"BÜYÜLÜ DENİZ" İSİMLİ ÇOCUK ROMANIM 8 YAŞ ÜSTÜNDEKİ TÜM HAYALPERESTLER İÇİN ARTIK KİTAPÇILARDA! :)

Öğren Çekirge - Dergiden Kalıp Çıkartma

28 Ocak 2013

Bildiğiniz üzere Burda, Türkiye’de satılan neredeyse tek dikiş kalıpları dergisidir. Ancak benim gibi dikişi kendi başına, el yordamıyla öğrenenler için derginin açıklamaları ve kalıp kağıtlarının gizemini çözmek Klingon Alfabesini* çözmekten daha zor olabilmektedir.  (*Klingon = efsanevi Uzay Yolu dizisinin efsanevi uzaylı medeniyetidir. Bu da şu hayatta çoook önemli bir bilgidir.)
Bu nedenle, özellikle de dikişe yeni başlayanlar için dergilerden kalıp çıkartmayla ilgili bir “Öğren Çekirge” yazısı hazırlamak istedim. İnanın, şifreleri bir kez çözdünüz mü, bir daha su gibi konuşacaksınız bu dili :))
İhtiyacınız Olan Malzemeler:
  • Makas
  • Kalem
  • İnce (pelur) kağıt / paket kağıdı (serdiğinizde altındaki kağıdın baskıları gözükebilmeli)
  • Toplu iğneler
  • Kumaş ağırlığı (kağıtların / kumaşların kaymasını önleyecek ağırlıklar - bunların konfeksiyon tipler mevcut ama ben aşık çöp insanlarımı daha çok seviyorum)
image
1- Dikmek istediğiniz modeli açıklama sayfasından bulun. Her modelin altında kalıpların nerede bulunduğunu anlatan bir kutucuk vardır. Örneğin bu modelin kalıpları B paftası - siyah renkli patronlar - 1,2,3,4 numaralı patronlar olarak basılmış. Buradan da bedeninize uygun çizgileri takip ederek kalıbınızı çıkartmanız için bedene göre çizgi karakteri verilmiş. 
image
2- Doğru paftayı açın. Örnekte B paftası verildiğinden masanın üzerine bu kağıdı seriyoruz. 
image
3- Çizgi karmaşası içinde kalıplarınızın yerini tespit edin. Başta çok karmaşık görünse de aslında birkaç kısayolu izleyerek kolayca yolunuzu bulabilirsiniz. Kağıdın üst sağ kısmında pafta harfi (ör. B paftası) verilirken, alt ve üst sırada da farklı renklerde basılmış rakamlar bulunuyor. Örneğimizde siyah patron ve 1-4 no.lu kalıplar verilmişti hatırlarsanız. Kağıdın alt veya üst kısmından siyah renkteki doğru numaraların yerlerini tespit ediyoruz. 
image
4- Aşağıda renk ve numarası uyuşan kalıbı bulmak için tam olarak rakamın basıldığı yerden yukarıya/aşağıya bakın. Örneğimizden hareketle, çizgi çorbası içerisinde siyah renkli 1 sayısını bulmak için, kağıdın altındaki siyah 1 sayısının olduğu yerden parmağımızı dimdik yukarı doğru hareket ettiriyoruz.  İşte bulduk!
image
5- Beden numaranızın karşısındaki acayip çizgileri hatırladınız mı? Kalıbın herhangi bir köşesinden başlayarak bu çizgileri takip edin. Kalıbın üzerine kağıt koyup kopyalamadan önce, kalıbın tam şeklini gözünüz/parmağınız yardımıyla tespit edin. Bu şekilde kopyasını çıkartırken yanlışlıkla başka çizgilerin peşinden gitmemiş olursunuz. 
image
6- Kalıbınızın tam üstüne kopyalama kağıdını serin. Bazı yerlerinden iğne ile, bazı yerlerini de kağıt ağırlığıyla sabitleyin. Kağıtlarınızı yerleştirirken, en az kağıt harcamaya dikkat ederek yerleştirin. Doğa dostu terzi olun :)
image
7- Kağıdı sabitledikten sonra alttaki çizgileri görecek şekilde bastırın ve kendi beden ölçünüze karşılık gelen çigileri takip ederek kalemle üzerinden geçin. 
image
8- Kalıbın çerçevesini çizdikten sonra, kalıp üzerindeki sayıları ve çizgileri doğru şekilde işaretleyin. Bu sayı ve çizgiler kalıbınızı kumaş üzerine aktarmada size çok yardımcı olacaktır. 
image
Bakın örneğin bu dalgalar kumaşa burada büzgü verileceğini gösteriyor. 
image
Ok uçlu uzun çizgiler de kalıbın şeklinden bağımsız olarak kumaşa nasıl yerleştirilmesi gerektiğini anlatıyor. Oklu çizgi, kumaşın boydan duruş şeklini gösterir. image
9- Son olarak, çıkarttığınız her kalıp üzerine derginin sayısını, modelin numarasını ve hangi kalıbı kullandığınızı yazın. Daha sonra bol bol kalıp çıkartmaya başladığınızda karışıklık yaşamamanız için baştan böyle not almanız önemli. Hatta kaç kat kumaş kesilmesi gerektiğini (ör. x2 kumaş x1 tela) de not edebilirsiniz. 
image
İşte bu kadar!      Artık Burda teyzenin marifetli kalıplarını siz de kullanabilirsiniz :))
         image

43 yorum

  1. teşekkürler teşekkürler teşekkürler..! Harikasınız bana şans dileyin :):)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi şanslar... iyi şanslar... iyi şanslarrrr!!! :D

      Sil
  2. Ya bu dergileri nerden buluyosunuz bende yeni basladim makinam joneme cok begenerek aldim ins guzel seyler dikerim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Burda dergisini hemen her kitapçıda bulabilirsiniz. Burada anlattığım kalıp çıkarma işlemleri de aynı derginin kalıpları kullanılarak yapıldı.
      haydi başlayın... eminim harika şeyler dikersiniz yakında! :)

      Sil
  3. hiç birşey anlamadımmm :) çünkü hiç birşey bilmiyoruuuuuuummm :( birşeyler öğrenirim belki diye bi göz atim dedimm ama anlamadım yani :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) bir burda almayı deneyin önce. kalıbını önünüze açın. istediğiniz modelin kalıp numarasını ve rengini bulun. ondan sonra bu yazıyı yeniden okuyun bir de :))

      Sil
  4. SÜPER AÇIKLAMIŞSINIZ ELLERİNİZE SAĞLIK BENİM DAHA HİÇBİR DİKİŞ ALETİM YOK (MAKASIM BİLE :( BUNA RAĞMEN KALIP ÇIKARMAYI ANLADIM MUHTEŞEMSİNİZ. EN KISA ZAMANDA BAŞLIYORUM BENDE :)

    YanıtlaSil
  5. BEN NESLİHAN BU ARADA AZ ÖNCE UNUTTUM İSİM YAZMAYI. DİKİŞ MAKİNESİ HANGİSİNDEN ALABİLİRİM BU KONUDA DA YARDIMCI OLURMUSUNUZ BENİM HİÇBİR BİLGİM YOK:)

    YanıtlaSil
  6. MERHABA

    BIRSEY SORMAK ISTIYORUM SIZE. BENDE BIR SİYE BULDUM VE BURDA DERGILERI INDIRDIM.ICINDE KALIPLAR VAR A4 KAGIDINA CIKARIP SONRA ONLARI BIRLEŞTIRIP KALIP HALINE GETIRDIM.BU ARADA DIKIŞE YENI BAŞLADIM:) ŞİMDİ SİZE SORMAK ISTEDIGIM KIZIMA ELBISE DIKECEGIM VE KALIBINI TAMAMLADIM. ELBİSE ICIN KIRMIZI ÇIZGILERI TAKIP EDECEGIM. ELBISENIN YANINDA 56-92CM DIYOR. ONU ANLAYAMADIM 52CM OLAN CIZGILERIMI TAKIP EDICEM 92CM OLAN ÇİZGİLERİMİ YARDIMCI OLURSANIZ COK SEVINIRIM.. KIZIM 2 YAŞINDA.

    SEVGILER
    SEDA

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Seda. Zahmetli bir yöntemle kalıp sahibi olmuşsunuz. Ben de bir kez sizin yaptığınızı denemiş, sonra bıkıp hoşuma giden onlarca kalıbı eski kitapçılardan çok ucuza almıştım ;)

      Şimdi gelelim sorunuzun yanıtına: o verilen cm'ler çocuk bedenlerini anlatıyor. Yani kızınız kaç cm bedeni ise ona göre kalıp çıkartacaksınız. Erkek çocuklarında 98 cm 1 yaşa denk geliyordu mesela, ben benim sıpama hep ona göre giysi alıyordum. Kalıbı da aynı mantıkla çıkartacaksınız.

      Sil
    2. Merhabalar acaba burda dergilerini hangi siteden indirdiniz

      Sil
  7. ben de ilk düzgün dikşimi bu model ile yapmıştım :) ama boyunu ayarlayamadım biraz kısa oldu yine de hoş olmuştu , gerçekten zor paftaları anlatımları vs anlamak ama cesaret edip başlayınca da gerisi geliyor pes etmemek gerek;)

    YanıtlaSil
  8. :)). pes etmemek ve her seferinde aynı keyifle dikişe başlamak benim tek çözümümdü kendi başıma dikiş öğrenme maceramda :)

    YanıtlaSil
  9. Çok faydalı bir paylaşım olmuş. Kalıbın üzerindeki bilgileri bende mutlaka yazarım. Aynı kalıptan tekrar tekrar çıkarmamak için. Ama buradan bakınca karayolları haritası gibi geldi.Kendim çıkartırken hemen buluyorum :))

    YanıtlaSil
  10. kolay anlattınız sanırım ama cinnet geçiricem hiç anlamadım :((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aaa... hangi kısmını anlamadınız?

      Sil
    2. :)) kalıp çıkarmak bana göre değil ben en iyisi kumaşımı alıp komşu teyzeye gideyim o hemencik kesip biçiyor :))

      Sil
  11. Vauuv çok güzel anlattiniz.. acaba kaç tane farklı pafta vardır? Harf olarak A.B.C? kaç çeşit?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 4 pafta oluyor a, b, c, d. her birinin içinde de farklı renkler.

      denemeden anlaşılmaz ;)

      Sil
  12. iyi günler bu kalıp dergilerini nereden temin edebilirim acaba bi bilginiz var mı?Tesekkürler

    YanıtlaSil
  13. benden denedim ve yapabildim :) göründüğü kadar zor değil aslında, denemek lazım.

    YanıtlaSil
  14. merhaba, dikiş payı oluyor mu çizilen kalıbın içinde ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Size de merhaba. Kullandığınız kalıp markasına göre değişir. Burda dergisi dikiş paylarını eklemiyor. Yabancı kalıp markaları (Vogue, Simplicity vb.) ekleyerek yayınlıyor.

      Sil
  15. Dikise baslamayi dusunuyorum, anlatiminiz guzel ama pafta,patron gibi terimler ne anlama geliyor acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)
      Ben de dikiş dikmeyi kendi kendime öğrendiğim için mümkün olduğunca az teknik terim kullanıyorum. Yine de arada ortak bir dil kullanmak açısından bazı terimleri kullanmadan olmuyor ;)
      Pafta = dikiş kalıplarının bulunduğu kağıt
      Patron = dikiş kalıbı

      Sil
  16. Merhabalar. Pelur kagitlari nereden aldiniz acaba :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Size de merhaba. Pelur kağıtları kırtasiyelerden ya da paket malzemesi satan yerlerden alabilirsiniz.
      Zaten çoğu yerde paket kağıdı olarak geçer. Birkaç kalitede olur. Ben yağlı pelur kağıt diye anlatıyorum. Genelde anlıyorlar ;)

      Sil
  17. Merhaba. Kağıt ağırlığı dediğiniz malzemeyi nereden aldınız. Ben istanbulda oturuyorum. Eminönü'nde sordum kaç yere duymamışlar bile böyle birşeyi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Fatma Hanım. Benim en yoğun zamanıma denk gelmiş yorumunuz. Yanıt da epey gecikti. Kusura bakmayın. Kağıt ağırlığını ben öncelikle yabancı sitelerde görmüştüm. ben evdeki düz tabanı olan ağırlık yapıcı herhangi bir malzeme kullanabilirsiniz. ben kağıtlar için cam bardak altlıkları kullanıyorum mesela! görüntülerini çok sevdiğim için :) kumaş için ise daha ağır bir malzeme kullanıyorum. siz de işinize yarayacak artık bir malzeme kullanabilirsiniz bunun için. sevgiler!

      Sil
  18. paftayı nerede bulabilirim yardımmmm

    YanıtlaSil
  19. merhaba , yardım istiyorum. pafta / patron nerden alabilirim. dikiş makinası ne alıyım ? öğrenmek istiyorum kendi kıyafetlerimi özelliklede gömlek ve eteklerimi kendim dikmek istiyorum. nişanlığımı dikerlerken ölçü nasıl alınıyor iyice incelemiş hatta bedenimi almıştım şimdi yardım edermisiniz. hangi adımlarla başlıyım. ilk başlıyan kişilerin anlayabieceği kadar güzel bir anlatım yapmışsınız. bizi aydınlatmaya devam edin lutfeen :)

    YanıtlaSil
  20. merhabalar , paylaşımlarınız çok güzel emeğinize ellerinize sağlık. İnternetten bazı siteleri takip ederek öğrendiğinizi okudum profilinizde. O siteleri takip etmeyi isterim açıkçası ben de hiç bir şey bilmeden başlıyorum.. Paylaşırsanız çok memnun olurum kolay gelsin. :)

    YanıtlaSil
  21. Ben de dikis makinasi için marka soracaktım. Sevgiler

    YanıtlaSil
  22. Ben de dikis makinasi için marka soracaktım. Sevgiler

    YanıtlaSil
  23. ben singerin yeni çıkan makinasını aldım hem ucuz hemde çok işlevsel

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba! Hangi model olduğunu da not eder misiniz buraya? Çok soru geliyor.. yetişemiyorum ve daha da önemlisi, çoğu modeli bilmiyorum :)

      Sil
  24. merhaba burda elbise kalıplarını nereden alıyorsunuz İstediğim modelin kalıbını nereden bulabilirim acaba Bi de sadece elbise kalıbı satan bi yerler var mıdır

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Burda dergisi en kolay bulunan dikiş dergisidir. Hem aylık olarak bulabilir, hem eski sayılarını hemen her sarraf'ta görebilirsiniz.
      Sadece elbise kalıbı satan yerler var. İnternet üzerinden alınabiliyor. O kalıpları posta yoluyla da temin edebilirsiniz, PDF olarak basılacak şekilde de satın alabilirsiniz. Bununla ilgili eski bir yazım olacaktı. Bulamazsanız yine mesaj bırakın olur mu?

      Sil
  25. Cok guzel anlatmissiniz emeginize saglik.bende dikise yeni basladim.ilk isim bi dikis makinasi almak oldu.arastirdim ve janome 1018 modelini aldim.hic kullanmayan biri olarak youtubedan nasil calistiracagimi ogrendim.makinem geldiginde calistirmakta hic zorlanmadim ve aksamina bi masa ortusu diktim.makinemi tavsiye ederim cok kullanisli.burda dergisi ve guler erkanin dikis kaliplarida oldukca yardimci.bi de siz tabiki��

    YanıtlaSil
  26. mesela 1 den 2 ye kadar 1 le 2 iyi nasıl birleştiricez

    YanıtlaSil
  27. merhaba ben yeni başlayacağım ve dikim üzerine hiç bir bilgim yok heyecanla merak ettim başlamak istiyorum diye düzeltelim çünkü daha makinemi almadım babam ZENJİ diye bir marka bulmuş tavsiye dermisiniz veya hangi marka dikiş makinesini tavsiye edersiniz ?

    YanıtlaSil

Burada yayımlanan yazı ve görsellerin tüm hakları İrem Sunar Özat'a aittir. İzinsiz yayımlanamaz. Blogger tarafından desteklenmektedir.