"BÜYÜLÜ DENİZ" İSİMLİ ÇOCUK ROMANIM 8 YAŞ ÜSTÜNDEKİ TÜM HAYALPERESTLER İÇİN ARTIK KİTAPÇILARDA! :)

Öğren Çekirge - Dantel Etek Yapımı

28 Ocak 2013

Siz benim “öğren çekirge” dememe aldanmayın. Benim de “sensei” olduğum falan yok… Ancak dikiş dikmeyi internetten bulduğu bilgilerle kendi kendine geliştirmiş biri olarak, bu tür bilgi notlarına oldukça önem veriyorum.
Eğer son sezonda her yeri saran dantel elbise merakı sizde de varsa, okumaya devam edin…
1. İstediğiniz etek patronunu kullanın. Ben Burda Dergisinin geçtiğimiz aylarda çıkarttığı basit bir mini etek modelini kullandım.  Kullanacağınız dantelin rengine göre, ona kontrast oluşturacak bir kumaş seçerseniz bana göre daha güzel olur. Sizin keyfiniz bilir tabii nasıl dikeceğinizi. Ben bu etekte parlak turkuaz renginde bir saten kullandım.
2. Mümkünse koton olan bir dantel alın. Bulduğunuz dantele benim kadar sevinin :P 
3. Düzgün bir dikiş yapmak için, şu üçkağıdıma kulak verin:
Danteli etek astarına dikmeden önce, kağıt tela bantı dantelin tek kenarına ve ön yüzüne dikin. 
Tela bandı nereden bulacağım diyorsanız da meraklanmayın. Bende de yok :) Kağıt telayı aldım, ince şeritler halinde kestim. Buyrun size tela bant :D
4. Şimdi dantelin ön yüzüne diktiğiniz telayı ters çevirin ve eteğin üstüne iğneleyin. 
5. Makine dikişini yavaşça çekin. 
6. İkinci şerit dantelin dikimine geçmeden önce danteli nereye yerleştireceğinize çok dikkat edin. Bunu yaparken kendiniz için en pratik yöntemin hangisi olacağını önceden belirleyin. Örneğin, iki dantel şeridi arasındaki mesafeyi ölçüp işaretleyebilir ya da dantel desenlerinin birbiri üzerine geliş biçimine dikkat edebilirsiniz. Ben ikincisini yaptım. Bir önceki dantel şeridinin üstüne dikkatçe iğnelediğiniz şeritleri sırayla yavaşça dikin. 
7. Ben etek ve elbiselerimde fermuarların yanda olmasını sevdiğimden (daha pratik oluyor bana göre), dantel şeritlerini her iki etek parçasına da tek tek dikmem gerekti. Ama fermuarı arkaya almış olsaydım, mavi etek parçalarını bir tek arkası açık kalacak şekilde diker, dantel şeritlerin birleşme yerlerinde kayma olmaması için sadece tek sefer endişelenirdim. Böylece işim de daha kolaylaşırdı. Ancak bu etek benim için “yaparak öğrenme” çalışması olduğundan bu iş sonradan aklıma geldi tabii :P 
Eğer benim anlatımlarımı dikkate alarak dikiş dikecekseniz, bu konuyu önceden aklınızda bulundurmanızı tavsiye ederim. 
Bir diğer deyişle, benim izlediğim yöntemin kötü yanı, dantellerin birleşim yerlerinde kayma olmaması için iki sefer endişe etmek ve dantel şeritleri her bir etek parçasına ayrı ayrı dikmekti. 
Ama bu yöntemin iyi yanı da, dikiş sonunda ortaya “kalem gibi” bir kalem etek çıkıyor olması. Öteki türlü dantellerin ucu fıldır fıldır dışarıda olacak, bu da lambada etek giymiş hissi verecektir size… (bkz. bizim gençliğimizin kabus dansı…)
Yani, keyif sizin… İstediğiniz yolu deneyin.
8. Bir kez daha bir projeye başlamadan önce doğru planlama yapma becerilerim beni yarı yolda bıraktığı için yeniden “yaratıcı” çözümler ürettim (!) Eteğinize ne kadar dantel gideceğini doğru hesaplayın! - kendime öğren çekirge notu…
Etek uçlarından güzelce başladığım dantellerim bel kısmına geldiğimde bitiverdi! Eh, ne yapayım, tutturdum bir kere dantel etek dikeceğim diye… Şehir merkezine inmek için birkaç gün daha beklemeye hiç niyetim yok…
Allahım, ben nasıl da kirli çıkıyım! Baksanıza evde bulduğum harika kurdelaya! Olur mu?… Olur! Eteğin eksik kalan yerlerini de bu gümüş kurdelayla döndüm :))
Sizce nasıl olmuş? Oradan ekle, buradan çıkarla olmuş mu??  :))))))))
görüşmek üzere! :)

8 yorum

  1. Daha güzel olamazdı ;) Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  2. anlatımlarınız çok tatlı:) bende başlamak istiyorum dikişe ama hiç bişey bilmiyorum kalıp çıkarmayı falan nerden nasıl öğrendiniz araştırdım internetten biraz ama açıklayıcı bişey bulamadım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bu yazılar yardımcı olur belki :)

      http://www.kendindik.com/2013/02/sorusu-olan-dikise-nasl-baslamalym.html

      http://www.kendindik.com/2013/01/ogren-cekirge-dergiden-kalp-ckartma.html

      Sil
  3. buna uzunu kısaya kısayı uzuna dik modeli denir:D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlk kez duyuyorum! Pek güzel bir yakıştırma olmuş :))

      Sil
  4. Emin olun çekirge öğreniyor :) siz araştırıp emekharcayıp yayınlıyorsunuz ama ben hazıra konuyorum hakkınızı helal edin .Zahmet gösteren elleriniz dert görmesin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yooo hazıra konmak olur mu hiç! Ben zevkle paylaşıyorum :) Siz de ne güzel yorum yazıyorsunuz ;)

      Sil

Burada yayımlanan yazı ve görsellerin tüm hakları İrem Sunar Özat'a aittir. İzinsiz yayımlanamaz. Blogger tarafından desteklenmektedir.