"BÜYÜLÜ DENİZ" İSİMLİ ÇOCUK ROMANIM 8 YAŞ ÜSTÜNDEKİ TÜM HAYALPERESTLER İÇİN ARTIK KİTAPÇILARDA! :)

Öğren Çekirge - Tshirt Yakasını Temiz ve Kolayca Kapama

08 Temmuz 2013
Tshirt / tişört / t-shirt dikmenin en sıkıntılı yanlarından biri nereye çeksen oraya gelebilen bir kumaşla uğraşıyor olmaktır kuşkusuz. Penye kumaş dikişinin en sıkıntılı yanlarından biri de giysinin kenarlarını temiz şekilde kapatabilmektir benim için. 

Yaz uzun. Penye giysiler heryerdeyken sadece zor bir kumaş diye en sık giydiğimiz şeyleri dikmekten vazgeçecek değiliz elbet! 

Penye dikişlerinde önce uygun iğneyi kullanmalısınız. Ben buna ek olarak, saten ayağı diye satılan altı daha düz olan bir dikiş ayağı kullanmanın da dikişi kolaylaştırdığını fark ettim.  

Gelelim yakaları nasıl kapatacağımıza... Bunun birkaç yolu var. Ben size bugün nispeten daha kolay olan ve kendi kendime uydurduğum bir yolu anlatacağım. (Ben uydurdum dediysem... elbette bu yöntemi kullanan bir sürü kişi vardır. Ben sadece kendi kendime deneme yanılma yöntemiyle buldum demek istedim aslında :) )

Durum kısaca budur arkadaşlar:

Leb demeden leblebiyi anlamayan acemi terziler için adım adım izah edeyim durumu. 

1 - Önce, kendinize - keten / pamuklu  bir kumaştan - bir biye hazırlayın. Ben bu biye topunu bir ara azmedip hazırlamıştım. Sonra ihtiyacım oldukça alıp kullanıyorum. 
resimli anlatım dikiş dersi blog penye dikişi tshirt tişört
2- Kenarları haricinde dikişini tamamladığınız tshirt'ünüzün (t-shirt / tişört amaaan nasıl yazılıyor bu Türkçe'de yaygın olarak?! ondan işte anladınız siz...) yakasına biyeyi iğneleyin. Biyeyi tshirt'ün ÖN YÜZÜNE ve önden iğneleyin. 

tshirt sewing tutorial blog

3- Penyenin ön yüzüne iğnelediğiniz biyeyi şimdi tshirt'e yavaş yavaş dikin. Biye zaten katlı olduğundan, onun dikişsiz kenarını kapama diye bir sorunumuz olmuyor.

4-  Ancak penyenin dikişsiz kenarının içte kalması için biyeyi yakaya iğnelerken, biyenin biraz dışta kalmasına özen gösterirseniz, yakanın bitmiş hali de içten daha temiz görünür. Ya da sonradan sülfile yapabilirsiniz. 

5- Şimdi biyeyi tshirt'ün içine doğru çeviriyoruz. 
6- Ardından da dikiş payları kıvrılıp dışarıdan görünmesin diye yine tshirt'ün ön yüzünden düz dikiş geçiyoruz. Yaka dikişinin dışarıdan görüneceğini hesap ederek dikiş çizgisini hiç bozmadan tamamlamaya özen gösteriyoruz. 

sewing blog tshirt
7- İşte bu kadar! 


Son olarak, "insanın kendi giysilerini dikmesinden daha havalı bir şey var mı ki" pozlarıyla ortalıkta geziyoruz.

Aynı yöntemi penyenin etek kısmı / kol kenarları için de kullanabilirsiniz.

Yukarıda da söylediğim gibi, bu yöntem tshirt dikerken kullanabileceğiniz yöntemlerden sadece bir tanesi. Aslında    kenarları kapatmak için kumaşın aynısının kullanılması hemen her hazır giyim tshirt'te görebileceğiniz  yöntemdir. 

Henüz o kadar iyi dikebileceğinizi düşünmüyorsanız ya da tshirt dikişlerinizde sadece bir değişiklik yapmak istiyorsanız bu anlattığım yöntemi kolayca her penye giysiniz için uygulayabilirsiniz. 

Kullandığınız biyenin farklı bir renkte olması da giysinize ayrı bir hava verecektir!  

Anlatması benden, yapması sizden :)

Hadi bakalım... Tembellik etme çekirge!













24 yorum

  1. harikasın.emeğine yüreğine sağlık canım..çok teşekkür ederim .çok güzel anlatmışsınız,bende sizlerden öğreniyorum.canısı devamını bekliyorum ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler :) ben de yorumların devamını bekliyorum o halde :))

      Sil
  2. Ya irem(kusura bakmazsanız irem demek istiyorum çünkü sanki yakın bir arkadaşım gibi her gün ilk iş bu blog a bakarken buluyorum kendimi sanki çok yakından tanıyor gibiyim)sayende o kadar mutluyum ki eski çocukluk aşkıma geri döndüm:)ev kumaşlarla doldu çok mutluyum yaşasın kendin dik:)) allerine sağlık hoşçakal...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evin kumaşlarla dolmaya başlaması güzel. şimdi yavaş yavaş o kumaşları gardroba doğru geçirmek lazım tabii :) yeni proje haberlerini bekliyoruz ;))

      Sil
    2. Tamamdir cekirge şimdiden üç elbiseyi bitirdi bile :) sevgiler

      Sil
  3. Güzel bir paylaşım olmuş.Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. Fotoğraflara bakınca ne adar da kolay görünüyor. Deneyeceğim mutlaka. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet denemelisiniz. kolay gerçekten. bir iki deneme yanılmaya pay bırakın ama... sonra moraliniz bozulup işi tümden bırakmayasınız ;)

      Sil
  5. Cok tesekkürler ne kadar harika bir insansiniz bildiklerinizi paylasarak mutlu olan insan cok az,bu konuda siz cok takdir ediyorum ve emeklerinize saglik,SEVGILER:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. rica ederim. siz de ne güzel yorum yazmışsınız! teşekkürler :)

      Sil
  6. tembellik en büyük sorun aslında. şimdi ben de bilgisayar başından kalkıp oturuyorum dikiş masamın başına!

    YanıtlaSil
  7. İrem'cim sen harikasın :))) bu güzel postun için çok teşekkürler canım, çok işime yarayacak :)


    smrdmr.blogspot.com

    YanıtlaSil
  8. bende bir şey sormak isterim izninizle, biyeyle çalışmak kolay ve temiz oluyor, bu biyeleri hazır alabiliyormuyuz, birde ben içine katlayıp diktiğimde düz bir çizgi halinde dikemiyorum, bununla ilgili bir öneriniz varmı acaba, şimdiden teşekkürler.Elif

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben kendi biyemi yapmanın rahatlığını anlayıncaya kadar hep hazır biye aldım. Top halinde ya da metreyle satılıyor tüm tuhafiyecilerde. Kolayca bulabilirsiniz.
      Düz çizgide dikmekte zorlanıyorsanız şu yazıda anlattığım yöntemi kullanarak dikmeyi deneyin bir de. Belki işinizi kolaylaştırır, dikişinizi güzelleştirir :)

      http://www.kendindik.com/2013/02/ogren-cekirge-fitilli-biye-yapm.html

      Sil
  9. teşekkür ederim yanıtınız için linkede baktım çok güzel gözüküyor umarım bende sizin gibi dikiş dikmeyi yapabilirim Elif

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben yaptıysam siz de yaparsınız!
      sevgiler :)

      Sil
  10. İlk fırsatta elimdeki penye kumaşlarda denemek istiyorum. Biye yapmak en sevmediğim işlerden biri ama düzgün göründüğü su götürmez:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. işte bir seferde azmedip uzunca yaptım ben de aynı üşengeçlik hissiyle. 1 yıldır aynısını kullanıyorum.

      Sil
  11. daha farklı yaka temizleme örnekleri öğretirmisiniz ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir sonraki yaka dikişimi fotoğraflamaya çalışırım. Bu arada "Öğren Çekirge" dosyası içinde farklı yaka dikişlerine ilişkin bilgiler bulabilirsiniz sevgili Umutcan.

      Sil

Burada yayımlanan yazı ve görsellerin tüm hakları İrem Sunar Özat'a aittir. İzinsiz yayımlanamaz. Blogger tarafından desteklenmektedir.