"BÜYÜLÜ DENİZ" İSİMLİ ÇOCUK ROMANIM 8 YAŞ ÜSTÜNDEKİ TÜM HAYALPERESTLER İÇİN ARTIK KİTAPÇILARDA! :)

ÖĞREN ÇEKİRGE - BALEN DİKİŞİ

21 Aralık 2013
Abiye kıyafetlerin, straples elbiselerin, büstiyerlerin kaçınılmaz malzemesi olan balenlere eliniz bir alıştı mı bir daha geceliğinize bile balen takmak isteyeceksiniz!

Balenin birkaç çeşidi bulunuyor. Yukarıdaki fotoğrafta size nazara gelmişsiniz hissi uyandıran balen 5mm'lik yassı bir plastik çubuk şeklinde. 



Üst parça giysilerin dik durmasını sağlayan bu kemiksi malzemelerin birkaç çeşidi daha var. Bende bir de doğrudan kumaşa dikileni var örneğin. Çok daha pratik gibi görünmekle birlikte, ona da bir kılıf dikmek gerekiyor mutlaka. Yoksa çok biçimsiz bir çimdiklenme hissi duyuyorsunuz giysinizi her giydiğinizde :) Yani, hangi balen çeşidini kullanırsanız kullanın, aşağıda anlatacağım adımları hemen hepsi için takip etmeniz gerecektir. 

ADIM 1- Üst parçalarınızın dikiş yerlerinin uzunluklarını ve kaç cm balen yerleştirmeniz gerektiğini ölçün. 

Benim oldukça kalın bir kumaş seçimim olduğundan sadece ön ve arka dikiş yerlerine balen koymaya karar verdim ve ölçümü ona göre aldım. 

ADIM 2- Balenlerinize kumaştan birer kılıf dikeceğinizi düşünün ve ona uygun şekilde kumaş şeritler kesin. 

ADIM 3- Balen parçalarını kumaş kılıflarına dikin. Dikiş sırasında iki uçta dikiş katı mesafenizi uygun şekilde bırakın. Balenlerin kumaş kılıfının tam ucuna dayanmasını istemeyiz. 


ADIM 4- Balen kılıflarınızı astarın iç kısmına (astar ile kumaş arasına gelen kısma) iğneleyin / teyelleyin. Uçlarının dikiş katlarının altında kalmasına özen gösterin. 

ADIM 5- Astarınıza uygun şekilde sabitlediğiniz balen kılıflarınızı makina dikişiyle kapatın. - ÖNEMLİ: Makina dikişi elbette hassas abiye giysilerde uygun kaçmaz. Bunu başkasına yapacak olsaydım ya da çok abiye bir kumaş kullanıyor olsaydım, bu pratik yöntem yerine el dikişiyle dikiş katlarına tuttururdum. 

Balen kılıflarımın astara dikişi böylece tamamlanmış oldu. 

ADIM 6: Astarımın uçlarını bir biye yardımıyla kapattım. Kullandığım saten biye sadece elbisemle aramdaki duygusal bağı geliştirmeme yarıyor. Bunun dışında zigzag dikiş ya da katlayarak da kapatabilirsiniz uçları. 

Balenlerinizi doğru şekilde yerleştiremediyseniz, uçları kıvırdığınızda dikiş makinanızla kemiksi şeridin üzerinden geçerken dikkatli olmalısınız. İğneniz kırılabilir; gururunuz incinebilir. Bunun yerine balene geldiğiniz yerleri hafifçe elinizle ilerleterek geçmeniz tavsiye edililir. 


İşte şimdi üst parçası tamamlanmış giysinize bakarak göz yaşlarınızı coşkuyla akıtabilirsiniz! 

Bir sonraki adımda etekteki kapalı yırtmaç nasıl dikilir onu anlatacağım. Faydalı bir eser olacak. Göz atmayı unutmayın!




27 yorum

  1. Oylum Dil Bitir21 Aralık 2013 16:16

    Yok artık diyorum ! Irem ozat hout coture cok yakindadir bence :) birde tum bunları hic kursa falan gitmeden yapmak, birbirinden havalı tasarımlar çıkartmak breh breh breh...

    YanıtlaSil
  2. çok güzel bir anlatım. anladım valla.

    YanıtlaSil
  3. gaza gelmem. baştan söyliyim... :))

    YanıtlaSil
  4. :)))) ben de her kendi başıma çözdüğüm işte aynı şeyi söylerim. "anladım valla!"
    sevgiler nurhan! :)

    YanıtlaSil
  5. buraya her gün bakıyorum yorum yapamıyorum :)
    balenlerin ucuna gragren kurdela kullan .birde bitiş ölçüsüden 1cm toplamda eksik kes baleni
    ugraştırmış balen seni. hoş olacak yılbaşı elbiseleriniz hoş .kolay gelsin

    YanıtlaSil
  6. Yok aslında hiç uğraştırmadı da, senin gibi tek bir cümlede anlatamadım olayı. tam da onu demek istemiştim bitiş ölçüsü anlamında :)
    sen daha manto dikişi konusunda attığım taşa yanıt vermedin... bak, yazıyorum bir kenara...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bosver Iremcim birileri kiskandi seni sanirim,hem senin blogun daha iyi hemde aslanlar gibi anlatiyosun yaptiklarini detaylariyla,bazilarinin resimlleri bile neye benziyo anlasilmiyo,oyle ders mers adiyla olmuyo yani...sen harikasin sadece .

      Sil
    2. yoook yanlış anlamışsınız siz :) kıskanmak yok, yardımlaşma var.
      beğeniniz için teşekkür ederim.
      sevgiler!

      Sil
  7. Balen dikişini çok merak ediyordum. Çok güzel bir anlatım olmuş yine.

    YanıtlaSil
  8. Hiç kursa gitmeden bunları nasıl başarıyorsunuz vallahi anlamıyorum. Gerçekten başarı hikayesisiniz ;) Baleni anlatmanızda çok iyi oldu. Teşekkür...

    YanıtlaSil
  9. Teşekkürler Seher! Denemelisin mutlaka :)

    YanıtlaSil
  10. Bol bol okuyup inceliyorum; öyle çözüyorum kendi başıma :)
    Sevgiler Miraycık! :D

    YanıtlaSil
  11. Neslihan Eryuksel22 Aralık 2013 01:18

    Sevdim bu işi,yaza mayo bikini bile dikeriz.))Ellerinize sağlık İrem..

    YanıtlaSil
  12. Çok faydalı bir eser oldu bende nasıl dikilir diye düşünüyordum. Direk kumaşa dikmeyi planladım. Ama çimdiklenme olayı varsa kalsın diyorum :)) Bu daha mantıklı...

    YanıtlaSil
  13. dikeriz dikmesine de nasıl sergileriz ben onu düşünüyorum :))

    YanıtlaSil
  14. en azından balenlerin iki ucunu kurdela / biye vs yardımıyla kapatmanız lazım. yoksa rahat durmuyorlar!

    YanıtlaSil
  15. senin her eser çok faydalı zaten. yine harika yazı :))

    YanıtlaSil
  16. Yine güzel bir yazı İrem,emeklerine sağlık olsun:)

    YanıtlaSil
  17. :)) teşekkürler! tam gaz yazılara devam o halde!

    YanıtlaSil
  18. Neslihan Eryuksel24 Aralık 2013 02:05

    Ben hala edinebilmiş değilim ama,yaza kadar benim de olur heralde,terzi mankenine çok yakışır bence:))

    YanıtlaSil
  19. :)))) çok eğlenceli anlatıyorsunuz. sayenizde pek çok şey öğreniyorum ve dikiş hevesim de geri geldi. öyle ki, 8 aydır dikişe el uzatmıyordum, blogunuza girdikçe gaza gelip, haftasonu bir gömlek, bir bluz ve etek kestim. hadi hayırlısı :)

    YanıtlaSil
  20. kalplere itinayla dikiş aşkı aşılanır :))

    YanıtlaSil
  21. Irem paylaşım için çok teşekkür ediyorum anlatımına da bayıldım zaten keyifli bir işin tadına tat katmışsın:) Sevgiler..

    YanıtlaSil
  22. Size bir yaşıma daha girdim diyebilirim demek iç çamaşırımızda olan plastiğin adı balenmiş :) üstelik hazır giysilerdeki gibi bizler de yapabilirmişiz çekirge sayenizde öğreniyor hocam emeğinize sağlık teşekkürler .

    YanıtlaSil
  23. MerhabA, siz bu postu paylaşali cok olmuş, malum balenli sutyenlerde metL baLen kullaniliyor. Sutyenlerdekj Metal baleni cikarip bunlardan kullansak nasil durur? Yani yuvarlak formD kullanilabilinir mi acaba

    YanıtlaSil

Burada yayımlanan yazı ve görsellerin tüm hakları İrem Sunar Özat'a aittir. İzinsiz yayımlanamaz. Blogger tarafından desteklenmektedir.