"BÜYÜLÜ DENİZ" İSİMLİ ÇOCUK ROMANIM 8 YAŞ ÜSTÜNDEKİ TÜM HAYALPERESTLER İÇİN ARTIK KİTAPÇILARDA! :)

Adım 5 - Astar ve Elbiseyi birleştirme

09 Ağustos 2013
Bayram araya girince yazıların düzeni de değişti. Bayram dolayısıyla çoğumuzun dikiş masasından ayrı kalacağını varsaydığım için ben de yazıları yavaşlattım. En azından bayram tatilinin ilk günleri için durum böyle olabilir. Ama haftasonuna yeni giysiler dikme dürtüsü ağır basanlar için dikiş adımlarını tamamlasam iyi olur diye düşündüm;)

Önceki adımları takip edip, astarını ve elbisenin dış yüzünü tamamlamış olanlar için kısaca astar ve elbiseyi birleştirme aşamalarından bahsetmek isterim bugün. 


Bu elbise modelinde astarı elbise kalıbının aynısı şeklinde kesip dikmiştik. Kışlık kumaşlar kullanıyor olsaydık, astarı da büzgülü yapmamız uygun olmazdı -  en azından yürüyen balon gibi görünmek istemiyorsak.


Elbise katını da tamamladıysak, astar ve elbiseyi DÜZ tarafları birbirine bakacak şekilde üstüste getiriyoruz. Ardından da sadece kol oyuklarından iğneleyip dikiyoruz. 

Bunu yaparken, dikiş çizgilerinin birbiriyle düzgün şekilde birleşmesine dikkat ediyoruz. Düzgün dikiş çizgilerini elde etmek sizin için zor ise, makina dikişine geçmeden önce, iğneyi dikiş çizgilerinin üzerinden geçirerek ya da teyelleyerek çizgilerin birbirinin üstünde kalmasını sabitleyebilirsiniz. 

Elbiselik kumaşımın koyu ve desenli olması nedeniyle bunu bir de astar üzerinde göstereyim. 


Sadece kol oyuklarından birleştirdiğimiz elbise ile astarı dikkatlice birbirine dikiyoruz.


Ardından, kol oyuğunun en yuvarlanan kısmını küçük bir makasla çıt atarak ya da sülfile (sürfile) makasıyla kesip, kumaşların ters yüz edildiğinde düzgünce dönmesini sağlıyoruz.  


Renk uyumu ve çıkardığımız işe hayran hayran bakıyoruz.... Daha sonra, elbisemiz kolsuz olduğundan, kenarları düzgün dursun diye bir manevra daha yapıyoruz.



Dikiş payını, dikiş çizgisinin yanından astara doğru dikiyoruz. Bunu yaparken, yuvarlak gelen kısımlarda kumaşları bir elimizle hafifçe düzelterek açmamız gerekebilir. Bu yöntemi pervazlar için de kullanırsanız tertemiz bir görüntü elde edersiniz. 




Şimdi kol oyuklarımız böyle görünüyor. Elbise tamamlandığında çok daha düzgün duracaklar bu sayede. 

Büzgü elbisemizde, kol oyuklarının dışında bir de sırta ekleyeceğimiz fermuarda astar ve elbise katını birlikte dikeceğiz.  

Son ana kadar astar ve elbiseyi yaka kısmında birleştirmemenizi tavsiye ederim. Bu sayede astarlı elbiseye fermuar takmanız çok daha kolay olacaktır. 

Bir sonraki adımda fermuarı nasıl takabileceğinizi fotoğraflayarak anlatacağım. Ama bu adımın önceden yazdığım bir "Öğren Çekirge" versiyonu mevcut. İsteyenler o yazıyı okuyup elbiselerini hızla tamamlayabilir: http://www.kendindik.com/2013/01/ogren-cekirge-astarl-elbiseye-fermuar.html

Bu elbiseye özel fermuar takma adımlarını görmek isteyenler de yarını bekleyecek artık. 

Fazla tatlı - börek yemeyin!

Yarın görüşmek üzere ;)


______
önceki adımları kaçırdıysanız, buradan takip edebilirsiniz:
http://www.kendindik.com/p/etkinlikler.html







10 yorum

  1. Merhabalar;

    Blogunuzu yeni keşfettim ve hemen takibe aldım.

    157. takipçiniz benim.

    Bana da gelirseniz sevinirim :)

    İyi Bayramlar

    Sevgiler

    http://whiteglaze.blogspot.com

    twitter: @_gamzeahmet_

    YanıtlaSil
  2. Yaaaa.... Ağlamak istiyorum :( Benimki çok abuk sabuk bişi oldu :((( Sırt kısmı öne göre uzun olmuş. En başından adımları tekrar ettiğimde de aynı kalıp çıkıyor! Neyi yanlış yaptım anlamadım. Allah' tan sadece astar kumaşını biçmiştim. Sadece astar ziyan oldu :))) Akşam bir daha kalıbımı çıkartacağım. Kafayı yemek üzereyim :))) İyi Bayramlar...

    YanıtlaSil
  3. sırt kalıbı ile ön kalıbının koltuk altını birleştirdiğin zaman boydan uzunluğu nasıl oluyor? onu bir fotoğraflayıp göndersene...

    YanıtlaSil
  4. Eğer onlarda eşit uzunluk varsa doğru yapmışsın demektir. zaten hafif bol ve büzgülü duracaktı sırt kalıbı da... ilk yaptığım elbisedeki sırt detayı bir fikir verebilir belki...

    YanıtlaSil
  5. Şimdi tekrar kalıpları çıkartacağım. Ben kalıbı yanlış yaptım.Eminim. Bu sefer olacak :) Takıldığımda yine soracağım ;)

    YanıtlaSil
  6. İremmmm..... Bu akşam çıkardığım yeni kalıplarımı bloğuma detaylı olarak ekledim. Vaktin olduğunda bakabilirsen ve bana yol gösterirsen çokkkkkkkk sevinirim. Şimdediden teşekkür ederim....

    YanıtlaSil
  7. ya çok güzel şeyler dikiyorsunuuuz!! bayılıyorum:) peki bir şey soracağım, elbise içine koyduğunuz astar, elbiseyle aynı uzunluk ve ende mi yoksa astar elbise kumaşından 1er cm falan daha mı kısa olmalı??


    http://muguettt.blogspot.com

    YanıtlaSil
  8. :))) e çağırdık herkesi beraber dikelim diye, gelmedin ;)
    ben astarı aynı elbise gibi kesiyorum. etek boyu daha kısa oluyor bir tek. müthiş dikiş bilgim ancak bu kadarını biliyor. doğruluğunu bilemem ;)

    YanıtlaSil

Burada yayımlanan yazı ve görsellerin tüm hakları İrem Sunar Özat'a aittir. İzinsiz yayımlanamaz. Blogger tarafından desteklenmektedir.