"BÜYÜLÜ DENİZ" İSİMLİ ÇOCUK ROMANIM 8 YAŞ ÜSTÜNDEKİ TÜM HAYALPERESTLER İÇİN ARTIK KİTAPÇILARDA! :)

Sarmış Perdeyi Üstüne, Elbise Yaptım Diye Satıyo…

30 Ocak 2013

 
KOLAY DANTEL ELBİSE YAPIMI
Uzun zamandır başlayamadığım bir dikiş projesi vardı. Daha önce iki ayrı yazımda bol bol ahkam kesmiştim Dantel Elbiselerle ilgili ama bir türlü başlayamıştım. 
(araştırmacı kişilikler için arama kutucuğundan bkz. "Yeni Trend: Dantel Merakı" ve "Dantel Etek Yapımı" yazıları)
İşlerin yoğunluğu arasında dikiş aşkım kabardıkça kabarıp, yeni dikiş projelerimle ilgili gündüz düşlerine dalarken, hiç değilse çok kısa sürede tamamlayabileceğim bir dantel elbiseyi dikmek istedim dün.
Durum şudur arkadaşlar: Bu elbise 30 dakikada dikilebiliyor! Fakat diktiğiniz elbiseyi doğru stilize etmezseniz üstüne perde kumaşı sarmış havasına girmeniz çok kolay olabilir uyarayım! :P Ben bu elbiseyi Burda’nın 03/2012 sayısındaki 102 no.lu kalıbı kullanarak diktim. Yalnız, bol kesim olan bu kalıbı ortadan birkaç santim darattığımı eklemeliyim. İlgilenelere duyurur.
                
Dantel giysilerin moda olmasıyla birlikte kumaşçılarda karşımıza çıkan çeşit çeşit dantellerin birçoğu aslında dantel desenli tül. Hatta bazı kumaşçılarda satılanların şiddetle eski sezonlardan kalma perdelik tül olduğundan şüphe ediyorum…  
Dantel dikerken dikkat edilecekler:
  • Kumaş çok esnek olduğundan penye diker gibi hareket ederek penye iğnesi kullanmalısınız.
  • İki parçayı birbirine tuttururken esneme payına çok dikkat ederek, kaymalara karşı çok dikkatli olmalısınız. 
  • Normal kumaş gibi dikemediğiniz için dikiş paylarını kapatırken kenarlara sülfile geçemiyorsunuz. Ben onun yerine çift kat dikerek, fazlalıkları temiz şekilde kestim.
  • Artan dantellerinizi SAKIN atmayın. Her parçasını çok farklı yerlerde değerlendirebilirsiniz daha sonra.. Zaman içinde sizinle kirli çıkı projeleri de paylaşmayı planlıyorum bu yönde.
İşte bu kadar! 
Gelelim bu elbiseyi en rahat nasıl giyebileceğinize. Sizinle bu noktada bir Kendin Dik cinfikrini paylaşmak isterim. Geçtiğimiz yaz, ince poplin kumaşlardan yaptığım elbiselerin her birine tek tek astar yapmak zor gelmişti. Onun yerine kolayca giymek için hepsinin altına uygun krem rengi penyeden bir astar elbise dikmeye karar vermiştim (bkz. tembele iş buyur sana akıl öğretsin…)  Siz de kendinize aşağıdaki gibi gecelik görünümlü bir elbise dikerseniz, birçok kıyafetin altına rahatlıkla kullanma fırsatınız olur gibi geliyor. 
                   
Esnek kumaşı düzgün dikmeyi başardıktan sonra yaka ve paçaları da da çift katlayarak dikebiliyorsunuz rahatlıkla. 
dantel elbise dik
Gelelim elbisenin farklı kullanımlarınaaaa…. Ee tembel işi yaptık astarı ayrı diktik ama sonuç bambaşka oldu :) Dantel elbiseyi istediğin astarla giy, farklı farklı elbiselerin olsun! :)
             
Bu astarı bazılarınız hatırlayacaktır. Blogun ilk yazılarından biriydi Simplicity 3833 no.lu kalıptan diktiğim 1960lara ait retro bir elbise kalıbı. Orada da astarı farklı bir renkten kullanmayı düşünmüş, elbise ile birleştirmeyerek iki ayrı elbise havası vermiştim. İlgilenler eski projeye buraya tıklayarak ulaşabilir.
            
Tak takıştır, sür sürüştür bambaşka bir elbise yap kendine! Durum budur, haydin doğruca dikiş makinesi başına! :)
           

7 yorum

  1. Bayıldım sana...ellerine sağlık..yazan
    Tembel Çekirge...

    YanıtlaSil
  2. :))) yooook, tembelliği kabul etmiyoruz! hemen öğren çekirge sayfasından kursa ismimizi yazdırıyoruzzz

    YanıtlaSil
  3. süpersiniz, sizi gerçekten tebrik ediyorum! sayfanızı yeni incelemeye başadım ve ilk aklıma gelen soru: bu kalıpları nerden temin edebilirin x yılında çıkmış burda derigisinde ama bana şu an faydası yok :(
    ama siz süpersiniz

    YanıtlaSil
  4. teşekkürler!
    Kalıplar burda'nın uluslararası sitesinde online olarak da satılıyor tek tek. ama fazla maliyetli öylesi. Eski Burda'ları genellikle eski kitapçılarda bulabiliyorsunuz. Yine de birkaç sayısında bir modelleri tekrarladığı için bence eski sayıları aramayla uğraşmaya bile gerek yok. Bu nedenle ben artık her yeni diktiğime ilişkin yazıda modelin çizimini de paylaşıyorum ki sonradan okuyanlara fikir versin. Yani üzülmeyin.1-2 sayı sonra ısıtıp ısıtıp yine servis ederler bu modeli de :D

    YanıtlaSil
  5. Yaptıklarını gördükçe içimdeki temmellik beni durtmeye başlıyor okadar ilham veriyosun :) senin sayende kendime bluz etek vs dikiyorum kendi kendime ogrenmistim sonrasında senin sayende bunlarda harika olmuş hemn kendime aynısını dikicem buarada hic kalıp çıkarmayı beceremiyorum göz kararı kesip bicip dikiyorum bana kalıp çıkarmayı ogretirmisin :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. dürtsün dürtsün... :) ne diyor sitenin alt başlığı?
      "kalplere dikiş aşkı aşılayan site!" :))
      sevgiler!

      Sil
    2. dergiden kalıp çıkartmayla ilgili bir yazı mevcut sitede. o yardımcı olur belki..

      Sil

Burada yayımlanan yazı ve görsellerin tüm hakları İrem Sunar Özat'a aittir. İzinsiz yayımlanamaz. Blogger tarafından desteklenmektedir.