"BÜYÜLÜ DENİZ" İSİMLİ ÇOCUK ROMANIM 8 YAŞ ÜSTÜNDEKİ TÜM HAYALPERESTLER İÇİN ARTIK KİTAPÇILARDA! :)

KUTNU KUMAŞININ PIRILTILI POTANSİYELİ

18 Mart 2015
Yöresel ürünlere pek de öyle özel bir merakım yoktur aslında. Tarhana ve domates kurusunu bunun dışında tutmalıyım tabii. Biri hazır çorba kadar pratik yapılabilen nadir yiyeceklerden olup hayat kurtarır, diğeri doğru oranda ceviz ve sarımsak ile ilahi bir lezzete bürünen mucizevi bir gıdadır. 

Sitenin adının "kendin pişir kendin ye" değil de "Kendin Dik" olduğunu hatırlayarak, gastronomik çağrışımları bir kenara bırakıp söylemek istediğimi doğrudan ifade edeyim. Demek istediğim, yöresel ürünlerde sürekli aynı motif ve aynı kullanım şekillerini görmekten sıkılırım. Son dönem üretim pazen kumaşlar ve benzeri modern tasarımlar dışında, pek çoğunu sıkıcı bulurum. Elbette, yerel kültürleri koruma ve tanıtmanın önemini küçümseyemem ama müzeler ve Avrupa Birliği finansmanlı projeler de bunun için var öyle değil mi? ;) 
dikiş dikmeyi öğrenin


Gelin görün ki ben Gaziantep'te 16. yüzyıldan bu yana üretilen kutnu kumaşını elime aldığımda aşık oldum! Bir arkadaşımın ilkokuldaki folklör müsamerelerimizi anımsattığını söylemesi üzerine, bu güzelim kumaşla bugüne kadar yapılmış çarık, yelek, şalvar vb. ürünler gözümün önünden bir film şeridi gibi geçti. Ama benim elimde tuttuğum küçücük kumaş parçası öyle renkli, öyle albenili, öyle şahane bir potansiyel doluydu ki, onu belime sarıp türkü çağırmaktan çok daha farklı hayallere daldım. 

Şimdi bazılarınız bıkbık etmeye başlayabilir. Ne halk oyunlarını küçümsüyorum, ne de el emeği yöresel ürünleri. Ama kabul edin; bu şahane malzemeleri döne dolaşa en klişe, en sıkıcı şekillerde kullanmak gerçekten emeğe yazık. Yani kaçınız evde yöresel çarıklarla dolaşıyorsunuz Allah aşkına?! 
Elimdeki kumaştan keşke 1 metre daha fazla olsaydı. Ama modern kesim elbisemi tasarlarken bir karış kumaşla yetinmek zorundaydım.  Kutnuyu kullanırken yaşadığım bir diğer zorluk da kumaşın dokunma şeklinden dolayı ortaya çıkan narinliği idi. Yani bu kumaşı giyim malzemeleri için kullanırken dikişlerin atması, kumaşın akması riski büyük ölçüde var. Peki bu zorluklar bizi bu güzelim kumaşın pırıltılı potansiyelini ortaya çıkarmaktan alıkoymalı mı? Elbette hayır!

Bu uzun girizgahtan sonra benim çözdüğüm kadarıyla kutnu kumaşını elbise tasarımlarınızda kullanmak için yapmanız gerekenleri aktaracağım. 

HAZIRLIK:
Önceki yazıda aktardığım üzere, Antep şivesinin bilmecesini çözmek için verdiğim büyük uğraşlar sonucunda öğrendim ki kutnunun dokuma özelliğinden dolayı kullanmadan önce soğuk suda 2 kez yıkanması gerekiyor. Bir leğene soğuk su ekleyip içinde kısa süre beklettiğiniz kutnuyu fazla sıkmadan durulamalı, bu işlemi 2 kez yaptıktan sonra kuruması için askıya genişçe asmalısınız. Buraya kadarki uygulamalar bana verilen kesin talimatları içeriyor. Bundan sonrası benim uydurduğum adımlardır. 
kutnu kumaşını dikerken dikkat edilmesi gerekenler
ESNEK DÜZ DİKİŞ:
İlk etapta kalıbına göre kestiğiniz kumaş parçalarını, kumaşa zarar vermeyecek bir şekilde düz dikiş ile birleştirebilirsiniz. Dikiş makinasında mümkünse penye iğnesi vb. ince iğne kullanmaya dikkat edin. 

DİKİŞ YERLERİNİ KUVVETLENDİRME:
Kutnunun makina dikişinde atmaması için şerit tela kullanmalısınız. Şerit telanız yok ise, benim yaptığım gibi, mevcut telanızı ince ve düzgün bir şerit halinde kesebilirsiniz. Telayı seçerken tek tarafının yapışkanlı olma özelliğine dikkat etmeli ve yapışkanlı yüzeyi kumaşa doğru gelecek şekilde iğnelemelisiniz.
Ben teyel adımını genelde pas geçerim. Fotoğraflar sizi yanıltmasın. Teyel dikişiyle çalışmak size daha rahat geliyorsa, doğrudan iğneleyerek dikmek yerine el dikişiyle teyel yapın. Benim gibi tembel terzi iseniz, dikiş makinasını düzgün kullanmak için ekstra dikkat göstermelisiniz. 
Fotoğraflardan fark ettiyseniz önce iki parçayı düz dikişle birleştirip, ardından şerit telayı, dikiş çizgisini tam ortalayacak şekilde önceki dikiş çizgisinin üzerinden dikebilirsiniz. 

OVERLOK / SÜRFİLE:
Düz dikişi tamamladıktan sonra, telaların üzerinden bir de overlok dikişi yaptınız ve dikiş yerlerini özenle ütülediniz mi giysiniz yeme de yanında yat tadında bir kıvama ulaşacaktır. 
PAÇALAR:
Aynı işlemi kol / etek vb paçasına da uygulayabilirsiniz. Tela ile güçlendirip, overlok / sürfile dikişiyle kapattığınız kenarları tek kat olarak içe katlayıp misler gibi kol/etek ucu görüntüsü elde edebilirsiniz. 
SON ADIM:
Elbette son adımımız kendi tarzımıza uygun takılar ve çarpıcı özgüvenimizle  iş - arkadaş çevrelerimizde süzülmektir. Gerekiyorsa, anlamlı/anlamsız pozlar verip, çevrenizdekilere de pırıltı saçabilisiniz ;-)
modern tasarım yöresel kumaşlar





38 yorum

  1. Bir yıl evvel çizgili yöresel bir kumaştan etek dikmiştim ilk giymede dikiş yerlerinden açılmıştı püf noktası için teşekkürler...:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bu tür hassas kumaşlar zaten etek vb giyiminde iyice dağılır gibi geliyor bana. ona bir de astar gibi ek kat daha yapmak gerekir sanki. bilemedim :D

      Sil
  2. süpersin ya yine kıskanacağım ama ona bile denk görmüyorum kendimi
    kutnu uşaktada var terlikteki susamlı kutnu birde kaşık sapı dedikleri bir modeli var oda güzel maşallah diyorum sana...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aman o da ne demek, olur mu hiç öyle söz! :) siz kıskanmayın, kendinize de gayet güzel yaparsınız :D

      Sil
  3. Ayyyy ne çok özlemişim ,yine tam kıvamında süper öğretici bir yazı olmuş ellerine ve gönlüne sağlık diyorum teşekkürler👍👏👏😊👍👍

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaa ben de yazmayı çok özlüyorum inanın!
      sevgiler :D

      Sil
    2. 05386261951 benim numaram sizde bulunan bir burda modelini almak istiyorum,beni ararsanız memnun olurum

      Sil
  4. Hiiii,İrem hanııım,aklımı aldınız.Bayıldım,bayıldım.Kumaş harika,sizin kullanış biçiminiz ayrıca harika.O kadar kıskandım ki anlatamam.Derhal bu kumaştan edinmem lazım.Hiii Allahım,çok kıskandım yaaa !!!!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kıskanmayın kıskanmayın. en yakın yöresel ürünler pazarından bir paket kutnu edinip derhal çalışmalara başlayın :D

      Sil
  5. Harika olmuş ellerinize sağlık. Ben de bu kumastan Portföy aldım. Sabırsızlıkla yazı bekliyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aaa çok ilginç. Fotoğrafını görmeyi isterim. merak ettim ;)

      Sil
  6. Kumaşa bayıldımm... Bu kumaşı nereden bulabiliriz.Kumaşı çok sağlam bir şekilde hazırlamanızda çok güzel.Ben de çarık gibi şeylerde ihtiyaçtan fazla üretilmesine karşıyım.Bu kumaş çok farklı, çok güzel kokuyor.Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kumaşı bulmak için Antep'e gitmeli ya da giden birinin başına ekşimelisiniz :D
      O da olmazsa, en yakınınızdaki yöresel ürünler fuarlarını beklemelisiniz!
      sevgiler :)

      Sil
  7. Cok guzel olmus ,ellerinize saglik.Ne çok özlemişim sizi:-D

    YanıtlaSil
  8. Cok guzel olmus ,ellerinize saglik.Ne çok özlemişim sizi:-D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim! Ben de yazmayı ve beni okumayı sevenlerle yazışmayı çok özlüyorum inanın! Bu seneki iş tempom mahvetti beni :D

      Sil
  9. Kumasin adini ogrenmis oldum:)) bizim oralarda bu kumaslari divanlara ortu olarak dikerdi annemler etek uclarinada tigdan ordukleri orlon iplerilden dantel gecirirlerdi...ama siz kumasi bambaska gostermissiniz ve harika olmus gercekten... ogretici bir yazi tesekkur ederiz ♡

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. öyle bir deli tempoda çalıştım ki... daha yeni yanıt yazabiliyorum!! çok teşekkürler :D

      Sil
  10. süper bi elbise olmuş kalıbı burda dergisinden mi ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba! kalıpla ilgili bilgiler bir önceki yazda mevcut.
      Yabancı bir kalıp markasının revize bir çalışması oldu bu elbise.

      Sil
  11. Hosgeldiniz yeni yayinla :))Blogunuza uğrayıp durdum belki yeni birseyler vardır da kaçırmayım diye valla merakla bekliyorum yayınlarınızı bu kadar bekletmeyin bizi :)))sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ve bu mesaja yanıt vermem de 2 ayımı aldı!! Yok, vallahi rahatlattım tempomu. Artık eskisi gibi daha sık yazmaya başlayacağım.
      Sevgiler!

      Sil
  12. yaptıkların ayrı ama sen ayrı şekersin :)

    YanıtlaSil
  13. Çok uğraştırmış bu kumaş seni ama sonuç çok güzel. Ben normal kumaşlarımı bile yıkamam dikmeden önce, üşenirim, hevesim kaçar. Bir gün bu alışkanlığım beni çok üzecek:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. amaan zaten toplu halde alıyorsun kumaşları. hepsini bir seferde yıkayıver işte... tembel :D

      Sil
  14. sitenizi yeni tanıdım ve devamlı bakınıyorum çünkü yeni makina aldım artık ben de bazı şeyleri dikebileceğim bir de nevresim dikmek istiyorum ama mısır kumaşından yapmak istiyorum malum çok kaliteli ve kendine özgü bir parlaklığı var satılan yeri bileniniz varsa öğrenmek istiyorum selamlar herkese

    YanıtlaSil
  15. sitenizi yeni tanıdım ve devamlı bakınıyorum çünkü yeni makina aldım artık ben de bazı şeyleri dikebileceğim bir de nevresim dikmek istiyorum ama mısır kumaşından yapmak istiyorum malum çok kaliteli ve kendine özgü bir parlaklığı var satılan yeri bileniniz varsa öğrenmek istiyorum selamlar herkese

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben bilmiyorum ama sosyal medya sayfalarından da duyurusunu yaparım. bakalım bilen çıkacak mı...

      Sil
  16. artık senı sayfamda dostlarım arasına ekledım beklıyorum

    YanıtlaSil
  17. Dikiş aşkım sönüyor. Tetikleyici kuvvet lazım :) Ayşe

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayy bu yorum bana en yoğun işimin arasında nasıl ilaç gibi geldi biliyor musunuz sevgili Ayşe!
      yettim yettim az bekleyin :D

      Sil
  18. Sitenizi bir yıldır takip ediyorum. En sonunda ben de kendime bir dikiş makinesi aldım. Kendi kendime öğrenmeye çalışıyorum. Benim gibi eli iğne tutmayan birini bile bu derece gaza getirdiniz.hatta esim dugmem koptu deyince haziran ın 15 ine gün verdim.o gun getir derdim o derece :) Teşekkür ederim. Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  19. Çok güzel olmuş,ellerinize sağlık. Antep gezisi sırasında yaşayan müzel olarak adlandırılan Gümrük Han'da Kutnu Kumaş üreticileri ile tanışmıştım. Her bir kutnunun hikayesi ve adı varmış. O zaman uzun uzun anlatmışlardı. Çok güzel bir müze, yolunuz düşerse muhakkak uğrayın. Eskilerden beri süren el sanatlarını yaşatan bu müze çok güzel bir yer....

    YanıtlaSil
  20. Ben de bu kumaşı çok beğendim. Ve de tarzınızı.
    www.nilgunozenaydin.com

    YanıtlaSil
  21. Nilüfer Gürtan17 Aralık 2015 23:28

    Bu sene Gaziantep ziyaretimde bende kutnu kumaşlarıyla tanıştım ve renklerine dayanamadım elimde paketler dolusu kumaşla zor çıktım dükkandan.Dikiş yeni öğreniyorum ilk olarak bir elbise diktim ve ikinci tercihim yeşil rengine bayılarak aldığım ceket oldu çok severek giyiyorum.Fıstık yeşili bir kutnu kumaşımla elbise dikerken dikiş yerleri sıyrıldı diğerlerinden farklı çıktı hayal kırıklığına uğradım ama pes etmedim haftaya yenisine başlayacağım model ararken sitenize yolum düştü ellerinize sağlık sevgiler:)

    YanıtlaSil

Burada yayımlanan yazı ve görsellerin tüm hakları İrem Sunar Özat'a aittir. İzinsiz yayımlanamaz. Blogger tarafından desteklenmektedir.