"BÜYÜLÜ DENİZ" İSİMLİ ÇOCUK ROMANIM 8 YAŞ ÜSTÜNDEKİ TÜM HAYALPERESTLER İÇİN ARTIK KİTAPÇILARDA! :)

Selvi Boylum Al Yazmalım

13 Temmuz 2013
Uzun zamandır siteye maxi elbise / maxi etek ile ilgili sorular geliyordu. Ben de bu tarz giysileri 20'li yaşlarımda epeyce giydiğim ve artık içim sıkıldığı için bir daha dikmeye niyetim olmadığını söyleyerek geçiştiriyordum. Sonunda bu yaz bu fobimi ortadan kaldıracak bir model buldum ve bir değil tam 3 tane  arka arkaya diktim :) 

Giyene birden "selvi boylum al yazmalım" hissi veriyormuş meğer...
moda dikiş tasarım blog
Bu kalıbı henüz keşfetmemiş olanınız varsa hemen Haziran 2013 sayılı Burda dergisini edinsin koşup. Acayip kolay dikiliyor ve bence çok da güzel duruyor. 

Dergi kalıbı hem t-shirt hem elbise modeli olarak iki farklı şekilde sunmuş. İlkinde havalı bir modelin palmiye ağaçlarına yaslanmış romantik pozu anında dikkatimi çekiyor. 
"Ahh" diyorum "ben de diksem şu elbiseden kendime... Aynı böyle alsam yanıma Bay KendinDik'i... O da 52 derece sıcakta takım elbiseli gezse yanımda keşke..." 

Bu hissiyatla hemen biçmeye başlıyorum elbiseyi. Sonuç mükemmel! :P

Kalıbın en orijinal yeri yaka kısmı. Oldukça kalın gelen iki şerit vermişler.  Bunların biri boyna dolanıyor, diğeri de normal askılı elbise gibi arkayla birleşiyor. 



Daha sonra da bu şeritleri iki farklı şekilde birleştirme önerisi verilmiş. Birinde çok kalın bir toka gibi duran penye parçasıyla iki askı birbirine bağlanmış; diğerinde de tasma hissi veren bir şeritle yaka dik şekilde kapatılmış. İkisini de beğenmedim.   
Peki ben ne yaptım? Çok basit! İki şeridi birbirine doladım ve harika bir görüntü elde ettim :))
kolay dikiş anlatımlı teknikler dikiş blogları kendin dik DIY
Bence böylesi çok daha güzel durdu...



Penye dikerken...
Daha önce de yazdım. Tekrar edeyim:

  • Penye dikerken mutlaka penye iğnesi kullanın. Bu konuda tuhafiyeciniz sizden beterse, dikiş makinanızın satıldığı ana bayiilerdeki satış görevlilerine danışın. Ben makinamı ilk aldığımda çok bunaltmıştım onları bu tür sorularla :))
  • Penye dikerken ben bir de saten ayağı kullanıyorum. Kumaşı daha iyi tutuyor. Küçük ama faydalı bir fark. 
  • Etek paçalarını sülfile dikişiyle kapatmanız yeterli. Hazır giyimdeki penye elbiselerde de aynısının yapıldığını görebilirsiniz.
  • Diğer kenarları ise önce sülfile dikişi geçip ardından düz dikişle kapatabilirsiniz. 
  • Penye için özel bir iplik kullanmıyorum. Böyle bir iplik satılır mı onu da bilmiyorum. Dikkatli ve sağlam şekilde dikince herhangi bir toplama ya da kasma yapmıyor benimkiler...



Meraklısına Notlar:

Dedim ya 3 tane diktim hemen diye. Projeyi temize çekme imkanım oldu. Model en iyi nasıl duruyor anladım. 

  • Acaba tam önde dikiş çizgisi kötü mü görünür diye ön parçayı tek kattan kesmeyin. O yaka detayı ancak orijinal modeldeki eğimle güzel duruyor.
  • Acaba yaka şeritleri daha ince olsa güzel olmaz mı diye kendinizi yormayın. Onlar toplanıp incecik kalıyor. Yakanın da tüm havası sönüyor. 
  • Modeli biçerken dikiş payı vermeyin. Zaten çok esnek bir kumaşla çalışıyorsunuz. Biraz dar bir kesimle çok daha güzel duruyor kumaşın dökümü. 

Bir de rahatça poz verebilsem...

xoxo!

33 yorum

  1. Canım iyi günlerde giy yakışmış:))Anlaşılan elbisenin üzerinde yapıla bilecek tüm değişiklikleri denemişsin sonunda orijinal olanına dönmüşüz bizede boşuna yorulmayın denmiş:)))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tek farkla... yaka detayı benimkinde daha güzel! o kadar değişiklik uğraşının bir kazançlı yanı olmalı mutlaka! ;P

      Sil
  2. Tam da penye maksi bir elbise dikmişken bu yazı güzel oldu. Farklı bir kalıp deneyebilirim artık:) Maksi elbise yazın en sevdiğim giysidir, tek parça ve efil efil:) Elbise sana çok yakışmış, 3 tane dikmekle doğru kararı vermişsin.

    Bir de sanki bu fotoğraflar tatilde çekilmiş gibi, ten rengi ele veriyor:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de sevdim maksiyi ama öyle sürekli giyemem galiba. diğer ikisi kısa zaten :)
      Fotoğraflar tatilden evet ;) Ankara bozkırına dönmeye az kaldı ama!

      Sil
  3. Maxi elbise sever biri olarak bu modeli hiç düşünmemiştim taa ki sizin diktiğinizi görene kadar.Modele bayıldım denemek şart oldu tiyolar için ayrıca teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutlaka denemelisiniz. Çok kolay bir kalıp. Yakayı değişik yaparsanız da haber ulaştırırsınız. Belki sizinki daha güzel olur :)

      Sil
  4. Çok yakışmış, ellerine sağlık. Benim koca oğlum da, bazan yaptığım yemek güzelse veya kolaysa fotoğrafını çekmeye çalıştığımda hemen çatalıyla dalıyor. Fotoğrafların standart donanımı bu oğlanlar. Allah hep yüzlerini güldürsün çocuklarımızın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin! :)
      Bende daha ne fotoğraflar var böyle benim yercücesinin araya daldığı... Yayınlayacağım bazılarını daha sonra... Çok komikler :))

      Sil
  5. Çok güzel. Güle güle kullan. Bir kalıp hoşa gidince arka arkaya diktiriyor. Ben de bir pantolon kalıbı çıkarmıştım. Baktım dikebiliyorum hemen ikinciyi de kestim. Paça ve ilik kaldı. Başka kumaşım olsaydı bir tane daha kesecektim. :) Penye için öneriler de süper. 80 numara iğne verdi servisteki bayan. Benim makinem çooook eski model bir pfaff. Ayak bulabilir miyim bilmiyorum ama bulsam da çok pahalı olur sanırım. Sadece bir ayağı ve iki mekiği var. Onlarla idare ediyorum. Fermuar ayağı bile yok maalesef. :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pfaff çok güzel marka ama yine de yakın zamanda yenilemenizi umarım. O halde her gün kendimize bolluk bereket yaratacak niyetleri yapalımmm ve en kısa zamanda dizginlenemeyen dikiş aşkımızı taçlandıracak bir makina alalımmm :)

      Sil
  6. kafamızda hiç soru işareti bırakmayacak şekilde çalışmışsın kalıpla. bravo valla, araştırmacı blogger ;D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. takıntılı blogger desek daha doğru olur :))

      Sil
  7. Dergi'de gordugum modelle;dikmis oldugunuz model cok farkli gibi.Uzerinizde gormeseydim dikmeyi dusunmezdim.Ama siz cok guzel tasimissiniz.İyi gunlerde giyin.Ellerinize saglik; bende deniycem.

    YanıtlaSil
  8. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkürler :)) mutlaka denemelisiniz siz de!

      Sil
  9. elbise şahane ama senin anlatım dilin daha şahane güle güle giy vaktim olursa bende deneyeyim bu modeli oldukça şık ve dahası sahilde beyaz kumlar ve dalgalar hissi uyandırıyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler!
      o his elbiseden değil de Kaş gibi dünyanın en güzel memleketlerinde yaşamakta olduğundan olmasın sakın? :))

      Sil
    2. hehehe yılın neredeyse dokuz ayı böylesi elbiselerle dolaşmak mümkün evet ama elbise dergide bu kadar ilgi çekici değildi açıkçası senin sayende dikkatimi çekmeyi başardı

      Sil
    3. E bir kez daha teşekkür ederim demeliyim o halde! :))
      sevgiler :))

      Sil
  10. Harika olmuş! Ben de yarın deneyeceğim bakalım nasıl olacak :)
    Bir sorum olacak ön parçayı modeldeki gibi 2 parça şeklinde mi kestiniz gerçekten? Önde hiç dikiş izi görünmüyor da ben mi yanlış anladım acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler!
      Yazının sonunda da dediğim gibi ben her versiyonunu denedim :) En iyi duranı (yaka şeritlerinin duruşu açısından) ön parçayı 2 kattan kesmekmiş. Resimdeki elbisede de ön ortadan dikiş çizgisi geçiyor aslında. Size de öyle yapmanızı tavsiye ederim.

      Sil
  11. tek farkla... yaka detayı benimkinde daha güzel! o kadar değişiklik uğraşının bir kazançlı yanı olmalı mutlaka! ;P

    YanıtlaSil
  12. Ben de sevdim maksiyi ama öyle sürekli giyemem galiba. diğer ikisi kısa zaten :)
    Fotoğraflar tatilden evet ;) Ankara bozkırına dönmeye az kaldı ama!

    YanıtlaSil
  13. Mutlaka denemelisiniz. Çok kolay bir kalıp. Yakayı değişik yaparsanız da haber ulaştırırsınız. Belki sizinki daha güzel olur :)

    YanıtlaSil
  14. Amin! :)
    Bende daha ne fotoğraflar var böyle benim yercücesinin araya daldığı... Yayınlayacağım bazılarını daha sonra... Çok komikler :))

    YanıtlaSil
  15. Pfaff çok güzel marka ama yine de yakın zamanda yenilemenizi umarım. O halde her gün kendimize bolluk bereket yaratacak niyetleri yapalımmm ve en kısa zamanda dizginlenemeyen dikiş aşkımızı taçlandıracak bir makina alalımmm :

    YanıtlaSil
  16. takıntılı blogger desek daha doğru olur :))

    YanıtlaSil
  17. çok teşekkürler :)) mutlaka denemelisiniz siz de!

    YanıtlaSil
  18. teşekkürler!
    o his elbiseden değil de Kaş gibi dünyanın en güzel memleketlerinde yaşamakta olduğundan olmasın sakın? :))

    YanıtlaSil
  19. Teşekkürler!
    Yazının sonunda da dediğim gibi ben her versiyonunu denedim :) En iyi duranı (yaka şeritlerinin duruşu açısından) ön parçayı 2 kattan kesmekmiş. Resimdeki elbisede de ön ortadan dikiş çizgisi geçiyor aslında. Size de öyle yapmanızı tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
  20. E bir kez daha teşekkür ederim demeliyim o halde! :))
    sevgiler :))

    YanıtlaSil
  21. elbise çok hoş olmuş bende dikmek istiyorum siz kaç beden kalıp çıkarttınız sakıncası yoksa öğrenebilir miyim birde ince saten kumaşla nasıl olur sizce
    cevabınızı bekliyorum sevgiler

    YanıtlaSil
  22. çok teşekkür ederim :) Bu modeli sadece jarse kumaşlar için düşünmüşler. Dolayısıyla penye gibi esnek olmayan kumaşlarda ekstradan pens eklemeniz gerekecektir. Aksi halde vücut kıvrımlarında çok kaba kalır. benden söylemesi ;)

    YanıtlaSil

Burada yayımlanan yazı ve görsellerin tüm hakları İrem Sunar Özat'a aittir. İzinsiz yayımlanamaz. Blogger tarafından desteklenmektedir.