"BÜYÜLÜ DENİZ" İSİMLİ ÇOCUK ROMANIM 8 YAŞ ÜSTÜNDEKİ TÜM HAYALPERESTLER İÇİN ARTIK KİTAPÇILARDA! :)

KÜÇÜK SİYAH ELBİSE – ORGANZE DETAYLARI

17 Ekim 2013


Geçen gün yayınladığım bu pek havalı siyah elbisenin dikiş detaylarına ilişkin sorular gelince, bir de bununla ilgili yazı hazırlayayım dedim. Yoksa, şu anda bayram tatili münasebetiyle ense yaptığım ve yeni projeleriyle ilgili başka bir sunumun olmadığından değil sakın :)
Burda 08/2012

Aslında Burda’nın 08 / 2012 sayısından çıkan bu kalıbın (no. 112) acemi terziler için tek sıkıntı olabilecek yanı bana göre  bele eklenen kısımlarını düzgün yerleştirebilmek. 
organze kumaş dikişi

Organze kumaş parçalarını üzerine diktiğim bu bel detayları ayrı bir dikdörtgen olarak, etek parçasının pens kısmına ekleniyor.  
Bel parçalarına organze kumaş eklediğim için onu elbise kumaşına önceden diktim. Elbette iki kumaşın dikiş çizgisi içte kalmalı, yani elbise tamamlandıktan sonra dışarıdan görünmemeli. Bu nedenle iki kumaşın birleşim dikişini daha dıştan geçtim.
dikiş detayları

Daha sonra dikdörtgen bel parçalarını önce bele eteğin boy kısmından ekledim. Pensleri ise ondan sonra kapattım. 
dikiş moda tasarım öğren

Son olarak da bel parçalarının yatay dikişlerini birleştirdim. Şimdi tabii burada benim aşırı başarılı dikiş becerilerimle dikdörtgen parçaların köşeleri şak diye oturdu demek isterdim. Ancak öyle olmadı! 
O köşeleri düzgün yerleştirebilmek için elbisenin esnek kumaşlarla dikilmesinde fayda var. Zaten derginin kumaş önerisi de sadece esnek kumaş şeklindeydi. Ama ben organze katacağım, hava basacağım diye tutturdum ya... Gel de kaskatı kumaşları birleştir öyle yumuşacık kenarlarla :)
dikiş moda blogları

O müthiş terzilik becerilerimle rezil ettiğim köşeleri kapatmak için pens dikişlerini bir kez daha 1-2 mm daha derinden geçtim ve sorun çözüldü. Buyrun size nefis bel detayı :)
siyah elbise organze tasarım


Yakadaki organze detayı ise çok daha kolay bir işlem. Aslında ilk kez şu cekette denemiş olduğum şeklide bir organze geçirmek istedim yaka dikişlerinden: Şal Yaka Ceket
Ama daha kalın olmasının beldeki organze parçalarını daha iyi tamamlayacağını düşündüm. 
organze


ORGANZE KULLANIRKEN DİKKAT:

Eğer bu kalıpta yaptığım değişiklikler hoşunuza gittiyse ve kendi giysilerinizde uygulamak istiyorsanız, öğrendiğim birkaç ipucunu dikkate almanızda fayda var. Organze kumaşlar esnek olmadığından, dikiş çizgisinden doğru hafifçe açılma eğilimi gösteriyor. Bu nedenle organze parçaları eklerken, biraz daha genişçe tutmanızda fayda var. Böylece dikişten sonra açılma yapma ihtimali azalacaktır. Sonra akılsız terzinin cezasını el dikişi çeker diye tek tek açıklarınızı kapatmakla uğraşabilirsiniz kimileri gibi ;)  
moda blogları


Şimdilik bu kadar. Kol detaylarını da daha sonra yazarım artık. Hepinize keyifli günler bol dikişlerrr :D

2 yorum

  1. Çok parçalı şeyler dikmek beni daraltıyor. Çok çabuk sıkılıyorum çünkü. Ama detaylar çok güzel olmuş, çok da güzel anlatmışsın:)

    YanıtlaSil
  2. Doğrudiyorsun ama bazen de puzzle yapar gibi değşik şeylerle çalışmak keyifli oluyor.

    YanıtlaSil

Burada yayımlanan yazı ve görsellerin tüm hakları İrem Sunar Özat'a aittir. İzinsiz yayımlanamaz. Blogger tarafından desteklenmektedir.