"BÜYÜLÜ DENİZ" İSİMLİ ÇOCUK ROMANIM 8 YAŞ ÜSTÜNDEKİ TÜM HAYALPERESTLER İÇİN ARTIK KİTAPÇILARDA! :)

MÜNİH'TE BİR DİKİŞ MABEDİ

16 Ocak 2014
Münih seyahatim mızmız gezginler korosunun seslendirmesi eşliğinde geçse de, Gezgin Terzi bölümünün gelenekselleşen kumaşçı yazılarına malzeme bulmadan dönmek istemedim.

Seyahate çıkmadan önce yanıma aldığım 3 haritadan biri "Münih Kumaşçıları" haritasıydı :) Allah bana akıl fikir versin diyerek seyahatimiz süresince en yakındaki kumaşçıları tespit edip, mızmız ekibimizden bulduğum ilk fırsatta birine gitmek için gün saydım. 


Nihayet, seyahatimizin son gününün son akşamında, mağazalar kapanmadan önceki son saatte kendimi otele en yakın kumaşçıya attım :) Gönül elbette daha fazla kumaşçı gezmek isterdi diyemeyeceğim çünkü bundan 2 yıl önceki Paris Kumaşçılarını Ziyaret yazımda not etmiş olduğum Euro paritesiyle bugünün arasındaki fark yürek burkuyor!

Bahsettiğim kumaşçı haritasına bu linkten ulaşabilirsiniz. Mesaj bırakanların yorumlarına bakıldığında, bazı mağazaların çoktan kapanmış olduğu anlaşılıyor. Ama şansıma, ilk gittiğim kumaşçı olan Karstadt mağazası, açık ve bir "dikiş mabedi" kıvamındaydı!

Birkaç katlı mağazanın en üst katı dikiş, elişi ve hobi bölümü olarak düzenlenmişti. Yüzlerce çeşit kumaş, çeşitlerine göre ve indirimdekiler olarak ayrı ayrı gruplanmıştı. Her biri, rahatlıkla çıkartıp bakabileceğiniz masalar üzerinde, pırıl pırıl ve ferah şekilde diziliydi. 

Yüzlerce kumaş çeşidinin tamamına rahatlıkla bakılabiliyor. Kimse kimsenin tepesine çıkmadan, keyif keyif gezip hangi tasarımla hangi kumaşın gidebileceğine dair gündüz düşlerine dalabiliyorsunuz. 

Hatta bu gündüz düşlerinizi teşvik etmek için kumaşçının belli yerlerinde kütüphane şeklinde düzenlenmiş dinlenme yerleri bile var!

Keyif keyif modelleri inceleyip, ardından kumaş bakmaya da geçebilirsiniz. Hemen yanda ise zarflı halde satılan hazır kalıpların rafları bulunuyor. 

Elbette sadece dikiş temalı araç gereçler yok burada. Farklı elişi keyifleri için hazırlanmış standlar kumaşçının diğer köşesinde şimdiden gözyaşları içinde kalmış beni bekliyor. 


Her şey ferah, her şey tertemiz... İşte ben bir gün buna benzer bir yer açmak istiyorum! Öyle, keyif keyif alışveriş yapılacak, pırıl pırıl, zengin, samimi bir yer :)

İşte tuhafiye reyonunundan bir kesit. 

Şu düğmelelerin sunulma şekline baksanıza. Şeker reyonu sanki! :) 

Yanındaki reyonlarda diğer ihtiyaçlar için malzemeler bulunuyor. Hepsi Alman düzeni içerisinde ip gibi dizilmiş :)

NELER ALDIM?
Her ne kadar birçok üründe indirim olsa da, Euro 3 TL'ye dayanmışken, en indirimli kumaşlar bile pahalıya geliyordu. Ama Ağrı'ya bile gittiğimde kendine hatıra kumaşı almış biri olarak, bu dikiş mabedinden elim boş çıkmam mümkün değildi :) 

Özellikle çocuklar için Türkiye'de neredeyse hiç bulunmayan enfes baskılı pamuklu kumaşlara içim gitti. 



Ama benim yercücesi geçen yaz bir anda 6 cm uzadı! Sanırsın ergenliğe girdi! Adam daha 5 yaşını bitirmeden 7 yaş kıyafetlerine geçtik. Ne harcayacağım bu güzelim kumaş fırsatını o velede diyerek, yılın en bencil annesi adaylığımı kolumun altına sıkıştırıp hemen diğer kumaş standlarına geçtim. 

Mağaza kapanmak üzere; kuralcı Almanlar beni içerde kilitli bırakılar vallahi diyerek hızla diğer kumaşlara bakmaya başladım. Bir anda elime 1.5 mt'lik bir parça kumaş yapıştı. Kader bizi bir araya getirmişti. Olağanüstü güzellikte bir yün kumaştı bu. Tereyağ gibi yumuşacık; rengi en sevdiğim mavi-yeşil tonlarında. İndirime girmiş bir de; normalde 28 olan metresi 15 Euro! :/



Acilen ona uygun renkte bir ince kumaş daha buldum; metresi 6 Euro.  Koştum kesim masasına!

Yünlüyü alacağım ama Türkiye'deki enfes kumaşçıların fiyatlarına alışmış bir bünye olarak vermek istemiyorum bir yandan da o parayı. Normalde bile pazarlık yapmaktan haz etmeyen, çünkü pazarlık yapmasını bir türlü beceremeyen bir insan olarak elin Almanıyla oturup pazarlık yapacak halim yok! 
Nasıl olduysa bir anda karşımdaki Alman kadına bağlama çekerken buluyorum kendimi!

-"Ee üü... Bunun metresi mi 15 Euro yoksa parçası mı? Hani tek parça kalmış da ondan soruyorum"... Salağa yatış pozisyonunda sokağa terk edilmiş kedi misali satıcı kadına kocaman gözlerle bakıyorum... Hatırlatırım; karşımdaki Alman...

-"Elbette sadece metresi 15 Euro. Hem de indirimde bu parça."

- içimdeki dikiş aşkının pozitif enerji olarak dışa vurumsal anı... Yetmezse astral sıçrama da yapabilirim bakışlarına devam...

-Alman satıcı: "Biliyor musunuz? Mağazamız kapanmak üzere... Bu da çok güzel bir parça... "

- pazarlık yapmıyorum... sadece kocaman gözlerle bakıyorum...

- "Peki tamam! Tümünü size 15 euro'dan yazacağım"...

-"Allah'ım... Bende böyle bir yetenek vardı da kıytırık 7.5 Euro için mi harcadım bu yeteneğimi?!" demiyorum tabii... O 7.5 Euro indirim dikiş keyfime kalan köşeleri ekliyor ve zıplayarak mağazadan ayrılıyorum! :)))

Duydunuz mu Adana'lı Milano kumaşçım İshak Bey? Geleceğim gene Adana'ya kumaş almaya... Artık sadece zihin gücümle indirim yaptırtabiliyorum.... Yandınız! ;))

 (bilmeyenlere not: İshak Bey, benim Adana'da bulduğum butik bir kumaşçı. Şahane kumaşları e haliyle yüksek fiyatlara satılıyor. Her gittiğimde farklı taktiklerle indirim yaptırıp şahane kumaşlar alıyorum ondan. Benden bıktı ama birşey de diyemiyor garibim...)

Pazarlık bahane, dikiş keyfi şahane...

hadi öptüm hepinizi kocaman!


44 yorum

  1. Mehrinaz bagatur16 Ocak 2014 11:24

    Iste bekledigim yazi buydu. Orada olup, kaybolmak istedim magazada. Ben sirf bu magaza icin Munih"e gidebilirim!

    YanıtlaSil
  2. Nilgün Komar16 Ocak 2014 11:41

    adresi aldım
    oralara yolum düşer inşaAllah :)

    YanıtlaSil
  3. Çok hoş bir mağazaymış gerçekten. Bende birçok malzemeyi bulamayınca böyle bir yer açmayı geçiririm hep aklımda. Nasılda düzen var öyle yaaaa :)

    YanıtlaSil
  4. rengarenkhobiler16 Ocak 2014 14:23

    Burası harika ne kadar şanslısın görebiliyorsun bayıldım ben buraya. Türkiyede neden yokki acaba böyle yerler girsekde kaybolsak içinde:))))

    YanıtlaSil
  5. ornitorenk handmade16 Ocak 2014 14:40

    ilk fotoğrafta o en üstteki cadılı kumaş var ya insana şeytana ruhunu sattırır o derece :D pijama harika olabilir belki ondan ama ben gündüz gri devlet dairesinde bile giyerim öyle bir şeyi o derece yani :D

    YanıtlaSil
  6. Çin'e giderseniz bu paralara toplarını alırsınız bence :) kahverengi kareli gibi olan kumaşı ben Bursa'dan almıştım, belki kalitesi ve dokusu aynı değildir ama çok çok ucuza olduğu kesin ;)

    YanıtlaSil
  7. Yeni Gelin Yeni Hayat16 Ocak 2014 17:17

    o kumaşlar ne harika ne kadar güzeller öyleeeeee :)

    YanıtlaSil
  8. Cok Irlandali oldum16 Ocak 2014 18:34

    Irem Hanim, Keske o duzgun duzgun duran dugmelerin tanesinin 3 euro oldugundan da bahsetseydiniz :) Turkiyeden gelirken parca kumas getirmistim ama dikise yeni baslayan biri olarak dugme, kopca vs. getirmeyi unutmusum, isim geregi Fransaya, Isvicreye ve Londra ya gidiyorum, basit metal kopcalar, fermuarlar 3-5 euro olunca astari gercekten yuzunden pahaliya geliyor. Basit kumaslar bile metresi 20 euro olunca burda dikis dikmek zengin hobisi diyebilirim.


    Bu arada benim iki tane kullanici adim varmis,ikisinden de yorum yaziyormusum size :)

    YanıtlaSil
  9. Giderken yanınıza bol bol Euro alın ama ;))

    YanıtlaSil
  10. az önce Mehrinaz hanıma dediğim gibi, gidecekseniz bol Euro'yla gidin... içinize oturuyor yoksa ;-)

    YanıtlaSil
  11. Gonca onun fiyatını görsen ayrı bir ağlardın...

    YanıtlaSil
  12. :))))) yahu nasıl gidelim Çin'e?! gitsem gemiyle getirmek isterim aldıklarımı onda da tekstil kotasına takılırım :D
    Çin değil de geleceğim bu sene Bursa'ya sırf kumaş almaya :)

    YanıtlaSil
  13. ay ay ayyyy.... daha neler vardı neler! :/

    YanıtlaSil
  14. Evet, tahmin etmiştim! Dublin'den iki tane Türk dikiş hastasının bu sayfada buluşacağına pek ihtimal vermemiştim çünkü :))
    O düğmeler o şahane ek malzemeler Türkiye'de de zor bulunuyor malesef. Ama fiyatları gerçekten uçuk!

    YanıtlaSil
  15. ornitorenk handmade16 Ocak 2014 20:25

    eee boşuna dememişim şeytana ruhunu satırır diye :)

    YanıtlaSil
  16. ayakkabı modelisti16 Ocak 2014 20:37

    oy oy oy oy bura neree :) cennetten bir köşe :) bayıldım ama hamileye yapılmaz ki bu ya ben şimdi bu kumaşlara aşerirsem sorumlusu sizsiniz kendindik hanım :) gerçekten düzene,ferahlığa,çeşitliliğe hayran kalmamak elde değil..ne güzel görmek dokunmak size nasip olmuş ama ucundan da olsa koklayabildiğim için mutlu hissettim kendimii ..gezmeleriniz bol olsun inşallahh sevgiler

    YanıtlaSil
  17. Miray SAHBAZ16 Ocak 2014 20:43

    Yaaaa çok güzellermiş...

    YanıtlaSil
  18. :))))))) !!! kumaşa aşeren hamile! ilk kez duyuyorum. harika! :D

    YanıtlaSil
  19. deepgreeneyes16 Ocak 2014 21:40

    Mağazanın düzenine hayran kaldım. Mücevher mağazasında gibi. El yakan fiyatlar hiç bize göre değil anlaşılan ben pazardan parça kumaş almaya devam edeyim he belki bir Alman zengin koca bulursam o zaman düşünürüm oradan alışverişi :)

    YanıtlaSil
  20. Irem sen gel bursaya bütün rehberlik hizmetleri benden soz hatta cuma gunune denk getirip ordan hop birbuçuk saatte kadikoy kumas pazari ve hatta Yoğurtlu iskender :))))))

    YanıtlaSil
  21. Mağaza gercekten dikişe sevk ediyor insanı, hani sırf bu mağazaya gitmek için bile dikişe başlamalı alman hatunları.. Irem hanım, alakasız ama sormak istiyorum. Istanbulda unkapanında İmç bloklarında erol kumaş var, biliyor musunuz. Oradaki kumaşları görün mutlaka.magaza sıkış sıkış fakat ah o kumaşlar...

    YanıtlaSil
  22. Bende en son Amerika'ya gittiğimde aynen senin gibi kumaşcı adresini yanıma alarak gitmiştim. Hatta dükkanı bulayım derken 2 defa kaybolmama rağmen vazgeçmemiştim. Çok güzel kumaşlar vardı fakat aynı Avrupadaki gibi çok pahalîydı. Ayrıca bizdeki gibi pek çift en kumaş olmadığı gibi fiyatlar metre üzerinden değil 1 birimi 0.90 metreye tekabul eden şimdi adını hatırlayamadığım bir ölçu sistemi ile satıyorlardı. Tabiki tüm bunlar bana engel olmadı ve ben 2 çeşit pazen kumaş aldım.( bizde pazen yok ya). Ayrıca makinam için cımbız ve masuraları koymak için kutu. Şimdi düşünüyorumda çok dahiyane alışveris yapmışım. Hastalık bu bizimkisi resmen

    YanıtlaSil
  23. Neslihan Eryuksel17 Ocak 2014 05:07

    Süpermiş.:))Pazarlık kısmına bayıldım,bir de o puantiyeli kumaşlaraaa...

    YanıtlaSil
  24. hmmm zahmetli bir plan tabii... biz feministler neden o parayı kendiniz yaratmayasınız diye sorma eğilimine girebilir ;-)

    YanıtlaSil
  25. kamyon tutacağım Bursaya gelirsem kamyon!
    dur daha... var birkaç ayı o işin :D

    YanıtlaSil
  26. Geleceğim geleceğim :)) önce sizden şu son aldığım altın renkli güpür kumaşla feci bir model çalışmam var... elimdekileri bitirmeye yakın ararım gene :D

    YanıtlaSil
  27. ayyyy bilmiyorum :/ ben istanbul'da oturmuyorum ki! ama adresini yazabilirseniz bir gün mutlaka uğrarım :)

    YanıtlaSil
  28. :))))))))))) oy oyyy çok güldüm yazdıklarınıza sevgili Asuman :D
    o ecnebi ölçü sisteminin adı "yard" olsa gerek.
    memleketimizdeki pazen eksikliği konusunda kesinlikle haklısınız! nerede üretiyorlar o muhteşem desenli pazenleri? niye bizde hala sadece çiçekli pazenler var anlamak mümkün değil!
    bence hepisi çok akıllıca bir alışveriş olmuş :D

    YanıtlaSil
  29. o puantiyeliden becerebilirsem kruvaze elbise yapmaya niyetliyim de hadi bakalım... :)

    YanıtlaSil
  30. Irem ne buuu?? Çok kıskandım seni:) tahmin edebiliyorsun umarım o kumaşalara bende dokunmalıydım:)) hadi hel artık Adana ya kumaşlar seni bekliyor:)

    YanıtlaSil
  31. Nasıl güzel bir mağaza orası!! Keşke bizim kumaşçılar da böyle düzenli olsa diyeceğim ama kumaş fiyatlarını kıyaslayınca böyle bir istek imkansız gibi görünüyor:)

    YanıtlaSil
  32. deepgreeneyes17 Ocak 2014 14:06

    Benim gibi servet düşmanları da çil çil euroları olan Alman koca parası rahat harcanır, İnsan kendi kazandığını har vurup harman savuramaz diyerek açıklama getirebilir :) "ben"cillikten "biz" olmayı hiç başaramayacağım galiba bu kafayla biraz zor gibi :) Sözün özü mağaza süper kumaşlar enfes.Gez beni gez beni al beni al beni diyor.

    YanıtlaSil
  33. Doğru diyorsun... Ama belli mi olur? Belki bir gün açılır :)

    YanıtlaSil
  34. Burası rüya gibi.hayran kaldım.ama çok pahalı.herhalde bizim paramıza göre pahalıdır.biz pazarlardan çok çok ucuza alıyoruz.bizim ki ler desenleri geliştirseler süper olacak.ama iyi ki bizlere burasını gösterdiniz.çok mutlu olduk.

    YanıtlaSil
  35. unkapanı-İMÇ blokları, perdecilerin oldugu kısımda, erol kumaşçılık. ben de ankarada oturuyorum, hasbel kader rastlamıs ve define bulmuş gibi olmuştum. fatihte surlardan eminönüne dogru giderken, reşat nuri tiyatrosunu biraz gecince..

    YanıtlaSil
  36. Teşekkürler sevgili Nurhan! Bunların ekonomik muadiilerini bulmak mükemmel olacaktır gerçekten de :)

    YanıtlaSil
  37. çok teşekkür ederim! harikasınız :D

    YanıtlaSil
  38. Neslihan Eryuksel23 Ocak 2014 08:51

    Çok hoşsunuz çok güldüm::))

    YanıtlaSil
  39. Neslihan Eryuksel23 Ocak 2014 08:51

    Çok hoş olur..))

    YanıtlaSil

Burada yayımlanan yazı ve görsellerin tüm hakları İrem Sunar Özat'a aittir. İzinsiz yayımlanamaz. Blogger tarafından desteklenmektedir.