"BÜYÜLÜ DENİZ" İSİMLİ ÇOCUK ROMANIM 8 YAŞ ÜSTÜNDEKİ TÜM HAYALPERESTLER İÇİN ARTIK KİTAPÇILARDA! :)

Şapidik terlik elbisesi tamamlandı!

23 Temmuz 2012

Nihayet tatile çıktım ve tatilimi neşeli, rahat ve havalı bir elbiseyle kutlamak istiyorum :) Dikiş dikmek benim için gerçekten de alışveriş yapmaktan daha kolay bir hal almaya başladı. Düşünsenize: önce mağazaları geziyorsunuz, sonra beğendiklerinizin aklınızdan bir listesini yapıp, aralarından bütçenize göre olanları belirliyorsunuz, daha sonra en çok hoşunuza giden elbiseyi seçip  bir de onun bedeninize ve vücut yapınıza uygun olmasına bakıyorsunuz… vıdıvıdıvıdıııı… Halbuki bu muhteşem elbisenin yapımı neredeyse bir gün sürdü ve benim için toplam maliyeti 15 TL civarında!
50ler retro yaz elbisesi
Bir önceki yazımda Burda Dergisinin son sayısında çıkan bu modele aşık olduğumdan bahsetmiştim. Modelin ilk yayımlandığı tarih ise Mayıs 1950 imiş! 1950’ler modasını sevenler ve retro elbise hastalarının derginin bu sayısını kaçırmamasını tavsiye ederim. 
1950 retro elbise kalıbı
Bu modeli denemek isteyenlere biraz da elbise kalıbının zor yanlarından bahsedeyim. Dikiş becerileri henüz orta seviyeye yakın biri olarak, elbisenin önünde bulunan şeridi diğer parçalara düzgün şekilde dikmekte biraz zorlandım. Buna bir de biye eklendiğinde, ön dikişleri düzgün bitirmek benim için epey sıkıntılı oldu. 
İlk olarak astarı diktiğimde, göğüs kısmındaki üçgen dikişi düzgün yapamadığımı fark ettim. Bu nedenle elbisenin yüz kumaşını keserken, bu X şeklindeki şeridi ikiye kesip üçgenleri daha kolay birleştirmeyi düşündüm. Ne yazık ki bu cinfikrim de beni kurtarmadı ve sonunda ön biyeler yine yamuk kaldı :( Ama elbise öyle güzel oldu ki, tamamlandıktan sonra çok dikkatli bakmadıkça, bu hata kimsenin gözüne çarpmadı :P
Verilen dikiş talimatlarının aksine, öndeki şeridi ikiye kesmiş olduğumdan biyeyi de tek seferde dikmem mümkün olmadı. Kumaşı şak diye ortadan ikiye kesmeden önce fazla hesap yapmadığım için bu bana bir hayli sürpriz oldu :) Biyeleri tek tek parçalara dikmek normal yöntemin iki katı zamanımı aldığından, yaptığım değişiklik hiçbir şeye yaramadı. Bir dahaki sefere üçgen dikişi düzgün yapmaya daha fazla özen göstereceğim! 
Biyeleri önce göğüs kısmına, sonra da bel kısmına ayrı ayrı diktim. Ön şeridi tek tek hepsiyle birleştirdim ve ütüledim. 
Fitilli biye yapımına ilişkin “Öğren Çekirge” yazısı az sonra…
İşte sonuç! 
Bir dahaki sefere neleri değiştirim?
Ön şeridi ikiye kesmem - işleri kesinlikle kolaylaştırmıyor ve biyeyi eklemek iki kat daha fazla zaman alıyor. 
Astar kısmındaki şeridi de elbise kumaşından kesmem gerekirmiş. Çünkü askı enseye doğru dönerken geriye kıvrılabiliyor. Bu da bembeyaz astar kumaşının görünmesine sebep oluyor. 
Neleri değiştirdim?
Daire etek yapmadım. Orijinal modeldeki etek kesiminin benim vücut tipime hiç uygun olmadığını düşündüm. Onun yerine arkası tam oturan, önü büzgülü bir kumaş eklemeye karar verdim. Eteğin bağlantı yerini de yine orijinal modelden aşağıya kaydırdım. Bunun için belin ön ve arka parçalarını biraz uzatmam gerekti. 
Biyeyi sırt parçasına da döndüm. Orijinal kalıpta sadece önde biten bu ayrıntı elbiseye daha güzel bir hava verdi bana göre. 
Kalıba bayıldım, kumaşa bayıldım, ikisinin kombinasyonuna BAYILDIM!
Bir daha diker miyim?  Kesinlikle dikerim! Kendin Dik gardrobunun 2012 en rahat yaz elbisesi böylece ortaya çıkmış oldu :D

Hiç yorum yok

Burada yayımlanan yazı ve görsellerin tüm hakları İrem Sunar Özat'a aittir. İzinsiz yayımlanamaz. Blogger tarafından desteklenmektedir.