"BÜYÜLÜ DENİZ" İSİMLİ ÇOCUK ROMANIM 8 YAŞ ÜSTÜNDEKİ TÜM HAYALPERESTLER İÇİN ARTIK KİTAPÇILARDA! :)

Adım 6 - Astarlı Elbiseye Fermuar ve Yaka Biyesi

10 Ağustos 2013
Hevesli ama çok tecrübeli olmayan terzilerimiz için kısmen zorlu son adımımız da astarlı bir elbiseye fermuar takmayla ilgili. Bununla ilgili ayrı bir Öğren Çekirge yazısı hazırlamıştım daha önce. Ama madem bu elbisemizi birlikte dikeceğiz, her önemli adımı da aynı dosya içinde anlatayım istedim. 

Astarlı bir elbiseye fermuar takmak başta karmaşık görünse de ve birkaç defa tersyüz etmekten baş döndüren hareketler içerse de mantığını kaptıktan sonra çok kolay hale gelen bir işlemdir. 

Astar ve elbise katını birbiri üzerine kol oyuklarından diktik. Yaka kısımlarını henüz kapatmadık. Bir askıya ya da terzi mankenimize astığımız giysimiz arkadan aşağıdaki gibi görünmeli. Fermuarımızın ne kadar aşağıdan başlamasını istediğimize karar verip, bitiş kısmını da iğne / çizgi taşı yardımıyla belirliyoruz. Daha sonra astara sağ resimdeki gibi iğneliyoruz.
dikiş teknikleri

 Çevirdiğimizde, fermuarın dış yüzü elbisenin dış yüzüne doğru dönecek şekilde iğnelemiş olmaya dikkat ediyoruz. 
Fermuarı belirtildiği şekilde astarımıza diktikten sonra, elbisenin dış kısmını fermuar içte kalacak şekilde astara doğru katlıyoruz. 

Şimdi, fermuarla birlikte arka açıklığı da dikeceğiz. Bunun için fermuarla birlikte astar ve elbise kumaşını dikkatlice iğneliyoruz / teyelliyoruz. 
Fermuarı astara diktiğimizde elde ettiğimiz bir dikiş çizgisi vardı. Elbise katıyla fermuarı birbirine düzgün şekilde dikebilmek için bu çizgiyi kullanalım. Fermuar ayağının da yardımıyla, bir önceki dikiş çizgisinden biraz daha içe doğru dikerek, fermuarı elbise katına da sabitlemiş olalım. 
Sonuç göz yaşartıcı bir güzellikte... ;)


Fermuarı diğer kenara dikmek için de aynı sırayı takip edeceğiz. Astarın iç yüzüne (elbiseyi giydiğimizde tenimize değecek kısmına) fermuarı sabitliyoruz. Bunu yaparken, fermuarın diğer dikilen kenarla aynı hizada olmasına dikkat etmeliyiz. Yoksa elbisemiz yamuk yumuk olur. 

Şimdi baş döndürücü bir manevrayla elbisemizi tekrar tersyüz ederek, önceki adımlar doğrultusunda fermuarı bir de elbise kumaşına dikiyoruz. 

İşte sonuç.... 


Fermuarı isterseniz boyun çizgisinden başlatabilir, isterseniz benim bir önceki elbise modelimde yaptığım gibi sırt açıklığı verebilirsiniz. Keyif sizin...

Fermuardan sonra tek bir adım daha kalıyor. O da yakayı kapatma. 
Bunun için ayrı bir yazı yazmaya gerek duymadım. Çünkü yakayı hangi genişlikte toplamak istiyorsanız, ona uygun uzunlukta biye geçirmeniz yeterli. 

Fermuarımız tamamlandıktan sonra astar ve elbise yakalarını önden ve arkadan birbirine dikebiliriz. 

Daha sonra omzumuzun üzerinde hangi açıklıkta durmasını istiyorsak - ön ve arka parçalar bu modelde birbiriyle birleşecek uzunlukta bırakılmadı - ona göre biye uzunluğu bırakıp, dikkatlice birbirine dikiyoruz. 

Sırtta açıklık bırakanlar biyeyi uzun bırakıp kurdela efeti verebilir, bir de ayrı bir agraf (kopça derdi anneannem :) )takıp, açıklığımızı güzelce sabitleyebiliriz. 


Elbisemiz tamam! Salına salına giyilmiş hallerini ne zaman fotoğraflayalım dersiniz? Bana bitmiş halini gönderenlerin fotoğraflarını burada diğer katılımcılarla paylaşmayı çok isterim. Hepimizin kendi yorumlarını sergilemek çok keyifli olacaktır. 


Acele cevap kestane kebap! :)




Etkinliğin önceki dikiş adımlarını takip etmek için:








7 yorum

  1. ben bayramda yoktum ama aklım hep burda kaldı diyebilirim. henüz sadece ölçülerimi aldım. bitince mutlaka paylaşacağım.

    YanıtlaSil
  2. Harika! Siz kollu dikeceğim diyordunuz sanırım. Bakalım nasıl çıkacak ;)

    YanıtlaSil
  3. kalıplarımı hazırladım. ama kemer kalıbı önde tam oldu arkada ise kemer bedenden küçük oluyor. çünkü biz arkayı göğüs ölçüsüne göre düzleştirmiştikya ondan. bende bu fark 5 cm. ressimleri dikkatli incelediğimde sizdede fark var ama siz bunu bedeni büzerek halletmişsiniz. o halde bende kemerin ölçüsüne göre arka üst kısmı büzüyorum. kol kalıbınıda henüz ayarlamadım. elimde bol olan bir kumaştan yapıcamki ilk denememde hatalarım olursa düzeltebileyim.

    YanıtlaSil
  4. arka üst kısım da büzgülü olacaktı zaten. Adım 4'te de öyle anlatmıştım.
    Bendeki arka üst parça da alttaki resimdeki gibi çıkmıştı. Doğru yoldasınız yani ;)

    YanıtlaSil
  5. Elbise bitince sırttaki bolluk şöyle duracaktır:

    YanıtlaSil
  6. işte insan sadece yaptığı yere kadar incelerse böyle oluyor demekki. şimdi kol kalıpları inceliyorum. onuda yapınca kumaşı kesicem inş

    YanıtlaSil
  7. yaaa işte böyle... çalışmadığınız yerlerden fena yakalarım! ;)

    YanıtlaSil

Burada yayımlanan yazı ve görsellerin tüm hakları İrem Sunar Özat'a aittir. İzinsiz yayımlanamaz. Blogger tarafından desteklenmektedir.