"BÜYÜLÜ DENİZ" İSİMLİ ÇOCUK ROMANIM 8 YAŞ ÜSTÜNDEKİ TÜM HAYALPERESTLER İÇİN ARTIK KİTAPÇILARDA! :)

YİNE RİGA

18 Şubat 2014
Bir süredir yorumlara yanıt veremeyişimden ve yeni yazı çıkartamayışımdan anlamışsınızdır belki. Geçtiğimiz hafta arazi görevindeydim yine :) FB ve twitter sayfalarını takip etmeyenlere söylüyorum tabii bunu. Yoksa çok güzel gırgır yaptık biz bazı okurlarla oralarda...

Bu gidişimle birlikte 4. kez ziyaret ettiğim, her seferinde sokaklarında gezmeye doyamadığım kent Riga'daydım yine geçtiğimiz hafta. Bay KendinDik'in iş sebebiyle sıkça gittiği bir güzel Baltık şehri burası. İki proje arasındaki bekleme sürem biraz uzayınca, Bay KendinDik'in reddemeyeceği bir kuyruk olarak katıldım seyahatine :)
riga seyahat rehberi




Hevesli ve heyecanlı valiz hazırlıklarımda seyahat sırasında yazılarımdan eksik kalmayayım diye yanıma bilgisayarımı aldım. Ne var ki, gelmeden önce artık doydum nasıl olsa gezmeye diye düşündüğüm bu sessiz kentin sokaklarında gezmek öyle karşı konulmazdı ki yine, ne bilgisayarımı açtım doğru dürüst ne de getirdiğim kitabın kapağını. 

Size Riga'yla ilgili yeni birşeyler anlatmam pek mümkün değil sanırım. Daha önce uzun uzun yazdığım gezi yazılarına bakabilirsiniz henüz okumadıysanız. Sessiz sokaklarında gezerken ruhuma iyi gelen bu şahane manzaraları, puslu havada çekilmiş olmalarına rağmen yine paylaşmak istedim meraklısıyla.

Art Nuveau tarzıyla yapılmış binaları izlemek, bina detaylarını tek tek görmeye çalışmak, o binaların nasıl da tertemiz korunduğuna şahit olmak müthiş bir keyif. "Keşke... ah keşke... ah benim canım ülkem..." demeden gezebilmek ise büyük başarı! 

Neyse canım, Ankara'ya dönünce 25 milyon TL'mizle yapılmakta olan 5 şaheser şehr-i melih kapısının bitmeye yakın olduğunu duydum da içime su serpildi... 


Her seyahatte dediğim gibi, fantastik edebiyat düşkünleri için eski Avrupa kent merkezlerini gezmek ayrı bir cazibe. Yüzyıllar önce yapılmış binalardaki fantastik detaylar büyük keyif veriyor. 
ortaçağ şehirlerinde fantastik edebiyat detayları


gezmek güzel şey



art nuveau mimarisi

800 yıllık tarihe sahip eski kent merkezi ise, onu çevreleyen nispeten yeni Art Nuveau mimarili binalardan bambaşka bir atmosfere sokuyor hayalgücü yüksek gezginleri :)
ortaçağ kentleri

Daracık sokakları pırıl pırıl taş yapıları, şimdi şu köşeden nasıl bir güzellik çıkacak acaba hissiyle gezmenizi sağlıyor. 
riga sokakları

İşte meydanlardan biri. Geçtiğimiz yaz aile boyu yaptığımız ziyaret sırasında yaz festivalini bu meydanda kutluyorlardı. Şimdi sessiz ve kimsesiz görünse de, bir açık hava sanat müzesi hissini kesinlikle kaybetmiyor. Yine daracık bir sokak ve aydınlatma detayları bende parıltılı oltaya koşan sazan balığı etkisi yaratıyor. Hemen gidip o sokağın ucu nereye çıkıyor diye bakıyorum. 
riga


riga gezi yazıları
Bakmayın böyle sofistike pozlara... 4. gelişim daha ilk kez Opera salonunu ziyaret edelim dedik. Bit kadar ülke zaten... Çarşı pazar gezmek de bir yere kadar... Hem o yılbaşı elbisesini henüz hiç giyememişim (yılbaşı dahil :/ )...

İlk bulduğumuz fırsatta aldığımız biletlerden şansımıza la Bohema gösterisi çıkıyor. Bir önceki gün Carmen varmış. Kaçırmışız :/ Bu da fena değildi hani... 

Çoğu Avrupa başkentindeki salonlara göre biraz küçük bile sayılabilecek bu muhteşem opera binasında bir gösteri izlemek çok büyük bir keyif. Letonya öyle zengin bir ülke değil. AB üyesi olmadan önce uzun bir Sovyetler Birliği deneyimi var. Nüfus az olduğundan da zengin sınıf da az sanırım. 

Arkadaşlarıya ya da ailesiyle opera izlemeye gelenlerin hepsinin giyim kuşamına verdiği önemi görmek çok etkileyiciydi. Fakiri de belli, zengini de... Ama hepsi belli ki en özenli kıyafetlerini giyerek gelmişler. Salona kuşbakışı açıdan, avizeye komşu vaziyette bilet alabildik de oradan biliyorum! Herkesi gördüm :)

Ben tabii yakıyorum ortalığı KendinDik marifeti elbisemle! Durun bakıyim nasıl havalı poz veriliyordu? Evet evet... sağdaki şekilde!  

Üstüne birşey almadan giymek kesinlikle çok daha başarılı yapardı bu elbiseyi ama kenti çevreleyen nehrin buzla kaplı olduğu bir ortamda siz giyin tabii straples elbiseleri... Ben tutmayayım. 

Bunu da iyi dedim de... sonraki akşam giymedim sanki! Benim geçmiş yazıları da dikkatli takip edenler bilir. Benim gece etkinliklerine katılma problemim var! Uykum geliyor.. Gözlerim kapanıyor... Sevmiyorum yahu gece gezmelerini! Düğünlerden de pek haz etmiyorum. Bangır cangır müzik, kötü kötü yemekler ayyy! Asosyalim n'apıyım?! 

Gel gör ki, iş elbise dikmeye gelince bayılıyorum parti elbisesi tarzında abiye kıyafetler tasarlayıp üretmeye! Yap yap da... nerede giyerim diye sonra düşün dur! 
güpür party dress
Ama bu adama da yazık. Tanışırken dedin mi adama "Merhaba... Ben tavuk. Bildiğin tavuk..." diye! Mecbur çıkacağım arada. Önce uzuun bir öğle dinlenmesi. Ardından 4 lt kahve tüketimi. Sonra hızlıca giyinip süslenip dışarı çıkmaca. Kuzey ayazında straples elbiselerle gezerken "kulunçlarımı üşütür müyüm acaba?..." endişesini yüksek sesle söylememe... İşte mutlu evliliğin sırrı :)))

Velhasıl, geçen yazılarda bahsettiğim o straples elbiseyi bitirdim yola çıkmadan önce. Gündüz vakti fotoğraflarımı tamamlar tamamlamaz yayınlayacağım onu da... 

Şimdi, diğer işlere koşturmaya başlamadan önce, sizi birkaç park manzarasıyla uğurlamak isterim. 


"Ağaçlardan sarkan hediye paketleri..."
İlişkisi daim olsun isteyenlere dev belediyecilik hizmeti!
"inş cnm yaa köprüsü"


Aaa böyle sanatın içine tüküreyim diyen yok heykelcikleri...

"Dertli dertli çal kemancı konulu bir eserimiz"

Meraklısına Not:

Riga'yla ilgili eski "gezgin terzi notları":


30 yorum

  1. Yine harkia yazı,yine harika gezi.Benim de gidesim geliyor ama gezgin terziyle..Blogerlar toplanıp bir seyahat mi düzenlesek topluca:D ..Ben üç çocuğu nereye bırakıyorsam hayallerime de bakın:??!Bu arada elbise asla gözümden kaçmadı.O nefis kumaşı ve detayları bekliyorum heyecanla:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. olur olur... bebeler biraz büyüsün. hepsi olur :)

      Sil
  2. ohh süper valla, ben de böyle iş istiyorum, bol yurtdışı seyahatli! yılbaşı elbisemi henüz bende giyemedim, hemen bir yerlerde giyip benim de bloğumda paylaşmam lazım, sizin öğren çekirge yazılarınızla ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. vallahi ben kendi iş hayatımda da hep gezenti oldum :) çocuk yapıncaya kadar süper bir his. sonrası biraz zahmetli olabiliyor :D

      Sil
  3. Cok guldum tavukcum, harika bir yazi olmus. Gece elbiselerini kullanabildigin icin ayrica sevindim. Kulunclarini usutmeden eve donme basarini kutlarim :)
    Mehtap

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ay çok mersi! hafif tutulmuş sırtım. viks sürdüm de ter atayım dedim... seksapelimin doruklarındayım!

      ;-)))

      Sil
  4. Fotoğraflara tekrar tekrar baktım ve hayran kaldım! Ne kadar güzel detaylar yakalamışsın!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. daha yayınlamak isteyip de abartmayayım diye bıraktığım öyle çok fotoğraf var ki! neyse ben baymayayım, ayarlayın kendiniz gezin :)

      Sil
  5. beğenimi belirtmek ve yorum yazmak için gerekli kelimeleri bulup cümle kuramıyorum
    bunu nasıl kurdum bilmiyorum :)))
    sadece Harika demeye gücüm yetti :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ama bence cümle yapısı pek güzel olmuş. İmla hataları üzerinde de biraz daha dikkatli durursak harika cümleler çıkar bence sizden de sevgili Berna! ;-))

      Sil
  6. ne güzel bir hatıra :) yurt dışına hiç çıkmadım inşallah o da olacak bir gün :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olsun olsun... herşey gönlünüzce olsun!
      gezmek çok güzel birşey...

      Sil
  7. ayy canım yurtdışı çekti :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hihihihiiii... benim bir de eskişehir yazım var ki... onu yayınlayayım da bakalım bu aşerme sadece yurtdışına mı ait kalacak yoksa gezme fiiline mi? ;-)

      Sil
  8. Çok güzel bir yermiş ağzımın suyu aktı okurken :)) Ama Carmen'i izlemeyi bende çok isterdim. Şanslısın:)) O hediye ağacı hoşuma gitti. Benim için de gez eğlen :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben bol bol gezdim. Darısı sizin başınıza sevgili Aycan ;-)

      Sil
  9. Sıra elbiseli fotoğrafa gelince... Önce tanıyamadım, sonra biraz daha yakından baktım ki...
    Evet o, gerçekten o. O cılız ama mağrur kumaşın zaman içerisinde böyle alımlı bir elbiseye dönüşebileceğini, Riga'yı gölgede bırakacak kadar havalı hatta işveli ve cilveli bir şahesere dönüşebileceğini kim bilebilirdi?
    Elbette ki Sensei! İşte o bu yüzden Sensei ya zaten :)
    Riga gezmeleri bahane, elbise şahane...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hele bir de haddinden fazla kilolu bir vücutta sergilenmesi var kiii... o garibim kumaş mağrur mu mağdur mu kalıyor ben karar veremedim giydiğimde...
      ne sensei' i yahu... demeyin böyle :))

      Sil
  10. Elbiseler sahane, cok da yakismis.. Riga'ya giderken, (koy yolu sanki) Minsk diye bir kasaba var. Oraya da beklerim. Opera ve bale biletleri benden.. Gezgin terziyi gezdirmesi de..

    Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende bu gezgin genleri varken, eminim bir gün oraya gelme bahanesini de yaratırım! gelirsem de mutlaka haberiniz olur :))

      Sil
  11. oh akşam akşam kısa bir riga gezintisi yapmış oldum, hatta arada vitrin bakar gibi de 2 nefis elbise gördüm, daha ne olsun :)
    riga- riga cetveli bağı kurmadan ayrılmak istemedim sayfadan ama çıkmadı ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. riga-riga cetveli bağlantısı benim hiç aklıma gelmemişti bak! o kadar da gittim dedim :)))
      olabilir mi acaba??? ;)

      Sil
  12. Yine güzel bir gezi..ve,yazısı..Harikasınız.

    YanıtlaSil
  13. gezi yazılarınız süper, dikiş yayınlarınız daha süper, böyle okuyunca gaza grliyorum bişeyler dikmek için sonra haddimi bilip oturuyorum, hazır giyim sektörününde desteğe ihtiyacı var dimi ama :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aa bilmeyin bilmeyin haddinizi! sınırlarınızı zorlamazsanız o haddin nerede bittiğini nasıl bileceksiniz? ;-)
      başlayın ufaktan. gerisi nefis şekilde gelir..

      Sil
    2. :)) Gene gaza geldim, ben bu işi bi deneyeyim, eğer becerebilirsem hem sizinle hem de blogumla paylaşacağım. E o zaman bana kolay gelsin :)

      Sil
    3. :))) olur olur. süper olur! önce kolay kalıp ve kolay kumaşlardan başlayın. sonra önüne geçemeyeceksiniz dikiş aşkınızın!

      Sil
  14. ben yazıyı okumaya başlayınca kendime güldüm. :))) FB yi görünce Fenerbahçe'yle ne ilgisi var acaba dedim. :) Der demez tak etti: facebook. Gezdiğiniz yerler çok güzel. Ahh kısmet olur da ben de gider miyim acaba? Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biri daha söyledi yukarıda. O diyene kadar bizim terzi rigasıyla Letonya'nın Riga'sı arasında bağlantı kuramamıştım ben :D
      Siz de gezersiniz mutlaka... Herşey önce niyetle başlar ;)
      sevgiler!

      Sil

Burada yayımlanan yazı ve görsellerin tüm hakları İrem Sunar Özat'a aittir. İzinsiz yayımlanamaz. Blogger tarafından desteklenmektedir.