"BÜYÜLÜ DENİZ" İSİMLİ ÇOCUK ROMANIM 8 YAŞ ÜSTÜNDEKİ TÜM HAYALPERESTLER İÇİN ARTIK KİTAPÇILARDA! :)

Adım 1- Kumaş seçimi, malzemeler, ölçü alma

02 Ağustos 2013
Orijinali dünyaca ünlü tasarımcı Cynthia Rowley tarafından tasarlanmış olan, ardından benim dünya kadar değişiklik yaparak kendime uydurduğum boyundan büzgülü kolsuz elbisemizi bugünden başlayarak hep birlikte dikeceğiz. 

Bunun ilk "Kendin Dik Etkinliği" olması sebebiyle, özel olsun, kalıbını bile dışardan almamıza gerek kalmasın, herşeyini birlikte yapalım istedim. 

Dolayısıyla, size buradan dilim döndüğünce a'dan z'ye bu elbiseyi kendinizin nasıl yapabileceğini anlatacağım. 


UYARI: 


Ben modelistlik, stilistlik, terzilik okumadım. Bunların kurslarına gitmedim. Tekstil sektöründe çalışmadım.

Anlattığım herşeyi kendi kolayıma gelen şekilde ve kendi başıma öğrendiğim kadarıyla anlatıyorum. Hiçbiri kitap bilgisi değildir.

YANİ

tekniklerimi fazla ciddiye almayın.... 



1- Kumaş seçimi

Desen:
Bazen her kumaş her modele gitmiyor. Çok harika bir tasarımı çok sıradan gösteriyor ya da çok basit çizgileri müthiş ilginç kılabiliyor. Ama bu model için aynı şeyi söyleyemem. Şimdiye kadar 3 kez diktim. Özellikle sol resimde gördüğünüz versiyonunda astar olarak düz lacivert bir vual kumaş kullanmıştım. Neredeyse desenli kumaşı bir kenara bırakıp, astarıyla gezecektim! Bence bu model her desenle gider. Zevk sizin. 

Tür:
Kumaş türü olarak da elbiselik, dökümlü kumaşları tercih edebilirsiniz. Sık dokunmuş ya da fazla esnek kumaşların güzel duracağını zannetmiyorum. Yine de, tercih sizin. 

Astar: Bu modelde mutlaka ASTAR KULLANMAMIZ GEREKİYOR. Kumaşınızı seçerken onunla uyumlu bir astarlık kumaşı da hazır etmelisiniz. Ben yazlık giysiler için ya penye ya da vual kullanıyorum astar olarak. Şöyle havadar havadar iyi geliyor pamuklular. 

Metre:
Kabaca 34-42 beden arası için elbiselik kumaş ve astardan 1.5 m yeterli. Elbisenizi yere kadar uzun / maxi yapmak isterseniz daha uzun alabilirsiniz. Kısa kullanmak isteyenlere 1'er metre de yetebilir. Zira kol eklemeyeceğiz. 
Daha büyük bedenler için yine elbiseyi dikmek istediğiniz boya göre her birinden 2 - 2.5 metreye ihtiyacınız olacaktır. 


2- Malzemeler


DIY, moda, dikiş blogları

Beden ölçünüze göre kaç metre kumaş ve astara ihtiyacınız olduğunu belirlediniz. Hangi desenin bu elbisede daha güzel gidebileceğini hayal ettiniz. Dikiş masanızı temizlediniz. Şimdi sıra kullanacağımız malzemelere geldi. 


1- Kalıp kağıdı (bazıları gazete kağıdı kullanıyor. Ben bir paketçiye gidip kiloyla paket kağıdı alıyorum. O da ekonomik oluyor. Hem de daha temiz geliyor bana).
2- Metre ve cetvel
3- Makas 
4- Kalem
5- İşaret kalemi / sabun / çizgi taşı
6- iğne / iplik
7- Kumaş ağırlıkları (kalıbı kumaşa aktarırken kumaşın kaymaması için)
8- Kumaşınızla uyumlu fermuar (gizli, metal fark etmez)
9- Güzel müzik

Benim son günlerdeki seçimim www.sky.fm içinden "cafe de paris" radio. internetten dinlerken kendinizi huzurlu bir cafe ortamında hissedebileceğiniz ücretsiz bir uygulama :)


3-  Ölçü Alma


Ölçü almayla ilgili internette milyonlarca bilgi var. Birçoğunuz da bunu zaten benden daha iyi biliyordur ;) Bu yüzden nasıl ölçü alınması gerektiğini uzun uzun tekrarlamayacağım. Kendi kalıbımızı çıkarmak için gereken ölçülerin neler olduğunu aktarmakla yetineceğim. 

İşteee büyük uğraşlarla çizmiş olduğum üst beden ölçü şablonu:
kalıp çıkarma teknikleri kolay dikiş moda tasarım



Elimden geldiğince açıklayıcı hazırlamaya çalıştım. Bu ölçüler sadece bu elbisenin kalıbını çıkartmak için izlememiz gereken ölçüler. Yoksa normalde, Çizgi 3'teki gibi bir göğüs altı çizgisi standardı yok benim bildiğim :)


Çizimde farklı renklerle grupladığım üzere adım adım almamız gereken ölçüler şöyle:


1- Bel çevresi - belin en ince yerinden
2- Göğüs çevresi
3-Göğüs çizgisinden kabaca 8 - 12 cm altındaki noktanın (hemen göbek üstü oluyor) çevre ölçüsü. 
34-38 bd için 8cm,
40-44 bd için 10 cm, 
46-52 bd için 12 cm inmek yeterli olacaktır. 
Niye diye yazmayın hemen... Kalıbı çıkartırken anlayacağız hep birlikte :)
4- Boyun ölçüsü - boynun omuzla birleştiği yerden 
5- Kalıbımıza uygun şekilde boyun çizgisi ile 3no.lu göğüs altı çizgisi arası. 
6- En geniş yerinden ölçerek kalça genişliği


Yukarıdaki ölçü alma aşamaları karışık geldiyse endişe etmeyin. 

Bir sonraki adımımızda sırayla kalıp çıkartacağız. Bunu daha önce hiç yapmamış katılımcılar için çok karışık olmasın diye tek tek gideceğim hepsinin üzerinden. 
Devamı yarın... ;)






22 yorum

  1. Bana biraz ama biraz karışık geldi ama neyse :) Adım adım gideceğimize göre yarın netleşir sanırım :))) Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  2. Ayyy çok sabırsızlandım. Anlatım harika olmuş. Kumaşım, astarım, makasım hazır! Bekliyorum:)

    YanıtlaSil
  3. bu etkinligi yapmadan sen ,ben kalıbını çıkarayım dikeyim diyordum.ah vakit yetmiyor .merakla olacakların takibindeyim .yetiştirirsem ki bayram geliyor bayrmdan sonraya dikerim .acele ettin İremcik

    YanıtlaSil
  4. aaa ne tesadüf! :))
    belki bayramlık yaparsın kendine. ne güzel olur! bayramdan sonraya olsa da yolla ama kendi versiyonunu. herkesinkini aynı sayfada görmek eğlenceli olacaktır :)

    YanıtlaSil
  5. Eferim! yeni yazıyı yeni tamamladım. yarın sabahtan yayınlayacağım. Bayramlıklar geliyor :))

    YanıtlaSil
  6. Aaa bi dur! daha başlamadan yan çizmeyelim lütfen :)

    YanıtlaSil
  7. benim de herşeyim hazırr ama makineyi nasıl kullanacağımı bile bilmiyorum.( yapamayacağım sanırım :((

    YanıtlaSil
  8. Daha işe başlamadan neyi ne kadar yapabileceğimizi bilemeyiz, öyle değil mi? ;)

    YanıtlaSil
  9. sıradakiiiii ....

    YanıtlaSil
  10. evet benimde malzemeler hazır. kumaşımda çok var. ama bakalım doğru kumaşı seçebilecekmiyim. şimdiye kadar kendimi 2, 3 şey diktim ondada 2 sinde yanlış seçim yaptığım için kaba durdu. astara gelince biraz afalladım senin ressimdeki astarın daha farklı oda kumaş gibi herhalde. astarsız yapsak nasıl olur. ben uzun yapmak istiyorum. ve son olarak benim prova mankenim yok kiii :(((

    YanıtlaSil
  11. buarada en önemli şeyi belitmeyi unutmuşum Anlatım harika olmuş çok detaylı heyecanla bekliyorum.

    YanıtlaSil
  12. astarı da tıpkı elbise gibi dikeceğiz sırası gelince.
    prova mankeniniz olmasa da olur. benim de epey süre olmamıştı. Kendi ölçülerinizi rahatça alabilmenizi sağlayan bir ayna ve yüksekte tutabileceğiniz bir askı olsa da olur ;)

    YanıtlaSil
  13. aaa süper. ben de zaten dikiş bilgisi az olanlara göre anlatmaya gayret ediyorum. açıklayıcı olarak görülmesine sevindim. hatta pek mutlu oldum :))

    YanıtlaSil
  14. ben etkinliğinize katılamasamda ilgi, merak ve çalışkan bir öğrenci edası ile takipde olacağım. :)) öğreneceğim çok şey var. Biraz daha benim giyebileceğim kıyafetler olursa hele tutmayınn benii kesin kumaşcıdayım. ;))

    YanıtlaSil
  15. :)) başka bir etkinliğe bekleriz o halde!

    YanıtlaSil
  16. Ben kumaşı aldım ölçü kısmındayım, inşaallah bu işin altından kalkarım :-)

    YanıtlaSil
  17. hadi bakalım, sonuçları merakla bekliyorum ;)

    YanıtlaSil
  18. 48 bedene kac metre kumas goder

    YanıtlaSil
  19. Sizin verdiğiniz bilgiler sayesinde istediğim ürünü buypasa.com ‘dan alabilirim artık.

    YanıtlaSil
  20. Çok ilginç geldi yazınız kitap bilgisi b bile değildir diyorsunuz :) yapmayın lütfen kendi başınıza nasıl öğrendin iz ppratiklik tek bir yere kadar eşlik eder deneyim vs ve araştırma ister. Kkursuna okuluna gitmemenizi anlarım ama kendi başıma demeniz :))) sadece latifeden ibaret . Dediğiniz gibi yapıp ciddiye almayalım o vakit.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kursa, özel derse gitmeyip de kendi başına araştırıp deneyerek bir şeyi öğrenmeye siz ne diyorsunuz sizin oralarda? :))
      Ben öğrendiğim her şeyi ve her kaynağı paylaşıyorum. Size de tavsiye ederim. İstedikten sonra internetten hemen her şey öğrenilir.

      Sil

Burada yayımlanan yazı ve görsellerin tüm hakları İrem Sunar Özat'a aittir. İzinsiz yayımlanamaz. Blogger tarafından desteklenmektedir.