"BÜYÜLÜ DENİZ" İSİMLİ ÇOCUK ROMANIM 8 YAŞ ÜSTÜNDEKİ TÜM HAYALPERESTLER İÇİN ARTIK KİTAPÇILARDA! :)

KIRMIZI WRAP BLUZ DİKİŞ ADIMLARI -1

07 Kasım 2014
dikiş adımları, kırmızı wrap bluz

Bu yıl 3. kez düzenlediğimiz 29 Ekim Cumhuriyet Bayramını Kırmızılarla kutlama etkinliğinin ardından, etkinlik için yaptığım bluzun dikiş adımlarını paylaşmaya geldi sıra. 

3 bölümde paylaşmayı planladığım bu adımlar, özellikle (vaktinde benim de yaptığım gibi) dikiş dikmeyi kendi başına ve internet üzerinden öğrenen Çekirgelere hitap eden bir dille yazılmıştır. İlgilenenlere duyrulur ;-)


Bluzun benzerini dikmek isteyenlere önceden bildirdiğim üzere, bu model Burda Dergisi Ekim 2014 sayısındaki 128 no.lu kalıptan yola çıkarak yaratıldı. 

Bluzun teknik çizimi böyle iken:


İrem versiyonu buna dönüştü: 

Dergiden kalıbımı çıkartırken, etek midir tünik midir ne olacağına kendi de karar verememiş olan alt parçayı safdışı bıraktım. Verev gelen ön parçaları ise biraz daha uzattım. Çünkü, bluzun tanıtım yazısında da paylaştığım üzere, mevcut kalıbı biraz daha farklı bir modele dönüştürmek istedim. 

Kalıplarımız hazır, kumaşımız kalıba göre kesildi ise dikiş adımlarına geçebiliriz. 



(Dergiden kalıp çıkartmayı henüz bilmeyenler için ilgili "Öğren Çekirge" yazısı şu köşede:
http://www.kendindik.com/2013/01/ogren-cekirge-dergiden-kalp-ckartma.html )



1- Dirsek Pensi: Bu detay artık çok fazla kullanılmıyor gömlek ve elbiselerde. Genelde yarım kol giymeyi seven biri olarak, çok da sevdiğim bir detaydır benim de. İncecik bir çizgi dikişini andıran dirsek pensini hızlıca dikiyoruz. Pens dikişlerinde ilk olarak pensin geniş yerinden başlayıp, ince ucuna doğru dikiş yaptığımızı unutmayın ;)
dirsek pensi, gömlek dikişi


2- Yine bu bluzda da kol boyunu 1/4 oranında kısalttım ve kol kalıbını dirsek ile bilek arasında bir yerde kalacak şekilde ucundan kısalttım. Daha sonra kol uçlarını düz dikiş ile kapattım. Son olarak da kolun iç dikişini tamamladım. Şimdi gövdenin tamamlanmasını beklemek üzere tribüne alındı kendileri. 
kendi kıyafetlerini kendin dik

3- Ön parçaları daha bol görünsün diye kalıp çıkartma aşamasında verevine doğru hafif uzattığımdan bahsetmiştim. Bu şekilde kesilmiş 2 adet ön parçamız bulunuyor. 
Ön parçalarda bulunan omuz pilileri bluzun en ilginç detaylarından biri - dikmesini bilene tabii... Bilmeyenler okumaya devam etsin ;-)

Omuz Pilileri: Kalıbı kumaşa aktarırken pens ve pililerin başlangıç noktalarını minik bir makas darbesiyle işaretlemek size sonrasında kolaylık sağlayacaktır. Pililerin nerede biteceğini rahatça görebilmek açısından da terzi kalemi ya da sabun yardımıyla geçici çizgiler oluşturmanız da işinizi kolaylaştırır.



4- İyice işaretlediğim pilileri, çizgiler birbirinin üzerine gelecek şekilde iğneledim. Doğrudan iğneleme yaparak çalışmada rahat etmiyorsanız, burayı teyelleyebilisiniz de.  
pili nasıl dikilir



5- Sonrasında kumaşın üst kısmından (makasla çentik attığınız yerden) aşağı doğru düz dikiş ile pililerimi kapattım. Dikişin bitiş yerini düğümledim. 
dikiş detayları, kendi başına dikiş öğren


6- Ön parçalar da tamamlandıktan sonra, ön ve arka parçaları düz dikiş ile yanlardan ve omuzlardan birbiriyle birleştirdim. 

7- Şimdi sıra geldi kolları ana parçaya monte etmeye...
Kol dikişi, kendi kıyafetlerimi dikmeye başladığım ilk zamanlarda benim en çok zoruma giden konuydu. 
Dikiş dikmeyi kendi başına ve tamamen internet (ve biraz da kitap) üzerinden öğrenen biri olarak, bazı noktalarda bir öğretmenin yaparak gösterdiği derslere katılanlardan çok daha fazla takıldığım oluyordu haliyle. 
Kol takmayı sadece fotoğrafla anlatmak pek kolay değil. Bunun için sizlerle kaliteli bir video paylaşıncaya dek, benim de çok faydalandığım yabancı bir kaynağı kullanmayı tercih edeceğim. 
İngilizce bilmeyenler biraz sabırlı olsun. Çekimler oldukça açıklayıcı ve yavaş kurgulanmış. Kol dikişini düzgün beceremeyen birçok acemi terzi için oldukça faydalı olacağını düşündüğüm videoyu aşağıdan izleyebilirsiniz:


Bugünlük bu kadar! Bir sonraki yazıda yakayı nasıl kapattığımı anlatacağım. 
İzlemeye devam! 

İrem 

12 yorum

  1. senin açıklamaların da video da harika! blog dünyası emeklerine minnettar, ellerine sağlık ;))

    YanıtlaSil
  2. Eline ve sabrına sağlık:))

    YanıtlaSil
  3. Nasıl güzel anlatıyorsun İrem dikiş aşkım alevlendi canım çekti :)) Teşekkürler ;))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. KendinDik.Com: kalplere dikiş aşkı aşılayan site...
      :))
      sevgiler!

      Sil
  4. Önce gülen yüzün içimizi ısıtıyor belliki sıcacık bir insansın teşekkürler yaptığın işler çok güzel ama uzun aralar açıkçası takipçin olarak beni üzdü verdiğin açıklamalar mükemmel yüreğine ellerine sağlık bol zamanlar diliyorum senin için bizde sık sık görelim diye...;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Yeliz :)
      Blog yazarlığı gönüllü bir iş ve malesef bana henüz para kazandırmıyor. Para kazanmak için yaptığım işlerin yanında fırsat buldukça yazıyorum, sonuç da ancak bu kadar yazı çıkabiliyor :D
      sevgiler!

      Sil
  5. Teşekkür ederiz, dikilecekler listeme ekledim bile :))
    Kullandığınız kumaş krep mi?

    YanıtlaSil
  6. Açıklamalar her zamanki gibi harika, nasıl desem, "Bilal'e anlatır gibi." :)) Şaka bir yana, orijinal kalıptaki eteğimsi şeyin saçmalığı nedir gerçekten!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hahahaha :)))
      vallahi incecik vücutlarda güzel durabilecek bir detay kanımca... beni aşar :D

      Sil

Burada yayımlanan yazı ve görsellerin tüm hakları İrem Sunar Özat'a aittir. İzinsiz yayımlanamaz. Blogger tarafından desteklenmektedir.