"BÜYÜLÜ DENİZ" İSİMLİ ÇOCUK ROMANIM 8 YAŞ ÜSTÜNDEKİ TÜM HAYALPERESTLER İÇİN ARTIK KİTAPÇILARDA! :)

ASİMETRİK YAKA HIRKA - DİKİŞ ADIMLARI

20 Mart 2017

dikiş adımları, kendin yap, tasarım, moda, dikiş
Bir önceki yazıda arz-ı endam eden asimetrik yaka hırkayı nasıl uydurduğumu anlatmaya geldi sıra. Bu hırka kalıbının ilk ortaya çıkışı "Örgü Bilmem Ben" yazısıyla gururla sergilediğim şu çalışmayla oldu (bkz: http://www.kendindik.com/2014/01/orgu-bilmem-ben.html): 



dikiş blogu, dikiş blogları, moda tasarım sitesi
Off ne de kocaman bir hırka çıkmıştı ortaya! Kısa süre sonra aynı kalıbı biraz kısaltarak ve astarla kanatlandırarak kullandığım bir ceket için kullandım:(bunun için Kadınlar Venüs'ten yazısına tam da buradan gidebilirsiniz:  http://www.kendindik.com/2014/05/kadinlar-venusten.html)

irem sunar özat
Bu ne yana çeksen o tarafa gelen dikiş kalıbı, evvel zaman içinde benim de röportajımın yayınlandığı Creazion Dergisi 03/2013 tarihine ait Sayı:13 Model 108A. Belki de benimle röportaj yapmaya bu kalıpla ilgili insan üstü başarı gösterdiğim uyarlamayı gördükten sonra karar vermişlerdir :)

KALIP ÇIKARMA:
Elbette şimdi anlatacağım adımlar için bu modeli arayıp bulmanıza gerek yok. Meraklısı benzer bir kalıp bulup aynı adımları o kalıba uygulayabilir. 

Kalıbın sırt parçası olduğu gibi kaldı. Kruvaze parçasını ise başka bir kağıda yeniden kopyaladım. 
Ardından yakanın ikinci parçasının ne kadar dökümlü olmasını istediysem, ikinci yaka kalıbı kağıdını o kadar daralttım. Bu modelde, diğer parçası tam yarısı kadar bir yaka olursa modelin nasıl görüneceğini merak etmiştim. 

asimetrik yaka ceket, kalıp çıkarma, dikiş adımları
FERMUAR: 

Kalıpları kumaşa aktarıp kestikten sonra, son dönemlerde her yeri fermuarlama isteğimin bir diğer sonucu olarak, iki ön parçayı birbirine fermuarla birleştirmeye giriştim. Bu adımda epey bir deneme yanılma yaptım. Ayna karşısında geçirdiğim uzun saatlerin ardından, nihayet fermuarın nerede görünmesini istediğime karar verdim. 
Ama bu kalıpla bu kadar oynama yetti mi? Elbette yetmedi! E peki fermuarın bir kısmını deri parçasıyla kapatsam nasıl olur diye merak ettim :) 

Hemen fermuarın tek tarafına, fermuarımla aynı uzunlukta kalınca bir deri parçası diktim. 
kendi tasarımlarını kendin dik



Ardından, dikdörtgen deri parçasının diğer ucunu fermuarın kumaş üstünde olmasını istediğim yere sabitledim. Neden mi? :)

adım adım dikiş teknikleri, dikiş fikirleri, fermuar

Çünkü o dikdörtgen deri parçasını ikiye katladığımda, fermuarın üstünden düz dikiş geçtiğim anda, hem fermuar hem de deri parçası, kumaşı kesmeden tam istediğim yere konabilecekti (Tembel terzi notları madde 101).

açık fermuar dikişi, kendin yap,


SSS
deri detaylı fermuar, deri detay, hırka, tasarım
İşte tam olarak böyle:
asimetrik hırka, asimetrik ceket, asimetrik yaka


KOL DETAYLI:
Bir garip kruvaze hırka kalıbıyla bu kadar oynamak yetti mi? Yetmedi. İrem rahat durmadı ve fermuara taktığı deri detayını yalnız bırakmamak için kolları da deriden yapmaya karar verdi! Ama koltuk altları hava alsın, İrem şöyle rahatça gezip dolansın diye koltuk altına gelen kısımlar kumaştan yapıldı. 

Ohh mis gibi hava alıyorum bakın böyle :D
tasarım hırka, lacivert ceket

YAKA DETAYI:
İşte bu kadar değişiklik bitti, İrem şöyle rahatça hırkayı bitireyim artık dedi... Ama gelin görün ki o yakayı bir türlü istediğim şekle getiremedim günlerce! Öyle denedim olmadı böyle teyelledim tutmadı! Nihayet, yakamda şal varmış gibi bir görünüme fit oldum da yakanın son kısmını elle diktim. 



Niye bu kadar uğraştın ki diye düşünebilirsiniz. Benim için dikiş dikmenin en heyecan verici yanı, 1 metrelik kumaşı elime aldığımda ondan neler çıkartabileceğimi düşünmek zaten. 
Kalıp üzerinde bu kadar oynanır mı? Bazı kalıplar buna müsaade ediyor. Birkaç sene önce yaptığımız bluz etkinliğini hatırlayanlarınız vardır. Tek bir kalıpla 40tan fazla tasarım çıkartmıştık birlikte.   Aslına bakarsanız, sonucun ne çıkacağını tam bilmemek daha eğlenceli oluyor :)


Bu kadar dikiş aşkı aşılama işlemi bugünlük yeter bence. Ya sizce? ;) 


14 yorum

  1. Kalıp artık o kalıp değil tabii ama böylesi daha güzel olmuş fikrine sağlık :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her seferinde yeni bir şeyler öğreniyorum işte :)

      Sil
  2. Bu tarz bi yakayı küçültmeyi denemiştim bir vakitler ama başarısız olmuştum. Gaza geldim şimdi bu harika parçayı görünce, haftasonu hemen denemeliyim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok fena gaza getiririm ;D Sonuçları yazarsınız :)

      Sil
  3. Merhaba,
    Sitede göremedim, yeriniz nerede acaba İstanbulmu ?

    YanıtlaSil
  4. Taşınma aşamasında olmasam koşacağım dikiş makinamın başına, o derece ;DD

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şu yorum var ya! Bilen anlar :)) Kolay gelsin! en kısa sürede dikiş odana kavuşasın! :*

      Sil
  5. ne desem yetersiz kalır harika olmuş :))

    YanıtlaSil
  6. Deri kısımları hangi ayakla diktiniz İrem hanımcım? Deri ayağı gerekli mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayır. En azından benim yeni makinamda ayak değişikliğine ihtiyaç duymadım. Ancak deri iğnesi kullanmak gerekli.
      Sevgiler,

      Sil
  7. ben o topluiğnelerden istiyorum ama :(

    YanıtlaSil

Burada yayımlanan yazı ve görsellerin tüm hakları İrem Sunar Özat'a aittir. İzinsiz yayımlanamaz. Blogger tarafından desteklenmektedir.