"BÜYÜLÜ DENİZ" İSİMLİ ÇOCUK ROMANIM 8 YAŞ ÜSTÜNDEKİ TÜM HAYALPERESTLER İÇİN ARTIK KİTAPÇILARDA! :)

Öğren Çekirge - Astarlı Elbiseye Fermuar Takma

28 Ocak 2013

Dikiş Öğren: Fermuar
Herkese merhaba! Sizce de bugün elbiselere fermuar takılmasını öğrenmek için güzel bir gün değil mi? :) 
Unutmayın: Giysilerinizin özensiz ve evde dikilmiş görüntüsü olmasını istemiyorsanız, bu gibi detaylara çok dikkat etmelisiniz! 
Bu yüzden, fermuarlarınızı düzgün dikmekte zorlanıyorsanız aşağıdaki yazıyı dikkatle takip edin. Eminim bundan böyle siz de fermuar dikişlerinizi kolaylıkla yapabilirsiniz. 
Bu resimli anlatım normal fermuarların astarlı bir giysiye nasıl takıldığını gösteriyor. Eğer gizli fermuar takılmasına ilişkin bilgi almak istiyorsanız, sizi şöyle alalım
Hangi model elbiseyi dikeceğinize karar verdiniz. Hatta elbisenizin astarına kadar diktiniz. Elbiseniz neredeyse mükemmel oldu bile! :)
Fermuar takılmadan önce benimki böyle görünüyor:
Elbisenin üst kısmına astarınızı diktiniz, yaka ve kolları kapattınız. Astarı bir yanda elbise kumaşını bir yanda tuttuğunuzda böyle görünüyor: 
1- Fermuarı astarın dış yüzüne iğneleyin (yani, dikim işleminiz bitip de fermuarı çevirdiğinizde, fermuarın kumaş kenarı elbisenin içinde - astar ile kumaş arasında - kalacak)
2 - Şimdi fermuarı astara dikin - Bunun için normal fermuar ayağı kullanabilirsiniz. 
Fermuarın bir kenarını diktikten sonra ters taraftan dikişiniz bu şekilde görünüyor:
3- Akıllı Dikiş İpucu: Fermuarınızın tek tarafını normal fermuar ayağı kullanarak elbiseye diktiniz. Dikişi bitirip fermuarı kapattığınızda fermuarın tam çizgide bitmesini sağlamak için dikişinizin üzerinden bir de gizli fermuar ayağıyla geçebilirsiniz. Bu yöntem, fermuar dişlerine 1-2 milim daha yakın dikmenizi sağlayacak, bu sayede fermuarınız kapandığında çok daha düzgün duracaktır. 
4 - Fermuarın bir tarafını astara dikmeyi bitirdikten sonra kumaşın yüzüne dikmeye geldi sıra. Fermuarınızın kumaş ile astar arasında kalması gerekiyor şimdi. Fermuar dişleri astar ile kumaş arasında, fermuarın kenarı da dikilmeye hazır şekilde dışarıda kalıyor. 
5 - Şimdi adım 2 ve 3’e geri dönerek aynı işlemi bu sefer fermuarın kumaşa dikilmesi için tekrarlıyoruz. 
6 - Bu da bittikten sonra fermuarınızın içten görünümü şöyle olmalı: 
7 - Henüz işimiz bitmedi! Şimdi sırada fermuarın öteki tarafı var :)
8- Bir kez daha adım 2 ve 3’ü tekrarlayın. 
9 - Akıllı Dikiş İpucu: Fermuarların baş kısımlarını normal ev tipi bir makinayla dikmek her zaman zorluk çıkartır.  Ben dikişin yamuk olmasını önlemek için şu yolu izliyorum: Önce fermuarı mümkün olduğunca ucuna kadar dikiyorum. Ardından fermuarı açıp, baş kısmını aşağıya çektikten sonra kalan kısmı tekrar makinayla dikiyorum. 
10 - Resimler harika değil mi? Biliyorum beni seviyorsunuz :P… Tamamdır, işimizi bitirdik! Fermuarınız içten böyle görünmeli:
Fermuarınızı kapattıktan sonra da böyle görünmeli : 
Bu projenin nasıl tamamlandığını görmek ister misiniz? Hemen bu yazıya gidin o halde - “Bir Retro Projesi Daha Tamamlandı!”
keyifli dikişler! :)

1 yorum

  1. selam ben zeynepyeni başlıyorum dikişe kalem etek diktim astarda teğelendi ama astarı telayı ve fermuarı daha dikemedim kursa bazı aksaklık yuzunden gidemedimbi süre .fermuarı net anladım birde adım adım astar ve tela nasıl yerleştirilir eteğe bunu anlatırsanız sevinirim

    YanıtlaSil

Burada yayımlanan yazı ve görsellerin tüm hakları İrem Sunar Özat'a aittir. İzinsiz yayımlanamaz. Blogger tarafından desteklenmektedir.