"BÜYÜLÜ DENİZ" İSİMLİ ÇOCUK ROMANIM 8 YAŞ ÜSTÜNDEKİ TÜM HAYALPERESTLER İÇİN ARTIK KİTAPÇILARDA! :)

BEYAZ GİYER KIŞ GÜNÜ

26 Ocak 2016
beyaz palto, kışlık, kış modası

Yıllarca İzmir'in yer yer haddinden fazla sıcak havası ve ruha bir kez işledi mi çıkmak bilmeyen deniz kokusuyla büyümüş biri olarak, denizsiz bir memlekette yaşamak bana uzun süre çok zor gelmişti. 

Deniz kıyısında büyümüş her yeni gelen gibi, benim de Ankara'ya taşındıktan sonra yaptığım ilk plan, Ankara'dan taşınmak olmuştu. Bu planı uzun yıllar gönlümün rafında tutmakla birlikte, gerçek anlamda ilk girişimimi geçtiğimiz yıl, Antalya'ya taşınma hazırlıklarıyla başlamıştım. Eee, Antalya'ya niyet, orası olmazsa Moskova'ya kısmet!


Yapacak bir milyon hazırlığın içinde elbette eeeen gerekli olanı kendime acil şekilde kalın bir palto dikmekti... Çocuğun okulu, evin toplanması, tüm bunların tek başına yapılması, işyerinin yeni düzene oturtulması derken, taşınmamıza 1 hafta kala kendimi koşa koşa kumaşçılara attım ve bulabildiğim en kalın yünlü kumaşı, satılan en kalın kapitone astarla birleştirerek aldım. 


Beyaz giyer kış günü...

Bittabii koyu renkli bir kumaş olamazdı seçtiğim. Fiziksel ve zihinsel yorgunluğumu ferah renklerle şenlendirecek, dokundum mu içimi ısıtacak bir kumaş bulmam gerekiyordu. Bir de o kumaşın olabildiğince havalandıran metal düğmelerle süslenmesi... 

Kumaşın sıcaklığı 10 puan! Eğer paltoyu beceremezsem artık bunu yorgan olarak kullanabilirim dedim dikerken... 



Bunca telaşın arasında yeni bir kalıp denemeye imkanım yoktu. Zaten paltoyu da akşamın kör saatlerinde dikmeye zaman bulabiliyordum ancak. Bu nedenle "Evet ama Fuşya!" başlıklı naçizane yazımdan hatırlayabileceğiniz kalıbı kullandım. 




Kullandığım kalıp: Burda dergisinin 08/2013 sayısındaki 102 no.lu modeliydi yine.



Kalıp üzerinde biraz değişiklik yaparak en azından iki paltonun birbirine benzememesini sağlamaya çalıştım. Renk ve uzunluk dışında en büyük değişiklik yakayı daha da abartılı hale getirmem oldu. Bu asimetrik yakaya ilk dikişimde de bayılmıştım. Böyle abartılı halde kullanınca da bayıldım.  
asimetrik yakalı palto, dikiş, moda, tasarım


Elbette böyle yaka bağır açık pozlar vermeye çalışsam da, Moskova'da gezerken soğuktan nasıl sarılıp sarmalansam da donmasam bilemiyorum. Ama şu bir gerçek ki, yorgandan bozma paltom gerçekten sıcak tutuyor! Tamamen yağmur geçirmeyen polyester kabanlar ve ölü hayvan derisi kürklerden çok daha şık bir tercih üstelik!


beyaz palto, kışın ne giysem, kış modası



Öyle soğuktu ki hava, önümü biraz daha açıp astarı fotoğraflamayı unuttuğumu eve gelince fark ettim! :) 









Moskova'ya taşınmadan birkaç ay önce Türkiye'de de ev taşıdığım ve evde en son yerleştirilen yer benim dikiş odam olduğu için, uzunca bir süre dikiş dikememiştim. Acaba dikiş dikmeyi unutmuş olabilir miyim diye dertlenirken, paltoluk kumaşı rezil etmemek için, aynı kalıpla öncesinde hızlıdan ve astar gerektirmeyen bir ceket / hırka diktim. Onu da daha sıcak bir mekanda fotoğraflayıp sunarım artık başka sefere.

Yeniden sahalara dönmek güzel! Beni yorumlarınızdan ayrı bırakmayın lütfen ;) Hepinize kucak dolusu sevgiler!  

Meraklısına Notlar:

Not 1: Güzel Türkçemiz
Yazının başlığında alıntılanan "Zürefanın düşkünü, beyaz giyer kış günü" sözünün öz Türkçesi "Zarif kişiler kışın beyaz giyerler" demektir. 
Ama bu sözün esas anlamı şuna denk gelir: "Daha önce iyi bir durumda olan kişinin, bu konumunu kaybettiğinde uygun olmayan davranışlarda bulunması
(kaynak: ben TDK'nın yalancısıyım) 
(arkafon şarkısı: "Gözyaşlarım içime akar, güldüğüm yanıltmasın..." sözler bana ait, nağmesini de siz tutturuverin.)

Not 2: "Evet ama Fuşya!"
başlıklı yazıyı henüz okumayanlar, bir zamanlar okuyup da doyamayanlar şu adresten yazıya ulaşabilir: http://www.kendindik.com/2013/11/evet-ama-fusya.html








21 yorum

  1. Oh nihayet geri döndünüz yaa, geç buldum erken kaybettim resmen sizi, ben takibe başladım, siz yazmayı bıraktınız:) Palto süper olmuş, elinize sağlık, ama lütfen şu kapitone astarı da görebilir miyiz, kopya çekmek isteyen olabilir :P
    Bu arada "evet ama fuşya"'yı atlamışım ben, şimdi okudum, yazı ayrı, fuşya ayrı güzel :)
    Sevgiler,
    Gökçe.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İsteyerek olmadı! :) Çok teşekkürler sevgili Gökçe. Bundan böyle eski tempodaya yazabilmeyi umuyorum.
      Kapitone astar standart birşey. Tüm kumaşçılarda kışın bulunabiliyor. Nereden tanırım dersen, paltonun kalan tüm havasını da kaçırma pahasına hurç kumaşı olarak da kullanılıyor diyeyim :)

      Sil
  2. aaa ne güzel sonun da yaşamsal fonksiyonlar göstermeye başlamışsınız.ne yalan söyliyeyim özlemişim sohbet tadındaki yazılarınızı.:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de çok özlemiştim gerçekten! Umarım artık eski hızımda yazmaya başlayabilirim ben de :)

      Sil
  3. Paltoya bayıldım, yaka detayı gerçekten muhteşem olmuş İrem :) Ve sen manzaranın yanında güneş gibi parlıyorsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Son aldığım kilolarla 'ay parçası' demek daha uygun olacak Gülaycık :)

      Sil
  4. Çokk beğendim modeli kumaşın rengini kendinize yakıştıtmanızı oturduğunuz yerin soğuğunu ancak bu paltoyla kamufle edebilirsiniz ayrıca instagramda da oldukça beğeni almışınız oraları ayağa kaldırmışınız diyebilirim :)tabiki bende es geçmedim :) sağlıcakla giyin blog dünyasına tekrar dönmenize sevindim bana diktikleriniz fikir veriyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim :) Siz de diktiklerinizi fotoğraflıyorsanız beni tagleyin ben de sizin diktiklerinizden fikir alayım ;)
      Sevgiler!

      Sil
  5. Wuhuu bayildimm...Bence beyaz cok da uygun olmus,ellerinize saglik..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Neslihan! Kucak dolusu sevgiler :D

      Sil
  6. Çok güzel olmuş, güle güle giyin, Moskova'da da mutlu günler :) Kumaşı çok beğendim, ben de böyle kalın kumaş arayışındayım, nereden aldınız acep?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim sevgili Begüm.
      Kumaşı Ankara'da Bursa Kumaş Pazarlarından birinden almıştım.

      Sil
  7. Yazılarını çok özlüyorum öncelikle onu belirtmek istiyorum. Kaban çoook güzel olmuş benim de aklımdaki modellerden biri ama sanırım seneye kalacak ;)) Dikkat et kendine oralarda ege insanı çabuk üşür böyle soğuk havalarda kendimden biliyorum yani :)) Soğuk iklim insanı değilim ben yaaa ;)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Aycan,

      İnan ben de burada paylaşımlar üzerinden sizlerle sohbet etmeyi çok özlüyorum. Ama her zaman güzel fotoğraf çekemediğim için, yayınların arası açılıyor.
      Soğuk havaya gelecek olursak; burada da daha rahat rahat evimde oturamadığım için (!) inan havanın soğukluğunu falan anlamadım fazla :D

      Sil
  8. Özeniyorun,kıskanıyorun ve çok seviyorum. Vay benim halime...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özenmek güzeldir. Özen ki daha iyisini yap. Daha iyisini yap ki kıskanma. Sev ki sevil :)
      (Her türlü araba sticker sloganı hazırlanır...) :D

      Sil
  9. Yine bu soğuk kış gününde sıcacık bir girişle hoşgeldiniz özlettiniz.açmayın arayı bu kadar ama :)) kaban harika olmuş ellerinize emeğinize sağlık bekliyoruz yeni postları en yakın zamanda inşallah ve belirteyim kışın açık renk giymek daha bir mutlu ediyor ruhu iyi günlerde giyin 😉 😉 😉

    YanıtlaSil
  10. Yine bu soğuk kış gününde sıcacık bir girişle hoşgeldiniz özlettiniz.açmayın arayı bu kadar ama :)) kaban harika olmuş ellerinize emeğinize sağlık bekliyoruz yeni postları en yakın zamanda inşallah ve belirteyim kışın açık renk giymek daha bir mutlu ediyor ruhu iyi günlerde giyin 😉 😉 😉

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vallahi şu 2015 nasıl geçti hiç anlamadım. Ben tek parça bu seneyi nasıl bitirdim onu da anlamadım!
      Burada bizim huzurumuzu bozan "dış mihraklar" olmaz ise tatlı mutlu yazılara devam ederim ;) sevgiler!

      Sil
  11. Diktiklerini de gülen yüzünü de özlemişim valla. palto on numara! Astarı da göster ama bi ara ;))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Astar paltodan daha mı ünlü oluyor anlamadım. Dümdüz astar yahu.. Üşüteceksiniz beni! :D

      Sil

Burada yayımlanan yazı ve görsellerin tüm hakları İrem Sunar Özat'a aittir. İzinsiz yayımlanamaz. Blogger tarafından desteklenmektedir.