"BÜYÜLÜ DENİZ" İSİMLİ ÇOCUK ROMANIM 8 YAŞ ÜSTÜNDEKİ TÜM HAYALPERESTLER İÇİN ARTIK KİTAPÇILARDA! :)

Öğren Çekirge - Kolay Bez Çanta Yapımı

17 Temmuz 2013

Sevgili Hevesli Çekirgeler,

Bu seferki Öğren Çekirge yazısını harfiyen yerine getirin, bakın buraya yazıyorum: artık "ama ben çok istiyorum da yok nasıl başlarım / yok acaba becerebilir miyim / ama ben aslında iğneden korkarım" falan gibi bahaneleriniz kalmayacak. 

Acayip kolay, acayip kısa sürede yapabileceğiniz, acayip keyifli bir çalışma geliyor yan masadan size. Hem de yanar-dönerli tepside!


Hadi başlıyoruz:

1. İstediğiniz çanta ebatlarını en/boy olarak belirleyin. 
2. Sonra isterseniz bir kağıda, isterseniz de doğrudan kumaşa aşağıdaki şablondan yola çıkarak kalıbınızı çizin. 
3. Belirlediğiniz en ölçüsüne "a" diyoruz. Buna ek olarak çantanıza vermek istediğiniz genişlik ölçüsüne de "b" diyelim. Bu ölçüyü hem yan hem de alt genişlik parçasında aynı kullanacağız (haliyle). Belirlediğiniz uzunluk ölçüsüne bir de kumaşın kat payını ekleyelim. Yaklaşık 6 cm iyi olur. İstediğiniz uzunluk + 6cm ölçüsüne de "c" dedik. 



4. Şimdi bu ölçüleri kumaşımızın üzerine bir çizgi taşı / sabun kullanarak çiziyoruz. 

5.Çantanın taban kısmına gelen köşeleri kolayca dikebilmek için kumaş paylarına köşelere doğru bir çentik atıyoruz. 

6.Şimdi gelelim profesyonel görüntü elde etmenin püf noktasına. Parçaların birleşim yerlerini - tek parçadan geliyor olsa dahi - düz dikiş çekerek belirginleştiriyoruz. 

7.Köşeleri dönerken yuvarlamamaya dikkat ediyoruz. Başta attığımız çentikler burada işimize yarayacak işte. 
Bunun için kumaşı biraz esneterek döndürmeniz gerekebilir. "Ne kadar esnetmek lazım?" diye sormayın. Onu da diktikçe ayarlamayı öğreneceksiniz. -Hani şu yemek tariflerinde "aldığı kadar un" diye insanı çileden çıkartan tarif vardır ya... Onun gibi işte... Gerektiği kadar esneteceksiniz...   

8.Tüm dikişleri tamamladıktan sonra kumaş fazlalıklarını kesiyoruz ve dikiş paylarına sülfile dikişi çekerek temizliyoruz. 

9.Aslında teknik olarak çantamız tamam. Şimdi bir de iç göz dikelim. Bunun için yine istediğiniz ebatlarda - mümkünse daha ince bir kumaştan dikdörtgen bir parça kesiyoruz. Artık kumaşlarınız bu proje için ideal bir geridönüşüm olabilir. 

10.Şimdi bu kumaşı da aşağıda göründüğü gibi dikiyoruz. Neden yukarıda fazlalık bıraktığımı bir sonraki resimde anlayabilirsiniz. 

11.Kumaşın kısa kalan ucuna fermuarı tersten dikiyoruz. 

12.Şimdi kumaştan bir zarf haline gelen parçayı düz tarafına çeviriyoruz. Ardından da açıkta kalan diğer parçanın ucunu temiz bir dikiş olması için teyelliyoruz / ütülüyoruz / ya da benim gibi bu işlere üşengeçseniz doğrudan dikiyoruz.

13.Fermuarın dikilmemiş kenarına zarf gibi kapattığımız parçayı fermuarla birlikte dikiyoruz. 


14.Şimdi bu fazlalık kısmını çantanın çerçeve kısmına yerleştireceğiz. Hani kumaşı keserken 6cm'lik bir katlama payı bıramıştık ya... İşte o payın kenarlarını da temiz dikişle kapattıyoruz (aynı adım 12'deki gibi). Fermuarlı parçayı ana çanta parçasına ortalayarak yerleştiriyoruz.

15.Çantanın katlama payı ile fermuarlı parçanın dil gibi üstte bıraktığımız parçasını birbirine iğneleyerek / teyelleyerek dikkatlice dikiyoruz. İşte size fermuarı iç göze sahip bir çanta!

16.Çantanın saplarını da çift kat kumaştan şerit halinde kesip, istediğimiz uzunlukta olacak şekilde çantamıza sağlam dikişle tutturuyoruz. 
kolay dikiş çanta yapımı moda tasarım dikiş blog

17.Son olarak da hem artık kumaşları değerlendirmiş olmanın verdiği rahatlık hem de "bak işte bunu ben yaptım" özgüveni ile salına salına geziyoruz!

Ben bu çantayı plaj için yaptım. Bir takım domestik sebeplerden dolayı da valiz ebatlarında tutmam gerekti! Ama siz istediğiniz ölçüde ve desende yapabilirsiniz. Hadi bakalım, yeni çantanız hayırlı olsun! :))


çanta yapımı anlatımlı adım adım resimli dikiş blog


29 yorum

  1. ellerinize sağlık çok güzel
    benimde hep kocamannnn çantalarım :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler!
      nedir bu çanta ortakçılarından çektiğimiz? :))

      Sil
  2. süper anlatım, ellerine sağlık sensei :))

    YanıtlaSil
  3. çok güzel olmuş, elinize sağlık
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ederim! size de sevgilerrrr :))

      Sil
  4. daha önce sitenize üye olamamıştım sanırım izleyiciler kısmı yoktu ama uzaktan sesizce hep takip ediyordum tarz ve pratik dikiş yönünüzle sizi kendime çok benzettim çok beğenerek takip ediyorum çok sempatik ve sıcacık bir kişiliğiniz olduğu her halinİZden belli sevgiler YASEMİN UZUNOĞLU :))

    YanıtlaSil
  5. Super olmus elinize saglik ama oyle ogren cekirgeyle olmuyo yaa kabiliyet bu ama bu anlatimi cok begendim denicem ve blogumdada paylasicam mutlaka yapabilirsem tabi paylasim icin tesekkurler ve masallah size ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. e bi deneyin siz önce, sonra konuşuruz bakalım kabiliyet mi tembellik mi diye :))

      Sil
  6. Işıl Aykut Arslan8 Kasım 2013 19:55

    bu anlatımdan sonrada dikemezsem yuh olsun bana..:)

    YanıtlaSil
  7. :))))) ben bu mesajı daha yeni gördüm! çok alemsiniz, elbette dikersiniz :D

    YanıtlaSil
  8. Çekirge bu çok güzel olmuş.ilk kez dikiş dikeceklere toz bezlerini hallettikten sonra yani ne önerirsin.iç cepsiz bez çanta mı ne?

    YanıtlaSil
  9. Tamamı Türkiye'de üretilen ve el yapımı olan Bez Çanta seçkimize göz atabilirsiniz: http://shopthedesign.com/kadin/canta/bez-canta

    YanıtlaSil
  10. ben bir acemi ve tembel çekirgeyim :( dikiş makinem var , 1 sene önce bir heves almıştım. hatta öğreneyim diye minderlerime istanbul desenli kılıflar da diktim. biraz acemi işi oldu ama yaptım. benim sorunum kumaşı sabit tutamamak dikişi kaydırmak. bunu yenemeyince soğudum açıkcası. bana alıştırma verin. ne yapayım da düzelteyim dikişlerimi. aynı ilkokula başlayan çocuklar gibi sürekli düz dikiş mi yapayım. bilemedim ki. imza: makinesine küskün çekirge :(

    YanıtlaSil
  11. merhabalar... ben bir dikiş makinası almak istiyorum acaba bana yardımcı olabilir misiniz teşekkür ederim...

    YanıtlaSil
  12. İremciğim, teğel bile atamayıp, düğme dikmekte zorlanan bir insan olarak başlamak için geç mi mesela bu çanta ile? elde mümkün değil anladığım kadarı ile, makina almak istesem en basit ne benim işimi görür, çok da yer kaplamayacak bir alet? sevgiler, oya akbaylar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Başlamamak geç olur bence! :D Yaz ödevi olsun size. Çekip gönderin fotoları ;) - Hadi hadi izin verdim, iç gözü yapmayın ilk seferde.
      Ankara'ya selamlar!

      Sil
  13. Emeğinize sağlık abla

    YanıtlaSil
  14. Kumaşı çizerken sabun mu kullandınız bana kalem gibi geldi de sormak istedim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çıkabilir kumaş kalemi kullanmıştım. Özellikle açık renkli tüm kumaşlarda dikiş hayatınızı çok kolaylaştırıyor. Tavsiye ederim.

      Sil
  15. Harika bir bez çanta yapımı. Emeklerinize sağlık.

    YanıtlaSil

Burada yayımlanan yazı ve görsellerin tüm hakları İrem Sunar Özat'a aittir. İzinsiz yayımlanamaz. Blogger tarafından desteklenmektedir.