"BÜYÜLÜ DENİZ" İSİMLİ ÇOCUK ROMANIM 8 YAŞ ÜSTÜNDEKİ TÜM HAYALPERESTLER İÇİN ARTIK KİTAPÇILARDA! :)

MIZMIZ GEZGİNLER İÇİN MÜNİH -1

08 Ocak 2014
En güzel gezi rehberi Münih

MÜNİH...

Her üç metrekareye bir Türk kökenli insanımızın düştüğü güzide Alman kenti... 

Bavyera bölgesinin en zengin ve en önemli şehirlerinden olan bu güzel kentte, hemen her köşebaşında rastlayabileceğiniz  dönerciler ve sandviççiler sizi “uzaktaki evimiz” hissiyle sıcacık kavrıyor. Otelinizden köşeyi döndüğünüzde rastgeldiğiniz Ziraat Bankası şubesi, gezinize ayrı bir hoşluk katıyor.
gezi notları Münih
Hemen her Avrupa kentinde olduğu gibi, tarihi binaları korumaya gösterdikleri özen ve toplu taşıma sistemine verdikleri önem sizi büyülüyor. 

Birçok Avrupa şehrinden nispeten farklı yanı ise buradaki eski kent merkezinin bitmek bilmez ultra lüks mağazalarla donanmış olması. Prada'nın vitrininde gördüğünüz 21.000 Euro’luk giysiye bakar bakmaz "iyi ki indirim zamanında gelmişim!" diyorsunuz... 

Ben zenginim, ben zenginim” diye gezen turistleri e ben de zenginim, ben de zenginim” diyen başka turistler karşılıyor.

Bazılarına düşen ise sadece Louis Vuitton vitrinlerini kaplayan kazlarla empati yapmak oluyor...

Münih alışveriş rehberi

ŞEHİRİÇİ ULAŞIM


Havaalanından kalkan S1 ve S8 no.lu metrolarla şehrin her yerine ulaşmanız mümkün. Bunun için tek seferlik (24 saat için geçerli) bir bilet almanız gerekiyor. 
Bundan sonrasındaysa seyahat ettiğiniz grup ve gün sayısına göre oldukça ekonomik ve pratik şehiriçi ulaşım bileti almanız yeterli. Bu bileti hem metroda hem otobüslerde hem de tramvaylarda kullanabiliyorsunuz. Bir anlamda pratik bir city pass

Bu bilgileri tek dosyada bulabileceğiniz harika bir kaynak var burada: MVV Information for Visitors to Munich
Münih gezi rehberi
Linkini eklemiş olduğum dosyada, aynı zamanda, Münih merkezde gitmek isteyebileceğiniz turistik mekanlara hangi tramvay, metro vs numarasıyla ulaşabileceğinize dair çok kullanışlı bir liste de yer alıyor. Bu dosyayı buluncaya kadar gideceğimiz her yeri tek tek internetten araştırmak durumunda kalmıştık. Bunu bulduktan sonra ise, her durağımızı nokta atış şeklinde kolayca bulabildik.

Biletlerin çeşitleri biraz akıl karıştırıcı olabiliyor. Biz 5 gün kaldığımız için 3 günlük "partner ticket" aldık. Onda da "inner district" yani şehrin tam merkezini kapsayacak olanını almanız yeterli geliyor. Bu bilet 2 yetişkin ve 5 veletlik seyahat ekibini karşılıyor. İlk ve son gün de havaalanı bileti aldığımızdan idare edebildik. 
çocukla seyahat rehberi Münih

Biletler metro duraklarında ve havaalanındaki bilet makinalarında satılıyor. Arzu edene Türkçe menü seçeneği de var. 

Biletleri ilk kullandığınız sefer MUTLAKA metro vb girişlerindeki mavi metal kutucuklardan onaylatmanız gerekiyor. Onaylatmadığınız biletle yakalanırsanız ciddi para cezası ödeyebilirsiniz. Gereksiz bir macera... 

Metro, tramvay ve otobüs duraklarına ait haritalar ise bu sayfadan indirilebilir: http://www.mvv-muenchen.de/en/network-stations/network-maps/index.html

NEREDE YENİR

Münih'te nerede yenir
Hemen her köşebaşı dönerciler tarafından tutulmuş olsa da, gerçek bir Bavyera mutfağına uygun birçok şahane restoran da bulmak mümkün Münih'te. 

Ne var ki, Bavyera mutfağının ciddi bir kısmı domuz etinden oluştuğundan, domuz eti tüketmek istemiyorsanız sizi dar bir seçim listesi bekliyor. 

Biranın binbir çeşidini bulabileceğiniz tarihi birahaneler mutlaka ziyaret edilmeli. Bunlardan biri şehir merkezinin ana caddesi olan Marienplatz üzerindeki Augustiner Restoran. Burası masanızı başkalarıyla paylaştığınız, garsonlarının 50 yaş üstü kadın ve erkeklerden oluştuğu, müthiş samimi ve kocaman bir tarihi restoran. İstiklal Caddesi ya da Ankara'nın Sakarya Caddesindeki yıllanmış mekanların hissini andırıyor. Ama ortalama 650 yıl daha eskisi! Domuz eti yemeyenler için menüde sadece 3 seçenek kalsa da Münih'te bu tür tarihi birahanelerden birini mutlaka ziyaret etmek gerekir bana göre. Birkaç farklı yerde daha var. Hepsinin adresi buradan bulunabilir: http://www.augustiner-restaurant.com/html/english.html
tarihi birahaneler Münih

Menüde ne yazdığını çözememe endişesi taşıyorsanız ya da yanınızda durmak bilmeyen bir yercücesiyle seyahat halindeyseniz, hiçbir gezi rehberinde bulamadığımız bir restoran keşfimizden bahsetmek isterim. 

Şehir merkezinde birkaç tane alışveriş merkezi bulunuyor. Bunlardan ikisi "Galleria" isimli department store şeklindeki koca avm'ler; biri de aşırı pahalı markaların bulunduğu Oberpollinger binası. Hepsi yürüyüş mesafesinde. Buradaki restoran katında harika yemekleri Münih ortalaması fiyatlarına yiyebilirsiniz. Geniş ve ferah bir ortamı olan restoran katında yercüceleriniz için de yeterli bir oyun alanı mevcut. Adresi: http://www.oberpollinger.de/
Münih çocukla seyahat

Galleria isimli mağaza ise hem kent merkezinin tam göbeğinde yer alıyor hem de onun biraz dışındaki Karlzplatz metro durağında. Burada Oberpollinger'den nispeten daha ucuza da yemek yiyebilirken, harika şehir manzarasını da içinize çekebilirsiniz. 
Münih restoranlar

Otellerde yeni çıkan rahatsız edici bir uygulama var. Kahvalıyı ayrı satıyorlar. Ama uygun fiyata bulduğunuz odalar için bazen öyle abartı oluyor ki bu fiyatlar, oda fiyatının yarısı kadar bile tutabiliyor! Bu nedenle otelde kahvaltı seçeneği almamış olsanız da 5 yaşında mızmız bir insanla seyahat ettiğiniz için kahvaltı konusunu ideal biçimde çözmeniz gerekebilir.

Münih'in hemen her yerinde çoğunluğu Türkler tarafından işletilen yüzlerce sandviççi bulunuyor. Ama hem kahvaltımı yapayım hem de ülkemde kim kimi çemkirmiş, o ayakkabı kutuları pahasına kimler neler yapmış diye okumak istiyorsanız, mutlaka internet erişiminizin olduğu mekanlara ulaşmanız gerekiyor. Starbucks çoğu kişinin aklına ilk gelen marka bu tür durumlarda. Ama ben bir de size yerel bir kahve zincirini tanıtmak isterim: Coffee Fellows. Burada çok daha uygun fiyatlı kahvaltı yapabilir, internete de kolayca erişim sağlayabilirsiniz. 
Münih'te kahvaltı

Münih'in gece hayatı da hareketli. Ama küçük çocukla seyahat eden çiftlerin gece hayatında - nasıl desem... - tavuksu bir ruh oluyor.  Bu yüzden afili restoranlar ya da gece kulüplerinden ziyade rahatça oturabileceğiniz ve içinde ne olduğunu görebileceğiniz yiyecekler sunan yerler çok daha kıymete biniyor. 

Memleketinizden uzakta ne zaman dara düşseniz sizi kolayca doyurabilecek en güzel mutfak ise İtalyan mutfağı oluyor elbette. Bunun için de harika bir adres söyleyeceğim. İlk olarak İstanbul'da görüp tanıdığımız İtalyan restoran zinciri Va Piano'da hem Münih şartlarına göre oldukça ucuza yemek yiyebilir, hem de damak zevkinizi tatmin edebilirsiniz. Birçok noktada şubesi olan bu zincirin bulunduğunuz yere yakın şubesini bulmak için websitelerinden yardım alabilirsiniz: http://de.vapiano.com/en/home/
Münih'te ne yenir

SONRAKİ YAZI:

Bir sonraki yazıda Çocuklar ve Çocuk Ruhlular için Destinasyonlar yer alıyor:

. Avrupa'nın en çok ziyaret alan mekanlarından biri BMW müzesi
. Hep beraber eğlenebileceğiniz Teknoloji Müzesi - çok çılgın!
. Ruhunuzu dinlendirecek sanat eserleri için Neue Pinakothek  

ve daha birkaç ilginç nokta burada hevesli gezginleri bekliyor:
http://www.kendindik.com/2014/01/mizmiz-gezginler-icin-munih-2.html

Tüm gezgin terziler için Münih'te bir dikiş mabedi üzerine zihin açıcı yazı ise burada:
http://www.kendindik.com/2014/01/munihte-bir-dikis-mabedi.html

Diğer gezi yazıları ise şu dosyada:
http://www.kendindik.com/p/gittim-geldim.html

19 yorum

  1. deepgreeneyes8 Ocak 2014 12:28

    Ben Abimin sıpaları ile İstanbuldaki Avmlerde turlayamazken siz yercücenizle Taaa Münihlerde bol bol gezmişsiniz demekki sizin cüceniz söz dinleyen cinsten.Sefanız olsun İrem Hanımcım.Özendim valla.

    YanıtlaSil
  2. Ne güzel fotoğraflar!! Oraya kadar gitmişken Neuschwanstein Şatosu'na da gitmiş olun lütfen:)

    YanıtlaSil
  3. ayyy yok! ama o benim yaz planımdı... Masal şatolarına ziyaret temasıyla ;)

    YanıtlaSil
  4. pek dinlediğini söyleyemiyeceğim. sadece 365 x 4.5 günlük tecrübeye idare edebiliyorum işte :)

    YanıtlaSil
  5. İrem Hanım gerektiğinde kullanılabilecek güzel bir rehber olmuş.ayrıca kumaşlarla ilgili haberleri de,varsa çok merek ediyorum.hoşçakalın.

    YanıtlaSil
  6. Okadar güzel anlatmışsın ki gidilecek yerler listemin en başına ekledim :)) yazının devamı ne zaman

    YanıtlaSil
  7. teşekkür ederim! 1-2 güne çıkar :)

    YanıtlaSil
  8. teşekkürler :)) sabrederseniz 3. yazı kumaşçılarla ilgili olacak ;)

    YanıtlaSil
  9. biç ki dikesin8 Ocak 2014 20:33

    hoşgeldiniz memlekete :)

    YanıtlaSil
  10. İrem hanım gezi notlarınıza bayıldım, benim bile hemen gidesim geldi :) bir de sormak istediğim fotoğraf makineniz çok başarılı markası ve modeli nedir acaba, ayrıca gif leri nasıl yapıyorsunuz? makinenin özelliği mi yoksa başka programla mı oluyor? sevgiler..

    YanıtlaSil
  11. çok teşekkür ederim :) canon eos 650 kullanıyorum. gif.leri makina yapmıyor internet programlarıyla yapıyorum. picasa programı diye aratırsanız bulabilirsiniz. başka gif programları da vardır ama mutlaka.

    YanıtlaSil
  12. Merhaba,
    Havaalanında alınan metro biletlerinin aynı gün için diğer ulaşım araçlarında geçerli olduğu söyleniyor.Damgalanması şartıyla diye duydum nerede kim damga basıyor bu konuda yardım rica ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Havaalanından aldığınız bilet 24 saat geçerli olduğu için o bileti onaylatmanız gerekmiyor hatırladığım kadarıyla.
      Diğer biletleri ise metro / otobüs / tramvaylara binerken yanlarından geçtiğiniz yüksek mavi metal kutulara okutmanız yeterli. Makinalar basıyor damgayı. Biletçi bulunmuyor ya da biz görmedik.
      Şimdiden iyi yolculuklar! :)

      Sil
    2. Cevabınız için çok teşekkür ederim.

      Sil
  13. Çocuğunuzu mızmız yetiştirmeseydiniz keşke. Aşırı ilgi çocukta şımarma yaratır. Sizde de öyle olmuş anlaşılan.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mızmız olan bizdik. Çocuk değil.

      ilginize teşekkürler :)

      Sil
  14. harika bir paylaşım, teşekkürler

    YanıtlaSil

Burada yayımlanan yazı ve görsellerin tüm hakları İrem Sunar Özat'a aittir. İzinsiz yayımlanamaz. Blogger tarafından desteklenmektedir.