"BÜYÜLÜ DENİZ" İSİMLİ ÇOCUK ROMANIM 8 YAŞ ÜSTÜNDEKİ TÜM HAYALPERESTLER İÇİN ARTIK KİTAPÇILARDA! :)

Basit Kalıplardan Şık Tasarımlar Çıkarma - KALEM ETEK

28 Ocak 2013

Dikiş dikmeyi öğrenmeye karar vermemdeki en büyük nedenlerden biri istediğim kıyafeti yüksek kalitede ve düşük bütçeyle giyebilmekti. 
Moda Markalarının bir marka yaratma sürecinde harcadıkları emeğe saygı duymakla birlikte, kendi bütçemin çok dışında giysilere ciğerci dükkanının önündeki kedi gibi bakmakta anlam bulamıyorum. 
Bu sebeple, dikiş dikmeye başladıktan sonra boş boş mağaza gezmek yerine güçlü markaların giysi detaylarına daha fazla dikkat etmeye, bir metrelik kumaştan nasıl harikalar yaratılabileceğini daha dikkatli bir gözle incelemeye başladım. Bugünlerde ise  SYS - Look Book sayesinde çok daha fazla tasarımı ve son moda giysileri tek bir kaynaktan kolayca takip edebiliyorum. İster dikiş meraklısı olun, ister moda düşkünü, bu siteyi siz de güzel bir ilham kaynağı olarak kullanabilirsiniz.
pencil skirt designer
Yüksek kalite markaların ürünlerini daha yakından incelemeye başladığımda, hazır giyim ürünlerin birçoğunun basit dikiş kalıplarının akıllıca üretilmiş varyasyonları olduğunu gördüm. Elbette yaratıcılık ve tasarım kalitesi kendisini detaylarda gösteriyor. Bununla birlikte kaliteli giysinin en önemli özelliğinin KALİTELİ KUMAŞ olduğunu da unutmamak gerek.  Bu konuda zaman zaman bütçeyi zorlayarak kaliteli kumaşlara gereken hürmeti göstermek gerekiyor tabii. Yapacak birşey yok :)
Bunları sağladıktan sonra, iyi bir moda gözü olan herkesin temel dikiş becerileriyle birlikte basit birkaç kuralı takip ederek istediği giysiyi üretebileceğini iddia ediyorum. 
Bu iddiamı desteklemek ve “kalplere dikiş aşkı aşılamak” amacıyla basit dikiş kalıplarıyla nasıl şık tasarımlar üretebileceğinize ilişkin yazılar yayınlamaya devam edeceğim. Bu bağlamda şu ana dek sizlerle 3 proje paylaşmıştım:
Şimdi de sıra basit etek kalıplarıyla özel tasarım etekler üretemeye geldi. 
Blogumu açtıktan kısa bir süre sonrasından itibaren etek dikişiyle ilgili sorular almaya başlamıştım her iki sitemden de. Bu nedenle de geçtiğimiz günlerde temel etek dikimine ilişkin bir yazıyı Öğren Çekirge listesine ekledim.
Ancak bu sitenin içeriği yalnızca dikiş dikme değil, kendi stilinize göre dikiş dikme üzerine olduğu için, sizlere yalnızca kuru bir düz etek dikişi göstermek içimden gelmedi. Bunun yerine temel bir etek kalıbı ile nasıl değişik tasarımlar yaratabileceğinizi ve kendi vücut tipinize göre ne tür ince detaylar ekleyebileceğinizi de anlatmak istedim. Çok seviyorum bu işi ne yapayım… Parayla değil :)
Bence önce temel etek dikişiyle ilgili adım adım anlatımlı yazıyı okuyun, sonra buraya geri dönün. 
Bu yazıda temel bir dikiş kalıbı üzerinde yapabileceğiniz basit değişikliklerle nasıl stil sahibi bir gardrop yaratabileceğinize ilişkin ipuçları bulacaksınız. Aşağıdaki ünlü tasarımcılara ait eteklerin nasıl güzel olduğunu görüyor musunuz? (ve fiyatlarını?...)

Mini Etek
€275

NARCISO RODRIGUEZ

Çizgili ipek-krep etek 
€732.58

VIONNET

Color-block  streç krepten kalem etek 
€540

DONNA KARAN

Streç koton karışımı kumaştan kalem etek
€840
Temel etek kalıbı için ben kendi bedenime göre bir kalıp çizdim. Siz ise Temel Etek Dikimiyle ilgili yazıda yer alan kalıplardan birini ya da benzerini kullanabilirsiniz. 
İhtiyacınız olanlar:
  • patron kağıdı
  • makas
  • kalem
  • güzel bir arkafon müziği
  • keyifli bir ruh hali!   
Benim bu proje için kullandığım etek kalıbı başta buna benzerken: 
basit etek kalıbı
Kısa sürede buna dönüştü:
Kalıp üzerinde yaptığım değişiklikler şöyle: 
1- Ön ve arkaya yırtmaç ekledim
chic pencil skirt
2- Ön tarafa iki gizli cep yaptım. Bu cepleri kalıba eklerken, şu projede öğrendiğim tekniğin bir benzerini kullandım: Yeni Tasarımcı Denemeleri - Rachel Comey Etek
şık kalem etek
3- Cep girişlerini ve etek yanlarını zıt bir renkten kumaşla “dekore etttim”.
şık kalem etek
Eteğin yakından görünümü:
temel kalem etek şık detaylar

Harika değil mi?! Ben bayıldım! Etek benim zevkime göre öyle şık oldu ki, siyah gömlek ile bütünlediğim bu kıyafet benim en favori iş kıyafetlerimden biri oldu bile şimdiden!
Armudi Kemençe Tipli Kadınlar ve Büyük Bedenler için İpuçları: Eteğin nispeten yüksel belli olması, belimi daha çok ortaya çıkartarak daha ince görünmesini sağladı. 40 beden armudi kemençe tipli birisi olarak uzun yıllardır açık renk etek, pantalon, şort vs. giymekten şiddetle kaçınıyordum. 
Ancak bu sefer, kalın likralı bir kumaş bulmanın verdiği mutluluk ile, etek kalıbıma küçük birkaç göz oyunu da ekleyerek beyaz renk kalem etek giyme cesaretini gösterebildim. 
Bununla birlikte, tasarımı yaparkenki amacım bu olmasa da, dekoratif olarak eklediğim siyah şeritler kendi beden tipim için hesapta olmayan birşeye sebep oldu.  Öndeki gizli ceplerden başlayıp arkaya dolanan kalın siyah şerit, beyaz kumaşın blok görüntüsünü kırarak, malumun ilanını daha fazla yapmadı en azından! ;)
Amanın! Şimdiden çok uzun bir yazı olmuş bile! Bu eteğin dikiş adımlarını başka bir yazıda yazarım artık… (Yazdım bile :P işte tam burada)
Bu seferlik de bu kadar! Keyifli günler dilerimmmm…

1 yorum

  1. harika olmuş, bayıldım...Zevk, tasarım kombin işi farklı bişey...Sizi gerçekten tebrik ediyorum.Zaten çok severek takip ediyorum ama bu sefer yüreğimde taht kurdunuz...:) Kucak dolusu sevgiler...

    YanıtlaSil

Burada yayımlanan yazı ve görsellerin tüm hakları İrem Sunar Özat'a aittir. İzinsiz yayımlanamaz. Blogger tarafından desteklenmektedir.