"BÜYÜLÜ DENİZ" İSİMLİ ÇOCUK ROMANIM 8 YAŞ ÜSTÜNDEKİ TÜM HAYALPERESTLER İÇİN ARTIK KİTAPÇILARDA! :)

Adım 4 - Büzgü Börek Sütlü Çörek

06 Ağustos 2013
yazlık elbise modelleri
Herkese hayırlı sabahlar... Bugünkü yemek tarifimizde sizlere büzgü börek sütlü çörek yapılışından bahsedeceğiz. 

Böreğimiz için ihtiyaç duyulan malzemeler:
  • 1.5 mt astarlık yufka
  • 15 adet dekoratif iğne 
  • önceden verilen tarife uygun şekilde kesilmiş kalıplardan oluşan fırın kağıtları
  • aldığı kadar iplik

Malzemelerimizi hazır ettikten sonra fırınımızı en geniş kıvama gelinceye dek açıyoruz. 
Ardından büzülecek kenarları 10 - 15 cm içerden başlamak suretiyle en geniş ilmek ayarında düz dikişle geçiyoruz. 
Yufkamızın diğer ucuna gelmeye yakın yine 10-15 cm önceden dikişimizi tamamlayıp, ipliklerimizi uzunca bırakıyoruz. 
Daha sonra bu ipliklerden bir tanesini dikkatli şekilde çekmeye başlayarak büzgümüz kulak memesi kıvamına gelinceye dek topluyoruz.  
büzgü yapma
Büzme işlemi bittikten sonra fazla kalan iplikleri zinhar kesmiyoruz. Yoksa en ufak bir takılmada büzgülerimiz bozulabilir - denendi ve yaşandı...
Peki kulak memesi kıvamına gelen büzgümüzü düz uçlarla nasıl birleştireceğiz? 

Daha da önemlisi bu "kulak memesi kıvamı" ifadesini ilk olarak hangi kendini bilmez yemek tariflerinde kullanmaya başlamıştır?...

Bu sorular akılda kaladursun, biz tarifimize geri dönüyoruz. Büzgülü kenar ile düz kenarı birlikte dikmeden önce, arasına bir kat yoğurt sürdüğümüz yufka parçalarımızın iki ucunu birbirine iğneliyoruz. 





Ardından da büzgülü tarafı düz parçayla eş uzunluğa gelinceye dek ve büzgüleri eşit dağıtmak suretiyle hafifçe açıyoruz. 

İki katı birbirine dikerken, makinanıza büzgülü parça üstte kalacak şekilde yerleştirmeniz bu börek tarifinin püf noktalarından biridir. 

Böylece, iki parça birbirine dikildikten sonra ortaya çıkan görüntü dikiş hatasıymış gibi birbirinin üstüne katlanmış kumaşlardan ziyade profesyonel dikiş görüntüsü olacaktır. 



Aynı büzme işlemini arka sırt parçalarının bel parçalarıyla birleştiği yer için de yapıyoruz. 

Böreklerimiz tepsiye dizilmeden önce bu şekilde görünmeli.

Görüldüğü üzere, bu tarifle yaptığımız astarlar aslında esas elbisenin bir provası niteliğinde. Dolayısıyla ana kumaşı kesmeden önce, hafifçe teyelleyerek bu halini üzerinizde prova edebilir ve gerekiyorsa kalıpta değişiklikler yapabilirsiniz. 

Bu modeli kışın dikiyor olsaydık, kullanacağımız kumaşlar daha kalın olacağından, astarı da aynı elbise gibi biçmemiz uygun kaçmazdı. Zira her bir büzgü ekstra kalınlık / volüm demek. Ama bu çalışmayla geliştirdiğimiz tasarım ve dikiş becerilerimizle bizler kışa daha neler yaparız öyle değil mi? ;)

Astarımızı üzerimizde kabaca prova edip, herşeyin mükemmel olduğununa kanaat getirdiysek, dikiş paylarını overlok dikişle kapatıp, bir sonraki katımıza geçmek için gün sayıyoruz. 

Astar mı? Peki böreklere ne oldu? Bayram öncesi misafire börek çörek hazırlığı yapacağına oturup sizlere bu çalışmayı anlatan hevesli terzimiz artık misafirlerine de bu elbiseyi servis edecek kesip kesip : / 

Herkese afiyet olsun!


Büzgü elbise tasarımının önceki adımlarını takip etmek için bu sayfayı inceleyebilirsiniz:

7 yorum

  1. irem tatlı mısın nesin:)

    YanıtlaSil
  2. ya hiç sorma börekti bayramdı :(( hasta oldum ben bayram arefesi yarın.temizlik kaldı elim kolum bağlandı sanki sadece izliyorum sizi yapmak nasip olmadı ama ilk fırsatta yapıcam bunu inşallah.ama şu kulak memesi sorusuna çok acayip katılıyorum haketten sen tatlımısın nesin nerden geliyor böle espiriler böle sorular maşallah ya biz çokmu ciddiyiz hayata ya :((

    YanıtlaSil
  3. bize her gün bayram! boşverin temizliği böreği :)
    bayram sonrası bitmiş elbise fotonuzu bekliyorum o halde ;)

    YanıtlaSil
  4. Ya nasıl bu kadar pozitif, enerjik olabiliyorsunuz bize de söyleyin, lütfen... Gerçekten esprileriniz sizin zeki bir kadın olduğunuzu gösteriyor, herkesin harcı değil bence... Sadece espriler değil tabi dikiş aşkımın yansımasını sizde görüyorum. Ben yapamıyorum ama yapan birileri var diyorum. Bir kaç denemem var ama malum evdeki bebişler, çalışan anne olmak vs. bahanelerle erteliyorum. Emeğinizi görmemek mümkün değil, aşama aşama resimleyip, tek tek anlatıp çekirgelere verdiğiniz dersler alkışlanası. Hep bekliyoruz, yorum bırakmasak bile takipteyiz. Kolaylıklar ve başarılar diliyorum... Hoşkalın...

    YanıtlaSil
  5. aaayyy! sabah ilk okuduğum yorum oldu bu ve harika bir gün geçirmemi sağladınız! :)
    yani siz en iyisi bol bol yorum bırakın. ben de okudukça daha da hevesleneyim daha güzel yazmaya :)))

    YanıtlaSil
  6. Tebrik ederim sizi.çok güzel çok özel emekler, elelirine emeğinize sağlık.sergilemesi de çok güzel olmuş.Gülçin K.Ö.

    YanıtlaSil

Burada yayımlanan yazı ve görsellerin tüm hakları İrem Sunar Özat'a aittir. İzinsiz yayımlanamaz. Blogger tarafından desteklenmektedir.