"BÜYÜLÜ DENİZ" İSİMLİ ÇOCUK ROMANIM 8 YAŞ ÜSTÜNDEKİ TÜM HAYALPERESTLER İÇİN ARTIK KİTAPÇILARDA! :)

Bluz Yapımı - Yaka / Öğren Çekirge

23 Mart 2013
Bluz yapımıyla ilgili (şimdilik) son yazıyı yazma zamanı geldi. 

Önceki "Öğren Çekirge" yazılarını takip edenlerin bildiği üzere, gömlek / bluz dikimiyle ilgili açıkta kalan mevzu bırakmama konusundaki azmim hevesli terzilerimizin neşe dolu yorumlarıyla desteklenmişti. Şimdi de biraz gecikmiş son yazı ile bu dikiş teknikleri anlatım yazılarını tamamlamayı umuyorum. 
Buyrunuz, bluza yaka takma (hakim yaka) ile ilgili Öğren Çekirge yazısı:


ADIM 1: Kalıbınıza uygun şekilde, yaka parçalarını iki kat kumaştan kesin. 

ADIM 2: Yaka kumaşlarını düz tarafları üst üste gelecek şekilde bir araya getirin. Düzgün ve sık bir dikiş ile yakanın dış kenarlarını birleştirin. Gömleğe monte edilecek alt kısımlarını açık bırakın. 
(İnce kumaş olduğu için dikiş paylarını böyle kısa bıraktım. Daha kalın kumaşlar için doğru dikiş tekniği ise yazının altındaki linkte mevcut).


Buradan sonra yakayı gömleğe / bluza dikmenin 2 yolu var. Yakayı dıştan dikiş ile gömleğe dikebilir ve spor bir görüntü elde edebilirsiniz. Önce bunu anlatayım.


ADIM 3: Yaka dikişinin gömleğinizin dışından görünmesini isterseniz, tek yapmanız gereken yaka parçasını öncelikle gömleğin iç kısmına dikmek. Daha sonra da diğer kısmı içe doğru kıvırarak üst dikiş ile temiz bir yaka dikişine sahip olursunuz. 

Gelelim daha hassas kumaşlar ile yapılabilecek, daha zahmetli ancak daha klasik dikiş yöntemine...

ADIM 4: Diktiğiniz yaka parçalarını ters çevirip ütüleyin. 


ADIM 5: Yaka parçasını gömleğin DIŞ kısmına iğneleyin / teyelleyin ve öyle dikin. İşte böyle:



ADIM 6: Dikiş payı içte kalacak şekilde yakayı gömleğin iç kısmına doğru kıvırın. Yakanın düzgün dikişe sahip olması için tekrar ütüleyebilirsiniz. 

ADIM 7: Dikilmemiş tarafı da artık içe kıvırarak iğleneyebilir / teyelleyebilirsiniz. Bundan sonrası ise el dikişi becerilerinize bakıyor. 


ADIM 8: Elde dikiş ile yakanın içe doğru kıvırdığınız tarafını diğer dikiş payına tutturun. Sağlam dikiş yapın, üşenmeyin :)

Sonra da bluzunuzu keyifle giyin! 

unutmadan: farklı bir yaka yapımı olsa da oradaki dikiş tekniğini takip etmek için şu yazıya da göz gezdirebilirsiniz: http://www.kendindik.com/2013/02/ogren-cekirge-peter-pan-yaka-yapm-2.html

31 yorum

  1. Harika bir bluz olmuş güle güle kullan . Kumaşın deseni de gerçekten çok eğlenceli cıvıl cıvıl .
    Tam bir çekirge olduğumndan desenli kumaş üzerindeki iğnelemeleri bazen anlayamıyorum :( başka bir bluz yapımında düz renk kumaşla aynı şekilde fotoğraflarsan harika olur. Gerçi ilp bebe yaka postta var ama oda desenli kumaşla birleşiyor , denemek yanılmak lazım belki de :)
    Keyifle takip ediyorum . Paylaşımların için çok teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. okumak yerine bir de kumaş / iğne / iplik ile deneyin bakalım :))

      Sil
  2. bütün aşamalar tamamlanmış yaşasın :) burda'mart sayısından bir gömlek kalıbı çıkarttım , kumaşlarıda kestim, yalnız bir parçanın nereye yerleştirileceğini kestiremedim, dikişe bir başlayayım, bulamazsam, gelip sorucam , irem hanım, şimdiden haber vereyim :) bugün de güzel kumaşlar aldım, gözümü kararttım, bu hafta kesip kesip dikicem , inşallah becerebilirsem tabi....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tabii ben de bir dikiş gurusuyum ya! sorun tabii :P ben de öğrendikçe yazıyorum işte Elvan hanım. eminim siz de becerirsiniz.

      Sil
    2. :D yok , vallahi bulamadım irem hanımcım, nolcak şimdi ,herşey bitti , yakaya geldim tıkandım, al sana beceremeyip yarım kalan bir iş daha :( bu burda dergilerinin ne güzel anlaşılır açıklamaları var öyle :P şıp diye anlayıp yapıyosun vallahi :S
      evirdim , çevirdim, dik, sök, dik, sök mahvoldu ya deli oldum.bırakıp , atmayada kıyamıyorum,
      burda*mart*124 nolu model, olmadı terziye götürcem, yap şu yakayı ver diyecem :P

      Sil
    3. mart 2013 sayısı ise bende de var o. bir bakayım. hangi modelden bahsediyorsunuz. belki anlarım :)

      Sil
    4. http://assets.burdastyle.com/pattern_images/assets/000/013/464/124_0313_B_large.jpg modelimiz bu. yakada 2 parça var, bir yaka birde verev şerit, o verev şerit ne olacak nereye dikilecek olduramıyorum işte :(

      Sil
    5. :)))) bunun yanıtını biliyorum! bu model tıpkı şu bluzda kullandığım modele benziyor:

      http://www.kendindik.com/2012/11/sonbahar-ugurlarken.html

      aynı soruyu bana bir diğer blogger Shelby sormuş ve onun için bu fotoğrafları çekmiştim. O verev parçayı yakanın dikiş payını kapatmak için biye gibi kullanacaksınız. o yazımdaki fotoğraflar açıklayıcı olacaktır :D

      Sil
    6. :) aslında ilk uygulamamda öyle birşey yaptım ama pek mantıklı gelmedi , biye havada kaldı, olmadı diye sökmüştüm. yeni birşey öğrenmiş oldum ama pek sevemedim bu uygulamayı...

      Sil
    7. Biyenin havada kalmaması için ben de tam ense kısmından dikiş geçmiştim etiket dikişi gibi. ben de başka çare bulamamıştım. size verdiğim linkteki ilgili fotoğrafa bir kez de bu gözle bakarsanız görürsünüz. Bunun başka çaresi yok galiba ya da ben başka yolunu bulamadım.

      Sil
    8. eLvAn HoBi kararsız kaldığınız kısım yakanın ayak kısmı olabilir... yakanın alt kısmına yerleştirip bir bakın... uyup, uymadığı belli olur mutlaka... üst yakanın altına giren bir kısım bu... yerleştirmesi ve dikimi zordur yeniler için ama yakayı şahane gösterir... internette, ayaklı yaka diye arayıp bir bakın...

      Sil
  3. Çok hoş olmuş. Anlatım bende genelde hangisi kullanılıyor merak ediyordum. :) Bu arada bir kol patı kaldı sanırım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aşk olsun! kol patı / pervazı / manşet hepsi tamam!
      http://www.kendindik.com/2013/02/bluz-yapm-kol-pervaz-ogren-cekirge.html
      http://www.kendindik.com/2013/02/bluz-yapm-manset-yapma-ogren-cekirge.html

      Sil
  4. eline diline sağlık iremcim, çok faydalı bir yazı olmuş, sevgiler

    YanıtlaSil
  5. Harika bir anlatım! O zaman senden farklı yakaları da beklerim ben:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siz okuyucularımız da memnun etmek ne güç Sayın Shelby! Ay daha ne anlatayım.. ne farklı yakası!
      :)))

      Sil
    2. Bir tek hakim yaka ile kurtulabileceğini sanıyorsan yanılıyorsun:))

      Sil
    3. Şu kadın kısmı hiç mutlu olmuyor....
      :P

      Sil
  6. bloğuna resmen bayıldım, çekirgen olmaya hazırım :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim :) O çekirge aslında benim!

      Sil
  7. yaaa tam benim diktiğim tunik gibii çok ihtiyacım vardı bu bilgiye teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  8. irem hanım resimler uçmuş gitmiş, görünmüyorlar :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet malesef internet aleminin bir azizliğine uğramış bluz resimlerim :/ Bluz dikişleriyle ilgili tüm resimler kayıp.
      Birkaç güne fırsat buldukça düzelteceğim. 3-4 yazı birden bu halde.

      Sil
  9. Fotoların çıkmaması yazık olmuş.. hakim yaka benim en sevdiğim yaka çeşidi:) geçen sene ciddi anlamda dikiş dikeceğim dediğimde işe burda dergilerimi almakla başladım 1 aldım 2aldım dikmeye cesaret edemedim.Sonra hakim yakalı kadife elbiseyi görünce aşık olduuum ve kesinlikle dikeceğim dedim. E ilk kez kıyafet dikmeye oturmuşum hakim yaka benden soğuk ve sıcak baya ter attırdı.Ama başarınca da gurur duydum:)
    http://www.lilithinalemi.com/kadife-elbise/ bakınn:)
    bu arada ben bu sitenin gizli bir takipçisiyim çok tatlısınız anlatımlarınız da çok tatlı^^ başarılar diliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Lilith! en kısa sürede resimleri yeniden yükleyeceğim.
      sevgiler :D

      Sil
  10. ama olmaz kiii:(((resimlerrrrrrr:(((
    lutfen düzenleyebılırsenız cok yardımcı olacak ırem hanım.tesekkurler
    gülsün

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Malesef gömlek dosyasıyla ilgili tüm fotoğraflar google'ın gazabına uğramış. en kısa sürede hepsini tekrar yükleyeceğim.

      Sil
  11. bir diğer yol....
    önden yakayı bedene diktiniz.... arka kısmı çevirip, arka yakayı dikiş payını içe kıvıra kıvıra elde bedene teyelleyin... pay kısmından 1mm çalarak bu işlemi yapacağız... sonra tekrar öne geçeceğiz ve yakayı bedene tutturduğumuz dikişin tam üstünden makine çekeceğiz... dikkat önden kumaşa değilde dikiş çizgisinden dikiyoruz... yani daha önce yaka ile bedeni birleştirdiğimiz dikişin üzerinden dikiş atıyoruz... umarım karışık olmamıştır...

    YanıtlaSil

Burada yayımlanan yazı ve görsellerin tüm hakları İrem Sunar Özat'a aittir. İzinsiz yayımlanamaz. Blogger tarafından desteklenmektedir.