. Düzgün düğme ilikleri elde etmek için buraya tek kat kumaş tela eklemekte de fayda var. İlikler açıldığında daha temiz bir görüntü elde etmenizi sağlar. 

ADIM 5: Kenarı içe kıvrılarak düzgün hale getirilmiş ön pat parçasını bluzun dışına doğru kıvırarak dikiyoruz. Bunun için önceden teyelleyebilir ya da benim gibi sadece iğne tutturarak doğrudan dikişe geçebilirsiniz. 
gömlek nasıl dikilir
ADIM 6:  Kumaşı makineye yerleştirirken dikiş ayağının ve iğnenin kaymamasına dikkat etmelisiniz. yukarıdaki resimden de görebileceğiniz gibi ben dikilecek parçayla makine ayağını aynı hizaya getirip, iğneyi mümkün olduğunca en dışta tuttum. 
kendime bluz dikmek istiyorum

İşte bu kadar! Şimdi rahatlıkla düğme dikeceğiniz yerleri belirleyebilir, ardından tek tek iliklerinizi açmaya geçebilirsiniz. 

Sonra da gezmelerinize kaldığınız yerden devam edebilirsiniz :P

Haydi bakalım, hepinize keyifli günler, bol dikişlerrr :D






21 yorum

  1. o gozlerinin icinin gulmesi varya off bir de su dikis tiyolarin beni benden aldin valla yine pazartesi pazartesi :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :))) o gülen gözler kendi durumuna gülüyor en çok! 0 beden mankenler gibi poz veren hallerine... :P

      Sil
  2. Ellerine sağlık. Gömleğe cesaret edince acayip işe yarayacak. Ama bu kelime doğrulama insanı acayip zorluyor. Yorumu bırakıp kaçası geliyor insanın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) ben bir de hiç moderasyon / onay yapmıyorum yorumlara. bir de diğer siteleri düşünün :D o kelime doğrulama kaldırılabiliyor mu bakarım. Ama siz de kaçmayın canım o kadar hızlı, bakın yanlara bir sürü eğlenceli butonlar koydum sitede daha çok vakit geçirin diye :P

      Sil
    2. :) Dikiş aşkı insanı birleştirmiş... Kolay kaçar mıyız? Bu arada eski yazıya yazdığım yorumu görememe ihtimaline karşı burayada yazayım. Bencede çok hoş olmuş. Ben bayan kırmızı etek hastası aynı tarz etekten şimdi üzerimde var :) Ve saçlar daha bir cool yapmış seni. Çok tarz olmuş :) Ve kumaşçıya gidecekseniz bende gelmek istiyorum. Birsürü kumaşım var ama tanışmak istiyorum..... :)

      Sil
  3. eline sağlık irem.kumaşına bayıldım.gömlekte hangi kumaşları kullanıyorsun? o kadar çok kumaş çeşidi varki bazen hangi kumaş hangi kıyafette iyi durur kararsız kalıyorum. jarse,poplin,penye,saten...off

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler! Ben terzilik konusunda tam "alaylı" olduğumdan aslında her çeşit kumaşı ben de isim olarak bilemiyorum. Daha çok dokunarak ve koklayarak anlıyorum :D
      Ama sorduğun çeşitler arasında şöyle bir yönlendirme yapabilirim rahatlıkla: Bluz için poplin (ince pamuklu / yazlık gömlekler için süper), saten (benim burada kullandığım gibi) vb. yumuşak dokulu kumaşlar güzel durur.
      Jarse ve penye klasik gömlek modelleri için uygun olmaz. ama başka üst modelleri için harikalar yaratır :D

      Sil
  4. Süper dikiyorsunuz. Çokta öğretici yazmışsınız teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim! Henüz o kadar da süper dikmiyorum aslında :P

      Sil
  5. merhaba, uzun zamandır takip ediyorum sizi.. Gömleğiniz çok başarılı görünüyor kalıbını aradım ama bahsettiğiniz Burda sayısını bulamadım:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sorun değil. Benim burada kullandığım klasik bir gömlek kalıbı (hakim yaka olması dışında) herhangi bir benzer kalıbı da aynı tekniklerle kullanabilirsiniz.

      Sil
  6. Yine harika bir anlatım. Bu kumaşa feci göz koydum ama hiç zamanım yok gidemiyorum kumaşçılara. Gerçi kalmış mıdır onu da bilemiyorum. Haftaya cumartesi diyorum:)

    YanıtlaSil
  7. aa benim bluz dikebilirim diye aldığım kumaş:) desenini çok beğenmiştim.bi kızıma elbise kendime bluz dikeceğim de nasıl diye ararken yazınızı gördüm.güzel tesadüf oldu.Anlatımınız çok akıcı teşekkürler.

    YanıtlaSil
  8. gecen turk kanalinda show da mi ne hani unluler taklit yapiyor canli sarki soyluyor ya orda bi bayanin ustunde apayni bu kumasli bi gomlek vardi aklima sen geldin a:))))

    sevgiler

    YanıtlaSil
  9. Aha, ön pata kısa yol yapmışsın valla:) Bunu meşhur dergimiz katlamalı katlamalı uzun yoldan yapar :) İyi fikir, denemem lazım.

    YanıtlaSil
  10. İrem hanım dikiş makinesinde ilik açmayı da anlatır mısınız?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nurdan hanım, ben o işi düzgünce yapabildiğim gün gazeteye ilan vereceğim zaten! :) Benim makinanın otomatik açma özelliği var. makinamı da sırf bu özelliğinden dolayı tercih etmiştim zaten. O derece becerikliyim bu konuda!

      Sil
  11. keşke video olsaydı, böyle bişey anlayamadım :(

    YanıtlaSil

Burada yayımlanan yazı ve görsellerin tüm hakları İrem Sunar Özat'a aittir. İzinsiz yayımlanamaz. Blogger tarafından desteklenmektedir.