"BÜYÜLÜ DENİZ" İSİMLİ ÇOCUK ROMANIM 8 YAŞ ÜSTÜNDEKİ TÜM HAYALPERESTLER İÇİN ARTIK KİTAPÇILARDA! :)

ÖĞREN ÇEKİRGE: DÜĞMELERİ GİZLEME SANATI

24 Mart 2020

KİM KORKAR GÖMLEK DİKMEKTEN?


Oturduk mu evlerimizde #evdekal etiketiyle? 
Ne kadar sıklıkla geliyor korkularınız üstünüze üstünüze? 
#Covid19 semptomlarını aratmayan göğüs sıkışmaları yaşıyor musunuz her sosyal medya kullanımınızda?

E, tamam o zaman. Önce kendinize şöyle köpüklüsünden bir kahve yapın, sonra geçin dikiş masanızın başına. Önce gömleklerimizi biçelim, sonra ektiklerimizi ;)  O korkular üstünüze üstünüze gelmeye başladığında, kahvenizden veya çayınızdan bir yudum daha alın. Tüm korkularını whatsapp gruplarında kusan arkadaşlarınızı usulca bir kenara bırakın. Onları kenara attığınızı görmeyecekler nasıl olsa ;)

Hadi şimdi elinizde hangi dikiş dergisi varsa karıştırın bakalım. Rüzgarı yüzümüzde özgürce hissedeceğimiz zamanlarda giymek üzere bir gömlek seçin kendinize. Buldunuz mu? O zaman hemen modelin kalıbını çıkartmaya başlayın.

Hala kalıp çıkartmak karmaşık mı geliyor? O halde önce şu yazıyı bir okuyun bakalım. Belki bu sefer kolayca çözersiniz kalıp çıkartma işini: Öğren Çekirge: Dergiden Kalıp Çıkartma 

Kalıpları kumaşa aktarmayı biliyor musunuz? Bilmiyorsanız aşağıya yorum bırakın. Onun da püf noktalarını içeren bir yazı hazırlayayım size daha sonra.

gizli düğme, düğme iliği, dikiş adımları, kendin dik, bluz, dikişi, gömlek, kolay dikiş, evde dikiş, kendin yap


 
Ben bu gömleği Burda 02/2020 sayısındaki 110 no.lu modeli kullanarak diktim. Gömleğimin arz-ı endam ettiği yazı şurada: Noktaları Birleştirin

Bu modelde gizli düğme kapama payı verilmişti. Ancak ben sizin gömlek kalıbınızda bu parça yokmuş gibi yazacağım. Böylece aşağıda anlatacağım adımları her gömleğe / bluza uygulayabilirsiniz.


ÖĞREN ÇEKİRGE: GÖMLEĞE GİZLİ DÜĞME ŞERİDİ EKLEME


Dikiş dikmeyi ilk öğrendiğim zamanlarda, en zorlandığım şeylerden biri de düğme iliklerini düzgün dikebilmekti. Şu anda kullandığım dikiş makinası (PFAFF 140s Smarter) şahane bir ilik açma ayağına sahip. Ancak bazı düğmeler ona da olmuyor. Oturup elde açıyorum ilikleri. Hala rezil ediyorum! Hem iş çok uzuyor, hem de mis gibi diktiğim bluzun / gömleğin en göze çarpan yerinde yamuk yumuk dikişler görünüyor. Aşağıda anlatacağım adımları daha önceden bilmiş olsaydım keşke! 

Aslında çok basit bir işlem. Gömlek kalıplarında içe dönme payı olarak verilen şeride, önceden hazırlayıp ilik açtığınız başka bir şeridi ekleyeceksiniz. Şimdi Öğren Çekirge adımlarıyla anlatmaya geçebiliriz.


ADIM 1: DÜĞME PAYININ KALIBINI ÇIKARTMA

Aslında çoğunuz işi burada çözecek ve nasıl bunu daha önce akıl edemediğine şaşacak gibi geliyor. Bana öyle oldu en azından!

Ön parça kalıbını çıkartırken, kalan kağıt parçalarından ön parça pervazının uzunluğu kadar bir parça kesin. Bu şeridin eni ise kullanmak istediğiniz düğmeye göre değişir. Şeridin eni kullanacağınız düğme çapının iki katı kadar olmalı.
bluz dikiş kalıbı, gömlek dikiş kalıbı, dikiş kalıpları, kalıp çıkarma, bluz dik




ADIM 2: İLİK AÇMA

Şeridi boydan ikiye katlayıp, tek tarafını temiz dikişle (overlok dikişle) kapatın. Ardından bluz kalıbında işaretlenmiş yerlere veya arzu ettiğiniz aralık ve yerlere iliklerinizi dikmeye başlayın. 

Ön parçaya eklenmemiş bir şeridin üstünde çalışmak çok daha rahat oluyor, öyle değil mi? ;)
gizli düğme iliği şeridi, düğme pervazı, gizli düğme, ilik açma,


pfaff düğme ayağı



ADIM 3: İLİKLER FORA!
Bağımsız bir parçayla çalışmak öyle kolay ki, iliklerinizi bile bu aşamada rahatça açabilirsiniz. İlik açmayı bilmeyenleriniz, fotoğraflara bakarak ana fikri alacaktır diye tahmin ediyorum ;)
ilik nasıl açılır, ilik açma, düğme, ilik, dikiş öğren


Meraklı çekirgelere not: Bu kadar neşeli bir ilik açma aparatını nereden bulabilirim diye merak ediyorsanız, söyleyeyim: bulamazsınız! Ama sıkıcı renkli ilik açma aparatınızı benim yaptığım gibi neşeli bir bantla kaplayabilirsiniz ;)
ilik açma

ADIM 4: DÜĞME İLİĞİ ŞERİDİYLE ÖN PARÇAYI BİRLEŞTİRME
Gömlek / bluz kalıbının ön parça pervazını henüz katlamadan, düğme şeridinizi ön parçanın kenarıyla birleştirin. Düğme iliği şeridini ön parçanın ÖN YÜZÜNE gelecek şekilde dikmelisiniz. Ardından hooop diye içeri kıvıracağız. Hatta bu parça hazır kalıpta "Hooop diye İçeri Kıvırma Payı" olarak geçer. Derginizi dikkatli okuyun. 


adım adım dikiş, öğren, en iyi dikiş blogları, en popüler, moda, tasarım, kendi kıyafetlerini kendin yap, yavaş moda, slow fashion



düğme patı nasıl dikilir, evde dikiş, kolay dikiş adımları, öğren çekirge


moda, tasarım, bluz dikişi, kendin dik, en çok okunan dikiş blogları



ADIM 5: HOOOP DİYE İÇERİ KIVIRMA
İki ucu birleştirdikten sonra ne yapıyoruz? Hooop diye içeri kıvırıyoruz. 
evde kal, dikiş öğren


Artık düğme şeridini de diktiğimiz ön parça pervazını kalıpta gösterildiği şekilde ikiye katlayarak sandviç kıvamına getirebiliriz. Bu dikiş adımıyla birlikte artık düğme iliği şeridimiz ön parçanın iç kısmında kalacak. 

Düğmeleri gizleme sanatının en önemli kısmını öğrenmiş bulunuyorsunuz sevgili Çekirgeler. Tebrikler!
kendin dik, en popüler dikiş blogları, en kolay dikiş öğrenme




ADIM 6: İKİNCİ ÖN PARÇAYI HAZIRLAMA
Kumaşınız ince ise, düğmeleri dikeceğiniz pervazı bir kat tela ile sağlamlaştırmanızda fayda olabilir. 
kolay dikiş, evde öğren, evde kal, dikiş, moda, tasarım, gömlek, bluz, sewing blog, tela ekleme


İşte bu kadar! Bluz / Gömlek dikiminde belki de başınızı en çok ağrıtacak işlemi tamamlamış oluyoruz. Bundan sonrası su gibi geçecek. 

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere! Ama hemen sayfadan ayrılmadan şu notlarımı da dikkate alın lütfen:

1-Yorumlarınız bekliyorum. Özellikle de herkesin sanal ortamlarda sosyalleştiği şu günlerde, sizden gelen mesajları okumak şahane oluyor :)

2- Facebook sayfasını artık eskisi kadar etkin kullanmak gelmiyor içimden. Beni Instagram'dan bulup oradan bir selam edin ;) @irem.sunar

3- Bu günlerimizin de tadını çıkartın. Evde kalın, sevgiyle kalın! 


11 yorum

  1. Çok işime yarayacak bu bilgi teşekkürler...

    YanıtlaSil
  2. Beklenen yazı geldi nihayet, anlatımını bayılıyorum. Ellerinize emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  3. Gömlek size çok yakışmış. Yazılarınızın devamını sabırsızlıkla bekleyeceğim.
    En çok zorlandığım konu dergiden kendi bedenimi bulmak oluyor. Zira bazen 36 bazen 40 beden biçmem gerekiyor.
    Bu konuda Yardımcı olursanız çok seviniriz��

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mesajınızı okuduğumda ilk aklıma gelen "O halde ortada buluşup 38 bedenden kesin," demek oldu :)) Ama daha doğru yanıt vermek gerekirse, ben kalıbı kağıda aktardıktan sonra kendi ölçülerime uygun olup olmadığında bakıyorum. Eğer değilse, kumaşı kesmeden önce gerekli düzeltmeleri elimden geldiğince yapıyorum. Burda dergisi bu konuda çok yanıtlıcı olabiliyor malesef. En iyisi işi sağlama alıp, metreyle ölçmek riskli yerleri.
      Bunun dışında, kumaşı keserken dikiş payını biraz geniş tutarsanız da gerekli oynamaları daha kolay yaparsınız. Umarım faydası olmuştur yazdıklarımın. Kolaylıklar dilerim ;)

      Sil
  4. selamlar İrem hanım, aslında yazılarınızı keyifle okuyorum her defasında ama yazmak nasip olmuyor, uzun zamandırda bloglar ihmal edildi bende dahil bu olaya artık yeniden yuvaya dönülüyor sanırım işaretler bu yönde, yine güzel bir bilgilendirme yazısı olmuş yüreğinize sağlık, sağlıcakla giyin çok şık görünüyor, hayırlı geceler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gelen yorumları okumak da bana öyle iyi geliyor ki anlatamam. Yazıya onca emek vererek hazırladıktan sonra sanki boşluğa atıyormuşum hissi oluyor. Yorum geldiği zaman ben de karşıdaki kişinin sesini duyuyorum. O yüzden iyi ki yazmışsınız. Teşekkür ederim güzel yorumunuz için :)

      Sil
  5. Hello! I didn't know how to contact you directly so that is why I'm writing here. I was looking for machine sawing courses in Ankara and came upon your website. Somehow it got me :). So I'm trying my chance- do you organize any courses for beginners at the moment or nearest future?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sorry, my name is Kristine! And you can contact me via email: kristinekaratas@gmail.com

      Sil
    2. Hi Kristine! I'm so glad that you're taking on a new adventure with sewing :) Unfortunately I can't organize any event in Ankara, as I moved to Moscow a few years ago :))

      I'm not sure where you live, but I can tell you that the Municipality used to organise such courses all around the city. A few years ago an NGO in Cigdem used to organise sewing courses too. I'm not sure whether they'll keep on organizing it during the Covid restrictions though. If you're up for it, I'm sure you can find many great lessons online. That's how I learned sewing actually :)

      Sil

Burada yayımlanan yazı ve görsellerin tüm hakları İrem Sunar Özat'a aittir. İzinsiz yayımlanamaz. Blogger tarafından desteklenmektedir.