"BÜYÜLÜ DENİZ" İSİMLİ ÇOCUK ROMANIM 8 YAŞ ÜSTÜNDEKİ TÜM HAYALPERESTLER İÇİN ARTIK KİTAPÇILARDA! :)

ADIM ADIM YILBAŞI ELBİSESİ

20 Aralık 2013
Geçtiğimiz hafta duyurduğum üzere, bu yılbaşı için herkesin edinebileceği Burda dergisinin yeni sayısından bir giysiyi dikerek, adımlarını burada tek tek paylaşmaya niyetlendim. 

O yazının altına yorum bırakan hevesli çekirgelerden cayanlar çıkmazsa, bu yılbaşına birçoğumuz aynı elbisenin bambaşka yorumlarıyla girecek gibi görünüyor :) Bayılıyorum bu işe! Herkesin tek bir modele bakıp bambaşka giysiler çıkartıyor olması çok hoşuma gidiyor. Kim tek tek ne yapmış heyecanla bakıyorum :)

Önceki yazıyı okumamış olanlara kısaca hatırlatmak gerekirse, bu yılbaşı için seçtiğim elbise Burda Dergisinin Aralık 2013 sayısında yer alan 122 no.lu modelden dikilecek. 


Elbisenin temel modeli böyle. Üstüne bir de ister kolsuz, isterseniz uzun kollu şifon ya da organze bir elbise daha dikebilirsiniz. 

Bu elbiseyi astarlı dikmek şart gibi geliyor. Ben de bugünkü anlatımıma astar dikişiyle başlayacağım. Dikişe astardan başlamak bana kalıbı prova etme imkanını da sunuyor. Böylece, yapılması gereken bir değişiklik varsa esas kumaşı rezil etmeden yapabiliyorum. 

ADIM 1- Kalıp Çıkarma

Bunu tekrar anlatmak istemedim. Dergiden kalıp çıkarma konusu sizin için gizemini korumaya devam eden bir meseleyse, önce şu yazıyı okumanızı tavsiye ederim: Öğren Çekirge - Dergiden Kalıp Çıkartma

ADIM 2- Kalıbı kumaşa aktarma

Bu aşamada kumaş konusunda cimri olmakta fayda var. Kalıpları kumaşınıza sabitlemeden önce birkaç kez en verimli yerleştirmenin nasıl yapılması gerektiği üzerinde düşünmenizde yarar var. Sonra gram gram değerlendirebilirsiniz her artık kumaşı ;-) (Artık kumaşları değerlendirme sanatı yazısını hatırlayan var mı? :) 


Bu resimde bir hata yaptığımı sonradan acı şekilde fark ettim. Ön ve arka üst kalıpları kumaşın katlı kısmına yerleştirmek gerekiyor. Bu vesileyle de karizma yerle bir oluyor... 

ADIM 3- Göğüs Pensi 

Bu tarz kalıpları dikerken, daha acemi olduğum dönemlerde böyle kavisli bir kenarla daha kısa ve düz bir başka kenarı düzgün birleştirme konusunda zorlanırdım. Yaptıkça elinizin alıştığı, azmedince çok da kolaylaşan bir dikiş adımıdır bu aslında. Kendi acemilik zamanımı hatırlayarak bu adımı tek tek anlatmak istedim. 

Bu iki parça yan yana geldiğinde birbirinden epey farklı görünüyor (solda). Ama onların birleşimi bize güzel bir kavis verecek. Bunun için yuvarlak gelen kısmı büzgü tekniğiyle kısaltabilirsiniz. Bakınız: Öğren Çekirge: Büzgü Börek - Sütlü Çörek Tarifi 

Eğer göğüs ölçüleriniz küçükse, bu işlemi toplu iğneler yardımıyla da yapabilirsiniz (sağda). Ama büyükse, ki o zaman daha da kavisli bir kalıp ortaya çıkar, kumaş parçanızı büzerek bu işlemi yapmanızı tavsiye ederim. İşinizi kesinlikle daha kolaylaştıracaktır. 

İki tarafı da tamamladıktan sonra düz dikişle parçaları birleştirebiliriz. 


ADIM 4- Üst Parçayı Tamamlama

Dikiş açısından acemi terzileri en çok zorlayacak kısım bitti bile! Şimd geri kalan üst parçaları birbirine itinayla birleştirmeye geldi sıra.
Bu elbisenin fermuar açıklığının yandan olduğunu unutmayın! Dolayısıyla ön yan ile arka yan parçalardan bir tanesini birleştirmiyoruz. 


Hepsini birleştirdikten sonra dikiş paylarını ütü yardımıyla açıp, yaptığımız işe hayran hayran bakıyoruz. Yaptığımız işe biraz daha aşk katmak için, terzi mankenimizi süslüyoruz :)) 

Az bi reklam arası: Kolye nasıl ama? Yılbaşı çekilişindeki hediyelerden biri; unutma ;-) 


ADIM 5- Kumaş Katı

Astarı kesip, kalıptaki gerekli ayarlamaları yaptıktan sonra, kumaşlarımızı da kesebiliriz. Ben kalın bir kumaş seçtiğim ve kalıplı durmasını istediğim için, kumaşlarıma bir de tela ekledim. Sonuçlardan çok ümitliyim! :)



ADIM 6- ÇIT ATMA


Bu sefer kalın bir kumaş kullandığımdan, göğüs pensi kıvrımını düzgün yapabilmem için, dikiş paylarımı birbiri üzerine katlanmadan ütülemem gerekiyor. Bunun için, kavisli kısımlara hafifçe üçgenler kestim. Sizin daha düzgün üçgenler kesmenizi temenni ederim!


ADIM 7- Kumaşla Astarı Birleştirme

Evet... Krem rengi bir gece elbisesi olacak bu :) 

Üst kalıptaki tüm parçaları, astarda yaptığım şekilde birleştirdim. Birleştirirken, astarla aynı yönde açıklık vermeye özen gösterdim! Abartıyorum sanan tecrübeli terzilere acemilik dönemlerini hatırlamalarını tavsiye ederim :) Çok kereler yaptığım şeyi sonradan fark edip, dikişleri açmışımdır :D 

Astar ve kumaş parçalarını birbirine diktim. Elbette, ikisinin de ön yüzleri birbirine bakacak şekilde diktim.



ADIM 8- İç Dikiş


Yukarıdaki resimde gördüğünüz gibi, iki kumaşı birbirine diktikten sonra - elbise kalıbında pervaz da olmadığına göre - dikişlerin birleşim yerlerinde potluk olması kaçınılmaz. Bunu istediğiniz kadar ütüyle kapatmayı deneseniz de, giydiğinizde astarınızın görünmesine engel olamazsınız. 

Bunun için dikiş paylarını içten, astara doğru dikmeniz gerekir. 

İç dikişi tamamladığınızda sonuç böyle görünecektir:







Üst parçamızın ilk bölümü tamam! Elbisenizi askılı yapmak istiyorsanız, kalıpta belirtilen yerlere askılarınızı da dikebilirsiniz. Ama ben sert bir kumaş seçtiğimden, bu elbiseyi straplez yapmaya karar verdim. 

Bu yüzden de yarınki yazıda üst kalıba balen geçirme adımlarını anlatacağım. Bu havalı manevrayı takip etmek istiyorsanız, yarın sabah yine uğrayın ;-)




19 yorum

  1. Balen geçirmeyi çok merak ediyorum! Yine harika bir anlatım olmuş. Sonucunu çok merak ediyorum. Daha kalıplarımı hazırlamadım bile ben. Yarın başlarım herhalde. Bir de Çiğdem'in manto etkinliği var. Çok yoğunum yani bu ara:)

    YanıtlaSil
  2. nefis birşey çıkacak belli, heyecanla bekliyorum!

    YanıtlaSil
  3. Zeynep Biçerel Usta20 Aralık 2013 14:37

    Merakla bekliyorum..

    YanıtlaSil
  4. Ben de! :))) buraya kadar yaptıklarım, bundan sonrasının düzgün gideceğinin garantisi değil zira :D

    YanıtlaSil
  5. göreceğiz bakalım... yarı yolda rezil olma ihtimali de mevcut :D

    YanıtlaSil
  6. ooo bu haftasonu sana iş çok anlaşılan! :D
    Çiğdem'in etkinliği Ocak ayında başlamayacak mıydı?

    YanıtlaSil
  7. Evet ama ancak olur, daha kalıp seçip kumaş alacağım. Bir de detaylı bir model seçersem yandım. Aslında şu anda bir kaban üstünde çalışıyorum ama bir hata yaptım. Çöpe gidebilir her an:)

    YanıtlaSil
  8. e hazırından dik bunu işte! kolay bir kalıp bu... kumaş meselesine gelince; inanmak istemem... vardır kesin kirli çıkında bir yerlerde uygun kumaş :)

    YanıtlaSil
  9. Merakla bekliyorum çalışkan blogger

    YanıtlaSil
  10. Vayyyy!!!! Süper gözüküyor. Çok havalı olacak gerçekten.

    YanıtlaSil
  11. du bakalım... görüciyiz.. daha bitmedi henüz :)

    YanıtlaSil
  12. en sevmediğim şey astar dikmek :S gereksiz boşa zaman kaybı gibi geliyor bana :S onun yerine bir elbise daha dikerim kafası var ;) ama dikmeyip kolaya kaçınca sonra üst tarafın kenarını (yaka denilebilir sanki) nasıl içeri çevirsem de düzgün dursa biye mi diksem diye ağlanıyorum, galiba bu elbise için astar şart yada afilli bir çözüm bulmak lazım ;)

    YanıtlaSil
  13. Aslında bence astar dikmesi sürfile yapmaktan daha kolay :)) Yani hem elbiseler daha düzgün görünüyor hem de benim içimi bayan iç dikişleri temizleme işlemine pek gerek kalmıyor ;)

    YanıtlaSil
  14. elbisenin üstünü diktim bir deneyim dedim bir de ne göreyim üstü bana 2-3 beden küçük gelmesin mi :S her zaman 34 beden kalıbı çıkartıp dikiş paysız kesip dikiyorum çünkü kalıplar çok büyük geliyor sonra hep daraltmak zorunda kalıyordum ama bu sefer olmadı, ve başka da aynı kumaşım yok :S aslında ön parçaların üzerime oturmasını çok sevdim, o yüzden sadece arka parçaları büyütüp kessem sizce düzgün olur mu irem hanım? (yaklaşık 20 cm genişlemesi gerekiyor :))

    YanıtlaSil
  15. Şanssızlık olmuş :/ Benim de zamanında hayli yaşadığım bir şanssızlık. Biraz acelecilikten geliyor sanırım :)
    Şimdi:
    1- Bunda böyle en azından astarlara laf etmiyoruz ve esas kumaşı kesmeden önce kalıbı onlarla prova ediyoruz.
    2- 20 cm çok büyük bir fark. Ama elbise çöpe gitmesin ben yine de giymek istiyorum derseniz, fermuarı yandan değil arka ortadan verin ve yeni keseceğiniz üst arka kumaşları ona göre kesin.
    sonuçları bildirirsiniz ;)

    YanıtlaSil
  16. astarları sevmeye çalışıyorum!! bu gidişle her şeye astar dikicem sanırım, sizin mantığınızla düşünmemiştim çünkü :S böyle kötü durumlarda yaratıcılık öne çıkmak zorunda kalıyor belki normalinden daha güzel bişi olur ;)

    YanıtlaSil
  17. sakibe.blogspot.com20 Ocak 2014 01:49

    Sizi bu aksam keşfettim ve harikasiniz Tebrikler dikiş sever biri olarak sizin kadar ayrıntı paylaşan biri çok iyi kolay gelsin takipteki bende beklerim :))

    YanıtlaSil
  18. teşekkür ederim! uğradım bile ;)

    YanıtlaSil

Burada yayımlanan yazı ve görsellerin tüm hakları İrem Sunar Özat'a aittir. İzinsiz yayımlanamaz. Blogger tarafından desteklenmektedir.