"BÜYÜLÜ DENİZ" İSİMLİ ÇOCUK ROMANIM 8 YAŞ ÜSTÜNDEKİ TÜM HAYALPERESTLER İÇİN ARTIK KİTAPÇILARDA! :)

Öğren Çekirge - Gizli Fermuar

26 Ocak 2013

                                 
Gizli fermuar benim etek ve elbise dikimlerinde en fazla kullandığım fermuar biçimi. Ne var ki, dikiş dikmeye ilk başladığım zamanlarda bu işi bir türlü “gizli” tutamıyordum. Sonradan el yordamıyla işin doğrusunun nasıl yapıldığını öğrendim. 
Gizli fermuarı makinada dikecekseniz, özel gizli fermuar ayağını kullanmayı unutmayın. Çok daha temiz bir dikiş oluyor o şekilde. 
1. Önce fermuarın dış yüzünü kumaşın dış yüzüyle üst üste koyup tek tarafını sabitliyoruz.
Sabitleme yaparken ben ilk başta toplu iğneyle tutturduktan sonra  doğrudan gizli dikişe geçiyordum. Ama dikişte kaymalar oluyordu. Bu nedenle önce düz makina dikişi yapmaya başladım. Fermuar dikişlerim de çok daha düzgün olmaya başladı.
2. Fermuarın diğer tarafını dikerken elbisenizde herhangi bir dikiş birleşim yeri varsa, iki tarafın birbirine denk geldiğine mutlaka dikkat edin. Yani dikildikten sonra dikişler aynı hizada görünmeli. 
Bu yüzden ikinci tarafını dikerken dikişleri denk getirdiğinize emin olun. 
3. Gizli fermuarın fermuar kısmını parmağınızla iktirdiğinize fermuar şeridinin içe kıvrılmış olduğunu görürsünüz. Gizli dikiş yapmadan önce fermuar ayağını taktıktan sonra, burayı parmağınızla hafifçe açarak dikmeye devam edin. 
Yalnız uyarmalıyım: eğer fermuara iğne değdirirseniz, fermuarın içinden az da olsa iplik geçerse, o fermuar kullanılmaz oluyor / kapanmıyor. O yüzden acemi terziyseniz, fermuarı dikerken yavaş yavaş ilerletin derim. Tecrübeyle sabittir :)
4. Fermuarla etek / elbise dikişini birleştirmeye geldi sıra. Ben kıyafetin fermuarlı tarafını en son dikiyorum. Fermuarın iki tarafını da diktikten sonra dikişi kapatınca daha düzgün bir dikiş elde ediyorsunuz. Ancak, elbisenin ölçülerinden emin değilseniz ve mutlaka önceden deneme yapmanız gerekiyorsa:
  • dikişleri fermuar bitiminden mümkün olduğunda aşağıda bırakın öncelikle;
  • ya da, kıyafetinizin fermuarsız tarafında genişleme / daraltma yapmanıza imkan verecek kadar dikiş payı bırakın.
Şimdi dikişleri birleştirelim:
5. Fermuarın fazlalığını gönül rahatlığıyla kesebiliriz artık. 
İşte fermuarımız dıştan böyle görünmeli. 
işte bu kadar!

7 yorum

  1. Yanı fermuar boşluğunu bırakarak önce mi dikiyorsunuz yoksa fermuarı diktikten sonra mı yanı dikiyorsunuz

    YanıtlaSil
  2. Herkese merhaba, makinemi alırken gizli fermuar ayağı diye bir oluşumdan haberdar olmadığımdan makinede bu ayak var mı yok mu diye bakmamıştım. ve malesef formlarda tanıştığım bu süper icat gizli fermuar ayağıdan bende yok. şu an bi elbise dikmeye çalışıyorum ve fermuar sırtta ortada. sizce işimi şansa bırakmayıp normal fermuar mı dikeyim, yoksa gizli fermuarı düz dikişle dikmenin bir tüyosu var mı? (aslında fermuarı normal fermuar kullanarak fermuarı koltuk altına almayı bile düşünüyorum )

    YanıtlaSil
  3. bu gizli fermuar olayını, videoda izlemek lazım... ne kadar anlatılsa da olmuyor bazen... çok basit bir şey ama el alışkanlığı oluşması gerekiyor... fermuar ayağınız yoksa, fermuarın kıvrık kısmını ütü ile açın ve normal dikiş ayağı ile dikin... gayet düzgün oluyor... fermuarın kıvrık kısmının ütü ile açılması ile ilgili birçok video var... çok yardımcı olacaktır.

    YanıtlaSil
  4. Hangi marka ve model dikis makinası tavsiye edersiniz?Bende dikis ogrenmek ve biyerden baslamak istiyorum..Aslında hic bir tecrubem yokken ogluma ninja kaplumbaga kostumu diktim..Eski bir tulumunu kalip olarak kullanarak

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok fazla model ve her modelin ayrı bir seveni var. Ben sadece Singer kullandım bugüne kadar. Şu an da Singer'in Talent modelini kullanıyorum. Eğer elinizin yatkın olduğunu ve hevesinizin geçici olmadığını düşünüyorsanız en az bu modelden almanızı tavsiye ederim çünkü yıllarca kullacaksınız. Dijital modellere ise şu aşamada girişmenizi tavsiye etmem.
      sevgiler :)

      Sil

Burada yayımlanan yazı ve görsellerin tüm hakları İrem Sunar Özat'a aittir. İzinsiz yayımlanamaz. Blogger tarafından desteklenmektedir.