"BÜYÜLÜ DENİZ" İSİMLİ ÇOCUK ROMANIM 8 YAŞ ÜSTÜNDEKİ TÜM HAYALPERESTLER İÇİN ARTIK KİTAPÇILARDA! :)

Adım 2 - Üst parça kalıp çıkarma

03 Ağustos 2013
Dünkü yazıda bu elbise modelinin kalıbını çıkarmak için hangi adımları atmamız gerektiğini tek tek anlatmıştım. Henüz okumamışlar bu adresten 1. Adım yazısına göz gezdirebilir: http://www.kendindik.com/2013/08/adm-1-kumas-secimi-malzemeler-olcu-alma.html

Tekrar hatırlatmak gerekirse, almamız gereken ölçüler:
1- bel çevresi
2- göğüs çevresi
3- göğüs altı çizgisi (resimde anlatıldığı şekilde)
4- boyun çevresi
5- ön orta çizgisi (resimde anlatıldığı şekilde)
6- kalça çevresi


Bu ölçülerimizi alıp kenara not ediyoruz. 
Sonra müziğimizi açıyoruz ve derin bir nefes alıyoruz. 

Aşağıdaki adımları tek tek okuyoruz. Okuduğunuz her adımı tek tek kağıda geçirmeden anlamakta zorlanabilirsiniz. Bu nedenle "çok karışıkmış" diye sızlanmadan önce bir uygulamayı deneyin ;) Çünkü gerçekten kolay! Ben de elimden geldiğince basit şekilde anlatmaya ve çizmeye çalıştım. Hadi başlayalım!

1- Aldığımız tüm yatay ölçüleri ikiye bölüyoruz. Bundan sonra sadece ön parça için hesaplama yapacağız. 

2- Göğüs çevresini hesaplamakla başlayalım. Göğüs çevreniz örneğin 90 cm olsun. İkiye bölüyoruz. 90 / 2 = 45 cm. Şimdi bu kalıp için göğüs ölçümüze 5 cm daha ekliyoruz. 
Pens yok! 

3- Ön üst parçayı çizmek için ihtiyacımız olan bir diğer ölçü de göğsümüzün 8-10 cm altında yer alan (göbek üstünde kalan) kısmın ölçüsü. Bu ölçü standart değil. Kendi beden yapınıza göre değişir. Ben burada 44 cm örneğinden hareket edeceğim. 

4- Boynumuzun omuzlarımızla birleştiği noktadan boyun çevresi ölçümüzü almıştık. İşte bu noktanın ortasından göğüs altı çizgisine doğru dik açıyla ön orta ölçümüzü hesaplıyoruz. 

5- Bu kadar ölçü almak yeter! Artık ölçülerimizi kağıda geçirelim. 
Hazır kalıp kullanırken verilen çizimlerin daima yarım beden üzerinden verildiğine dikkat etmişsinizdir. Biz de ölçülerimizi orta çizgimizden ikiye ayıralım artık.

6- Çizimlerimiz tamam mı? Şimdi ince hesaplara geçebiliriz yavaş yavaş. 
Göğüs çizgisi ile (ör: 25 cm) göğüs altı çizgisi (ör: 22 cm) arasında kalan farkı hesaplıyoruz (ör: 3 cm). 

7- Şimdi bu farkı göğüs altı çizgisinin bitişine ekleyelim. Sonra hesapladığınız farkın da yarısını  (ör: 3 /2 = 1.5 cm) tespit edip, kalemimizi o ölçüde kalıbın ön orta çizgisine doğru kaydırıyoruz. 

8- Önceki adımda belirlediğimiz noktaları şimdi rigalarımızı alıp kıvrık kıvrık çizgilerle birleştiriyoruz. 

9- En başta aldığımız boyun çevresi ölçüsünü ikiye bölerek kalıbın üst kısmına dik açıyla çiziyoruz. (ör: boyun çevresi 40 cm; 40 / 2 = 20 cm)

10- En karışık bölüm bitmek üzere! Şimdi dik açıyla çizdiğimiz boyun çizgisi ile koltuk altı noktasını içe doğru yuvarlayarak birleştiriyoruz.



Ön üst kalıbımız artık böyle görünmeli:

11- Bir de arka parçamız var. Onu yapması artık çok daha kolay.
Şimdi bir önceki çizimde yeşil renkteki çizgimizin uzunluğunu koltuk altımızın bitiş noktasından dik açıyla aşağıya doğru çiziyoruz. 
Daha sonra da arka orta çizgiyi bu çizgiyle düzgünce birleştiriyoruz (çizimde sarı ile belirtiliyor).
Ölçülerinizi kağıda düzgün şekilde aktardıysanız, aradaki farkın yine göğüs altı çizgiye eklediğiniz fark kadar olması gerek (ör: 3 cm).



12- Şimdi de bu farkı (ör:3 cm) arka orta çizginin ense kısmından düşüyoruz. Neticede arka orta çizginin ön orta çizgiyle aynı uzunlukta olması gerekiyor. 

Boyun ölçümüze geri dönelim. Ön parçamızda büzgülü olsun istediğimiz için boyun çevremizin tamamı kadar bir uzunluk kullanmıştık (ör: 40 cm). Ama aynı kabarıklığa arka parçada ihtiyacımız olmayacak. Bu yüzden biz tıpış tıpış boyun ölçümüzün dörtte birini ekleyelim buraya (ör: 40 / 4 = 10 cm)

Kol oyuğunu elde etmek için boyun çizgisiyle koltuk altı arasını içe doğru kıvrık şekilde birleştirelim (mor çizgi).

Son olarak ense parçasındaki başlangıç ve bitiş noktalarını yine içe doğru kıvrık şekilde birleştiriyoruz (pembe çizgi).

İşte bu kadar! Şimdi kalıbımızın böyle görünüyor olması lazım. 

Elbise kalıbımızın en zor hesaplarını tamamladık! Bundan sonrası su gibi kolay geçecek. 

Buraya kadar herşey tamam mı arkadaşlar? Sorular varsa alayım. Ama lütfen, soruları sormadan önce bir zahmet kalıp çizimini kendi vücut ölçülerinize göre bir deneyin. Çünkü kağıt üstünde çizmeden sırf okumayla çok net gelmeyebilir herkese. 

25 yorum

  1. anlatım bence çok güzel olmuş bugün kalıbı ayarlamak istiyorum. bunu için çocukların uyumasını beklemeliyim. benimli başın dertte baştan söyliyim. geliyor sorular.
    ben kapalı yapmak istiyorum yani kolları olmalı kol oyuntusunu farklımı yapayım yoksa bu şekilde reglan gibi yapsamda iyi dururmu? ve sırt detayını kapatmalıyım bunuda fermuarla hallederim herhalde. aslında yandan fermuarı seviyorum ama bu modelde bukadar değişiklik yaparsam yapabilirmiyim onu kestiremiyorum

    YanıtlaSil
  2. Elbise mükemmel olmuş size de çok yakışmış harikasınız :)

    YanıtlaSil
  3. Kol oyuntusu aynı kalabilir. Ama ben tüm katılımcıları bezdirmek istemiyorum uzun uzun kalıp çıkarma anlatımlarıyla. Zaten kol kalıbı yapmanın pratik yolunu da nasıl anlatacağımı bilemedim. O yüzden bu sefer kolsuz dikeceğim. Ama siz reglan kol kalıbını ben uydurabilirim bu modele derseniz, kol oyuntusunu aynı şekilde bırakarak kullanabilirsiniz. sonuçlardan bizi de haberdar edin :)

    YanıtlaSil
  4. anlatımınız süper gerçekten harikasınız çok teşekürler emeğinize sağlık elbisede çok yakışmış ayrıca :)

    YanıtlaSil
  5. Teşekkürler. Çizimler uğraştırdı gerçekten biraz :)

    YanıtlaSil
  6. çok güzel anlatmışsınız irem hanım harikasınız ya maşşallah hemen deniyecemmmm bu arada kolay görünüyorminşallah altından kalkabilirim bu işin :)

    YanıtlaSil
  7. Teşekkürler! Sonuçları bildirirsiniz artık ;)

    YanıtlaSil
  8. bildiririm tabiki şimdilik bir sorum yok olursa dönerim ayrıca biz teşekkür ederiz :)

    YanıtlaSil
  9. Ben kalıp işini yaptım ama tam seninkine benzemedi :)) Benim ölçülerimde göğüs çizgisi (25,5 cm ) ile göğüs altı çizgisi (19 cm ) arasındaki fark 6,5 cm çıktı. Ya ölçü alırken yanlış yaptım ya da benim vücudumda sorun var :))) Fotoları ekliyorum. Umarım başarmışımdır :P

    YanıtlaSil
  10. Arka kalıpta şimdi geliyor :)))

    YanıtlaSil
  11. Arka kalıp ise böyle oldu...

    YanıtlaSil
  12. Kalıp tamamdır! Çok güzel anlatmışsın. Devamını da az çok tahmin ediyorum. Hemen başlasam mı acaba?? :)

    YanıtlaSil
  13. nasıl da emek vermişsiniz..bravo diyorum ve keyifle takip ediyorum..

    YanıtlaSil
  14. Yerli sewista'dan çok güzel hareketler! :)

    YanıtlaSil
  15. Ölçülerin doğru olabilir. Herkesin vücut şekli farklıdır. Ben standart oranlar üzerinden anlattım. Senin göğüs ölçün büyük bel ölçün küçük ise (ve göbeğin yoksa!) böyle bir fark çıkabilir. Ancak bu kadar fark olursa kalıp üzerinde biçimsiz durabilir. Bu yüzden kalıbı beden ölçüne göre revize etmeli ve göğüs altı çizgisini daha geniş tutmalısın. Neticede bu parça büzgülü duracak. Sonuçta yine aynı görüntüyü elde edersin.

    YanıtlaSil
  16. Çok teşekkürler :)))
    Sürprizi bozmayalım lütfennnn ! ;)

    YanıtlaSil
  17. Çok teşekkür ederim. Siz de katılın, sizin de versiyonunuzu etkinlik sonunda hep birlikte görelim...

    YanıtlaSil
  18. Dur bakayım, bilmiyorum ben o siteyi. Hemen inceyeyeyim :))

    YanıtlaSil
  19. Şu sıralar başka işlerim olduğundan hiç girişmeyeyim bu işe diye düşünmüştüm, ama şimdi anlatımlarınızı görünce hemen kumaşlara dalasım geldi. Çok başarılı anlatımınız, hele benim gibi kendi kendine Burda'yı okuyarak dikiş diken birisi için mükemmel. Acilen öğrenmem gereken şeyin kalıp çıkarmak olduğunu düşünüyordum son zamanlsrda. Sayenizde ilk adımı atmış oldum:) Emeğiniz büyük. Teşekkürler!

    YanıtlaSil
  20. Ben de aynı adımlarla öğrenmeye devam ediyorum ;)

    YanıtlaSil
  21. Merhaba,gerçekten cok güzel anlattınız,ama kafami karıştıran bisey var..orada 8cm yaziyor ya..O nerden çıktı...onu anlamadim :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 8cm denilen yer belirttigi gibi göğüs altından gobek ustune kadar gelen uzunluk tahmini 8ila 10 arasi olur genelde bel çizgisini belirlemek icin

      Sil

Burada yayımlanan yazı ve görsellerin tüm hakları İrem Sunar Özat'a aittir. İzinsiz yayımlanamaz. Blogger tarafından desteklenmektedir.