"BÜYÜLÜ DENİZ" İSİMLİ ÇOCUK ROMANIM 8 YAŞ ÜSTÜNDEKİ TÜM HAYALPERESTLER İÇİN ARTIK KİTAPÇILARDA! :)

KARPUZ KOLLARA İADE-İ İTİBAR

26 Kasım 2013

Aranızdan kaçınız ilk gençliğini 80'lerde geçirdi? Ya da soruyu şöyle sormalıyım belki: Aranızda kaçınız 80'lerin korkunç moda akımından ruhu zedelenmeden kurtuldu?

80'ler benim çocukluk yıllarımdı. Çok şükür aptal ergen takıntılarımı 80'lere denk getirmedim (ergen takıntılarım 90'larla birlikte taçlandı benim). Ama evimizde ziyadesiyle ergen bir ablam vardı ve onun tüm ruhsal çalkantılarını 80'lerin dehşet verici moda ve müzik etkisiyle aynı anda yaşamak zorunda kaldım. 

Misal, sabaha kadar Duran Duran çalardı odamızda... George Michael'ın o ünlü "Careless Whisper" şarkısını ise her duyduğumda bir karabasan gelir üstüme hala... Ruhumda öyle bir yarası var yani... 

1980ler modası


80ler modası




1980li yıllar

80'li yılların kendince yenilikçi moda garabetleri içinde bir de karpuz kollar vardı hatırlarsınız. Güzeller güzeli Prenses Diana'nın gelinliği bile o meş'um karpuz kollardan nasibini almıştı. 

90'larla birlikte rahat bir nefes almaya başlayan moda dünyasında birkaç şeyin asla yeniden moda olmayacağını sanırdım:

1- taşlanmış kotlar (lütfen... şakasını bile yapmayın...)

2- aslan başı saç kesimi 

3- karpuz kollar

Taşlanmış kot kumaşlarına karşı tavrımı sonsuza dek sürdüreceğimi tahmin ediyorum ama karpuz kollarla farklı ortamlarda flört etmeye başladığımızı belirtmeliyim. Elbette düzeyli bir ilişki kurmak kaydıyla...

siyah elbise moda tasarım dikiş blog

 Birkaç hafta önce tamamladığım bu nefis siyah elbisemi hatırlayanlarınız vardır. Hatırlamayanlar için linki yazının sonuna ekledim. Burda dergisinin pek de öne çıkarmak için uğraşmadığı bu model, ilk gördüğüm anda acayip ilgimi çekmişti. 



Bu modelin yukardaki elbiseye dönüşme macerasını 2 yazıda anlattım. Bugün de kollarla ilgili detayı paylaşmak istiyorum. Çünkü güzel bir ince ayarla bu kol kalıbı birçok elbiseye uyarlanabilir ve giysilerinize bambaşka bir hava verebilir bana göre. 

Yani bu yazı hem aynı modeli dikmek isteyenlere bir açıklama hem de sıradan bir kol kalıbını havalı bir karpuz kola dönüştürme adımları olarak okunabilir. 

Eğer normal bir kol kalıbını bu modele dönüştürmek istiyorsanız, öncelikle yapmanız gereken elinizdeki kalıbı yukarıdaki şekle benzer bir dikdörtgene dönüştürmek olmalı. Zaten kabarık bir model olduğundan hata yapsanız dahi, dikişi tamamladığınızda dikkat çekmeyecektir.  

Aynı kalıbı dikmeyi düşünenlere ise bir hatırlatmam var. Ben kol boyunu epeyce kısalttım. Bu sayede daha şık ve daha modern göründüğünü düşünüyorum. Arzu edenler, "80'lerin modasına ihanet etmem ben, olduğu gibi kullanırım" diyenler kalıbı da olduğu gibi bıraksın... Ama bir daha görüşmeyelim olur mu?... :)) 

dikiş öğren kol takma


Son bir hatırlatma daha: kolların dik ve vatkalı görünmesini istiyorsanız nispeten sıkı dokunmuş, sert bir kumaş kullanmanızı tavsiye ederim.

Kalıbımızı çıkartıp, kolları kestikten sonra o acayip şekilli köşeleri içten katlayarak bir kesekağıdı görüntüsü elde ediyoruz. Kollar dıştan yukarıdaki gibi görünüyor artık. 



İçte ise bolca bir kat payı kaldı. Bunları isterseniz ortaya doğru katlayarak, isterseniz de yanlara doğru açarak dikebilirsiniz. Kabarıklık açısından çok bir fark yaratmıyormuş. Kolları elbiseye monte etmeden önce bu kat paylarını mutlaka dikmelisiniz ki kolları takarken hata yapmayın.  

siyah elbise modeller


Sonrasındaysa elbisenizi alıp düğün dernek bolca gezin ve 80'lere taş çıkartacak havalı pozlar verin :))

Elbiseye ilişkin yazı burada: http://www.kendindik.com/2013/10/kucuk-siyah-elbise.html

Elbisenin dikiş aşamaları ve organze detayları ise burada: http://www.kendindik.com/2013/10/kucuk-siyah-elbise-organze-detaylari.html

Hadi öptüm hepinizi kocaman!




20 yorum

  1. Duran Duran ve George Michael'ıma laf ettirmem :)
    Careless Whisper'ı ise artık kahkahalar atmadan dinleyemiyorum :)

    YanıtlaSil
  2. Duran Duran benim için Come Undone şarkısından ibarettir, kalanıyla ilgilenmiyorum:) Böyle kolları olan bir bluz almıştım Zara'dan, kendim de yapmak istiyordum. Güzel oldu bu yazı:)

    YanıtlaSil
  3. Ben ise gözüm seyirtmeden dinleyemiyorum!!!

    YanıtlaSil
  4. Daha çok gençsin küçüğüm... Günler ve geceler o acayip kıyafetli adamların posterlerine bakarak uykuya dalmamışsın hiç...

    YanıtlaSil
  5. Tamam kabul, böyle bir travma yaşamadım hiç:))

    YanıtlaSil
  6. gülay Cansever26 Kasım 2013 13:05

    He he benimde çocukluk yıllarım 80 ler ama hem ablam hem abim vardı üstelik Almanya'da doğup 86 yılına kadar tam içine içine işlemiş bir çocuğum :)
    Bu arada seninki o dönemle kıyaslayınca karpuz kol bile sayılmaz ki.
    Karpuz kolcuk olur bu olsa olsa:)
    Ya bu kadar güzel olmayı nasıl beceriyorsun...
    Hoş içindeki güzellik o pozitiflik yansıyor yüzüne..
    Bana bir el versen bir yüz sürsen de biraz enerjinden alsam :)
    Maşallah benim arkadaşıma :)

    YanıtlaSil
  7. Tulin Ertuncay26 Kasım 2013 13:13

    O kadar da kötü değildi ama beniöde çocukluk zamanlarım 80 lere denk gelmişti ama şarkılarının hepsini hatırlarım güzeldi. siz yine şanslısınız. Bizim komşunun kızı deli gibi Emrah hastasıydı. Gözünü kaşını onun gibi yapar acıların çocuğunu, boynu bükükler şarkılarını söylerdi, Oya Aydoğanlı Nuri Alço lu beta video kaderleri kiralayıp bizede zorla seyrettirirdi. Siz benim travmamı düşünebiliyormusunuz? :-) Duran duran da neymiş lütfen :-)

    YanıtlaSil
  8. güzel olmak:
    1- tek bir kare fotoğraf için 382 kare foto çektirmek. aralarından en güzelini seçmek ve bloga onu koymak.
    2- her gün kendimi mutlu hissettirecek en az 1 eylem gerçekleştirmek (ki dikiş dikmek bunu tek başına hallediyor)
    3- herkesi ve herşeyi sevgiyle affetmek için disiplinli şekilde çalışmak ;)

    YanıtlaSil
  9. ayyy doğru diyorsunuz!! haksızlık etmeyeyim o kadar da ablama... :))

    YanıtlaSil
  10. Bir karpuz kol yazısında bu kadar eğleneceğimi tahmin etmezdim çok güldüm... O aslanbaşı kesimi halen yapan kuaförler var bizzat kendim şahidim kısa saçlarımda nasıl yaptıysa yaptı şehrimizin 80lerdeki en ünlü ,yaşlı kuaförü... düzelttirmek için pay bırakmadığı için şu an eşimden daha kısa bir saç ile geziyorum ...

    YanıtlaSil
  11. Tulin Ertuncay26 Kasım 2013 14:45

    Bu blogu çok seviyorum hem birşeyler öğrenip hem de eğleniyorum :-) birde çok yüksek belli(kaburgalarına değerdi herkesin :-)) pantolonlar da modaydı. Bunun hakkında ne düşünüyorsunuz? :-) benim tercihim mümkünse buda moda olmasın :-) birde o kelebek tokalarla yarım gergin mi gergin toplanan krepeli saçlar (bakınız harika avcı, hülya avşar'ın resimleri), herkes asyalı gibi görünüyordu o gerginlikle :-)

    YanıtlaSil
  12. gülay Cansever26 Kasım 2013 16:30

    1- ben fotoğraf çektirecek kimseyi bulamadığım için eşimin eciş bücüş fotolarına razıyım yada olmadı kendi kendimi çekiyorum..
    2- her gün illaki mutlu edicek bir şey yapıyorumdur ama bak bunun farkında bile değilim :)
    3- bu madde iyi güzelde canım bazılarında affetmek ters tepki yaratıyor.Alışkanlık halini alıyor:) Sanırım bu maddeyi az pas geçiyorum :)

    YanıtlaSil
  13. Neslihan Eryuksel26 Kasım 2013 17:03

    Ne eğlenceli bir yazı olmuş,harika..Açıkçası benim de uzun zamandır karpuz kol bir bluz dikesim vardı,çok faydalı oldu teşekkürlerr::))

    YanıtlaSil
  14. Bende ablalarım sayesinde Duran Duran' ı çok iyi bilirim :) Haaa birde Shakin Stevens var benim hatırladığım. Plakları hala durur. Benim çocukluğumun ablalarımın gençliği :))) Unutmadan birde ablalarımın perma saçları var :))))

    YanıtlaSil
  15. Oy oy oy ooooyyy! Bence en kötüsü, erkeklerin ve hatta kızların giydiği pijama donu kılıklı pantolonlarmış:) Yahu iyi ki zaman geçiyor. Hakikaten her şeyin ilacı zaman:))

    YanıtlaSil
  16. İremciğim gene harikasın:))chanel eşofman beni kopardı resmen:)ama diğerlerine fazla yüklnemiycem.diğr resimlerden giymediğim sadece desenli pantolonlardı.ben o yıllarda üniversitedeydim. 85 te bitirdim.Diananın karpuz kollarından ne kadar etkilendiysem gelinliğimin kolları da aynıydı.ve evet evet aslnbaş,perma,çiçekli mandal vs. o saçların hepsinden edindim:)))hatta bir resim buldum geçenlerde:89 yılı sanırım.ben spor dayım.(aerobik tabii ki)üzerimde ultra parlak siyah ,pembe mayo tayt takım.saçlar serpil çakmaklı.çocuklara eğlence çıktı evde.beni o günlere götürdün.sen çok yaşa e mi:)) NOT:erkeklerin haliçok daha ibretlikti.paltoları hariç.gömlek kazak ne varsa o çok yüksek belli pantolonlarının içine sokarlardı

    YanıtlaSil
  17. Yaaa ben daha bu karpuz kol konusunu Çözemedim bende kendi kendime öğreniyorum dikişi. Ama şu kol işini bi halletsem nasıl bi yük kalkacak ustümden. Resimdeki gibi kesip nereyi nereye birleştiren bi de ölçüleri nolcak ornegin bi kenar uzunluğu kaç cm' dır acaba.

    YanıtlaSil
  18. Yaaa ben daha bu karpuz kol konusunu Çözemedim bende kendi kendime öğreniyorum dikişi. Ama şu kol işini bi halletsem nasıl bi yük kalkacak ustümden. Resimdeki gibi kesip nereyi nereye birleştiren bi de ölçüleri nolcak ornegin bi kenar uzunluğu kaç cm' dır acaba.

    YanıtlaSil
  19. Yaaa ben daha bu karpuz kol konusunu Çözemedim bende kendi kendime öğreniyorum dikişi. Ama şu kol işini bi halletsem nasıl bi yük kalkacak ustümden. Resimdeki gibi kesip nereyi nereye birleştiren bi de ölçüleri nolcak ornegin bi kenar uzunluğu kaç cm' dır acaba.

    YanıtlaSil

Burada yayımlanan yazı ve görsellerin tüm hakları İrem Sunar Özat'a aittir. İzinsiz yayımlanamaz. Blogger tarafından desteklenmektedir.