"BÜYÜLÜ DENİZ" İSİMLİ ÇOCUK ROMANIM 8 YAŞ ÜSTÜNDEKİ TÜM HAYALPERESTLER İÇİN ARTIK KİTAPÇILARDA! :)

Sorusu Olan - Dikişe nasıl başlamalıyım?

09 Şubat 2013


dikiş blogları popüler sorular dikiş teknikleri moda tasarım
Merhaba
Kendi giyeceklerimi kendim dikebilmem için nelere ihtiyacım var, nerden başlamalıyım? Bu uğraş için gayet hevesliyim ve iyi şeyler çıkaracağıma inanıyorum kendimce.:) Yardımcı olursanız çok sevinirim ve hemen çalışmalara başlarım. — Ali
------
Merhabalar:)) 
bende sizin kadar boyle guzel seyler yapabilirmiyim acaba? dikis makinesi almak istiyorum kendime istedigim kiyafetleri dikmek istiyorum.. sizce hangi model dikis makinesini alabilirim? siz hangisini kullaniyorsunuz acaba? — Sumeyye





dikiş makinası modelleri moda tasarım dikiş blog kendin dik

                                _____
Sizlere de merhaba! Yeterli istek ve birazcık emek ile istediğiniz şeyleri elbette siz de dikebilirsiniz. Ben dikiş macerama 2010 yılında başladım. Her yaptığım kötü işten sonra moralim çok bozuldu ama bir metre kumaştan bambaşka giysiler yaratabilme düşüncesinin bana verdiği keyif ve heyecan, kendimi demoralize ettiğim zamanların üstesinden geldi ve şimdi dikiş dikmek benim için vazgeçilmez bir iş. 
Gelelim istek ve azim dışında ihtiyacınız olan temel malzemelere:
1- Dikiş Makinası: Ben Singer’in Talent isimli yeni modellerinden birini kullanıyorum. Çok özellikli bir dikiş makinası kullanmam gerekmiyor kendi giysilerimi dikmek için. Benimkinden daha basit dikiş makinası kullanarak da harikalar yaratan birçok insan var. Dikiş aşkınıza nasıl bir yatırım yapmak istediğiniz size kalmış. Ben birkaç kez başka makinalar kullandıktan sonra gözümü karartıp kendime güzel bir makina aldım. Parasını çoktan çıkarttığını söyleyebilirim :)

burda dergisi vintage kalıplar kendindik.com2- Dikiş Kalıpları: Yeni başlayanlar için harika modeller bulabileceğiniz bir Burda dergisini satın alıp işe başlayabilirsiniz. Hatta Burda Dergisinin birkaç ayda bir yayınladığı Pratik Dikiş dergisini alırsanız ilk başlayacağınız zaman için işiniz çok daha kolay olur. 
Bana gelince, ben hem Türkiye’deki sanıyorum tek dikiş dergisi olan Burda’yı hem de yurtdışındaki kalıp firmalarından daha değişik dikiş kalıpları alıyorum. Dikişinizi geliştirdikçe siz de farklı kalıplar kullanmaya başlayabilirsiniz elbette. 

dikişe başlarken dikiş malzemeleri blog
3 - Dikiş Aletleri: Kendinize güzel bir makas edinin. İyi makaslar genellikle pahalıdır. Ben en güzel ve piyasadaki en uygun fiyatlı dikiş makasını İkea’dan aldım. Tavsiye ederim. 
Bunun dışında kalıp kağıdı, temel renklerde iplikler, toplu iğneler, metre (mezure) ve minik iplik kesme makasının da içinde olduğu bir dikiş seti almanız gerekir. Yine İkea’da böyle bir kutu var. 


dikiş kitapları teknikleri görsel anlatım

4- Bol bol okuyun. Dikişle ilgili bulabildiğiniz herşeyi okuyun. Ben de kursa gitmeden dikiş öğrendim. Yani, merak etmeyin, ben yaptıysam siz de yaparsınız :)
Türkçe kitaplar bu konuda ne yazık ki yetersiz. Ancak yayıncıların eksiğini blogcular fazlasıyla tamamlıyor. KendinDik.Com gibi anlatımlı dikiş teknikleri (bkz. Öğren Çekirge bölümü) hazırlayan birçok dikiş blogları var. Araştırın, öğrenin, bir işe başlamadan önce kilit kelimeyle internetten arayın. Mutlaka onunla ilgili birşeyler bulursunuz. 

moda tasarım dikiş kendin dik DIY5- Kolay olanı tercih edin. Kolay kalıplar, kolay kumaşlar seçin. Pamuklu kumaşlar birçok dikiş hatanızı örter, kolay esner ve üstte çok daha iyi durur. 
6 - Yaptığınız herşeyi sevin :D

26 yorum

  1. Çok teşekkürler bilgiler için. Yeni siteni şimdiden daha çok sevdim.
    Dikiş makinam hazır, burda dergilerim de. Biraz da kumaşım var ama bir türlü cesaret edemiyorum bir şey dikmeye. Sence ilk proje ne olmalı daha önce dikiş dikmemiş biri için.
    İlknur

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler! :) ben de yeni görünümü sevdim. birkaç teknik sorun var. onları da çözdüm mü tamam!

    Benim ilk projem yastık yüzü dikmek idi :) Yastık kılıflarında profesyonelleştiğimi hissettiğimde ise düz etek dikmeye başlamıştım.

    YanıtlaSil
  3. 6. madde supermis..:D

    YanıtlaSil
  4. Merhabalar; ben de uzmanlık ve müfettişlik sınavlarına hazırlanırken kafamı dağıtmak için dikişe başladım 3-4 ay önce; gerçekten terapi gibi oldu; etek, elbise ve 3 pijama takımı diktikten sonra (kalıpsız olarak:)), kalıpla çalıştığım bir kazak beni hüsrana uğratınca ara vermiştim eğitimsiz olmaz bu iş diyerek, ama sizi görünce hevesim canlandı diyebilirim.Hemen çıkıp bir sürü kumaş aldım :) Umarım ben de sizin kadar ilerletebilirim dikiş dikmeyi.. :) Çalışan bir bayan olarak 3 senede müthiş bir aşama kaydetmişsiniz, gönülden tebrik ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deneyimsizlik sonucu kötü çıkan işler benim de başlarda moralimi çok bozuyordu. Ama yılmak yok, yola devam! :) ben yaptıysam siz de yaparsınız, yeter ki devam etmek isteyin :D

      Sil
  5. Merhaba, paylaşımlarınız için teşekkürler. Elinize sağlık. Bende acemi bir dikiş severim zaman zaman kapısını çalıp sorularımla başını ağrıtacağım bir adres bulduğuma sevindim : )
    Yeni bloguma beklerim
    http://modahicdegil.blogspot.com/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler! Ben de sizi ziyarete gelirim :))

      Sil
  6. tebrik ediyorum sizi ve peşinizden gelen cesaretli insanları...

    YanıtlaSil
  7. Dikise başlama hikayeniz beni anlatıyor sanki ,ben birşeyler üretmeyi çok seviyorum 'dun aksam sünger dikiş makinam eve teslim edildi,ama calisiyorum ve bir bilen olmadan acamadim hala kimisinde bantli bir şekilde duruyor ;) ve 1 haftadir da bir takim elbise diken fab. İse basladim tekstil işinde çok acemiyim hem evimde harikalar yaratabilmek hem makineyi ilerletip bu yönde is hayatini ilerletmek için bismillah dedim ve esinle beraber gidip dikiş makinesi aldik ,ama dedim ya çok ama çok acemiyim sizi bulduğuna çok sevindim zaman zaman sizin tecrubeniz gerekecek ;) sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her zaman beklerim! ;)
      hayırlı olsun dikiş makinanız da. eminim harikalar yaratmaya başlarsınız yakın zamanda!

      Sil
  8. Merhaba, elleriniz dert görmesin.

    Benim merak ettiğim bir kaç şey var. Yurt dışından kalıp vb. kumaş vs. almak istiyorum ama böyle birşeyi daha önce hiç yapmadım. Prosedürünü gümrük vb. giderler hakkında hiç bir bilgim yok. Bizim için böyle açıklayıcı bir sayfa yaparsanız ben çok mutlu olurum. Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zeynep Hanım, eskiden yurtdışı alışverişleri kolay ve satış yapan site güvenilir ise teslimatları sorunsuz idi. Son 1 yıldır yurtdışı alışverişlerinde beklenmedik sürpriz vergiler ve bazen bürokratik zorluklar çıkartıyorlar. En basit alışverişiniz PTT ile geliyorsa bile 50-60 TL'lik bir ek vergi ödemek zorunda kalıyorsunuz. Bir de gümrük müdürlüğüne takılan gönderileriniz olabiliyor ki onların işlemleri daha zahmetli. Yani artık yurtdışı online alışverişlerinin pek eğlencesi kalmadı. Kumaş alışverişlerinizde birkaç sefer şanslı olabilirsiniz ancak Türkiye tekstil ithalatı konusunda son derece hassas ve bezdirici vergiler getiriyor. Amaç yerli üreticiyi korumak olsa da, küçük alışveriş yapma niyetinde olanları da zor durumda bırakıyorlar. Yurtdışı kalıplarını ise ben küçük oranlarda ithal ediyorum tüm vergileriyle birlikte. e-dükkanım üzerinden satışını yapıyorum. ilginizi çeker ise orayı takip edebilirsiniz. tükendikçe kaldırıyorum ancak mümkün olduğunca ilginç tasarımlar getirmeye çalışıyorum. www.tuhaftuhafiye.com üzerinden ithal dikiş kalıpları etiketine bakabilrsiniz. Sevgiler!

      Sil
  9. Öncelikle ilginize teşekkür ederim.
    Çok açıklayıcı olmuş, riske girmemek lazım.
    Evet bakıyorum sizi takip ediyorum, e-dükkanınızı da takipteyim..
    Ürünler bir harika emeğinize sağlık.
    Kalıplarınızı da inceliyorum henüz almadım ama en kısa zamanda edinmeyi düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  10. Çok rahatlatıcı bir anlatımdı. Çok teşekkürler.Dikiş dikmeye deli gibi meraklı ama henüz elimi dikiş makinasına sürmeyen biriyim. Umarım bende başarırım ^^

    YanıtlaSil
  11. Merhaba konu ile ilgili hicbir fikrim yok ancak dikis yapmayı gercekten ogrenmek istiyorum. Henüz bir makinamda yok acaba bana onerebileceğiniz bir makina var mı? Hem kaliteli hem de ucuz bir makina istiyorum.

    YanıtlaSil
  12. Merhaba, gerçekten harikasınız. Bende dikiş dikmeye yeni başlayacağım, makul fiyatlı kumaşları nerden edinebilirim acaba?

    YanıtlaSil
  13. Aslında bende dikmek istiyorum ama çok çok aşırı bir isteğim yok, ama özellikle de dış giyimlerde hazır ürünler bana göre değil. Direk dış gyim dikmek istemek yürümeden koşmaya benziyor değil mi? :)..

    YanıtlaSil
  14. Merhaba,
    Uzunca bir süredir takipteyim sizi. Öğren çekirge yazılarınızın en sıkı ziyaretçisi kesin benim;)
    8 ay önce marketten(!) aldığım Singer dikiş makinemi yenilemek gibi çılgın bi projem var bu aralar. Bir apartman sakini olarak, diğer sakinlerin huzurunu daha fazla kaçırmamak için minimum ses seviyesinde bir makinem olsun istiyorum, ki sabahlara kadar dikiş dikebileyim :P
    Sizin kullandığınız Talent modelinin ses seviyesi nasıldır merak ediyorum ?

    YanıtlaSil
  15. merhaba www.tuhaftuhafiye.com sitesi aktif değil mi?

    YanıtlaSil
  16. İrem Hanım merhaba,

    Yurtdışından aldığınız kalıplar da aynı burda dergisindeki gibi mi daha farklı mı? Ben kayınvalidemde bir kere sert kartondan bir kalıp gördüm, istedim ama bana vermedi :)))) Sizin aldıklarınız da öyle mi acaba diye merak ettim :)

    YanıtlaSil

Burada yayımlanan yazı ve görsellerin tüm hakları İrem Sunar Özat'a aittir. İzinsiz yayımlanamaz. Blogger tarafından desteklenmektedir.