"BÜYÜLÜ DENİZ" İSİMLİ ÇOCUK ROMANIM 8 YAŞ ÜSTÜNDEKİ TÜM HAYALPERESTLER İÇİN ARTIK KİTAPÇILARDA! :)

ÖRGÜ BİLMEM BEN

30 Ocak 2014
Örgü bilmem ben. Yıllar yıllar önce bir denemişliğim vardır gerçi.  

Birçok safkan üniversite öğrencisinde olduğu gibi, benim de cebimdeki parayla hayallerim arasında uçurumlar vardı o yıllar. Zevkime göre güzel giyinmek için gereken parayı, yaptığım hiçbir öğrenci işiyle tamamlayamayacağımı anladığımda, bir heves örgü örmeye karar vermiştim bir sabah kalkıp. Hikaye tanıdık geldi değil mi? ;-)  Keşke örgü hevesi yerine dikiş hevesine sarsaymışım o zamanlar :)

Ortaçağa yakın bir tarihten bahsediyoruz. Daha Türkiye'ye interneti yeni getirmiş ODTÜ. İnternetin olduğu bilgisayar laboratuarları ikinci sınıf bilim kurgu filmlerindeki gerilim sahnelerine benziyor. Bırakın internete bakıp örgü öğrenmeyi, programların nasıl açılıp kapanacağını bile etrafımızakilere çaktırmadan bakarak keşfediyoruz. 
son model hırka


Gittim bir heves şekerci dükkanına benzeyen yüncüden en güzel yünleri aldım. Şişlerimi temin ettim. Almanca eski bir dergi buldum; oradan baka baka örgü öğrenmeye çalışıyorum. Çocukken etek giymeyi bile hakaret sayan benim içimde bir Derya Baykal olduğuna kimse ihtimal vermediğinden, kimse bana örgü öğretmemiş.

Başlıyorum ilmek oradan mı geçiyor buradan mı diye uğraşmaya. Hain ablam gidip gelip dalga geçiyor benimle. Yahu insan bir ilmek olsun öğretmez mi?! Çok ezildim ben çoook :))
kruvaze model kazak

Feci azimliyim. Oturdum ağlaya ağlaya düz örgüyü öğrettim kendime. Öyle kastırıyordum ki ellerimi; sabah kalktığımda parmaklarım felçli gibi pençe hareketinde takılı kalıyor; açılması saatler sürüyordu. Onlarca şiş yamulttum. Ama azmettim, sonunda kimsenin giyemediği bir kazağı örmeyi başardım! Yine de, hikayemiz de burada hüzünlü şekilde sona erdi. 

Aradan yıllar geçti. Dikiş dikmedeki insanüstü başarılarım sayesinde bu sene kazak dikmeyi de denemeye karar verdim. 

Bu hırka (aslen kruvaze yakalı bir kazak) Creazion dergisiyle yaptığımız ilk tanışma buluşmasında ortaya çıktı. 

Ne mankenin incecikliğine takıldım o sırada ne de benim aldığım yünlü kumaşın model tanıtımındaki kumaştan 8 kat kalın olduğuna aldırdım. 

Daha dikerken sıcaklığından içim yanmaya başladı. O güzelim %100 yün ipliklerden eser yok tabii; basmışlar polyesteri. Giydiğimde güneşli günde çadırda kapalı kalmışım hissi veriyor. 

Bir de kruvaze modelinden dolayı çift kat yapacağım; mümkün değil! Hemen hırkaya dönüştürme manevrası yaptım. 
creazion dergisi

Bir tarafına içten çıtçıt ekledim. Diğer tarafına da kocaman bir düğme dikiverdim. 

Kruvaze modele daha fazla kumaş gideceğini hiç düşünmeden alışveriş yaptığım için, kolları kesecek kumaşım kalmadı :/ Kalan kumaşı verev kesip durumu kurtarmaya karar verdim. 
mavi hırka blog

Ama tam da dirsek yerinde verev kumaşın yaratacağı rezaletin bilincindeyim. O zaman üstten ve alttan güçlendirme yapayım dedim ve öncelikle iç kısmını telayla destekledim. Dışında ise yapay deri kumaşımla yama yaptım. İki parçayı birbirine denk getirme başarımla gurur duydum. 

Tabii kollarım düdük gibi kalmaya devam ediyor. 1 karışlık parçaları da düz şekilde eklersem durumu kurtarabilirim. Ama bu sefer de verev parça ile düz parçanın desenleri iyice abuk bir görüntü verecek. Hiç çaktırmayayım dedim ve dirseklerde kullandığım yama kumaşından ince bir biye yapıp dikkatleri başka yöne çekmeye karar verdim :)
hırka dikişi öğrenme


Son olarak yakaya da deri görünümlü biye geçeyim de uydurmaca tasarımda bir bütünlük olsun bari dedim. 

Velhasıl, örgü bilmem ben... Ama feci uydururum :))
moda dikiş blogları 

Meraklısına not:

  • Model, Creazion dergisi 03/2013 Sayı 13'te yer alan 108A modeli
  • Elbise yine 1 saatte dikilmiş bir Kendin Dik dolabı parçası. Bilgisi burada


48 yorum

  1. çok beğendim kendime de yapmak isterim.bu creazion dergisi nerde bulunuyor acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. elinize sağlık bu arada demeyi unuttum:)

      Sil
    2. Yok zaten öyle demeseydiniz yanıt bile vermeyecektim! ;)
      creazion elişi konusunda hayli bilinen bir dergi imiş. "patronlu dikiş" versiyonunu yeni çıkartmış. Benim de bazı okurlardan gelen yorumlarla bilgim oldu. Burda'nın satıldığı birçok yerde rahatlıkla bulunabiliyor.

      Sil
    3. bir ben bulamadım şu dergiyi :)

      Sil
  2. feci güzel ve feci şık olmuş.... :)

    YanıtlaSil
  3. Dergideki modelden çok daha güzel görünüyor vallaha:) Orda etekle birlikte görünüşü fena halde kötü olmuş.Demek ki neymiş ,çok güzel bir parça bile kötü görünebiliyormuş:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. demek ki neymiş? sadece modelin çizimine bakarak değerlendirmek gerekirmiş :)

      Sil
    2. neymiş kendin dik kendin giy miş :)

      Sil
    3. hihihiii :)) aynen öyleymiş!

      Sil
  4. Hikaye cok tanidik, ben de denemistim. Ne orduysem giyilmedi. Oremiyorsak dikelim degil mi? Cok guzel olmus, ellerinize saglik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 10 günde öreceğime 2 saatte dikerim diyeceğim bundan böyle ben de ;)
      Teşekkürler Meri!

      Sil
  5. Benim bu konuda maşallahım var, örgü, dantel, kanaviçe, iğne oyası... ne varsa biliyorum ben. Annem daha 10 yaşındayken öğrettiği için genelde hepsinden nefret ediyorum. Ama yine de üniversitede örülen kazaklarım, eski sevgililere yapılan kaşkollar var:) Bir kanaviçe zevkli o da piksel piksel olduğu için başka bir şekilde ilgimi çekiyor:)

    Bu kadar da olmaz diyeceksin ama bu hırkaya benzer bir hırka ben de yapmaya çalışıyorum. Aynı şekilde ön tarafa kumaş çok gittiği için kumaşım yetmiyor. Kolları deri mi yapsam, yakaya başka bir şey mi yapsam diye düşünüp duruyorum. Bakalım neler olacak.

    Çok beğendim hırkayı, kullanışlı bir parça olmuş. Ama eteğin de hikayesini yakında öğreneceğiz gibi bir his var içimde:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1- şimdi fazla vızlamadan o eski bilgileri müthiş kıyafet tasarımlarıyla bütünleştirme zamanı gelmiş bence
      2- bu kadar da olmaz diyeceğim çünkü bu kuruvaze bluz modeli gerçekten çok orijinal. Hiçbir şeye benzemiyor çünkü! deli mi ne?!
      3- "eteğin hikayesi" derken, lütfen yazarın metnini sonuna kadar okuyunuz...

      Sil
    2. 1. Pas,
      2. Kola kumaş yetiştirememekten bahsetmiştim aslında:(
      3. Çok utandım:)

      Sil
    3. öpüyorum gözlerinden :D

      Sil
  6. eline sağlık harika olmuş...

    YanıtlaSil
  7. İlahi İrem Hanım hırka dikme maceranıza bayağı sesli güldüm. öncelikle,onca örgü öğrenme azminize ufacık katkısı olmayanları esefle kınıyorum. kollar daki güçlendirme çalışmalarınızın dikkate alınması gerekir.hatta eksik çalışan mütaahhitler örnek alabilirler.çook güzel bir hırka olmuş.yola devam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yaaa sormayın. çok ezdiler beni! :)))
      benim dandik güçlendirme çalışmasına bakarak kimse feyz almaz umarım!
      teşekkürler sevgili Nurhan.

      Sil
  8. triko dikmek de problemli biraz yaa,çok fazla atıyor kumaş.bu arada ellerine sağlık,harika olmuşşş

    YanıtlaSil
    Yanıtlar

    1. teşekkür ederim! :D
      evet bazen zor oldu ama yaptıkça pişiyorum işte :)

      Sil
  9. Ben de bi tek haroşa örerim. dikişi de yeni öğreniyorum ama yemekmiş, kek börekmiş affetmem :) Hırkanın modeli çok hoşuma gitti, bordo bi kumaş var acaba denesem mi bilemedim. Eline sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hiç acımayın kesin gitsin bence! Kumaş yığını olarak bekleyeceğine hırka olarak sergilensin daha iyi değil mi sevgili Ebru? :)))

      Sil
  10. Ellerinize sağlık...aynı modeli ben de beğendim ama biraz daha pişmeyi bekliyorum triko dikmek için...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Boşverin siz pişmeyi beklemeyi. Singer 110/18 2020 no.lu iğne kullandım ben. Yünlü kumaşlar için kalın iğne diye sorun singer marka iğne kullanmak istemezseniz de.
      :)

      Sil
  11. ellerinize sağlık çok güzel olmuş ben örgü biliyorum ama giyilebilecek kadar güzelini yapamadım henüz dikiş çok az biliyorum ancak o kadar heveslendiriyorsunuz ki kendimi uzayı keşfedecek kadar bilgili sanıyorum ben bunu yaparım diye zıplıyorum tabi peki sonuç:birgün becerebileceğim....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. KendinDik.Com : Kalplere dikiş aşkı aşılayan site :D

      yaparsınız tabii! bizler nasıl yapıyorsak siz de yaparsınız! şimdi doğru "Öğren Çekirge" sayfasına :))

      Sil
  12. Ben örgü biliyorum ama işime gelmiyor. Örmek yerine harcanan zamanda ne kazaklar ne hırka lar dikilir :) ben çok beğendim sizin modelinizi süper olmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tabii canım! hemencecik bitiyor böyle. ama o mis gibi yünlere benzer kumaşı bulmak zor işte :/

      Sil
  13. Ooohhh uydurmaların çok güzel olmuş. Uydurmalar geneli özel yapıyor. Hırkan sana özel olmuş. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. her seferinde uydurmadan bir detay eklemeye mecbur kalıyorum :/ olacak tabii... büyüyünce çözeceğim ben bu işi :)))
      çok teşekkür ederim güzel yorumunuz için.

      Sil
  14. Hımmmm bende de bir örgü kumaş var. Sizinkide böyle güzel olunca yapmalıyım dedim kendi kendime :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. model çok kolay, dikmesi keyifli. tek mesele iyi kalite örgü kumaşı bulmakta. hevesin geçmeden mutlaka denemelisin bence de :)
      sevgiler miraycık!

      Sil
  15. Anneannemle dedem bir akraba düğününe gittiklerinde, evin torununun elinde kısa örgü şiş görmüşler. Bana da dönüşte bir çift şiş (sanırım 2-2,5 numara kalınlıkta ve hala bende) ve kahve fincan takımı (pembe plastikten oyuncak takım) getirmişlerdi. Ben o sıralar 5-6 yaşlarındayım, çünkü okula gitmiyorum. Yolumu o zamandan çizmişler, üstelik iflah olmaz bir yengecim. Yine de ben, inatla okumuş kız olmak istedim. Ne oldu, kürkçü dükkanına geri döndüm:) Artık örüyorum, dikiyorum, kesiyorum, biçiyorum:) Ama bir tanıdığım var, kızcağızı kız mesleğe göndermişlerdi eli iğne iplik tutsun diye; sadece mezun oldu, o kadar. Evlerinde sökük dikmeye ipleri olduğunu zannetmem. Yani su akıyor, yolunu buluyor. İnsan istiyorsa bir şeyler yapıyor. Hırka süper bu arada. Yaşasın trikolar!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :))) ablam da öyle! düğmesini bile terziye diktirecek utanmasa :D
      "su akar yolunu bulur" çok sevdiğim bir ifadedir. Sizden de duymak çok güzel geldi sabah sabah :)
      kucak dolusu sevgiler!

      Sil
  16. bu model, birlikte dikelim etkinliğine dönüşecek galiba, hafta sonu dikmeyi planladığım modeldi benim de. Sizinkini de görünce iyice aklıma yattı. Çok cici duruyor, Örgü için ben de 10 saat uğraşacağıma 2 saate dikerim diyenlerdenim, nerede o sabır bende ayol! Güle güle giyinin, sıcak sıcak ohh pek güzel :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet gerçekten de çok kolay bir model bu. Esas iş kaliteli triko kumaşı bulmak... :/ Sizinkini de ekranlarda görmek isteriz pek yakında sevgili biç ki dikesin :)

      Sil
  17. Irem seni kutluyorum ilham kaynagi oldugun icin,ve lutfen tarzini anlatini degistirme sakin.Hergun birkac defa ugrarim buraya,anlatimlarin harika,sadece resim yayinlayip,bunu diktim demek dikis dikenler icin ilham kaynagi olmuyor o yuzden tesekkurler her detay icin .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler :) Bence size yazı stilim hitap ettiği için daha fazla ilham geliyordur. Yoksa ben diğer dikiş yazarlarını ne zaman okusam sergiledikleri şeyleri kendime anında dikme hevesine girerim :)

      Sil
  18. Çok tatlı olmuş :) sizden gaza gelerek bende bir projeyle katıldım 10 marifet yarışmasına, ve yine sizin verdiğiniz gazla blog açtım kendime :D :D bana da beklerim artık :P usta bir blog yazarı olarak yorumlarınızı bekliyorum :D

    http://10marifet.org/yazi/keceden-ipad-kilificantasi-dikisi/
    http://birdikbinbak.blogspot.com.tr/
    https://www.facebook.com/birdikbinbak

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben sitenizi ziyaret etmiştim ve çok beğenmiştim zaten :) Ama başkalarına söylüyorum kendim yapmıyorum - yorum bırakmadan çıkmıştım :/
      Bol bol paylaşımlarınız olsun, yeni blog hayırlı olsun :D

      Sil
  19. Bu da benim örgü bilmem hırkam ;)
    Bloğa koyunca hemen sizle paylaşayım dedim :D
    http://birdikbinbak.blogspot.com.tr/2014/02/kendin-dik-etnik-hrka.html

    YanıtlaSil
  20. Valla harika uydurmuşsun benim de yapasım geldi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yapın yapın... Çok kolay ve keyifli bir model :)

      Sil

Burada yayımlanan yazı ve görsellerin tüm hakları İrem Sunar Özat'a aittir. İzinsiz yayımlanamaz. Blogger tarafından desteklenmektedir.