"BÜYÜLÜ DENİZ" İSİMLİ ÇOCUK ROMANIM 8 YAŞ ÜSTÜNDEKİ TÜM HAYALPERESTLER İÇİN ARTIK KİTAPÇILARDA! :)

Retro Giysi Kalıpları Nereden Bulunur

22 Temmuz 2013


moda dikiş blog
Vintage tasarımlara ayrı bir merakım var. Çocukluğumdan beri özellikle 1960'ların giyim tarzına hayranım. 60ların çizgisindeki giysilerde kendimi daha bir rahat hissetmişimdir. Ama bazen dönem filmlerinde gördüğüm modeller de beni ayrı büyülüyor. Moda zevkim de birden 1960'lardan 1860'lara kadar gerileyiveriyor :)

Kendi giysilerimi dikmeye başladığım andan itibaren de derhal retro dikiş kalıplarını özellikle aramaya başladım. 

Çok şükür son yıllarda - özellikle de popüler dizilerle yeniden canlandırılan moda sayesinde - 1950li ve 1960lı yılların modasına uygun giysilerin kalıplarında yeniden üretim patlaması yaşanıyor. 

retro elbise giysi vintage tasarımlar blog

Retro kalıpları en fazla Vogue, Butterick gibi yabancı kalıp firmalarında bulunuyor. Bu trendden geri kalmak istemeyen Burda dergisi de son zamanlarda yıllar önce yayımladıkları kalıplardan her ay bir tane paylaşıyorlar. 



Aslında galiba çoğu kalıbın en ilgi çekici yanı vakti zamanında kullanılan modellerin zarif pozu ve o giysiyi üzerinize giydiğinizde kendinizin de ince belli şuh bakışlı bir afete dönüşeceğinizi zannetmeniz (ben denedim... yok... olmuyor...)

Yine de retro kalıplar kullanarak yaptığım dikiş projelerinden çokça şey öğrendiğimi ve çoğu detayına da hayran kaldığımı söylemeliyim. 



Zaten günümüz dikiş kalıplarının çoğu da eski basımların revize edilmiş hali gibi geliyor bana. 
Ben retro model bir kalıp kullandığımda onu önce mümkün olduğunca saçma desenlerle karışıtırmayı seviyorum :)
Misal:
moda dikiş vintage retro kalıplar blog





ya da daha saçması:




Elbette bunların dışında daha ağırbaşlı olduğum dikiş projeleri de var. bugüne kadar kullandığım retro kalıpların hemen hepsinden de çok memnun kaldım. Aslında o fırıl fırıl etekleri daralttığım anda havasının çoğu gidiyor ama ne yapayım etrafta tütülü eteklerle de gezemem ya ;)




retro modeller


Şimdi gelelim bu kalıpları nereden bulabileceğinize:
Özel tasarım yabancı kalıplardan bazıları artık www.tuhaftuhafiye.com'da satılıyor. Şanslıysanız siz de bir tane edinirsiniz :) O güzelim düğmeler ve diğer aksesuarlar da cabası ;-)


Yabancı sitelerden dikiş kalıbı almayla ilgili bilgi almak için de şu yazıyı okuyabilirsiniz: http://www.kendindik.com/2012/02/tasarmc-modelleri-vogue-butterick.html




25 yorum

  1. Sewaholic blog takipçisiyim ve orda pendrell bluzunun yapılışını anlatıyordu bluzu çok beğendiğimden göz kararı kalıp çıkarıp diktim yoksa internet üzerinden kalıp alma işine giremedim.ama tasarımlarına siz gibi bende bayılıyorum :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aaa süpermiş! Benim de gözüm bir elbisesiyle paltosunda en çok . Elbise kolay da paltotu nasıl çıkartırım bilmem :))

      Sil
  2. Bayılıyorum bu modellere ama cesaret edip dikemiyorum bir türlü. Geçen yıl aldığım 50,60 ve 70 model dergiler var biliyorsun. Daha bir tanesini dikmiş değilim. Önümüzdeki hafta izine çıkıyorum (tatile değil:() bir tane deneyeceğim bakalım:)

    https://www.sewingpatterns.eu diye bir site var. Buradan da farklı markalar bulunabilir. Ben Patrones aldım birkaç tane, güvenilir bir site:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet biliyorum. Senin yüzünden ben gittiğimde hiçbir şey kalmamıştı. Demek sen de dikememişsin. Ahım mı tutmuş ne? :))

      Ben hep sewingpatterns.com dan alırdım daha ucuz olurdu ama son postanın elime ulaşamaması yüzünden tanıtmadım orayı. Senin söylediğin nispeten daha pahalıydı yanlış hatırlamıyorsam. Yeniden bakarım

      Sil
    2. Tekrar gideceğim dergilere bakmaya. Ahın tuttu kesin:)

      sewingpatterns.com'u bilmiyordum ben de oraya bakayım. Benim söylediğim siteyi simplicity fiyatlarıyla kıyaslamıştım evet daha pahalıydı. Ama simplicity minimum 50$'lık alışveriş istiyor. Ben özellikle patrones almak istemiştim (gerçi ondan da bişey dikemedim ya neyse:))

      Ben simplicity kalıplarına Remzi Kitabevi'nden aldığım Meine Nahmode diye bir dergi sayesinde hem kolay hem de çok ucuza ulaşabiliyorum. Birebir istediğim kalıplar olmasa da güzel ve yeni simplicity ve new look kalıpları çıkıyor içinden (Bunlardan bi ceket diktim ama bu defa tembellik etmedim:))

      Sil
    3. en ucuz oradan alırdım ben simplicity kalıplarını. simplicity'nin kendi sitesinden bile daha ucuza. ben o firmanın retro modellerini ya da designer kalıplarını seviyorum aslında. diğerleri - adı üstünde fazla basit. Burda'da da benzerlerini temin edebilirim gibi geliyordu.
      Ceketini fotoğrafla da biz de görelim bu arada :)

      Sil
  3. O kabarık tütülü eteklere ben de bayılıyorum ama o dönemin vücutlarına ya da korselerine sahip olmadan olmuyor. Olsa da giyerim olmasa da o ayrı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla biraz daha ince olsam ben giyerdim o tütüleri :)

      Sil
  4. Yeni gelen her nesil ana babasının cüssesini geçerek büyüyor. Ben orta okulda annemden uzundum, oğlum da orta okulda beni geçti. Ben küçükken annemin gençliğinden ya da gelinliğinden kalan bir kaç değerli kıyafetini denemiştim, daha o zaman olmuyordu. Oysa annem çok güzel parçalar olduğu için atmamış, bana saklamıştı, özel geceler için falan. Bense onları giyecek yaşa gelemeden bile içlerine giremiyordum:) Şimdi şu retro kalıplar orjinalindeki gibi beden ölçüleriyle verilse, kimseye olmaz iddia ediyorum. Mankenlere de olmaz. Hatunlarda döt yok, göbek yok ama tahta gibi büstleriyle memişleri de yok:)) Yaşasın ilahi adalet. Ama o zamanların çizgileri çok zarifmiş, hemfikirim.

    YanıtlaSil
  5. Hazır kalıpları bilmem ama, vintage dikiş dergileri http://pirpirdukkan.tumblr.com/ 'da bulunur! :)

    YanıtlaSil
  6. Eveeet! Pırpırn dükkanını unutmuşum! :)))

    YanıtlaSil
  7. Bir sorum olacak. Bu sitelerini verdiğin kalıplar yabancı menşeili bunları nasıl temin edebiliyoruz ki ???

    YanıtlaSil
  8. şu yazı sorularınıza yanıt verebilir sanıyorum. vermez ise aklınıza takılanları yeniden sorabilirsiniz:

    http://www.kendindik.com/2012/02/tasarmc-modelleri-vogue-butterick.html

    YanıtlaSil
  9. çok açıklayıcı bır yazı fakat gel görkı ıngılızcem kıt.ayrıca sitenızı cok begendım.sizi takıpteyım

    YanıtlaSil
  10. aaa ben de buldum sizi şimdi netten. ben de takipteyim :)

    YanıtlaSil
  11. ben daha yeni başladım bu iblog işlerine(utangaç smile) :))
    henüz kumda oynuyorum:)) tesekkurler takip için :)

    YanıtlaSil
  12. www.etsy.com adresinde var. Arama alanına vintage pattern yazmanız yeterli. Veya daha spesifik aramalar için sonuna 1950-1960 gibi yıl da yazabilirsiniz. Bu sitede satıcılar değişik ülkelerden gerçek kişiler yani firmalar değil. Kalıplar orjinal

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bilmem ki... 2. ellere pek güvenemiyorum ben. yırtık pırtık olur falan diye huysuzlanıyorum.
      ama yazıyı okuyup da ilgilenenlere güzel bir bilgi notu olsun bu da...
      teşekkürler :)

      Sil
  13. Mayıs 1967'nin Burda Dergisi. bugün giydiklerimize benzeyen mdeller var : ) http://www.ms77.ru/articles/biblioteka/51742/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bayılıyorum o dönem modellerine! stilizasyon da şahane ama :)

      Sil
  14. https://m.facebook.com/retro.mani.35
    İkinci el retro kiyafetler satiyoruz ilgilenirseniz yukarıdaki facebook adresimizden bize ulasabilirsiniz

    YanıtlaSil
  15. merhaba 2010 dan sonra burda dergilerine çok ihtiyacım var, nereden satın alabilirim acaba bilgisi olan var mı :(

    YanıtlaSil
  16. https://www.facebook.com/pages/Avangardrop/1435261330046205?pnref=story

    RETRO VİNTAGE KIYAFETLERE FACEBOOK SAYFAMIZDAN ULAŞABİLİRSİNİZ.
    TAKAS DEĞİŞİM YAPILIR=

    YanıtlaSil

Burada yayımlanan yazı ve görsellerin tüm hakları İrem Sunar Özat'a aittir. İzinsiz yayımlanamaz. Blogger tarafından desteklenmektedir.