"BÜYÜLÜ DENİZ" İSİMLİ ÇOCUK ROMANIM 8 YAŞ ÜSTÜNDEKİ TÜM HAYALPERESTLER İÇİN ARTIK KİTAPÇILARDA! :)

Şal Yaka Ceket Yapım Aşamaları - 1

08 Aralık 2012

image
KALIP DÜZELTMECE
Bir önceki yazımda Burda Dergisi Ağustos 2012 sayısında yer alan 137 no.lu şal yaka ceketi dikmeye başladığımdan bahsetmiştim. 
Ceket dikimi uzun iş. Benim de dikişe ayıracağım vakit bu aralar pek kısıtlı olunca, size en azından ceketi diktikçe adım adım neler yaptığımı anlatmak istedim. Bu çok hoş bir model. Elinizde bu sayı varsa, mutlaka denemelisiniz bence. Ancak, bazı düzeltmeler gerekiyor tabii…

image
Önceki yazımdan hatırlayacağınız üzere, bu ceket için yukarıdaki kumaşları kullanmayı düşünmüştüm. Mor biye şal yakanın çevresinden dolaşacak, siyah-beyaz ipek saten astar da cekete keyifli bir hava verecekti hayal ettiğime göre.
image
Daha önce fazla ceket dikme tecrübesi olmayanlar için bu modelin dikişi sırasında karşılaşılabilecek ilk zorluk, ön pensleri yuvarlak şekilde gelen bu modele -uygun tabiri kullanmak gerekirse- düzgün “yedirmek”. Bunun için kalıbın “yan üst ön parça” olarak geçen kısmını (parça no.3) biraz büzerek öndeki diğer parçayla eşit uzunluğa getirmeniz gerekecek. Kullanacağınız ceketlik kumaşın da pamuklu olması, söz konusu “yedirme” işlemini daha kolay yapmanızı sağlayacaktır. 
image
Aynı “yedirme” işlemini yan arka parçalar için de yapmanız gerekiyor. 
Ancak burada ya kalıpta bir sorun ortaya çıktı, ya da bende. Aşağıdaki teknik çizimde morla işaretlediğim yerlede görebileceğiniz gibi, yan arka parça (parça no.6) ile koldaki dikiş yerinin birbiri üzerine denk gelmemesi gerekiyor. Ama ben ceketin dış parçasını bitirdikten sonra, burada ciddi bir kumaş fazlası olduğunu gördüm. 
image
Sorun nedir anlayamadım çünkü kalıpta verildiği şekilde değil de, yan arka parçanın kol oyuğuna denk gelen kısmını kısalttığımda tüm sorun çözüldü.
Bu nedenle bahsetmiş olduğum yan arka parçayı (no.6) kol birleşim yerinden bir hayli yuvarlayarak kestiğimde kol ile ceket birbirine şak diye oturdu.  
image
Başka şekilde anlatmam gerekirse, yan arka parçanın yan ön parçayla birleşim yerindeki uzunluğunu eşit hale getirmem gerekti. Sonuç ise çok daha hoş geldi gözüme. Bu düzeltmeyi yaptığımda koldaki dikiş çizgisi ile ceketin sırt yan kısmındaki dikiş çizgisi de birleşmiş oldu. 
image
Ceketin şal yaka kısmı hariç, kaba inşaatı tamam! Şimdi sırada mor biyeyi takmak var… Neden işimi zorlaştırmaya bayılıyorum bilmem ki!
Ama çok güzel oluyor çoook :))) Hadi bakalım, koşun siz de dikiş makinasının başına!
image

Hiç yorum yok

Burada yayımlanan yazı ve görsellerin tüm hakları İrem Sunar Özat'a aittir. İzinsiz yayımlanamaz. Blogger tarafından desteklenmektedir.